Sada je: čet mar 28, 2024 11:35 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1205 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 61  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: sri jan 05, 2011 10:06 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet dec 24, 2009 1:42 am
Postovi: 365
Nisam baš siguran. Istina je da je on u sklopu svog sistema govorio da - ako ne razvijemo dušu - umiremo i to je to. Ali samo u sklopu sistema. (A sjetimo se da je on u sklopu sistema dugo govorio da van 3+1 glavna puta ne postoje šanse za "izbavljenje", pa je to na koncu opovrgnuo.) U Petersovoj knjizi ima zanimljivih opaski o ovome, iz kojih se da zaključiti da je njegov pravi stav posve drukčiji. I da pokazuje frapantnu sličnost sa Oshovim stavovima.

_________________
Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: čet jan 06, 2011 1:11 am 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: pet okt 22, 2010 2:14 am
Postovi: 391
Budnost i oktave...to je sve sto me zanima od njega. A pitanja o dusi necu sigurno traziti kod Gurdjieffa.

_________________
Kad pomislis da si zalutao, na dobrom si putu. Kad pomislis da si na dobrom putu, zalutao si

http://vrlovrlinovisvijet.blog.hr/


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: čet jan 06, 2011 11:40 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto nov 27, 2007 11:07 pm
Postovi: 306
O tome se govori u poglavlju 39 - "Sveta planeta Čistilište"
evo kratki izvod :

Citat:
...Sada moram podrobnije da ti objasnim kojim redosledom se sveti raskoarno događao kod tih prvih tetartokosmosa i kako se sada odvija kod tricentričnih bića.
Pre svega, "drugo telo", ili "kesdžano telo", i "treće telo" odvajaju se od osnovnog "planetarnog tela" i, ostavljajući ga na planeti, kreću zajedno ka atmosferi koja je mesto koncentracije onih kosmičkih supstanci od kojih je formirano "kesdžano telo bića".
I tek na kraju određenog vremenskog perioda principijelni i definitivni "raskoarno" pristupa tom "dvoprirodnom objektu", posle čega "viši suštinski deo" postaje samostalna Ličnost sa svojim sopstvenim individualnim Umom.
Ranije, to jest pre "čutbogiltanikalskog perioda", odmah posle drugog procesa svetog raskoarna, to biće, ili suština, postaje dostojno da se sjedini sa prirodom Najsvetijeg Sunčanog Apsoluta ili da krene ka drugim kosmičkim objektima gde je postojala potreba za takvim samostalnim svetim Ličnostima (Kosmičkim Svetiteljima).
A ukoliko približavanjem konačnog procesa raskoarna ti kosmički objekti još nisu postigli traženu gradaciju na svetoj lestvici Uma, ti "viši suštinski delovi" moraju postojati u toj sferi sve dotle dok ne usavrše svoj Um do potrebnog nivoa.
Sada nije potrebno da ti naglašavam objektivni užas već formiranih "viših suštinskih delova" koji, zahvaljujući rezultatima koje Nebesa nisu predvidela za nove kosmičke procese, još nisu sebe usavršila do potrebnog nivoa Uma.
Radi se o tome da u skladu sa različitim kosmičkim zakonima drugog reda, "kesdžano telo" ne može da egzistira dugo u toj sferi i kroz određeno vreme ono mora da se raspadne, čak i kada "viši suštinski deo", koji u njemu postoji, u tom trenutku još nije dostigao traženi nivo Uma. Dok taj "viši suštinski deo" nije usavršio svoj Um do traženog nivoa, on uvek mora zavisiti od ovog ili onog kesdžanog objekta, tako da odmah posle drugog svetog raskoarna svako još nesavršeno "više telo" dospeva u stanje pod nazivom "tešgekdnel", ili stanje "potrage za sličnim dvoprirodnim objektom adekvatnim sebi", u nadi da će, čim viši deo drugog dvoprirodnog objekta sebe usavrši do traženog nivoa Uma i podvrgne se konačnom procesu svetog raskoarna, pre nego što se jasno oseti brzo raspadanje kesdžanog tela, ono prvo "više telo" uspeti da momentalno uđe u to drugo kesdžano telo i nastavi egzistenciju u cilju daljeg usavršavanja, koju pre ili kasnije mora da završi svako "više telo".
Eto zašto, u sferi, u koju se uzvišeni suštinski delovi odlaze posle prvog svetog raskoarna, dolazi do procesa koji se naziva "okipahalevijanska zamena spoljnog dela duše", ili "zamena kesdžanih tela".
Ovde nije na odmet setiti se da tvoji ljubimci takođe imaju predstavu koja delimično podseća na "okipahalevijansku zamenu". Oni su čak za to smislili veoma mudre nazive: "metempsihoza" i "reinkarnacija", i tokom poslednjeg veka stvorili u vezi toga pitanja čitavu oblast njihove famozne "nauke", koja je postepeno postala, i još uvek jeste, jedan od drugostepenih štetnih faktora, koji u svojoj celokupnosti čine od njihovog Uma, i bez toga prilično čudnog, pravi "otpad", kako bi rekao naš dragi Hodža Nasradin.
Prema fantastičnim teorijama one grane njihove "nauke" koja se sada zove "spiritualizam", oni između ostalog pretpostavljaju da svako od njih već ima "viši suštinski deo" ili, kako oni to nazivaju, "dušu", i da se ta duša neprestano podvrgava reinkarnaciji - nalik na "okipahalevijansku zamenu", o kojoj sam ti upravo govorio.
Kada bi ti nesrećnici procenili da se u skladu sa kosmičkim zakonom drugog reda, pod nazivom "tenikdoa", ili "zakon privlačenja", taj deo u retkim slučajevima kada se kod njih pojavi, uzdiže sa površine njihove planete odmah posle prvog raskoarna ili, kako se oni izražavaju, posle "smrti" bića - oni bi možda shvatili da su objašnjenja i dokazi koje ta oblast njihove "nauke" daje svim vrstama fenomena, što se pretpostavlja da kod njih izazivaju te njihove fantastične "duše" - samo plod njihove puste fantazije; i tada bi shvatili da sve što je ta "nauka" dokazala nije ništa drugo do "brbljanje" Hodže Nasradina.

...


Ali na drugim mjestima, opet naznačuje da te "reinkarnacije" ipak - ima, i to baš onako barem slično kako se "kod nas" shvata
Glava 43
BELZEBUB PRIČA O PROCESU MEĐUSOBNOG UNIŠTAVANjA KOJI SE POVREMENO JAVLjA KOD LjUDI, ILI BELZEBUBOVO MIŠLjENjE O RATU

Citat:
...
Rekavši to, Belzebub ućuta i pogledom punim očekivanja pogleda svog unuka, koji, kao da razgovara sam sa sobom, upita veoma tužno i sa očajanjem u glasu:
- Kako će se sve to završiti? Zar zaista nema izlaza?
Zar zaista te nesrećne duše, formirane na toj zlosrećnoj planeti, moraju zauvek da ostanu nesavršene i da se beskrajno sele u razne planetarne forme, u večnim mukama zbog posledica prokletog organa kundabufera koji je, iz razloga koji su njima tuđi, presađen u planetarna tela prvih tricentričnih stanovnika te nesrećne planete?
Gde je oslonac na kome se drži čitav naš Megalokosmos i koji se zove "Pravda"?
Ne... Ne može biti! Ja tu nešto nisam... zato što za čitav svoj život, od najranijih godina, nikada ni za trenutak nisam posumnjao da Objektivna Pravda postoji.
Moram to da razjasnim i da shvatim... zašto... zašto?
U svakom slučaju, od ovog trenutka, cilj moga života biće da jasno shvatim zašto se duše, nastale u tim tricentričnim bićima, nalaze u takvoj, besprimerno strašnoj situaciji...
Rekavši to, siroti Hasejn skrušeno obori glavu i duboko se zamisli.
Belzebub ga je gledao nekako čudno - čudno, zato što je u njegovom pogledu sijala ljubav prema Hasejnu, ali se u isto vreme videlo da je on srećan što njegov unuk oseća takvu tugu.
...


Ja mislim da Gurdžijevu , naročito u predavanjima, i nije bio primarni cilj da prenese sve što zna, te je u tom mućenju ponekad ispadao i nedosljedan...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: pet jan 07, 2011 4:56 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet aug 06, 2010 10:32 am
Postovi: 682
Ma đe ćeš biti dosljedan kad te svaka šuša tumači ovako il onako.
Misliš da Gurđijevu nebi puna kapa pa da piše u prenesenom značenju?
Ma jasno je njemu sve bilo ali nama nije pa ga "prokontavamo" sad...
Uhhh...

_________________
The true Self is No-Self.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: pet jan 07, 2011 6:31 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sri maj 24, 2006 11:23 am
Postovi: 1573
Film

"Meetings With Remarkable Men"

Kod:
http://rapidshare.com/files/180658186/Peter_Brook_-_Gurdjieff-Meetings_With_Remarkable_Men__1979_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/180666127/Peter_Brook_-_Gurdjieff-Meetings_With_Remarkable_Men__1979_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/180673997/Peter_Brook_-_Gurdjieff-Meetings_With_Remarkable_Men__1979_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/180681618/Peter_Brook_-_Gurdjieff-Meetings_With_Remarkable_Men__1979_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/180689628/Peter_Brook_-_Gurdjieff-Meetings_With_Remarkable_Men__1979_.part5.rar
http://rapidshare.com/files/180698071/Peter_Brook_-_Gurdjieff-Meetings_With_Remarkable_Men__1979_.part6.rar
http://rapidshare.com/files/180707168/Peter_Brook_-_Gurdjieff-Meetings_With_Remarkable_Men__1979_.part7.rar
http://rapidshare.com/files/180709957/Peter_Brook_-_Gurdjieff-Meetings_With_Remarkable_Men__1979_.part8.rar


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: pet jan 07, 2011 8:38 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pon apr 14, 2008 2:26 pm
Postovi: 59
Evo ga ovde i torrent za film:
http://www.ivantic.net/Gurdjijev/torrentigurdjief.htm


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: pet jan 07, 2011 11:50 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto nov 27, 2007 11:07 pm
Postovi: 306
Skrećem pažnju da je blog "IZA GRANICE" aktualizovan.
ČETVRTI PUT - TRANSFORMACIJA II

http://izagranice.blogspot.com/2011/01/ ... .html#more


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: ned jan 09, 2011 7:35 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sub apr 17, 2010 5:19 pm
Postovi: 398
Lokacija: sada i ovdje
hvala drugovi na pomoći :D :occasion5:

zanimalo me šta još drug gurđijev priča na tu temu, pa da vidim koliko tu ima (ne)dodirnih točaka sa drugom steinerom na tu temu...

bajs je napisao/la:
Ma đe ćeš biti dosljedan kad te svaka šuša tumači ovako il onako.
Misliš da Gurđijevu nebi puna kapa pa da piše u prenesenom značenju?
Ma jasno je njemu sve bilo ali nama nije pa ga "prokontavamo" sad...
Uhhh...


hehehe :D

očigledno da je njemu bilo više-manje jasno, ali čini se da nama uopće još nije ništa jasno :angel4:

ma, siguran sam da će nam 2012-e sve biti jasno, stoga keine panik - će da nam aštar sve objasni kada stigne na zemlju, nije valjda da sumnjate!?!? hehehehehehe :angel4: :angel4:

hajd živjeli!! :love12: :love9:

_________________
-Evo moje tajne. Vrlo je jednostavna. Dobro se vidi samo srcem.Bitno je očima nevidljivo...
-Vrijeme što si ga posvetio svojoj ruži čini tu ružu toliko dragocjenom...
-Ljudi su zaboravili tu istinu, ali ti je ne smiješ zaboraviti. Zauvijek si odgovoran za ono što si pripitomio. Odgovoran si za svoju ružu..


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: pon jan 10, 2011 12:19 am 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: ned aug 17, 2008 1:01 pm
Postovi: 429
gledajte, kad bi sve reko u bocu da bude svima razumljivo, NEBI NITKO NIŠTA NAUČIO!
nitko nemože naučiti one lekcije za koje ni sam nije spreman, tako da je potrebno dosta rada na sebi, muke i proučavanja da se uspije sve shvatiti sto on govori...

anologno...neznaš šta je vrelo dok se neopržiš, jer sama vrelina je apstraktan pojam, ono što osjetimo kao neugodu je iskstvo iz kojeg se uči dakle lekcija, tako da često mi baratamo pojmom "vrelina" no mnogi od nas se i nisu "opržili" a kako da onda ti mnogi od nas mogu da pričaju o kuhanju tj korištenju topline kojoj je temelj ista ta lekcija... banalan primjer...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: čet feb 03, 2011 10:03 pm 
Offline
Početnik

Pridružen/a: pon maj 31, 2010 1:36 pm
Postovi: 10
...promjena rezima i zaustavljanje njegovih centara je omelo rad Njegov kao i njegovih saradnika .gurdzijev je ušao u oblasti koje mislim da nije uspio otvoriti nama jer slušaj je htio da nam se nije dalo ali ostavio je iskru neugaslu i vjerujem da ce se neko iz njegovog okruzenja ogurdzijeviti...nadam se...
Osoba koja je u svojoj oblasti otisla mnogo dalje nego sto je Ajnstajn otisao u svojoj...duboko sam u to uvjeren jer Gurdzijev svoju snagu nije trosio u voajerizam i bespuca tjelesnog...


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: pet feb 18, 2011 9:01 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto nov 04, 2008 10:30 pm
Postovi: 604
Lokacija: Again in Đakovo
Ovo možda nema toliko veze sa G,ali ima veze sa onim šta je rekao,ali da pređem na stvar.Čitajući pažljivo knjigu Volja za moć od Nitzsche-a naišao sam na nešta poprilično čudno,pa sam pomislio u sebi "možda je upravo ta misao bila okidač za Nietzscheov mentalni slom."
Ovo je samo pretpostavka,ali iznenađujuće se uklapa sa onim šta je rekao G.

Citat:
Gurdjieff: Što je još gore, vrlo često se događa da suština umre u čovjeku dok su njegova ličnost i tijelo još uvijek živi. Značajan postotak ljudi koje svakodnevno susrećemo na ulicama velikih gradova su ljudi koji su prazni iznutra, tj. oni su, u stvari, već mrtvi.Na svu našu sreću, mi to nismo u stanju da vidimo i znamo. Kad bi mi znali koliko ljudi je stvarno mrtvo i koliko mrtvih ljudi upravlja našim životima, mi bi poludjeli od užasa.Stvarno se i dešava često da ljudi polude zato što su saznali nešto slično, a da prethodno nisu bili pripremljeni za to, tj. vidjeli su nešto što nisu trebali da vide.


Evo i Nietzscheove misli.

Citat:
Nietzsche: Bitak- o njemu nemamo druge predođžbe no živjeti. -Kako dakle nešto mrtvo može biti?



Citat:
Gurdjieff: Čovjek, koji nije u stanju da išta učini, vidi istinu - onda će on sigurno poludjeti. Međutim, to se rijetko dešava. Obično, sve je tako aranžirano da čovjek ne može ništa da vidi prije vremena.


Jel moguće da je Nietzsche vidio nešto što nije treba da vidi i doživio slom,samo njegovo pitanje "Kako dakle nešto mrtvo može biti?" asocira na ono što je G govorio o mrtvim ljudima i za šta je rekao da neki ljudi polude ako tako šta vide,a da nisu na putu.Moguće je da je Nietzsche vidio mrtve ljude oko sebe i da ga je to slomilo.
Vide se poveznice,ali ipak se ne usudim reći da je ta misao od Nietzschea bila okidač za njegov slom,to ipak nitko ne može znati,već se samo može nagađati.
Shvatite ovo samo kao nagađanje.Ako ništa drugo zanimljivo je za primjetiti :-k

_________________
"Sve je jasno,samo sam ja zamagljen"- Lao Tse


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: pet feb 18, 2011 11:56 pm 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen/a: sri okt 10, 2007 7:18 pm
Postovi: 4118
Koliko kužim čovjek izgubi svrhu (onu lažnu koju je dotad imao) kad to vidi, a vidjeti ono gore sa živim mrtvacima prije vremena bi valjda značilo da to vidi prije nego shvati da mu svrha nije potrebna da bi postojao, odnosno da se nije sjetio suštine, svijesti o svijesti.

A to sve sa suštinom opet ima veze sa onom pravom ljubavi, esencijom postojanja, neki to zovu bogom.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: pon feb 21, 2011 2:10 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: sub jan 24, 2009 1:44 pm
Postovi: 58
Artist je napisao/la:
za sve koje zanima ovdje sam našao dosta toga u ovom rar-u što ima veze sa gruđijevom i uspenskim (knjige, textovi, predavanja) - 4. putem općenito i ekipom iz tog područja, inače je sve na engleskom:

01 - Gurdjieff & Ouspensky - The 4th Way in Pdf.rar

eto i dotični 4shared, pa tko voli nek izvoli - ima i nekih knjiga po naški. :hello2:

http://www.4shared.com/dir/8w2rAjGw/Gur ... enski.html

živjeli :love9:


hvala svima na doprinosima, pogotovo na linkovima za vrijedne tekstove!

Vezano uz "Četvrti put", zbirku transkripata sa sastanka grupa koje je vodio G... nedavno sam je opet počeo čitati,nakon skoro 3 godine, jer me zanimalo kakav ću pogled imati na ideje koje sam pročitao kada sam se upoznao sa učenjem.
Ideje sam sada uglavnom promatrao na drugačiji način nego prije. Ono što me najviše iznenadilo, je to što sam na samo jednoj stranici pročitao brdo "dobrih" ideja. Mislim da je beskorisno tražiti u ovoj knjizi nešto više od zrna, bisera, koji se mogu uklopiti u naše trenutno stanje razvoja svijesti.

Situacija sa "U potrazi za čudesnim" je malo drugačija, doduše. Od samih početaka svojeg rada s G., Ouspensky je izričito inzistirao na svojoj namjeri da podjeli ideje koje će ga G. poučiti, na što je G. pristao "pod jedinim uvijetom da piše samo o rezultatima koje je i sam postigao i verificirao". U skladu s tim, očekujem da će me ponovo čitanje ove knjige malo bolje upoznati, ili reintroducirati s nekim idejama učenju i univerzalnim zakonima. Sama forma ove knjige je ipak znatno drugačija od "Četvrtog puta", jer govori o učenjima kroz iskustvo jednog intelektualca, istraživača mističnog i spisatelja na "zapadnjački način".

"Beelzebubove priče s unukom" su priče koje na slojevitiji način pristupaju čitaocu. Smatram da one prvo dobro potresaju navike motoričkog centra, formatorni aparat (motorički dio intelektualnog centra) i nakon što probiju barijeru mentalnih navika, kroz alegorije i simboliku lagano uvode u svijest nove ideje (ovo su sve pretpostavke-jedina stvar u koju sam siguran je ta da je meni dobro potresla motorički centar). Što je kod vas potaknulo čitanje Belzebuba?


Odlična rasprava, palac gore!


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: uto sep 27, 2011 11:18 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto nov 27, 2007 11:07 pm
Postovi: 306
skrećem pažnju na text :


http://www.oslobadjanje.com/cetvrti-put ... nstvo.html



http://www.oslobadjanje.com/


Zadnja izmjena: felix; ned feb 26, 2012 11:22 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: ned feb 26, 2012 12:54 am 
Offline
Početnik

Pridružen/a: pon jan 10, 2011 8:17 pm
Postovi: 9
Zanimljivo je kako je K. G. Jung gledao na učenje Gurđijeva/Uspenskog.
Preuzeto sa ovog sajta...

Citat:
As for the writings of Ouspensky and Gurdjieff, I know enough to satisfy me that I have no time for them. I seek real knowledge and therefore avoid all unverifiable speculation. I have seen enough of that as a psychiatrist. You might as well recommend Mme. Blavatsky's Isis Unveiled or the compendious opus of Rudolph Steiner or Bo-Yin-Ra? Anyway, I thank you for your good intentions. It is so difficult to establish facts that I detest anything that obscures them . . .


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: sri feb 29, 2012 10:33 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: čet dec 24, 2009 1:42 am
Postovi: 365
Malo smiješno da to dolazi baš od njega (ako dolazi). Možda ga je zaslijepio kozmički dio G-ovog učenja.

_________________
Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: uto mar 20, 2012 7:44 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto nov 04, 2008 10:30 pm
Postovi: 604
Lokacija: Again in Đakovo
Mogu samo pretpostaviti da se Jung nije upoznao sa radom kako bi trebao, da nije podrobnije istražio G.sistem.
Kada čovjek počne istraživati, pogotovo kada uđe u ovakve vode, svašta se servira, pa ti sad vidi.
Tada se čovjeku putem raznih asosijacija koje u sebe primi neki autori na sam njihov spomen mogu početi "gaditi" pa zbog tog gađenja (u biti asosijacija koje primi tokom života) ne želi čitati ili podrobnije istražiti određene autore, mislim da se upravo to dogodilo i Jungu zato što i sam imam slično iskustvo. Prije sam čitao Osho-a ili Icke-a i tokom vremena potpuno odbacio takve autore, a i mnoge druge, stoga mogu shvatiti Jung-a.

Pogotovo kad Jung veli
Citat:
As for the writings of Ouspensky and Gurdjieff, I know enough to satisfy me that I have no time for them.


Ovdje su ključne riječi "I know enough to satisfy me that I have no time for them."To je kao da ja pošto "znam dovoljno" o filozofiji, odbacim autore koji spominju filozofske probleme ili neke autore iz filozofije kao što to radi npr. Osho i onda pošto sam ih odbacio smatram da taj i taj autor (u ovom slučaju Osho) nema šta reći, kraj priče, znam dovoljno da ga odbacim.
Problem kod Jung-a je sličan, samo u njegovom slučaju to nije Osho već Gurdjieff i Ouspensky.
Znate onaj osjećaj kada čitate neko totalno sranje od knjige (ne daj bože Tajna, Koliba i slične gluposti, a da ne spominjem svu tu new-age "književnost" - to nije književnost već idiotizam koja danas cvjeta - i new age autore kojih je mnogo, a vjerojatno i na ovom forumu dosta članova čita tako šta, dovoljno je da napišem E.Tolle ili Osho, a i većina topica je new-age da se razumijemo, sve to od ljudi pravi - nemam boljeg izraza nego - robote koji automatski pošto dobro zvuči uzimaju sve zdravo za gotovo) i ne možete vjerovati kako to drugi "puše", taj osjećaj dolazi od "dovoljno znam o nečemu", a pošto dovoljno znam, mogu namirisati razna "pakovanja".
Samo ponekad taj osjećaj da "dovoljno znamo" može biti stranputica, pa čak i kod mene ili bilo koga od nas, pa i u ovom slučaju, kod Jung-a.

_________________
"Sve je jasno,samo sam ja zamagljen"- Lao Tse


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: sri mar 21, 2012 4:21 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: pet aug 06, 2010 10:32 am
Postovi: 682
Koliko sam shvatio, Oshova "filozofija" služi deautomatizaciji ljudske mašine, a to je suština Gurdjijeve taktike ka ljudskom buđenju, ujedinjenji svih centara, kompletizaciji čovjeka.
Strpati to u isti koš sa nju ejdžem pokazuje neznanje, odnosno nemogućnost povezivanja ključnih elemenata navedenih autora jer oba govore o istom.

_________________
The true Self is No-Self.


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: sri mar 21, 2012 6:06 pm 
Offline
Član foruma

Pridružen/a: čet aug 19, 2010 5:15 pm
Postovi: 247
bajs je napisao/la:
Koliko sam shvatio, Oshova "filozofija" služi deautomatizaciji ljudske mašine, a to je suština Gurdjijeve taktike ka ljudskom buđenju, ujedinjenji svih centara, kompletizaciji čovjeka.
Strpati to u isti koš sa nju ejdžem pokazuje neznanje, odnosno nemogućnost povezivanja ključnih elemenata navedenih autora jer oba govore o istom.


=D> :love12:

_________________
Kad sam prestao da se plasim smrti,prestao sam da se plasim i zivota


Vrh
 Profil  
 
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: sri mar 21, 2012 8:23 pm 
Offline
Član foruma
Avatar

Pridružen/a: uto nov 04, 2008 10:30 pm
Postovi: 604
Lokacija: Again in Đakovo
Tu se ne bih složio sa tobom bajs. Pogrešno je kada se čovjek fokusira na određenog autora i sve što taj autor kaže na njega utječe toliko jako da se više ne može izvuči iz onoga u šta je upao, više ne može kritički gledati na svoga učitelja ili autora ili uzora. Osho je jedan pametan šarlatan (ne mogu se drugačije izraziti) koji ne poznaje dovoljno Gurdjieff-ov sistem (što i pokazuje praksom, svima je poznato "prepoznati ćete ih po plodovima") i koji je koristio Gurdjieff-a kao i mnoge druge autore samo za to da promovira "svoje ideje". Osho je čovjek koji nema svojih ideja, koji nije ništa stvorio već sve pokupio, čovjek koji nije čak niti shvatilo određene osnovne ideje iz G. sistema, a to je, kao jedna od njih; da pravi napredak nije moguć većini. Njegova predavanja masama samo to dokazuju, šta je on uopće htio postići predavajući masama, to je samo njemu znano.

Sasvim je jednostavno; pravi (istinski) učitelj se ograničava na nekolicinu učenika (takav je zakon kako bi to G rekao). Ne može jedan pravi učitelj imati sto bliskih učenika, običan ih može imati na stotine i na tisuće onih koji mu nisu toliko bliski, ali pravi učitelj svoje vrijeme koje ima i koje mu je dragocijeno ne može "trošiti" na puno učenika jer se ne može to sve pokriti (da se tako izrazim). Bliskost između učitelja i učenika zahtjeva potpunu odanost, koja oduzima vrijeme, a pošto oduzima vrijeme pravi učitelj jednostavno ne može imati puno učenika, kao što i Isus nije imao sto učenika već dvanaest.

Obični učitelji su dobri iako ne mogu pokriti mnogo ljudi pošto je to prosto nemoguće, ne mogu se ni posvetiti učenicima kako bi to možda htjeli pošto ih je previše, dok sa druge strane pravi učitelji nikada nemaju puno učenika.
Jedini problem nastaje kad običan učitelj nije uopće učitelj već lažnjak, šarlatan, prodavač magle.

Ponavljam da je Osho čovjek koji je koristio mnoge autore da promovira "svoje ideje", on sam nije ništa stvorio, ništa izmislio. Sve je već prije njega rečeno i on je to samo ponovno prepričavao na svoj način, da bi to dočarao navesti ću jedan primjer. Evo šta jedan William Blake veli na svoga učitelja Swedenborga od koga je učio i na koga se ugledao i kojega se na kraju odrekao (sa pravom):
Oprečnost je pravo prijateljstvo:
Citat:
Uvijek sam znao da anđeli s taštinom govore o sebi kao da su samo oni mudri; to oni čine samouvjerenom drskošću što izvire iz sustavnog mišljenja. Tako se Swedenborg hvasta da je ono što piše novo, premda je to samo sadržaj ili popis već objavljenih knjiga.
Neki je čovjek vodio sa sobom majmuna da bi ga pokazivao i, kako je bio malo mudriji od majmuna, umislio se i počeo smatrati da je mudriji i od sedmorice ljudi. Tako je i sa Swedenborgom: on pokazuje glupost crkava i raskrinkava licemjerje, zamišljajući pritom da su svi religiozni i da je on jedini na svijetu onaj koji je ikad rasparao mrežu. Sada čujte jasnu činjenicu: Swedenborg nije napisao ni jednu novu istinu. Sada čujte drugu: napisao je sve samo stare izmišljotine. A sada čujte dokaz. Razgovarao je s anđelima, koji su religiozni, a nije razgovarao s đavolima, koji svi mrze religiju, jer za to nije bio sposoban zbog svojih uobraženih pojmova. Tako su Swedenborgovi spisi sažeti pregled svih površnih mišljenja i raščlamba onih uzvišenijih- ali ne više od toga. Evo sada druge jasne činjenice. Svaki čovjek mehaničke darovitosti može, na temelju spisa Paracelsusa i Jacoba Bohmea, napisati deset tisuća svezaka iste vrijednosti kakve su Swedenborgovi, a na temelju Danteovih i Shakespeareovih beskonačan broj. Ali kada to učini, neka ne kaže da zna više od svog učitelja, jer on samo drži svijeću pri danjem svijetlu.


Osho nije rekao ni jednu novu istinu, rekao je sve samo stare izmišljotine.
"A sada čujte dokaz: prosvijetlio se" promijeniti ću u "A sada čujte dokaz: Osho je retoričar."

Dobar, dobar retoričar i ništa više.



Otišli smo off-topic, trebala bi se ova dva posta premjestiti na drugo mjesto.

_________________
"Sve je jasno,samo sam ja zamagljen"- Lao Tse


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1205 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 61  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.


Powered by phpBB © 2010 phpBB Group
BH (BIH) by Šehić Nijaz