bad.ass je napisao/la:
Pantelija je napisao/la:
Ne znam koliko se u ovom "Wikileaks" slucaju moze primjeniti metoda "akcija-reakcija-rjesenje".
Ako cemo praviti usporedbu sa 9/11, onda se za taj slucaj moze reci sljedece:
1. akcija - napad na blizance konstruiran od strane zapadnih sila a predstavljen kao teroristicki;
2. reakcija - sveukupno pucanstvo je zgrozeno tim cinom i zahtjeva hitno rjesenje;
3. rjesenje - poznata prica.
Kod slucaja "Wikileaks" mi se cini da se drugi dio ne uklapa jer, koliko vidim, javnost i nije nesto zeljna obuzdavanja "slobode" medija zvanog internet.
Po svemu sudeci, ako se islo po gornjoj provjerenoj metodi, mozda nece biti uspjesna kao prethodna zbog nedostatke reakcije odnosno dijela broj 2. E sad, da li je u pitanju neki novi metod koji ce se postepeno otkrivati ili pak ne, ostaje nam da vidimo.
LP
mislim da ovaj put reakcija nije u vidu reagovanja javnosti na potencijalne internet zabrane, nego u vidu ponovnog vraćanja povjerenja u glavne medijske kuće kao što je gardijan ili njujork tajms.
iskorišten je internet kao ˝izvor istine˝, preko totalno nebitnih diplomatskih informacija iz američke političke kuhinje, kako bi se povratio poljuljani ugled kontrolisanog masmedija, koji je ugled i izgubio zahvaljujući upravo tom internetu.
nisu za džabe odabrane vodeće svijetske novinske kuće kako bi promovisali ˝istinu˝ u vidu vikiliks materijala.
sada slijedi daljnja razrada plana kako bi se masmedij ponovo pokrenuo u cilju informisanosti javnosti o potrebama novih ratova za njihovo dobro.
stezanje kaiša internetu je usputna, za javnost očekivana reakcija, u borbi interneta sa politikom, ali masmedij je ponovo stekao povjerenje u javnosti, jer, pobogu, čak mu i vikiliks vjeruje, a zna se da je vikiliks nova biblija, novi izvor istine i samo istine.