atekut je napisao/la:
ovako sam ich shvatio Avatatara, filn.
Ljudi su uglavnom stoka imperijalistička koja će i u svemiru pravit pizdarije.
Organski portali su u principu jako zlatni te dobri. Preko njih dobri ljudi znanstvenici
pokušavaju pomoći domorocima te ih proučavaju kako bi im pomogli te civilizovali. Ljudi su krivi za uništavanje prirode i mogli bi propast zbog toga. Zemlja je naša majka te božanstvo koje je najsretnije kad ju se obožava u šumi pod drvetom. I vrlo je houli i mistična. Organski portal-i će nas spasiti od nas samih.
Jako smo mi ljudi loši, treba nas sve žik-po kratkom postupku.
Organski portali su super. U 3d tehnologiji.
Plus ljubavna priča i eksplozije.
Nakon što je pogledao film Matriks, pitali jednog Bosanca kako mu se svidja a on reče: "Odličan! Ima šore i mare a i sihički je".
Tako će se i ovaj film Avatar tumačiti onako kako ga je data ličnost doživjela u svom programskom sklopu.
Na primjer, po meni, tipični organski portali u filmu bi bili ljudi tipa menadžera kompanije koja kopa mineral "unobtainium", kao i komandant one oružane jedinice koja obezbjeđuje iskopavanje i većina plaćenika koji joj pripadaju. Bolje rečeno, ova dvojica bi bili "turbo-OP-ovi", tj. psihopate kojima obični organski portali nose vodu. (Na primjer, ona žena pilot helikoptera bi tu bila adamičko ljudsko biće koje se našlo na pogrešnoj strani ali se "korigovalo" na vrijeme i žrtvujući se uveliko uticalo na krajnji ishod). U našoj realnosti multinacionalne kompanije se ponašaju kao "crne rupe" gutajući sve što im se nađe na putu u trci za profitom. Sve je orjentisano na materijalno. OPS frekvencija dominira, pa cilj opravdava sredsvo. Dakle, tipično organoportalski. Ta kompanija ujedno može i simbolično da oslikava i organoportalski sistem života koji je zaveden na našoj planeti. S tim u vezi, upoređivanje svih ljudskih bića sa organskim portalima iz te kompanije ili s plaćenicima koji je obezbjeđuju bar za mene ne pije vode.
Glavni junak, paralizovani bivši marinac (imena nisu bitna) koji koristi jednog od avatara bi tu mogao biti adamični čovjek koji je takođe sve do tada spavao, nesvjestan duhovne realnosti. Pleme "plavih ljudi" bi predstavljali bića koja žive u skladu s prirodom i duhom. (Stepen duhovnog razvoja neke zajednice živih bića ili pojedinca nije u direktnoj vezi sa tehnološkim razvojem.)
Tijela sama po sebi ne podrazumijevaju organske portale, nego to da li ih naseljava duša ili ne. (Avatare u filmu su "naselila" ljudska bića koja su svojim ponašanjem demonstrirali da imaju dušu.) S tim u vezi, sam avatar ne mora da se automatski prevodi u organskog portala. Čak bih rekao da se u nekom kontekstu može reći da su svi adamični ljudi - avatari, samo što je razlika u tome čija ili kakva suština je u kome (ili gnostički, čije "istinsko ja" ili kakvo "istinsko ja" je u vezi s kojim od nas "avatara").
Možda bi se stvar mogla simbolički gledati i ovako: prema nekim ezoteričkim izvorima, astralno tijelo napušta čovjekovo fizičko tijelo kad ovaj zaspe i tada se povezuje s dušom/istinskim ja. Analogno tome, u filmu Avatar, kad glavni junak zaspe kao avatar, budi se u tijelu "istinskog ja"!?
Naravno, postoje i teorije da greysi i reptili takođe uveliko koriste u ovoj realnosti ljudska tijela kao "avatare" (Npr. kao što je to predstavljeno u Walden-ovoj knjizi The Ultimate Alien Agenda, a takođe i Barbara Bartholic i druge tvrde nešto slično). Nadam se da se to neće tumačiti kao neki njihov pokušaj da nam pomognu u našoj duhovnoj evoluciji i da tim putem pokušavaju da spasi našu planetu?! (Doduše, to mnogi već odavno tvrde.)
Na kraju, možda bi se moglo reći da je ovo "realnost avatara", samo je problem u tome što dok su jedni toga odavno svjesni i odrađuju svoj zadatke, oni drugi koji bi trebali spriječiti ove prve da ostvare svoje namjere, još uvijek spavaju tj. ne mogu da se sjete zašto su uopšte došli ovamo. (Većina organskih portali tu vjerovatno dođu samo kao statisti koji usput treba da ometaju one druge, dok postoje i neke indikacije da oni malo žešći, dakle psihopate, takođe bivaju korišteni kao "avatari" od strane naše "OPS kosmičke braće").
Uostalom, koliko ljudi, toliko i tumačenja, odnosno, različitih doživljavanja jednog te istog filma, od kojih nijedno ne mora da bude ispravno, uključujući naravno i ovo moje.
Pozdrav