btw, našao si bolju sliku naslovnice (nešto bolju). Ja sam s....... knjigu bez originalnih korica (jer je nije bilo) nego sam ubacio sliku s neta. Sad je ova nova naslovnica i novi link
http://www.4shared.com/office/WDQrL-ka/ ... ija_S.html?
216,687 KB File 2012-11-04
U 3 izdanju ima bolje i velike slike, bolja nomeklaturna podjela i ostalo, a spominje i ovo:
Proklijale sjemenke
Ovaj oblik biljne hrane poznat je u Kini već 5000 godina, a na Zapadu se počeo primjenji-
vati tek u novije doba, otkad se utvrdilo da su proklijale sjemenke ne samo probavljivije
i ukusnije od neproklijalih, već i izvanredno bogate bioaktivnim tvarima važnim za me-
tabolizam i održanje zdravlja. Kod klijanja sjemenki (koje same po sebi sadrže bogate
rezerve energije] dolazi do znatnih kemijskih promjena, kojima se uvelike povećava
njihova prehrambena vrijednost. Velik dio škroba iz sjemenki pretvara se klijanjem u šećer,
a količine vitamina C, B i E te provitamina A već nakon četiri dana klijanja povećavaju
se za 4-10 puta. Klijanje je zapravo najbrža i najefikasnija prirodna proizvodnja zdrave
vitaminske vegetabilnc hrane.
Među biljkama čije se sjemenke podvrgavaju procesu klijanja najviše se spominju
soja. leća, grah, grašak, lucema, suncokret i razne žitarice, dakle kulturom uzgojene
vrste (osim donekle lucerne, koja raste i samonikla). Manje je poznato da se i proklijale
sjemenke samoniklog bilja mogu proizvoditi i koristiti na isti način. Tijekom ljeta i jeseni
nije teško skupiti sjemenje s mnogih samoniklih jestivih biljaka, kao što su npr. djeteline,
lobode, štavelji, štirovi. trputci. grbice, maslačak itd. Posebno je lako skupljati zrelo sje-
menje od biljaka kojima su plodovi skupljeni u obliku klasa, klipa ili metlice. Jednostavnim
obuhvaćanjem i povlačenjem šake duž osi klasa odozdo na gore sabrat ćemo punu
šaku sjemenki. Skupljene i po potrebi očišćene sjemenke preko noći se kvase u mlakoj
vodi, zatim isperu hladnom vodom i prenesu u staklenku te ostave da navlažene klijaju
nekoliko dana, zaštićene od direktne sunčeve svjetlosti. Za to vrijeme ispiru se vodom
dvaput ili triput dnevno. Staklenka se može prekriti gazom. Treba paziti da temperatura
prostorije ne prijeđe 23-24 °C (optimalna je između 15 i 18 °C). Klice razvijene na svjetlu
većinom su zelene i bogatije vitaminima C i A od klica razvijenih u tami. koje su blijede,
sadrže više vitamina B-kompleksa. a nemaju klorofila ni karotina. Mnoge klice sadrže
znatnu količinu željeza, fosfora i kalija.
Vrijeme klijanja, a i poželjnu veličinu klica, treba podesiti prema vrsti biljke. Proces inače
traje 2-6 dana. a duljina klica treba iznositi između 1 i 3.5 cm.
Proklijale sjemenke samoniklih jestivih biljaka većinom su ukusne sirove i bolje je ne
kuhati ih. Mogu se konzumirati kao odvojena jela. a i kao dodatak salatama, juhama i
drugim jelima od povrća ili mesa.