waax je napisao/la:
Jucer eto po prvi puta sam osjetio bas pravi strah. Inace u Rijeci se jako, jako jako rijetko desavaju potresi. Bez obzira sto smo na podrucju "umjereno" stvorenim za potrese.
Lupio je mali potres, 3.3 ili 3.1 po richteru. Nista specialno no ja sam se sav tresao. Jedno 5-10 minuta nisam mogao doci sebi. Tako se iskreno u zivotu nikada ali nikada nisam uplasio.
Sad, iskreno, nemam blage sta da mislim pod time. Sve ucestalije imam neke feelinge da ce uskoro nesto da odvali samo tako do mjere do koje upoce ali uopce nismo ni mislili da ce biti. Mislim da bi ovaju YU55 mogao da lupi u mjesec sto bi znacilo da ce se sigurno nesto promijenit na zemlji ako se to desi.
Sad, sve ovo mogu biti moje osobne, zavjere u sebi. Dakle, moze biti da sam sebe "zavaravam". Nikad neznas jel

.
Iskreno i toplo se nadam da jesu zablude.
Svima nama se događaju situacije kada nas obuzme strah od nečega. Nedavno sam u snu iskusila neopisiv užas, tako da mogu pretpostaviti kako se osjećaš. Strah koji se pojavi je moguće iskoristiti kao podlogu za samorazvoj, na način da se osoba upita: A čega me je, ustvari, strah? Od smrti, od boli, od gladi, od gubitka sigurnosti, od gubitka voljenih osoba, od materijalne nesigurnosti, od....Najčešće se radi o strahu od nepoznatog, jer da nam je poznato znali bismo kako reagirati. Znači, imamo strah od gubitka kontrole nad situacijom. A znamo tko je glavni lik kontrole - ego.
S druge, pak, strane, čak i da imaš predosjećaj da će se nešto dogoditi, namjera predosjećaja nije da te obuzme strah nego da se pripremiš ako/kad se događaj desi. Prihvativši mogućnost pojave bilo koje od navedenih strašnih situacija, nestaje strah. Prema tome, strah je vrsta blokade koja te onemogućava u djelovanju. Događaji se mogu i ne moraju dogoditi, treba ih samo prihvatiti.
Mislim da se u teškim situacijama treba držati emocionalno neutralno, prihvatiti mogućnost pojave svake, pa i iznenadne i neočekivane vrste događanja. No, ako se strah ipak pojavi, treba ga brzo iskoristiti, upitati se što se može učiniti da strah nestane: razumjeti uzroke koji izazivaju strah i time ga ukloniti ili maknuti se s mjesta negativnog događaja i tako ga ukloniti ili ga na neki drugi način propustiti kroz sebe da prođe i ne ostavi traga, poput dima. Važno je ne boraviti u strahu, ne hraniti se njime niti ga hraniti.
Osobno, nastojim biti usmjerena na svoj zadatak, znam da strah predstavlja jedan od učinkovitih alata za ometanje pozornosti i udaljavanje od cilja.
Ne bi bilo loše razviti vlastitu formulu za ohrabrenje, za stvaranje osjećaja sigurnosti. To može biti jedna besmislena ili smislena riječ ili slika, emotivno stanje, predmet, nešto. Tako gradimo utočište. Mislim.

Teško je suprotstaviti se energiji mase, isključiti more emotivnog naboja svih ljudi kojima je čovjek okružen. Ako prevladava ocean straha i boli, kako ostati uravnotežen u takvoj situaciji? Sjetimo se masovnih energija na koncertima ili sportskim događanjima, pogotovo nogometnih utakmica. Sve vrvi euforijom i to nas ponese. Tako nas jednako može ponijeti strah ako mu dopustimo. Čini mi se da kroz ove epizodne napade straha možemo naučiti razumjeti svoje strahove i na taj način ih otpustiti, jer ako se doista dogode najavljeni užasi, bit ćemo preliveni morem straha svih oko nas, tada treba ostati u ravnoteži. Mislim da je to najteži zadatak. Strah nam ruši frekvenciju, a tada nemamo zaštitu. Nama je zaštita visoka frekvencija na kojoj vibrira naša svijest.
PS. Molim moderatore da prebace post ako smatraju da je