Hoće li ljudi prestati da se oduševljavaju koronama?
Te famozne crne tačke na suncu se dobiju i kod digitalca kad se snima direktno, pod 2, nama su još u osnovnoj školi preporučivali da stavimo neki disk ili kartonsku tačku naspram sunca (blokiramo konkretno sunčev disk) da bi golim okom /kroz durbin/teleskop posmatrali koronu. Tako se blokira direktna, prejaka svetlost, a šta se događa u koroni ostane jasno vidljivo (+- zum, filteri, itd ) A ne bi me čudilo da se tako nešto radi i digitalno ovih dana - na šta me sve ove slike i podsećaju.
Konkretno - ja sam stavljao najobičniju konfetu, malo pokvašenu, na objektiv sa filterom i onda "ciljao" sunce njome.
Što se tiče "obrnute duge" - svakome ko je imao makar dvojku iz fizike je jasno da je u pitanju prelamanje svetlosti, to se dešava kad god svetlost prođe kroz zaobljeno sočivo. Uzmi providnu čašu i sam proveri ... na određenoj udaljenosti dobićeš obrnutu sliku. tako da će jedan deo luka koji u stvarnosti izgleda ovako:
( imati ovo :
) za svoju projekciju.
Btw, pretpostavimo da neki objekat X tamo zaista postoji. Šta ćemo onda sa uglom posmatranja? Trebalo da prividno menja njegovu lokaciju, i to što je bliže nama - za više,zar ne? Zemlja se ipak pomeri za jedan stepen u odnosu na sunce svaki dan, + rotira oko svoje ose - a to kretanje bi jasno uticalo na našu percepciju lokacije predmeta X. aka - predmet bi se pomerao. A od prvog dizanja fame sa tim crnim diskom je prošlo već poprilično ...
Ljudi, ne treba da se ložimo na svašta, inače ćemo se gadno razočarati u sve te događaje, pa kad se zaista nešto i desi - bićemo pogubljeni, k'o muve bez glave.
Živeli!
...hej, a da nisu te crne tačke sunčevi cvikeri

? Možda je old school pa nosi monokl...?