znak je napisao/la:
I sad samo jedna kratka sekvenca mog sinoćnjeg sna.
Izlazim iz porodilišta.Ispred zgrade vidim ljude koji me posmatraju. Vidim da na sebi imam farmerice, i radujem se svom dobrom izgledu, na kojem oni (ljudi), a ni ja uopšte ne primjećujemo,i ne vidimo,nikakve znakove, netom, obavljenog poroda kojeg se NE SJEĆAM.
Smješno je pričati da mi ova tematika sad nije ni u cipeli, jer tim stvarima u fizičkom, sam bila opterećena nekad, prije tačno 19 godina. Pozz.
Ali san ti govori upravo nešto drugo...ukoliko malo pročačkaš dublje u sebi...
Znak, ne bih ulazila u analizu tvog sna, nije ni pristojno, a pogotovu što se analiza tako ne radi. Mada, prateći tvoje veoma zanimljive postove i pregršt snova i tvojih iskrenih traganja za pozadinom njihovih manifestacija, ne mogu da odolim da ti ne ukažem na jedan osnovni princip koji je nezaobilazan kad su snovi u pitanju....Sam san ima svoje prikrivene simbole, u zavisnosti koliko duboko želi prikazati neosvešćeni deo nas. Oni se zbog toga rade korak po korak, osvešćivanjem sloj po sloj nesvesnog, i onda se dešava da ista poruka koju ti san šalje, tačnije tvoj nesvesni deo bića, počinje da se pojavljuje u sledećim snovima, koji su već malo više konkretniji i za tumača i za snevača. Rad na čak jednom snu mora imati kontinutitet bavljenja unutrašnjim nesvesnim svetom, da bi svakim sledećim snom poruka izašla na površinu. Čak se dešava da san bude samo sekvenca neke poruke, koju snevač ne dosanja, jer je sadržaj pokriven drugim neosvešćenim slojevima. Mi najčešće ne želimo da prihvatimo naše nesvesne uzburkane strasti, i zato pamtimo samo one delove sna koji smo u stanju da bar delimično prihvatimo....naravno da zbog toga često pribegavamo i analizi koja je površna....san prikazuje dubinski sadržaj....Zato i mora da se radi analiza dubljih slojeva nesvesnog....
Ta tematika je veoma zanimljiva, inspirativna, pogotovu što se zna da snovi ne lažu...mi sebe lažemo jer smo izgradili takvu strukturu ega koji nas štiti od nepoželjnih manifestacija unutrašnjih nagona i potisnutih potreba. Taj unutrašnji svet je jako bogat, šaren, i lep i mučan, i svetao i taman....Čitav lavirint u kome je teško naći pravi put u sebe....zato je ponekad poželjno imati dobrog vodiča, koji će samo pratiti i ukazivati na stranputice....
Ovo ti pričam iz sopstvenog iskustva, jer sam se godinama bavila tom problematikom....naravno , i uz pomoć vodiča....I pošto sam ih zapisivala mogla sam pratiti razvoj jedne poruke kroz više snova. I što sam više i dublje sebe spoznavala iznutra (auuu, šta sam sve pronašla u sebi....) shvatila sam da su snovi bili nepogrešivi....Čak sam i neki vid obuke prošla, ne samo kroz sopstvenu psihoanalizu, već i kroz timski rad....Iako je to bila moja intelektualna glad za nekim drugačijim znanjima, danas mi mnogo pomaže da shvatim šta mi podsvest poručuje....na šta treba da obratim pažnju, šta još treba da u sebi osvestim, kako da obradim sve te informacije koje moje biće, očigledno se kroz snove buni i daje putokaz....
Zbog toga te iskreno savetujem da se malo odmakneš od "vanzemaljaca",
jer možeš lako svoj um vezati za taj motiv, i nećeš tako lako moći da se distanciraš od takve vrste identifikacije, da ćeš možda promašiti cilj, koji neminovno uvek vodi u samospoznaju....
Sve to što sanjaš, nalazi se u TEBI ....
to je TVOJE....
tvoj sadržaj nesvesnog dela bića....koji ti šalje putokaze kako da u njega uđeš....Mnoge, nama čak i nebitne stvari, mogu provocirati podsvest da radi da bi nam ukazala šta je to što još nismo u sebi i o sebi obradili....
Možda ova tematika ipak treba da se prebaci u temu SNOVI, da je ne brkamo sa abdukcijama, koje su sasvim nešto drugo....uprkos činjenici da se i one često kroz snove manifestuju....O njima, ipak malo znamo, da bi svoje snove poistovećivali sa stvarima, za koje bi ipak trebalo pronaći adekvatnog terapeuta koji se njima bavi....
Čovek ima potrebu da prenese svoj um na polje nedovoljno istraženih pojava, jer nije spreman da se suoči sa onim što u sebi nosi, jer mu je lakše da prebaci "krivca" za ono što mu se dešava u snovima, na nekog drugog, pa čak i na vanzemaljce. Tipična projekcija, koja je tako karakteristična ne samo za svet simbola u snovima, nego i za svakodnevno ponašanje. U snovima često sebe projektujemo na druge ljude, važne osobe iz našeg života projektujemo na glumce, likove iz pročitanih knjiga, junake iz filmova, nepoznate osobe, čak i na životinje i biljke.... Čuveni Frojdov san o sasušenom cveću, koga je mnogo godina kasnije From analizirao kao njegovu brigu o starosti, koja ima simboliku o sušenju potencijala koje je on svesrdno koristio, potisnuti strah od starosti....Tako je čovek skrojen, baždaren, da bi mogao upotrebiti sva sredstva svog unutrašnjeg potencilala u procesu spoznaje sebe i sveta u kome živi....To je tipična prepreka na putu razvoja, rebus koji svako od nas, u skladu sa sopstvenim potencilalima, treba da reši.
Čovek mora da preuzme odgovornost i za pojavu sopstvenih snova i da prihvati svoj unutrašnji svet onakav kakav je. To je deo harmonizacije suprostavljenih principa u nama koji nas redovno motivišu da sanjamo, ne bili nas primorali da ih konačno prihvatimo..... To je deo života.....
Baš smo otišli u
Na moderatorima je da li će ove postove prebaciti u SNOVE, ili ćemo mi sami tamo preći....
Srdačan pozdrav