Sada je: pet maj 02, 2025 9:46 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 68  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Moj lucidan san, šta li može značiti
PostPostano: ned nov 22, 2009 8:33 pm 
Član foruma

Prije već se počne analizirati sve što se događa čovjeku kad utone u "san" je vrlo dikutabilno.

Lucidni snovi nisu isto što i OBE ili AP.

Simbolizam je nešto što naš um tjera do kraja.

Pravu projekciju možete doživiti jedino ako ste utemeljeni u samom sebi, da znate raspoznati razliku između sna i jave.

Dimenzionalno denzitetne razlike su vrlo zbunjujuće, najbitnije je biti budan unutar svojih stanja.

Vrh

Naslov: Re: Moj lucidan san, šta li može značiti
PostPostano: pon nov 30, 2009 8:34 am 
Početnik

Zdravo ljudi :love3: .. Pitanjce imam . Ovako kada recimo idem "spavati" ne mora biti spavanje mogu samo leći .. Opustim se i treba mi negdje 10 - 20 min i počnu se pojavljivati slike ka na TV-u.. Mogu ih gledati.. A mogu i ući u njih kao film.. Često mi se pojavljuju portali svemir planeti a i osoba koja izlazi iz portala je žena. Uglavnom pitanjce hehe.. Ako netko ima nešto slično ili neko dublje znanje neka se javi .. Puno pozdrava :love12:

Vrh

Naslov: Re: Snovi
PostPostano: čet dec 10, 2009 5:19 pm 
Član foruma

Pre oko 2 nedelje sam sanjao mesto u kome trenutno zivim, ali izmenjeno, mnogo naprednije

U sredini mesta se nalazio ogroman dvorac, opasan zidinama i napravljen od materijala slicnog celiku, samo sto na dodir nije bio metalni.

Takodje, preko okolnih njiva je bila postavljena gusta mrezha ogromnih bandera i tornjeva pomalo bizarnog izgleda, nachichkanih nekim uredjajima kojima ne znam svrhu. Pravci voznih puteva su takodje izmenjeni.

Elem, tokom sna sam na "radiu" ili kako god bi se taj uredjaj mogao nazvati chuo da se te noci desava neka cudna "anomalija" vezana za Mesec... Kada je dosla noc, setio sam se toga(u snu) i izasao da vidim sta se desava ... Mesec je bio neuobichajeno velik, delovao je blizu, i toplo i - bio je tamno ljubichast/plav. Takodje je na horizontu bio josh jedan, malo manji, ali iste boje - znachi 2 meseca ( Tamno plavo/ljubichasti mesec sanjam od detinjstva, i stalno se ponavlja taj san). To bi bilo u redu, da istovremeno na "radiu" nisu javili da se neki objekat uputio ka zemlji(?).. Prosao je oko minut, i ugledao sam nesto oblika kocke sto se polako priblizava kroz atmosferu.. To nesto je bilo priblizno ove boje, i nije bilo chvrstog oblika, vec kao kocka sachinjena od latinichnih slova, slova nekog nepoznatog pisma (lichilo je na neke simbole iz fizike) i brojeva, koji opet nisu bili konstantni nego su se stalno menjali. Iako je sletanje te kocke izazvalo paniku medju lokalnim zhivljem, mene je nije bio strah, ni nje ni te chudne energije koju emituje. Ushao sam u kucu polako ... a tamo se po svim staklenim povrsinama pocela ispisivati ta slova i znakovi, takve broje. Isto promenljivi... menjala su se jako velikom brzinom, mnogo vecom nego sto su se mogla pratiti. Postepeno je brzina promene usporavala, i pokazala mi je neku veliku jednachinu. U momentu sam shvatio da moram upamtiti ono sto vidim. Bio sam svestan da je to znachajno(formula, cifre, i rechi), i osetio prisustvo nechega superiornog, shto mi moze i pomoci, ali boogami i odmoci u razumevanju formule, i svega. Onda sam shvatio da sanjam... Osecaj nechijeg prisustva nije nestao, ali sam se uplasio onda, i probudio. Naravno, ono sto ne mogu da prezalim je to sto sam zaboravio formulu. I kad sam se probudio, imao sam chudan osecaj, i secanje na to da sam tokom sna mislio na nekom nepoznatom jezikom...

Vrh

PostPostano: pet dec 11, 2009 2:29 pm 
Član foruma

Čuo sam da je sanjanje zmije univerzalno značenje, ali vidim da svi imaju različite teorije oko toga šta tačno znači sanjati zmije, biti ujeden od strane njih itd... Sinoć sam na primer sanjao kako imam zadatak da iskombinujem neka 3 elementa kako bih uspeo u nekom zadatku, jedan od njih je bio da budem ujeden od strane zmije. Našao sam je, ali ona je bežala od mene i na kraju poletela sa krilima!!! Ovaj boldirani deo mi je najčudniji :S

Vrh

PostPostano: sub dec 19, 2009 4:57 pm 
Početnik

E ovako od ovoga sna je proteklo jedno 2 godine......u mome gradu je živio tada jedan doktor i bio je homoseksualac imao je momka kojeg sam jako dobro poznavao(lik me naučio remija igrat),a ovoga doktora nisam nikako poznavao,vidio sam ga možda 3 puta u životu.U svakom slučaju njihova veza je bila sve gora,svađali su se i te stvari.....i jedne noći sam lego spavat kad počnem sanjat toga doktora,u snu ja ležim na krevetu,a on je na plafonu...nešto ga drži na plafonu,,,ali ja ne vidim šta je.....on gleda u mene pravo u oči...a ni ja se ne mogu pomaknuti iz kreveta......košulja mu je otkopčana......i vidim mu srce kako lupa(znači doslovno vidim srce)....i lupa sve jače i jače.....a on me sve prodornije gleda...ne znam neki uplašeni pogled....skroz bolesno.....i srce mu lupa sve jače...kad odjednom je počelo lupati nevjerovatnom brzinom.....tad je odjednom eksplodiralo,,,i sva je se krv rasula meni po licu(bio je iznad mene na plafonu) i probudio sam se....otišo popit vode i lego ponovo spavat....na satu sam vidio da je bio oko 3:20.....kad ujutro idem na kafu i pričam to prijatelju,a on me u nevjerici onako pogleda i kaže de ne zajebaji znam da si čuo,reko šta sam čuo,o čemu pričaš.....kaže on pa sinoć je taj doktor preminuo....reko šta?.....kaže došlo do svađe između njega i momka i ovaj ga izbo preko 20 puta i preminuo je....ja onako šokiran ne mogu da vjerujem....reko znaš li u koliko se sati to točno dogodilo.....kaže policija je došla u pola 4 jer ih je ovaj momak zvao čim ga je izbo i predo je se sam.....pa tako da je se moralo dogoditi između 3 i pola 4(baš kao i moj san).....eto taj mi je san uvjek ostao urezan u sjećanja......jer je se desio kad i to ubistvo.....a još čudnije je kažem to što ga ja gotovo nisam ni znao......jedini zaključak do kojeg sam ja mogao doći da je sve u prirodi povezano....pa tako i ovaj događaj.....

Vrh

PostPostano: ned dec 20, 2009 11:10 am 
Početnik

tepsija je napisao/la:
E ovako od ovoga sna je proteklo jedno 2 godine......u mome gradu je živio tada jedan doktor i bio je homoseksualac imao je momka kojeg sam jako dobro poznavao(lik me naučio remija igrat),a ovoga doktora nisam nikako poznavao,vidio sam ga možda 3 puta u životu.U svakom slučaju njihova veza je bila sve gora,svađali su se i te stvari.....i jedne noći sam lego spavat kad počnem sanjat toga doktora,u snu ja ležim na krevetu,a on je na plafonu...nešto ga drži na plafonu,,,ali ja ne vidim šta je.....on gleda u mene pravo u oči...a ni ja se ne mogu pomaknuti iz kreveta......košulja mu je otkopčana......i vidim mu srce kako lupa(znači doslovno vidim srce)....i lupa sve jače i jače.....a on me sve prodornije gleda...ne znam neki uplašeni pogled....skroz bolesno.....i srce mu lupa sve jače...kad odjednom je počelo lupati nevjerovatnom brzinom.....tad je odjednom eksplodiralo,,,i sva je se krv rasula meni po licu(bio je iznad mene na plafonu) i probudio sam se....otišo popit vode i lego ponovo spavat....na satu sam vidio da je bio oko 3:20.....kad ujutro idem na kafu i pričam to prijatelju,a on me u nevjerici onako pogleda i kaže de ne zajebaji znam da si čuo,reko šta sam čuo,o čemu pričaš.....kaže on pa sinoć je taj doktor preminuo....reko šta?.....kaže došlo do svađe između njega i momka i ovaj ga izbo preko 20 puta i preminuo je....ja onako šokiran ne mogu da vjerujem....reko znaš li u koliko se sati to točno dogodilo.....kaže policija je došla u pola 4 jer ih je ovaj momak zvao čim ga je izbo i predo je se sam.....pa tako da je se moralo dogoditi između 3 i pola 4(baš kao i moj san).....eto taj mi je san uvjek ostao urezan u sjećanja......jer je se desio kad i to ubistvo.....a još čudnije je kažem to što ga ja gotovo nisam ni znao......jedini zaključak do kojeg sam ja mogao doći da je sve u prirodi povezano....pa tako i ovaj događaj.....

Pa da, čudno, obično se ljudi "javljaju" kad umiru nekome tko im je blizak...

Vrh

PostPostano: ned dec 20, 2009 11:17 am 
Početnik

Imam i ja jedno pitanje...
Lucidni snovi su mi poznato područje i navikla sam da jedan dio mene sanja dok drugi promatra i uživa. Ali nikad do sad nisam čula da postoje tri svijesti, zna li itko išta o tome? Ukratko, sanjala sam ogromni crni NLO s plavim svjetlima koji je zaklanjao gotovo cijelo nebo. Gledala sam ga i bila sam presretna... Inače sam uvijek tako kad njih sanjam, ne znam zašto. Osjećala sam taj NLO kao nešto svoje, maksimalno poznato i drago što omogućava potpunu slobodu...uglavnom, onda se pojavio treći dio moje svijesti za kojeg teško mogu reći što je radio, osim da je bio gotovo u ekstazi...
Može pomoć? :shock:

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: sub jan 16, 2010 8:21 am 
Član foruma

en1di0n je napisao/la:
dmt, dmt, doo dee doo dmt, lsd doo dmt, lsd doo dmt...divine moments now, divine moments of truth, total and utter cosmic stuff...'
'be here now... i love everybody'

A i ne samo to. Navodno 49 dana nakon začeća kad se spol definira onda fetus "zasvjetli" od kolicine DMT.a. Pa isto tako (e sad neprovjerene info) u nisam siguran kojoj kulturi oplakuju preminulog 49 dana, jer treba kao 49 dana da ponovo uđe u novo biće.. itd.

Ujedno neki djelovi naeg mozga su nprosto napravljeni za prihvacanje triptamina (http://en.wikipedia.org/wiki/Tryptamine), a ujedno serotonin je bitan neurotransimter.

Pitanje je ... što se s mozgom počne dešavat kad dobije veće količine neurtransitera? Da li dođe do kratkog spoja? Ili naprosto mozak postane ONE zbog poveznosti svih procesa i/ili informacija...

:love3: :love3: :love3:

Vrh

Naslov: Re: Interesantno iskustvo
PostPostano: sub jan 16, 2010 8:40 am 
Član foruma

levia je napisao/la:
Ne znam gdje bih strpala ovo svoje pismo, i odlucila sam ga staviti pod snove...
Sada u zadnju subotu, odlucili smo baciti 2 kreveta iz dvorista i kako nikog od djece nije bilo da nam pomognu, (muz i ja)morali smo ih sami prevuci do odlagalista. Kada smo vukli drugi krevet, osjetila sam da su mi se ''ustakla'' ledja. Vec imam dosta iskustva u tome i znam da me to danima boli dok ne prodje, a ljekarima vise i ne idem. (Sjecam se da su me jednom prosla ledja dok sam dosla na red kod ortopeda :? )
Uvecer sam zaspala bolnih ledja i znam da sam se par puta budila, ne zbog bolova...vec kao da sam spavala duze no sto sam trebala. Izmedju ostalog sanjala sam da me nesto treba iscijeliti. U tom momentu, postajem svjesna da sanjam. Onaj/ona ko me treba iscijeliti (mentalno)trazi od mene da sklopim oci. Ja sklapam oci, lezim u svom krevetu i najednom kroz moje cijelo tijelo pocinje proticati ''struja''. Nije bolno kao stvarna struja, ali me to intenzivno vibriranje podsjeca na struju. Osjecam da kroz mene cijelu ''struji'' ta...nazovimo je energija i naravno i kroz onaj dio bolnih ledja. Osjecam da te vibracije rasparcavaju onu intenzivnu bol i to nekako iz mene izlazi. U tom casu pomisljam da ipak prekrsim zahtjev i ipak otvorim oci i da pogledam kako izgleda taj/ta/neko ko me iscjeljuje. Onog momenta,kako mi je ta pomisao prosla kroz um, osjecam da mi je taj neko onemogucio da otvorim oci blagim ''stiskom'' po mojim ocnim kapcima. Interesantno je to da znam da me nije dodirnuo, vec je taj stisak proizveden takodjer bez dodira i ne znam kako to znam, ali sam u to uvjerena. Taj gest me je nasmijao, jer kako sam ja bila ''nestasna'' (zbog radoznalosti) da prekrsim zahtjev, tako je i taj neko cvrsto ostao pri zahtjevu da ipak ne otvaram oci. Zato sam se nasmijesila i nisam htjela na silu otvoriti oci, jer sam ipak na kraju odlucila ispostovati taj naknadni ''zahtjev''. Struja je i dalje proticala kroz mene i onda se polako pocela smanjivati u intenzitetu, sve dok na kraju u dosta kratkom vremenu to nije prestalo. Iza tog...kao da sam utonula u san.
Ujutru kad sam se podigla u prvih par pokreta sam osjecala vrlo jaku bol...tako da sam polagano pravila pokrete, ali nedugo iza toga bolovi su posve prestali. Cijeli dan sam prosla bez bola u ledjima i evo do danas me ledja ne bole. Taj isti dan sam stalno razmisljala sto je to moglo biti i zasto mi se taj/ta neko nije htio pokazati. Uputila sam mentalnu zahvalu ko god da je to bio i zahvalila se na iscjeljenju i jako interesantnom iskustvu.
Da li je iko imao slicno iskustvo i ono sto bih voljela znati, ko je to bio...eto obracam se ''svemogucem'' forumu, jer ne znam gdje bih mogla naci odgovor. Hvala :love9:

doživio sam identičnu stvar, isto vezano za liječenje ! :D

drijemao sam, svirala je tiho glazba i tada sam unutarnjim okom, na onome plavome ekranu opuštenosti vidio kako mi se s lijeve strane pojavila neka svjetlost, sjaj kao milijarde kristala, osjetio toplinu i "rastvaranje boli".

čuo sam tom prilikom par savjeta punih ljubavi, shvatio usput uzroke svojih blokada, i čini mi se je to bilo stvarno cjelovito izlječenje.

nisam ni pokušavao otvoriti oči
jer nije bilo potrebe! :D

:love12:

:love3:

Vrh

PostPostano: pet feb 19, 2010 9:23 am 
Član foruma

Nedavno sam imao zanimljiv san, no nije san po sebi toliko vazan koliko jedan dio.
Putovao sam negdje sa nesjecam se tocno kim i u jednom ternutku sam pogledao lijevo.
U daljini je cijelom duzinom mog vidokruga bilo brdasce sa vocnjacima i vinogradima a na sredini tog brdasca sam vidio broj 998 napravljen od tragova kao cesta recimo samo u obliku brojeva. zadnji broj je bio 9 ali kao da je netko prepravio u osmicu. Bila je jos i neka divlja svinja koja me proganjala i dva majmuna koji su se prasili \:D/ :rofl

NE kontam sta bi to moglo bit, vjerojatno nista al eto da spomenem, inace se ne sjecam snova.

Vrh

Naslov: San :)
PostPostano: čet mar 04, 2010 10:43 pm 
Početnik

Večer.
Jučerašnji san bio je...drugačiji :), ipak malo drugačiji od ostalih drugačijih.
Krećem se prema budućnosti, svjesna sam da putujem kroz vrijeme i pitam se u snu; koji paradoks, putujem u 2011 da bih stanovnike jednog grada upozorila na nešto što sam saznala u 2010 da se već dogodilo u 2011..ajde ok, vrijeme je relativno znam. Stojim nasred ulice, zaustavljam žensku osobu duge tamne kose i upozoravam ju da se makne, da dolazi nešto što će ih sve ubiti i da im je već iznad glava. Gleda me u nevjerici kad joj govorim da putujem kroz vrijeme. Nešto se na ulici slavi, puno je ljudi, ja vičem, maknite se, sakrite se! Sada je već tu! Iznad vas je! Mislima pogledam ( ili kako već ) drugi kraj grada gdje ogromna zgrada već gori. Pokraj mene se stvara metalna, svjetlucava kutija no već u slijedećem trenutku kutija se uzdiže, hoću reći, iz nje raste, do oblaka, vrlo brzo nekakav robot, sa streljivom i počinje pucati na grad, odmah zatim stvara se ( iz ničega ) još jednan takav, ali sa drugačijim "komandama", također raste u visinu i počinje napadati ovog prvog. Meni kroz glavu prolazi SSS, majke ti Vjetre šta si mi dao za čitati :ontopic: Ja bježim, nosim na rukama svoje dijete, gubimo patikicu, ulazimo u dućan da kupimo nove, kupujem, baš lijepo što su imali broj :D . Pokušavam naći nekakav podrum, u zgradi, tamo u jednoj zamračenoj prostoriji sjede muškarci koji se, čini mi se, kartaju. Ja im vičem, mičite se, mičite se, više ništa neće biti isto, Srbi će klati Hrvate, Hrvati će klati Bosance, Bosanci će klati!!! E šta su me ovi blijedo gledali. Sad slijedi meni najčudnovatiji dio sna; odjednom se nađem, sama, unutar ogromne sive sfere, kamene..nasred nje Levitiraju orgulje. Njih uštimava osoba u bijelom, ja pomislim Bog... počinje svirati..savršenu glazbu, nešto predivno, nešto što na ovom svijetu nisam čula, i kako To nešto svira ja pomišljam sada će sve biti u redu, sada je Bog uzeo stvari u svoje ruke,..hoću reći nekakvom manipulacijom će održati ravnotežu-što se naravno i radi. Anyway; osjećaj je bio...uf.

Vrh

Naslov: Re: San :)
PostPostano: pet mar 05, 2010 8:00 am 
Član foruma

Prvi dio sna-bili su Transformeri na TV-u hehe
Drugi dio-jako fascinantno

Vrh

PostPostano: pet mar 05, 2010 11:40 am 
Logos je napisao/la:
sada je Bog uzeo stvari u svoje ruke,..hoću reći nekakvom manipulacijom će održati ravnotežu-što se naravno i radi. Anyway; osjećaj je bio...uf.

Huh, ovo je hardcore, to zasigurno jest bio neki bog, nešto tipa Jahve, u svakom slučaju "spasioc" koji će manipulacijom održati ravnotežu (dobri u raj, loši u pakao?).

Zanima me kakav je to bio osjećaj (...uf ne govori puno).

Vrh

PostPostano: pet mar 05, 2010 7:41 pm 
Početnik

Hej..nisam gledala transformere btw :D

A osjećaj Uf, e to je kombinacija osjećaja-strahopoštovanja, veličine, nadmoći, neznam nečega tako jakoga da ne mogu pronaći riječ u svom vokabularu, uglavnom vrlo stvaran osjećaj, nekako sam se pomirila u snu sa situacijom danas; dobila novu nadu da su stvari ipak pon nekakvom kontrolom i da se ne može raditi baš sve što se nekomu hoće

Vrh

PostPostano: pet mar 05, 2010 9:34 pm 
Logos je napisao/la:
A osjećaj Uf, e to je kombinacija osjećaja-strahopoštovanja, veličine, nadmoći, neznam nečega tako jakoga da ne mogu pronaći riječ u svom vokabularu, uglavnom vrlo stvaran osjećaj, nekako sam se pomirila u snu sa situacijom danas; dobila novu nadu da su stvari ipak pon nekakvom kontrolom i da se ne može raditi baš sve što se nekomu hoće

A joj, to znači pojavio se "spasitelj" i uveo reda, pokazao tko je gazda? Mmm, izgleda kao wishful thinking (njega boga ili podsvjesno tebe?). Rekli bi to je samo san, ali ako su C's u pravu i kažu da su snovi prvi korak do ostvarenja unije s 5.densitetom a iz kojega pretpostavljam stvari izgledaju "sveobuhvatnije" tj. može se vidjeti i moguća budućnost onda mi ta projekcija ne izgleda baš privlačno. #-o

Eh da, mislim isto da pokušavati doslovno (neprevedno) tumačiti snove nema baš puno smisla, kao ni oslanjanje na, kako neki kažu, "narodne sanjarice" koje su preopćenite. Kako doći do pravog značenja svojih snova to je i za mene još uvijek velika zagonetka, počeo sam ih u zadnje vrijeme zapisivati, vjerujem da ću u dogledno vrijeme imati i mogućnosti početi ih dešifrirati na koristan način.

Vrh

PostPostano: sub mar 06, 2010 12:53 pm 
Član foruma

Logos je napisao/la:
Hej..nisam gledala transformere btw :D

uvjek se vrti oko balansa koji se narušava novim ciklusima i opet se nivelira.

mozes radit sve al neces dokle oces. izvedeno iz zakona karme.

Vrh

PostPostano: ned mar 21, 2010 4:56 pm 
Član foruma

redovno sanjam muziku koju nikad u zivotu nisam cuo i tako nenormalno dobro zvuci kao savrsenstvo ali kasnije imam teskoce da se sjetim, takodje desi mi se da sanjam potpuno nove ljude koje nikad nisam vidjeo recimo djevojka sa nenormalno lijepom facom koju nikad nisam sreo, kao da sam je ja stvorio u snu, a sve izgleda nenormalno stvarno. ovo me sve jako zbunjuje. ne mogu da prodrem u neka dublja stanja i da postanem potpuno svjestan u snu kad god hocu, ali radim na tome. ovo me je ubjedilo da je materijalni svijet iluzija i da je sve u nama samo je pitanje svijesti. nasa svijest je svemocna.

Vrh

PostPostano: ned mar 21, 2010 10:58 pm 
Član foruma

Logos je napisao/la:
...dobila novu nadu da su stvari ipak pon nekakvom kontrolom i da se ne može raditi baš sve što se nekomu hoće...

Hej! Ne daj se zbunit! i meni se to događa! Zato i možda baš zato usred sveg ovog kolapsa u srcu doživljavam MIR koji nikad prije nisam doživio!!!

Zato... :thumbup:

Vrh

PostPostano: ned mar 21, 2010 11:06 pm 
Član foruma

Uskost je napisao/la:
...takodje desi mi se da sanjam potpuno nove ljude koje nikad nisam vidjeo recimo djevojka sa nenormalno lijepom facom koju nikad nisam sreo, kao da sam je ja stvorio u snu, a sve izgleda nenormalno stvarno...

eh, to je stvarno doživljaj!

Kod mene je to iskustvo doživljeno prije godinu dana...

I znaš šta?

Dan-danas meni je ta stvarnost STVARNIJA od cijelog mog života!

E, baš ZATO ja sam sretan!!!

Vrh

PostPostano: pon mar 22, 2010 8:23 am 
Početnik

aamon je napisao/la:
Logos je napisao/la:
...dobila novu nadu da su stvari ipak pon nekakvom kontrolom i da se ne može raditi baš sve što se nekomu hoće...

Hej! Ne daj se zbunit! i meni se to događa! Zato i možda baš zato usred sveg ovog kolapsa u srcu doživljavam MIR koji nikad prije nisam doživio!!!

Zato... :thumbup:

Ja dugo sanjam istu osobu kojoj nikad ne vidim lice, ali osjećaj je isti... Potpuni mir. I što god me mučilo dan(ima) prije, sve nestaje... E dragi moji, baš smo sretni! :hug:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 68  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.