Citat:
jer si mi zaista pomogla da razumem šta sam sebi pokušavam da kažem
Čuj, ionako smo svi jedno.
Citat:
bez obzira na to da li si mi time pomogla ili odmogla, kao što bi rekla ona naša mis šarma- "
informisala i dezinformisala,
jer
su simboli u snovima veoma retko jednoznačni. Sadrže često veoma protivurečna značenja. Odnosno naizgled protivurečna.
A ta nabijenost
informacijama me istinski fascinira.
Polako, taj period intenzivnih unutrašnjih promena nije jednostavan i ume da bude veoma zbunjujući. Potrebno je vreme i strpljenje da se sve integriše.
Nego, nešto drugo mi je palo u oči: geografija u snovima je u principu zanimljiva. Mislim konkretno na „uspinjanje“, a onda "zadržavanje" ("ustaljivanje") na jednom nivou. Dok sam redovno zapisivala snove, imala sam povremeno snove upravo sa tom „promenom nivoa“ (gore-dole) i veoma često (da ne kažem po pravilu) se odigravala upravo na taj način: uspinjanje, a onda spuštanje na jedan nivo ispod ili zadržavanje na nekom nivou. Ne znam šta to znači, ne znam ni da li je važno, prosto mi je palo u oči poklapanje.
Citat:
Nisam puno pažnje pridavao tome, jer je u tom pravcu prozor koji gleda na ulicu, pa pomislih da možda odatle i dolazi sve to-ali pak, ovo se desilo unutra, a ne napolju, ali presudni trenutak u kom sam odlučio da napišem ovo je kada sam se ujutru probudio, ali na suprotnoj strani kreveta.
-Ja obično, skoro pa nikad, ne ustajem noću, a da se toga ne sećam, a nisam sklon mesečarenju, pa odatle i proizilazi ova dilema.
Možda je to samo moja paranoja, jer čitam u zadnje o otmicama, i elementima koji ukazuju na to, ali se ipak zapitam- da li je slučajno?
Ne znam. Interesantno je da smo nedavno razgovarali o „mesečarenju“ u ovom kontekstu. Ali ne znam šta ova epizoda konkretno predstavlja. Možda bi vođenje dnevnika pomoglo u osveljavanju iskustava.
Generalno mislim da je ovaj fenomen daleko, daleko rasprostranjeniji nego što bi se to moglo zaključiti na osnovu svesnih sećanja. Trenutno razmišljam o tome šta mi može reći o funkcionisanju nekog drugog plana postojanja – zanimljivo je, ali sam se zaglavila.
Verovatno ga i ne možemo do kraja izbeći.
Ali ono što mislim da zaista možemo izbeći je delovanje njegovih skrivenih elemenata na nas, koji predstavljaju opšte mesto i verovatno jedan od glavnih ciljeva: izazivanje raznih vrsta ovisnosti, uticaj na misli i obrasce ponašanja, izazivanje straha, emocionalnih disbalansa, uticaj na seksualno ponašanje, izazivanje dezorijentisanosti kada se pojavi „neželjena linija razmišljanja“, gubitak vere u određene aktivnosti ili liniju potrage, prijemčivost na dezinformativne ideje, žetva energije, skretanje sa neke staze kojom smo krenuli itd. itd. itd.
Mislim da je to neki plan na kome se zaista može raditi.
Svojstvo koje bismo možda mogli nazvati „autonomijom svesti“. I možda taj pritisak upravo može da pomogne da se ovakva svest iskristališe. Uz maksimum svesnosti i minimum psihološkog straha.
Citat:
danas sam između ostaloga sanjao da postavljam pitanje nekom
veselom covjeku, iako malo grubom, neurednom, koje se ticalo
mojih aktualnih problema. pitao sam ga od kuda dolazi ukocenost u mom tijelu?
Na to je on kao isao mene iznenaditi, ali sve kroz smijeh i igru, tako
da se naglo meni priblizio i onda sam ja osjetio snazno strah u podrucju prsa gdje bi trebao biti emotivni centar. Nakraju, kad sam se probudio
dosao sam do neobicnog zakljucka, da je moj strah od ljudi lokaliziran u prsima. Ne mogu to drugacije protumaciti i ne znam sto bi to moglo znaciti.
Rekla bih, jedna simpatična Senka, Inertia.
Senka sadrži potisnuta svojstva, karakteristike i sposobnosti, koje bi mogle da budu integrisane u budnu svest.
Doduše, oblik u kome se javila je prilično zanimljiv, jer se Senka u snovima
veoma retko javlja u tako dobroćudnom obliku, budući da po pravilu sadrži svojstva, koja budna svest (iz bilo kog razloga) doživljava kao „negativna“, njoj nesvojstvena, neprijatna, neprihvatljiva, nepoželjna itd. - mada to uopšte ne moraju da budu, naprotiv, mogu znatno da obogate i oplemene ličnost. U svojoj najdubljoj suštini mi smo celi, ali odvijanje te celovitosti nije lak posao.
S obzirom na tvoju spremnost/ sposobnost da zaviriš veoma duboko unutra i suočiš se sa svim unutrašnjim sadržajima, jedna ovakva Senka nimalo ne iznenađuje.
Lep san – snovi mnogo toga izbalansiraju sami.