E ovo je jako lepo napisano.
warrior_of_the_light je napisao/la:
Ako neko ima prilike da nabavi knjige od ovih metafizicara bilo bi dobro da ih procita i da donese svoj sopstveni sud ,mozda nece razumijeti ili se sloziti sa njihovim teorijama kreacije ali u svakom slucaju dobro su opisali put od covjeka "masine" do svjesnog covjeka iako se moze razlicito shvatiti zavisno od stepena predznanja koje osoba ima.
Ali recimo da nikada nismo nista od ovoga procitali i da nemamo ni jednu od ovih informacija koje trenutno imamo zar ne bi kad bi ozbiljno porazgovarali sami sa sobom se zapitali :
Zasto jedna civilizacija ili individue u toj civilizacije se nikada nisu ozbiljno zapitale ili potrudile da posvete vise vremena uzroku kreacije, zasto smo ovdje , kuda idemo , sta su sve ove zvijezde oko nas ?
Zasto ucimo u skoli sve moguce gluposti a ne ucimo misteriju covjeka, odakle potice ono sto se osjeca, odakle se ljuti, zasto je ljubomoran, zasto je pohlepan , zasto ratovi , moze li se drugacije ?
Kome je odgovaralo da to sve ne znamo i zasto ?
Mislim da je vecina ljudi bar jednom u zivotu osjecala neku melanhonliju u sebi da joj nedostaje prava kuca , ne shvatajuci koja je to prava kuca i kad bi dosao taj nemir onda je posezala za prvom zabavom koja joj je bila pri ruci da zaboravi taj osjecaj.
Ko je kreirao sve te zabave da bi covjek zaboravio sebe , da li je problem samo u materiji ili je problem i u nama.
Prema nekim duhovnim ucenjima kaze se da covjek moze da osjeti dusu kad dodje u stanje potpune tisine sa samim sobom.
Kako ce covjek da dodje do tisine kad ne moze ni za momenat da smiri svoje misli nego one konstantno kreiraju jednu za drugom imaginacijom.
Ko je onda taj sto kreira imaginaciju ako one ne dolaze od unutrasnjeg bica ?
Eto bezbroj neodgovorenih pitanja , dovoljno da bi shvatili da nista ne znamo a mislili smo da mnogo znamo jer smo u nekim momentima memorisali lekciju napisanu od tog i tog naucnika.
Ova sam sva pitanja gore napisala jer nekako se nije ni moguce probuditi dok ne pocnemo sebi postavljati pitanja ili biti malo vise radoznali o pravoj sustini naseg postojanja.
Recimo kad bi trebali iskreno priznati koliko nam je radoznalost isla u pravcu sta rade komsije, sta rade filmske i muzicke zvijeze a koliko sta je u nasoj unutrasnjosti, pretpostavljam da bi se vecinom zastidjeli svoje pogresne radoznalosti.
Kad covjek postane malo vise radoznao o samom sebi onda moze shvatiti i da spava i da je pod nekom vrstom hipnoze neizainteresovanosti o pravoj sustini svog bica.
Recimo u Pravoslavlju se kaze da treba da ocistimo srce da bi primili "Sveti Duh" sto covjek masina moze shvatiti na vise nacina a jedino svjestan covjek razumijeti da ciscenje srca podrazumijeva skidanje sa sebe svih onih "laznih licnosti" pa ce zapovijesti kao sto su "Voli bliznjega svoga kao samog sebe " biti normalno stanje svijesti a ne bezgranican napor masine.
Jer kako neko moze voljeti nekoga kao samog sebe kad ne zna sta je to "samog sebe".
I sta je "Sveti Duh" nego usadjivanje Bozije vise svijesti u bice covjeka , tako da teorija budjenja je manje vise ista svuda iako covjek masina ponekad misli da ce brze doci do nekih "rezultata" ako odradi neki obred mehanicki ne shvatajuci sta je bila svrha toga ili ce pod hipnozom uzeti iz nekog ucenja ono sto ce ga jos vise staviti u hipnozu.
Ako ne krenemo putem otkrivanja prostora pokrivenog debelim slojem laznih predstava o samom sebi nikada necemo znati sta se krije u tom prostoru i ko smo to "mi" i koje su nam mogucnosti i odakel smo istinski potekli.
Mislim da su znakovi uvijek bili pored puta jer na neki nacin u Univerzumu postoji zakonitost da se istina ne moze unistiti potpuno zato su simboli ostavljeni za one koji zele da ih prepoznaju.
Evo recimo sta su rekli oni koji su znali sta su pricali a sta je covjek izokrenuo na kraju koristeci razna organizovana dogmaticka ucenja i institucije manje vise zaduzene da se ljudskoj rasi sto vise zamazu oci jer su prakticno "mrtvi ljudi" bili na celu tih ucenja koji namjerno ili slucajno nisu shvatali da su u zabludi:
New Testament:
"The Kingdom of God is WITHIN you."(Bozije Carstvo je unutar tebe -da bi se ljudi na kraju molili nekom Bogu izvan a nikada ne trazili onog iznutra
Bhagavad Gita:
"The Supreme Reality exists WITHIN." (Ista Poruka kao ova iznad)
Robert Browning:
"Truth is WITHIN ourselves." (Istina je unutar nas)
Bhagavad Gita:
"I am the Self, seated in the Hearts of all creatures." (U srcu svih nas je vrhovna svijest i sam Bog)
New Testament:
"Know that you are God's Temple and that God's Spirit lives IN you." (Znaj da si ti Bozija crkva a i da Bozija dusa zivi u tebi- znamo dobro kako je ovo poslije izmanipulisano da bi se gradile mrtve gradjevine i stvarale imaginacije a covjek zaboravio da u sebi trazi istinu)
Swami Muktananda:
"There is a sublime place INSIDE us where love dwells."
Roy Eugene Davis:
"At the deepest level of your being, behind the screen of mind and personality, is the pure, immortal, true SELF you are."
(U najdubljem nivou tvog Bica, iza zavjese Uma i licnosti je cisti, besmrtni . onaj istiniti ti ---ovdje je izrecena sva istina u jednoj jednostavnoj poruci )
Isto tako se na mnogim mjestima govori bicu da se probudi, imalo je razloga zasto ...Hrist je rekao "Ne spavaj , nego radi, dok je dan jer kad noc dodje vise nece biti vremena "
Zasto je on rekao da ne spavamo ? Znaci li to da je smatrao da spavamo .
Dan je ovdje reprezentovan kao zivot a noc kao smrt , jer ako za ovog zivota se ne probudimo i ne sastavimo se kako treba , kad umremo idemo ponovo iz pocetka.
Znaci u manje vise svim porukama od bica koja su imala visu svjesnost je ista sustina , samo je to izokrenuto naopako i na pogresnu stranu.
Sa druge strane bice tek kad postane svjesno moze da shvati sustinu ovih poruka, moglo je naravno i da pocne da vjeruje duboko u ove poruke u pravom smislu njihovih znacenja i da uz srecu postane svjesno.
Ne osporavam da je to moguce.
Sljedeci put cu da nastavim o Gnostici i odredjenim konceptima koji su
zastupali pomenuti metafizicari, ovaj put sam htjela da naglasim da su poruke svuda, jedne te iste poruke, pokrivene prasinom lazi a opet vidljive onom ko je izostrio cula da ih vidi , kao i sto je nase bice pokrivene prasinom laznih licnosti pa kako istinu treba traziti ispod prasine lazi tako i nase bice treba traziti ispod svega onoga sto nismo a u iluziji materijalne percepcije i umne hipnoze mislimo da jesmo.
Isto tako se stvarala neka misterija oko puta totalnog prosvjetljenja kao jedino moguca nekim specijalnim zivotom i odricanja u hramovima a nedostupna obicnom covjeku koji zivi zivot medju ostalim svijetom pa su neki koji su negdje u dubini duse zeljeli da pronadju sebe zbog konflikta da ne mogu da prihvate ovu teoriju zalutali na pogresno mijesto.
Pozdrav !
Malo samrzmišljao šta to u mojoj priči toliko odbija ljude. I setio sam se.
Kad sam pre 12-estak godina krenuo da istrazujem sebe i duhvno napredujem najveći kamen spoticanja mi je bio moral. Činit ovo činite ono. Sve mi se nekako činilo da može i bez toga. Tek sam pre par godina shvati da spoznaje nema bez rada, tj. činjenja onoga što je rečeno u jevanđelju. Evo i Moravqev piše o tome
Citat:
Znanje i Razumijevanje
Čovjeku je najteže da razumije jednostavne stvari, jer sama komplikovanost našeg uma uzrokuje to da mi sve komplikujemo. A život upravo čine jednostavne stvari.
Kakva veza postoji između znanja i razumijevanja?
Mi možemo nešto znati a da istovremeno to ne razumijemo, međutim, mi ne možemo nešto razumjeti ukoliko mi to ne znamo. Odatle proizilazi da je razumijevanje znanje, kome je nešto nedokučivo dodano.
Iz znanja prelazimo u razumijevanje u onoj mjeri u kojoj smo u stanju da asimiliramo to znanje. Međutim, kapacitet za asimilaciju ima svoje granice; a sposobnost ‘sadržavanja’ razumijevanja razlikuje se od čovjeka do čovjeka.
Taj problem je više u vezi sa čovjekovim bićem. Čovjekovo biće ima nekoliko aspekata a očituje se njegovim kapacitetom za asimilaciju.
Znanje je naširoko rasprostranjeno i ono je za nas - vanjsko, dok se razumijevanje nalazi - unutar nas.
Jedmostavno moralni zakon kroz činjenje dobra je uslov za razumevanje sebe kao Božanskog bića. A to je meni kao početniku najviše smetalo. Sve sam mislio da Isus hrist u tome greši. Pretpostavljam da i drugima smeta isto kao što je meni i da otuda dolazi nedostatak volje da se razume ono sta pišem. Evo i ratnik svetlosti piše nešto slično onome što ja pišem samo što ne insistira na moralnosti i svi su oduševljeni.