E, izvini, bio sam nešto zauzet ovih dana pa evo na brzinu koliko sam uspeo uhvatiti:
Kakva terminologija, nemam ja veze sa tim, mogu navesti samo moja zapažanja jer učenjima difultno baš i nisam neki fan.
Citat:
čovjek se u spavanju spontano probudi, nema REM sanjanja, jer je u neREM fazi, periodu spavanja,
probudi se, ali NE NA JAVU. i u toj neREM fazi spavanja moguće je postati lucidnim. ljudi se ovdje često
uplaše i počnu umišljati 'mrakane' - zbog banalnog: neznanja i nepoznavanja funkcioniranja "stvari". zbog
panike mogu vrlo lako uslijediti noćne more, bilo obične bilo lucidne.
Prvo, zašto bi se to događalo? Ili jesmo lucidni ili nismo, ako jesmo, na kom nivou je donešena ta odluka da "olucidnimo"?
Jes, moguće je da se čovek gadno istripuje, međutim - jako je interesantna stvar da velik broj ljudi sa kojima sam diskutovao na tu temu opisuje iste mrakane, odnosno iste "specijalne efekte" koji su po meni previše specifični i rade previše specifične stvari sa realnim a ponekad i vidljivim fizičkim efektima da bi bili lako objašnjeni bilo nekom vrstom halucinacije, bilo kolektivnom nesvešću čovečanstva. U tom smislu, sklizanje u košmare je po meni moguće samo kao posledica realno nastale traume, slično kao kod PTSP, ili kao dalje prisustvo tih, po meni veoma neiluzornih mrakana što se očitava kroz neku čudnu teskobu ili nam nešto u snu ne štima, osetimo bolove u telu kroz san a onda to interpretiramo ko zna kako, a ima njih za uzrok radije nego poremećene biohemijske procese u mozgu.
Citat:
(kao i drugdje u životu...) čovjek bi htio pomaknuti tijelo ali otkriva da ne može i kaže: paralizirano je. ne da NIJE paralizirano, već u neREM fazi spavanja, mi tijela uopće nismo svjesni, nema svijesti tijela, mi imamo sjećanje
na tijelo, ali ne i momentalnu svijest istoga. ona spava. također nema niti svijesti o okruženju, čula ne percipiraju ništa izvanjsko. znanost nam kaže da se tijekom neREM faze tijelo, ne samo odmara, već i obnavlja. ...
Da, tokom sna se telo zaista i odmara i obnavlja, iz mog iskustva.Čak postoji i hormon koji je zadužen za paralisanje, paz sad ovo: da ne bi smo slučajno otrčali negde dok sanjamo (toliko o odlasku svesti negde i nepovezanosti sa telom kao normalnoj stavci, iako ne delim takvo mišljenje više al aj kad smo već potegli nauku.) Ali jesmo tada svesni tela, jer da nismo ne bi bilo moguće pomeriti ga ili se izvaditi iz tog stanja, niti osetiti da je paralisano jer bi smo u suprotnom bez problema pomerali i sećanje na telo, baš kao da je tu. Napravio sam sebi analogiju između čoveka i auta, to je ko da pritiskamo gas u kolima a sajla za gas nam je precvikana. Pa nije ni čudo da ne ide. Međutim ovde postoji razlika jer smo mi istovremeno i vozač i vozilo, samo u ovom konkretnom slučaju usmereni na enterijer vozila umesto na eksterijer jer smo uspaničeni da su nam crkla kola. A zašto ne vidimo eksterijer? Obično ga ne vidimo, jer smo previše naviknuti na fizičke oči koje kako i sama kažeš - tada spavaju, ali kad slučajno i vidimo - vidimo neke mrakane, kojima nije u interesu da ih vidimo ... To ne znači da ih uvek ima kad god gledamo, a ni neRem i naglašena delta nisu uslov za takvo viđenje, u suštini samo malo olakšavaju stvari jer nismo zakrčeni ostalim frekvencijama.
Citat:
nači, tijelo NIJE paralizirano, već NEMA momentalne svjesti, "osjećanja" vlastitog tijela. ili drugim riječima: svijest "nije posve" baš u tijelu, nekako je "odvojena" od njega. (na sličan način na koji pri snovima nije u fizičkom tijelu, već u dvojniku). tijekom spavanja nešto se događa s "mehanizmom upravljanja" tijelom...
Ok, ali kako i zašto? Po meni je svest uvek svuda gde je i telo, inače telo ne bi moglo funkcionisati, ne posmatram fizičko odvojenim od sebe, ja jednako upravljam svojim motoričkim procesima kao i ostalim. To je deo mene. Ako je neki deo mene odsečen tako da ga ne mogu osećati, to je sasvim validan signal za uzbunu, isto kao što i ako odjednom ne radi bilo gas bilo kočnica u kolima, znamo da je nešto crklo ... pa imajući u vidu ovo što sam rekao - da sam i telo kao i ta "svest" - gde je zapelo?
Citat:
kad se čovjek spontano olucidni u neREM fazi možda je najgore što se može desiti: da se uplaši i uspaniči. ali protiv toga se treba "boriti svim silama" tj. "namjeravatai" staloženost i nastojati zadržati sabranost i smirenost
(ili kroz kako Formica kaže "sjetiti se sebe" ili kroz neki vid meditacije, molitve, tihovanja), a vjerujem da je to najizvedivije kad znamo ŠTO nam se događa i GDJE smo se to "našli" tj. "probudili" ili olucidnili. ako se nema volje ni
za šta činiti ovdje, skoncentrirati se na neki dio tijela (tijelo u našem pamćenju), poput prsta i pomicanja prsta dok se ne cimnemo natrag na ovu javu (ili dozvati iz sjećanja neki aspekt iz vanjskog okruženja, što će voditi u isto -
buđenje na javi).
E pa tu je sad pitanje, dal je čovek spontano olucidneo, po meni ako jeste ne bi imao neke naročite potrebe da pomera telo već bi nastavio da svesno spava bez ikakve dreke i panike, što je slučaj sa mnom, zapravo ostanem "spontano lucidan" prilično često i prilično drugo tokom spavanja.Ali vidi, tada sajla za gas uopšte ne šteka, sve radi ok, ako hoću da se probudim to radim bez ikakvog problema. Tada naravno vidiš i mrakane a i koješta drugo, ako reše da "svrate", uopšte panika nije neophodna. A koliko je procesa prethodno moralo biti raskantano na jedan ili drugi način da bi došlo uopšte do takvog dualizma podele na svest i telo, pojma nemam niti mogu u to da ulazim.
Osim toga je opis ok, ali vidi sad još i ovo - zašto se ne sećamo sebe? Mrzi nas ili šta, a kad dođemo do sećanja sebe, to je najprirodnija moguća stvar kojoj nije potreban bilo kakav napor, pa tako ni trzanje i cimanje već tako sve legne na mesto, samo od sebe? Koji ja tu ima da se seća sebe, kada sam ja i ono čega se već "sećam" i onoga čega ne? I šta je onda to što odseca "mene" od "mene" kojeg bih se trebao setiti, iako sam sve to odjednom?
Citat:
ako je neREM faza potpuno osviještena (bilo spontanim olucidnjenjem tamo; bilo da se to doživi za vrijeme meditativne prakse), čovjek će imati dojam da se "negdje nalazi", čak će i vidjeti (očima sanjača) nekakvo tamno prostranstvo (kao svemir bez zvijezda) i čuti (ušima sanjača) ništa. tj. nema zvuka. nema se što za čuti, muk.
U ovo ne bih previše detaljno ulazio, jer "oči sanjača" vide i dosta više od toga. Ali jedan deo sebe, tako sam, nikada ne može videti šta se dešava sa celinom, pa možda ne treba isključiti to da se za to vreme sa onim delom koji smo otpisali kao "ne mi" dešava i nešto što ne vidimo. Jer smo od njega odsečeni pa ga ne čujemo, na jedan ili drugi način, il još gore - ni ne smatramo ga sobom.
Citat:
najčešće je u pitanju ono buđenje u kao nekakvom polumraku, u vlastitom krevetu, otvoriš usta da vikneš - nema glasa (ali ako je čovjek uporan - može ispustiti neki čudan zvuk usnama koji je kao vibriranje bez glasa), nema struje nikad. tako je bar kod mene. nekom drugom su možda neki drugi aspekti jači u sjećanju (ili važniji). pod određenim okolnostima jednostavno ne možemo isključiti mogućnost da "floateri" (vidi wiki), trunje, bakterije i ini mikroorganizmi zadobiju zastrašujuće dimenzije u svjesno ili nesvjesno ustrašenog sanjača, a percipirani su tek krajičkom oka pod lupom "unutarnjeg svjetla".
Ali ustrašenog od čega? I odakle percepcija floatera, koliko ja znam fizičkim očima je potreban spoljni izvor svetla, a to onda ne bi smo mogli videti očima već nečim drugim, što nije fizičko - pa tako ni to floateri koji poprimaju zastrašujuće dimenzije, što znači da to u stvari i nisu floateri? Zašto bi floateri kod svih poprimali isti oblik, i radili potpuno iste stvari? A šta sa kinestetikom, gde ljudi koji ne vide ništa - opisuju iste specifične osećaje, recimo male šapice kako tabanaju po njihovom telu, a obično prozovu mačku, iako mačku nemaju?
I ne mogu da se oprem utisku da takvim razmišljanjem sami sebe svodimo na neki kompjuter koji može biti programiran ovako ili onako, pa je ustrašenost zapravo reakcija nekog programa pa pišemo drugi po kojem nećemo tako reagovati, to nas svodi na kompjutere - i nekog samoprogramera, i sve to radimo dok smo sami u sebi, odvojeni, smatrajući da mi reprogramiramo mašinu - a gde je tu celina? Po meni jako jeben i klizav teren. A onda tu možemo postaviti i pitanje toga ko nam je postavio parametre u okviru kojih to reprogramiramo?
Ali evo, ne foliram se i ništa, samo govorim jer sam i sam tako mislio od a do š, pa sam čak i redom po spisku isprobavao stvari koje si napisala (pre nego što si ih napisala, naravno, zato mi je i legao tvoj post), i onda skontao da tu ima još ponešto što i nije baš takvo kako nam izgleda sve dok sebe stavljamo negde između programiranog i programera, a telo i ono što ne spada pod našu ličnost, duh, um, bilo šta što pobrkamo za svoje Ja (našu svest koja je suštinski time RAZDVOJENA od celine) u datom momentu kao objekat koji treba reprogramirati da bi se snašli ili nekako adaptirali na novonastalu situaciju.
Eto, samo toliko ... nadam se da te nisam ničim uvredio. Kao što vidiš, baš i nemam neka objašnjenja, već samo više pitanja. Kako mi izgleda caka je što se do nekih stvari ne može doći logikom, niti odgovorima jer se ne mere time niti se tim stvarima mogu dotaći, dok su te stvari istovremeno nadređene i logici i odgovorima. Pa tako možemo mi na sve to i odgovoriti, objasniti i da nam stvarno izgleda da je tako, a u stvari - nismo čak ni dodirnuli ono nedodirljivo, što jesmo a vezuje se i na onu Samosvest, bar ja nisam mogao uvideti dok sam samog sebe rasparčavao, pa sa ili bez pomoći bilo Mrakana, bilo Svetlana. A to, i šta to znači po čoveka je neobjašnjivo.