Sada je: sri maj 07, 2025 12:00 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 68  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pon nov 03, 2008 8:16 am 
Član foruma

Sinoć sam u nekakvom polusnu vidio nekog čovječuljka u sobi kako se nalazi kraj mog kreveta. Kad je primijetio da ga gledam sakrio se iza ormara, što je fizički nemoguće jer je između ormara i zida razmak 2-3 cm. Bez obzira na to sakrio se bez problema. "San" je bio tako realističan da sam se razbudio i upalio svjetlo da vidim da li je stvarno tamo. U budnom stanju ga nisam vidio no imao sam osjećaj da je tamo. Imao je prosijedu kratku kosu, sivu majicu ili košulju i svijetloplave izlizane hlače.
Kad sam se probudio bilo je oko 2.45 h.

Vrh

Naslov: s
PostPostano: čet nov 06, 2008 12:12 am 
Član foruma

ja sam bas jucer imo dobar san, bio sam u vlaku i hodam kroz vagone i dodem do jedne cure i sjednem kod nje, i prode neko vrjeme kaze on meni idemo kod tebe kuci da mi das jaja, uskrsnja jaja, ja jos kazem ispruzi ruku i ja isto ispruzim i zamislim da mi je jaje u ruci i koje je boje i ono se stvori i dam joj i tako sam 5-6 jaja i zadnje jaje, ja zamislim boju i da pise na njoj "ljepa si " i kad se stvorilo ja joj dam ali nije pisalo to nego nesto drugo ali se nemogu sjetiti. i sad sljedi meni ovo cudno nemogu se sjetit svega, i kako smo dosli u sumu ali smo u sumi i ona izgleda ko neki dinosaur i ja sam na njoj i krenom vijati nekog dinosaura i taj dinosaur nju ozljedi ali ja istog trenutka je izljecim mislima i onda poslje toga smo u busu i ja kazem vozacu da stane i izademo iz busa ja i ta cura i udemo u moj cadilac i tako se vozali i sad nemogu se sjetiti sta je bilo dalje ali znam da sam jos s njom bio

evo jos jedan

idem ulicom ja i frend i dodem na pola ulice u svome gradu i vidim pas laje na neku zenu a ja razumijem sta on govori meni to cudno ali nastavljam ici i dolazim do razkrzija i doleti svemirski brod i digne me nekom zrakom i odjednom u nekom parku i isto ima nekih otetih oko 4-5 i taj lik sta nas je oteo prica da smo mi predodredeni za nesto i tako se mi setamo tim parkom on nesto prica i dalje se ne sjecam.

ali ti snovi izgledaju tako stvarno

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto nov 18, 2008 9:39 am 
Član foruma

Sinoć sam sanjao kako se nalazim na nekom trgu, mislim u Zagrebu ili Pragu, nisam siguran. Noć je, nešto se slavi. U grupi ljudi se nalazi neki agresivni bradati čovjek. Malo ga se bojim no znam da mi neće nauditi. Čim sam to pomislio, došao je do mene i zabio mi je nož u trbuh. Vidio sam krv koja je počela izlaziti iz trbuha. Osjetio sam kako je nož ušao u trbuh, kao da se stvarno dogodilo. Zabio ga je više puta. Mislim da sam pao u nesvijest, nisam siguran. Kasnije sam se oporavljao no teško sam hodao. Napadač je kasnije uhićen.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto nov 18, 2008 10:02 pm 
Član foruma

ja sam jednom imao san gde i kad se odigravao neznam, uglavnom neki lik mi je pucao u stmak iz pistolja, san je bio toliko upecatljiv da sam osetio udarac metka u stomak i pravi bol.

probudio sam se i izasao iz kuce, nisam napravio dva koraka na terasi kad iza coska kuce se pojavljuje neka zena, ja podignem ruku i proderem se sta trazis ovde gubi se iz mog dvorista.

ona poce nesto kao da se izgubila i tako nesto.

inace kuca mi je u sporednoj slepoj ulici u kojoj nije imala sta da trazi i prolaskom kroz nju nije nikako mogla stici na glavni put.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri nov 19, 2008 2:46 pm 
Početnik

Evo necega od maloprije...nisam spavao,bio sam vise u nekome polusnu..odjednom mi je u taj polusan usao neki muskarac..e sad ja moram da napomenem da je taj muskarac bio veoma ugodan,prijatan i usudio bi se reci,bio je onako zgodan sa lijepim osmijehom..takav je dojam ostavio na mene..razgovarali smo ali evo nazalost nesjecam se toga razgovora..znam da sam ga nesto kao bio izivcirao i odjednom mi je pokazao svoju lijevu ruku..to je bio grozan prizor..nije imao prste na ruci..povukao sam se kako me ne bi dotakao,ali onda mi je bilo neugodno i nisam htjeo da on misli da mi se gadi..i dotakao sam mu tu ruku..kao da sam tocno osjetio taj dodir..koza je bila nekako glatka..ljigava...da lije bilo jos razgovora neznam,ali onda se taj muskarac,koji je ostavio na mene u pocetku jako lijep dojam iznenada pretvorio u nesto..neku silu..silu koja me je napala..culi su se neki krici..da li njegovi,da li moji,neznam...probudio sam se..ali nisam mogao da otvorim oci neko vrijeme...kao da ih je nesto sprecavalo..na jedvite jade sam ih otvorio..ali ne na dugo..opet sam sklopio oci i nisam ih mogao otvoriti..nisam se smirio sve dok ih nisam otvorio..i onda sam zaspao..

moja draga prijateljica kaze da mi je netko unio zlo u mene..neznam na sta da mislim,pa sam podijelio sa vama ovaj san...neznam jesam li na pravom mjestu ali stvarno me zanima sta bi to moglo da bude ako neko zna???

Vrh

PostPostano: sri nov 19, 2008 5:18 pm 
Član foruma

evo jedan moj prije 4-5 dana. trgnem se i osjetim kako mi se tjelo paralizira pokusavam pomaknuti prste i pomicem ih malo ali onda kasnije vise nisam mogo. Odjednom cujem kako vjetar puse, puho je koda je zima pa kad bude nevrjeme i odjednom cujem glasove, odprilike kod prica 5-6 ljudi u isto vrjeme nisam se htio opirati htio sam da vidim bas sta ce biti zato sta mi se to dogadalo od 8 razreda ali samo sta prije nisam cuo nikake zvukove ali ove godine pocinjem cuti neke zvukove i da se vratim na to proslo je 10sec otkako sam cuo vjetar i glasove, nekako sam se preplasio i pokusavo sam da se pomaknem i onda sam uspio. evo jedan prije 2 tjedna isto sve paraliza i cujem neko vice stap stap staaaaaaaaaappppp i ja sam se uspio pomaknuti i prestalo je. E da kod je vristo taj koji je to viko i sta ta rijeci znaci ili postoji li i gdje. onda sam jednom isto parazliza i osjecam neciju ruku na vratu i cujem da neko kaze"samo se opusti" onda sam se svim silam pokusavamo pomaknuti uplasio sam se tada strasno. Ima jos neki ali evo mislim da je dosta.
jel neko zna sta je to mozda pocinjem luditi?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri nov 19, 2008 9:36 pm 
Član foruma

ljudi , ne ludite i nije to nikakvo zlo.ako vas zanima što bi to moglo biti preporučam vam da pročitate kasiopejske transkripte
evo link na drugi forum sa transkriptima koji bi vam mogli značit
http://wave-are-us.com/SMF/index.php?topic=74.0
postoje sile odnosno energije koje ne vidimo i nismo ih dovoljno svijesni i koje se hrane našom energijom pa tako i kroz snove kojima nas plaše.
znanje i svijest su jedini način borbe protiv njih . pozdrav

Vrh

PostPostano: sri nov 19, 2008 10:46 pm 
Član foruma

poceo sam citati kasiopejske transkripte prije 4-5 dana :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri nov 19, 2008 10:57 pm 
Član foruma

Alex84 je napisao/la:
moja draga prijateljica kaze da mi je netko unio zlo u mene..

Ako malo dublje razmislis, mozda cak pokusas i da zamislis sam proces "unosenja zla u tebe", uvideces koliko je to besmisleno. Mislim da je problem u banalnoj formi u kojoj je to izreceno, pa je i smisao koji se iz toga moze shvatiti besmislen. Medjutim, dati takvo tumacenje dragom prijatelju, moze tebi biti povod za neka pitanja, mozda gresim.
Citat:
..neznam jesam li na pravom mjestu ali stvarno me zanima sta bi to moglo da bude ako neko zna???

Moglo bi da bude bukvalno svasta. Mozda ti tvoja podsvest porucuje nesto o tebi samom, a mozda si izmedju ostalog bio izlozen manipulaciji nekog entiteta sa nekog drugog nivoa svesnosti.

DINGSTRAVAGANZA je napisao/la:

Mislim da ne pocinjes da ludis. :)

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri nov 19, 2008 11:15 pm 
Početnik

Streamer je napisao/la:
Znam hehe :D

Hmm i ja sam kao mali imao neko cudno mjesecarenje, sjecam se da sam se oko ponoci, mozda prije mozda kasnije, znao dic i otic u dnevni boravak, starci su gledali tv, i placuci govorit njima kako me je jako strah, da se bojim, al fora je u tome da se nekad toga uopce nisam sjecao, a i kad sam se sjecao uopce nisam kontrolirao svoje tjelo tad, znaci bio sam pod totalnim strahom. E sad to moze bit ili nekakav strasan san ili nekakvi posjetitelji koji su me dosli programirat ili nesto slicno.

I jos sam nesto primjetio sto mi je postalo jako fascinantno tek nedavno. Kad sam tako starcima govorio da se jako bojim, koliko se sjecam, oni su i dalje sjedili i gledali tv, nisu se digli i otisli samnom do kreveta da me uspavaju, kao sto bi svaki roditelj napravio. Nego su mi nesto govorili i morao sam sam ic spavat. Hmm bar koliko se sjecam. Morat cu ih pitat. Kao da se i oni boje otic u sobu jer znaju "tko" je tamo. Moguce da su mi oni handleri tj. prate moje programiranje i znaju da rade za njih. LOL kad bi ovo bilo istina ja bi pisao od smjeha :D hmm ali moguce je :!:
Kada sam počela čitati ovaj post prvo sam...ono...pogledala...čekaj da nisam postala nešto, a da nemam pojma...pa kontam nisam. Od riječi do riječi totalno identično što se meni događalo kad sam bila dijete. Ja sad eto ne mogu vjerovati kako je to moguće, ali sigurno postoji objašnjenje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet nov 21, 2008 7:10 pm 
Moderator

Friški san:

To je opet san u kojem se sjećam da se to već desilo pa se ponavlja.

Živimo u naselju koje izgleda savim normalno, no kao u nekoj seriji tipa "Zona Sumraka" iz naselja se ne može izaći, jer je taj prostor tek privid, a njegova okolina je još manje od privida, samo se zaletiš u granicu naselja.
No postoje rupe po rubovima stvarnosti, kud se može ući pa izaći negdje u naselju.
Normalno živimo, no ja znam da će u jednom momentu poćeti lov na nas od strane bića koja su tehnološki daleko nadmočna (jes se toga odnekud sječam) i nemamo im se kud sakriti.
Kamo god se sakrili nihova "oružja" prolaze kroz zidove i oni nas vide.
I zaista pojavile su se nekakve patrole koji ma je bio zadatak dio ljudi uloviti a dio pobiti.
Prošao je cijeli san u bježanju i sakrivanju, pokušavanju sakrivanja.
Pronalazio sam te rupe u prostoru i nekako sa grupicom ljudi bježao i sakrivao se..... a onda došao neki drugi san gdje sam bio pas, njemački ofčar :) .....

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub nov 22, 2008 5:53 pm 
Moderator

Prošlu noć sam uzalud u snu pokušavao popuniti obrazac za upis u srednju školu. :D :D :D :D

Pročitao sam na obrascu sve što se traži, ali svaki put kad sam ga ispunio, nešto sam napisao krivo, obrnutim redosljedom, zbrkano.... svakako.
Potrošio sam nekoliko kopija obrazaca uzalud pokušavajući napisati što treba, čak sam i brisao gumicom tekst napisan kemijskom olovkom.
Čitanje ide dobro, a pisanje u snu svakako nije za službene dokumente, ali dalo bi se valjda nekako pročitati. :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub nov 22, 2008 7:16 pm 
Član foruma

ja sam sanjala da se nalazim izmedju 2 mjesta izmedju kojih je ogroman ponor u beskonacnost i povezuju se sa jako uskim mostom.
Bilo je to u prirodi i prostranost je bila enormna. Osjecala sam se kao na nekoj manjoj planeti. U snu sam razmisljala, kakva je to sila koja me vuce da stojim na planeti a ne da odletim u beskonacnost svemira, i kako je tako jaka uopce a ja je ni ne primjecujem, zatim sam se razmisljala kakva je to sila koja okrece druge planete jednu oko druge u putanji a prostor izmedju njih je prazan, te sam ju osjetila kao jaki magnetizam, no djelovalo mi je kao da sve to ima jednu ogromnu svijest. Osjecala sam tu silu kako me ljepi i pomice kako ona zeli. U snu sve sta sam razmisljala sam vidjala kao projekcije ispred sebe. Znala sam da trebam preci na drugo mjesto preko tog ponora koje je povezano tim tako uskim dugackim mostom koji si mogao proci samo jednu nogi ispred druge koliko je uzak. Ali sam jos imala strah od tog mracnog ponora da ce me povuci u sebe...

Vrh

PostPostano: ned nov 23, 2008 1:14 am 
Član foruma

evo sta sam sanjo prije 3 dana.
u ucionici sam s jos ljudi neznam kolko tocno. Dobili smo test i kad sam pogledo test bila su dva pitanja prvo je bilo "Sta je to zivot" a drugo se ne sjecam jedino znam da je bilo duze od prvog :P znam da nisam znao odgovor i onda sam se bacio na prepisivanje nesto sam malo prepiso i dalje se ne sjecam. Znam da sam se poslje testa naso izvan zagrade doso je neki crni dzip i otvorila su se vrata uso sam unutra i vidio neke dvije djevojcice i ova je nesto rekla drugoj i krenila van iz auta i u tom trenuto ja sam reko ovo je agent i odjednom se nesto pocelo dogadati neznam ni ja sam sta ali znam da sam se trgo i tjelo mi je bilo palarizirano negdje 5sec

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned nov 23, 2008 6:03 pm 
Početnik

Aragorn je napisao/la:
Alex84 je napisao/la:
moja draga prijateljica kaze da mi je netko unio zlo u mene..

Ako malo dublje razmislis, mozda cak pokusas i da zamislis sam proces "unosenja zla u tebe", uvideces koliko je to besmisleno. Mislim da je problem u banalnoj formi u kojoj je to izreceno, pa je i smisao koji se iz toga moze shvatiti besmislen. Medjutim, dati takvo tumacenje dragom prijatelju, moze tebi biti povod za neka pitanja, mozda gresim.
Citat:
..neznam jesam li na pravom mjestu ali stvarno me zanima sta bi to moglo da bude ako neko zna???

Moglo bi da bude bukvalno svasta. Mozda ti tvoja podsvest porucuje nesto o tebi samom, a mozda si izmedju ostalog bio izlozen manipulaciji nekog entiteta sa nekog drugog nivoa svesnosti.

DINGSTRAVAGANZA je napisao/la:

Mislim da ne pocinjes da ludis. :)

Pozdrav
evo ovvako..cudno je to sto se nakon toga sna dogodio jedan dogadjaj koji me podsjeca na san..a nakon njega niz losih dozivljaja..osjecam kao sa sam sa tim snom upao u neko lose razdoblje gdje se mojim najdrazima dogadjaju lose stvari..no da se vratim na dogadjaj koji me podsjetio na san...naime moja baka koja zivi sa nama je tocno oko 24 sata pala..i slomila nadlakticu..znam nije saka kao u snu ali je lijeva ruka..baka kaze da nije zapela za nista,jednostavno je pala...nakon toga citav niz losih dogadjaja se poceo dogadjati..e sad,ona je stara,noge otkazuju,takve stvari se dogadjaju...i to jepo meni logicno objasnjenje..ali da li je to stvarno tako...ne znam...to me muci a ne bi da donosim krive zakljucke...zbunjen sam...i zato se obracam vama iskusnijima...

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned nov 23, 2008 6:09 pm 
Moderator

Alex84 je napisao/la:
evo ovvako..cudno je to sto se nakon toga sna dogodio jedan dogadjaj koji me podsjeca na san..a nakon njega niz losih dozivljaja..osjecam kao sa sam sa tim snom upao u neko lose razdoblje gdje se mojim najdrazima .....

Nisam ja taj iskusniji, ali evo tko pretpostavljam jest:

http://galaksija.info/forum/viewtopic.php?p=45292#45292

Lijepo štivo za jedan način tumačenja onog što ti se događa/lo.
Sve je i lijepo nacrtano. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned nov 23, 2008 6:28 pm 
Početnik

promatrač je napisao/la:
Alex84 je napisao/la:
evo ovvako..cudno je to sto se nakon toga sna dogodio jedan dogadjaj koji me podsjeca na san..a nakon njega niz losih dozivljaja..osjecam kao sa sam sa tim snom upao u neko lose razdoblje gdje se mojim najdrazima .....

Nisam ja taj iskusniji, ali evo tko pretpostavljam jest:

http://galaksija.info/forum/viewtopic.php?p=45292#45292

Lijepo štivo za jedan način tumačenja onog što ti se događa/lo.
Sve je i lijepo nacrtano. :)
zahvaljujem...zanimaju me sto vise misljenja i teorija...

pre neko vrijeme sam se poceo malo baviti lucidnim snovima..znaci voditi dnevnik snova,zapitivati se tokom dana da li sanjam,slusao sam doser..i imao sam fakat lude snove i zanimljive a nekako mi se potrefilo da sam najvise imao snove sexa koji su bili jako realni :D no da ovo ne bude topic o mojim snovima :lol: necu vas zamarati time..htio bi samo navesti jos dvie stvari koje me zanimaju..

1.To je jedan san koji sam davno sanjao ali jos uvijek mi je svjez i uzasno me jako zanima..negdje sam ga zapisao i naknadno cu ga staviti kad pronadjem,jer ipak je to bilo davno a ne bi da neki detalj promakne...

2.Snovi vatre..negdje sam procitao da vatra znaci kraj..kraj ljubavi...i zbilja..jednom sam sanjao strasan san o vatri..nedugo zatim moj brak je propao..totalno je nestalo ljubavi sa njene strane...ko mi moze nesto reci o snovima vatre???da li je to zbilja tako kao sto sam ja procitao...

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon nov 24, 2008 10:31 am 
Član foruma

Pozdrav svima!

Primećujem da u poslednje vreme raste interes za temu snova i da se raspravi pridružuje sve veći broj lucidnih sanjača, pa mi se čini da je možda vreme da se malko ubacim u diskusiju i obodrim i podržim sve lucidne i ostale koleginice i kolege sanjače...

Lično smatram da je to izuzetno važna tema i da nam snivani doživljaji uveliko mogu pomoći u spoznavanju suštinske prirode onog što nazivamo javom, zbiljom, Svetom, realnošću ...

Rad sa snovima spada u jedan od najvažnijih puteva duhovnog napretka, procesa indivuacije, iliti oBogotvorenja čoveka, o čemu postoji brdo literature različitih autora, među kojima bih svakako izdvojio opus Karlosa Kastanede, kojeg bih preporučio svakom ozbiljnom istraživaču snova, sa ocenom da Kastanedina literatura u suštini predstavlja do sada možda neprevaziđen teorijski i praktičan priručnik za proučavanje te "materije" (posebno se izdvaja knjiga „Umeće sanjanja“, iako se radi pravilnijeg shvatanja preporučuje čitanje celog opusa) ...

Živimo u doba ubrzanog razvoja individualne i kolektivne svesti, novih tehnologija i novih naučnih otkrića u oblasti Duha i materije, u vreme kada se već uveliko iznova ispituju i preispituju mnogi fundamentalni pojmovi i postulati, pa će, u to sam ubeđen, ubrzo, posle novih i šokantnih otkrića kvantne fizike, doći i do drastičnog zaokreta u definisanju pojma snova, i odnosa prema snovima uopšte.

Sadašnje poimanje snova kao nesvesnih i bezvrednih psihičkih sadržaja svesti zasnovano je na temelju činjenice što većina današnjih ljudi sanja vrlo retke, površne i konfuzne snove, dok se mnogi svojih snova uopšte i ne sećaju ...

Pojedinci koji sanjaju lucidne snove za sada su još relativno retki, a pogotovu su retki sanjari čija svest u snovima je potpuno budna i funkcionište na isti način kao i na javi (ovo je najfascinantnije moguće iskustvo onih koji se upute stazom snova), ali se njihov broj povećava iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, ...

Da bismo došli do suštinske promene u shvatanju snova biće neophodno da broj tih retkih pojedinaca naraste do određene „kritične mase“, nakon čega će se snovi početi poimati kao druga ili drugačija stvarnost, kao povratak u rajsko doba, kao slika i prilika onog što ljudsko biće stvarno jeste ...

U neskromnoj i neskrivenoj nameri da ubrzam dolazak tog novog doba napisah i knjigu koja je, kao što i njen naslov kaže (kao, uostalom, i moj anagramski nik /Ans i Eva Jargi = Igra jave i sna/) u celosti posvećena toj večitoj igri sna i jave ...
...

Na kraju, jedan konkretan predlog:

Pozvao bih sve učesnike rasprave koji raspolažu sa podacima o kvalitetnoj literaturi o snovima da je preporuče na ovom topiku.

...

Svim lucidnim i ostalim sanjačima želim
puno dobre jave i lepih lucidnih snova!
:occasion5: :thumbup:

Zadnja izmjena: Ans i Eva Jargi; pon nov 24, 2008 11:02 am; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon nov 24, 2008 10:53 am 
Član foruma

Alex84,

Ne znam gde si pročitao da vatra u snovima znači kraj..kraj ljubavi..., pogotovu ljubavi sa fizičkom osobom iz ove realnosti ...
Meni se čini da snovi o vatri ne moraju biti i da nisu povezani sa krajem fizičke ljubavi prema voljenoj osobi, mada je teško biti tumač “tuđih” snova ...(snovi između ostalog jesu i slikovna konverzacija između svesnog i nesvesnog “dela” našeg jastva, ali šta ta slika poručuje prilici najbolje je da sami odgonetamo) ...
Meni lično se čini da bi vatra u snovima, u zavisnosti od ostalih aspekata sna, mogla pre ukazivati na rasplamsavanje, buđenje skrivenih potencijala svesti, ... dakle, na razvoj, a ne kraj svetla (kao oličenja ljubavi) ...

Bratski pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon nov 24, 2008 2:07 pm 
Početnik

Ans i Eva Jargi je napisao/la:
Pozdrav svima!

Primećujem da u poslednje vreme raste interes za temu snova i da se raspravi pridružuje sve veći broj lucidnih sanjača, pa mi se čini da je možda vreme da se malko ubacim u diskusiju i obodrim i podržim sve lucidne i ostale koleginice i kolege sanjače...

Lično smatram da je to izuzetno važna tema i da nam snivani doživljaji uveliko mogu pomoći u spoznavanju suštinske prirode onog što nazivamo javom, zbiljom, Svetom, realnošću ...

Rad sa snovima spada u jedan od najvažnijih puteva duhovnog napretka, procesa indivuacije, iliti oBogotvorenja čoveka, o čemu postoji brdo literature različitih autora, među kojima bih svakako izdvojio opus Karlosa Kastanede, kojeg bih preporučio svakom ozbiljnom istraživaču snova, sa ocenom da Kastanedina literatura u suštini predstavlja do sada možda neprevaziđen teorijski i praktičan priručnik za proučavanje te "materije" (posebno se izdvaja knjiga „Umeće sanjanja“, iako se radi pravilnijeg shvatanja preporučuje čitanje celog opusa) ...

Živimo u doba ubrzanog razvoja individualne i kolektivne svesti, novih tehnologija i novih naučnih otkrića u oblasti Duha i materije, u vreme kada se već uveliko iznova ispituju i preispituju mnogi fundamentalni pojmovi i postulati, pa će, u to sam ubeđen, ubrzo, posle novih i šokantnih otkrića kvantne fizike, doći i do drastičnog zaokreta u definisanju pojma snova, i odnosa prema snovima uopšte.

Sadašnje poimanje snova kao nesvesnih i bezvrednih psihičkih sadržaja svesti zasnovano je na temelju činjenice što većina današnjih ljudi sanja vrlo retke, površne i konfuzne snove, dok se mnogi svojih snova uopšte i ne sećaju ...

Pojedinci koji sanjaju lucidne snove za sada su još relativno retki, a pogotovu su retki sanjari čija svest u snovima je potpuno budna i funkcionište na isti način kao i na javi (ovo je najfascinantnije moguće iskustvo onih koji se upute stazom snova), ali se njihov broj povećava iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, ...

Da bismo došli do suštinske promene u shvatanju snova biće neophodno da broj tih retkih pojedinaca naraste do određene „kritične mase“, nakon čega će se snovi početi poimati kao druga ili drugačija stvarnost, kao povratak u rajsko doba, kao slika i prilika onog što ljudsko biće stvarno jeste ...

U neskromnoj i neskrivenoj nameri da ubrzam dolazak tog novog doba napisah i knjigu koja je, kao što i njen naslov kaže (kao, uostalom, i moj anagramski nik /Ans i Eva Jargi = Igra jave i sna/) u celosti posvećena toj večitoj igri sna i jave ...
...

Na kraju, jedan konkretan predlog:

Pozvao bih sve učesnike rasprave koji raspolažu sa podacima o kvalitetnoj literaturi o snovima da je preporuče na ovom topiku.

...

Svim lucidnim i ostalim sanjačima želim
puno dobre jave i lepih lucidnih snova!
da snovi..zbilja su misticni i divni..poceo sam nedavno da vjezbam tehniku lucidnog sanjanja a koristio sam i I-doser koji je na meni sljakao...imao sam ludih i intenzivnih snova iako nisam bas sto posto bio svjestan u snu..ali vjerujem da bi uz jos malo truda uspio i to..medjutim u zadnje vrijeme sam posustao jer sam poceo i druge stvari da citam,istrazujem...namjeravam opet da se posvetim samo snovima...opisao sam svoje iskustvo koje mozes da vidis..bilo je zastrasujuce ali ja zelim da udjem u samu bit toga..citao sam dosta tvoje postove i vidio da si jako pametna i kuzis tematiku..te bi te nesto pitao sto me zanima i ujedno plasi...znaci ja sad istrazujem,ne samo snove vec i ostale stvari..cinim puno toga da postanem svjestan..a tu na forumu sam procitao da kad pocinjes biti svjesniji da ima entiteta koji ti mogu nauditi..ne licno meni ali recimo mojima bliznjima...jer to me plasi...eto nakon onog sna ili sta je to vec bilo koji sam opisao dogodio se niz losih situacija mojim bliznjima...da li sam samo zabrijao ili ne..ali povezo sam to sa tim snom..kazem mozda je brija,mozda je sve to sto se nadogadjalo slucajnost i ima logicko objasnjenje ali eto zanima me da li je to istina,da li ti nekakvi zli entiteti mogu da nacine zlo fizickom tijelu..??

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1352 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 68  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.