Sada je: pon maj 05, 2025 1:57 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 59  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gnostika
PostPostano: ned jan 08, 2012 4:17 pm 
Član foruma

Naravno, to "da li" je više bilo pitanje o njegovoj prirodi koja je sama svest, po svoj prilici. Zanimljiva mi je bila mogućnost lociranja u prostoru svega toga - još jedan dokaz da se mi u stvari igramo ovde i još ponešto \:D/

Interesantno mi je bilo to što sam se baš ovih dana aktivnije bavio tim pitanjem, iako sam to primetio još poodavno, a onda Pantelija onako spontano uleti sa odgovorom i na taj, i na neke druge fenomene. :angel4:

:love3: :occasion5:

Vrh

PostPostano: pon jan 09, 2012 12:28 am 
Član foruma

Slažem se. :)

Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.

Vrh

PostPostano: pon jan 09, 2012 2:17 am 
Član foruma

sigma je napisao/la:
Dok se neko ne javi sa prakticnim iskustvima, mozda moze da posluzi i http://www.imdb.com/title/tt1385826/ .

:love9:

Hvala Σ :hug:

Vrh

PostPostano: sub mar 17, 2012 9:20 pm 
Član foruma

Evo ovako, ovaj film je o poslednjim ostacima Gnosticizma, tacnije o kraljici Hipatiji.Ja sam ga pogledo pre par dana i solidan je.Mozete skinuti na isohuntu.
http://www.imdb.com/title/tt1186830/

Sto se tice knjiga, trenutno veoma popularna knjiga je NOT IN HIS IMAGE od Johna Lasha.Ako neko uspe da nadje nek postavi link.

Ovde mozete skinuti intervju gde prica o gnosticizmu, odusevio me je covek.
http://www.veritasradio.com/guests/2010 ... -jlash.php

Sto se ostalog materijala tice knjiga od Pejgelsa-Gnosticka jevandelja je dobar uvod da se upoznate sa gnosticima.Mozete je skinuti na sjajnom sajtu ivana antica

Vrh

PostPostano: sub mar 17, 2012 9:34 pm 
Član foruma

Mnogo, mnogo teška reč gnoza. Nekako zvuči pogrešno. Kada bi me mama pitala: - Aco, šta to čitaš?. A ja joj potajno budem rekao: - Gnozu, mama.
Ona bi iskolačila oči jer joj dete ide stranputicom.

Vrh

PostPostano: uto mar 20, 2012 10:17 am 
Član foruma

Aleksandre, vidim, lepo napreduješ. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: čet mar 22, 2012 1:36 am 
Član foruma

- Pa moram da učim. Spoznaja je uslov svesnosti.

Vrh

PostPostano: čet mar 22, 2012 1:37 am 
Moderator

Nije spoznaja uslov svesnosti, uči i ne spamuj molim te.

Vrh

PostPostano: ned mar 25, 2012 11:45 am 
Član foruma

Evo jedan veoma zanimljiv odlomak iz Tominog Jevandelja

7. Isus rece: Blazen je lav koga pojede covek, i lav ce postati covek; a proklet je covek koga pojede lav, i lav ce postati covek.

Jel zna neko sta ovo znaci?

Vrh

PostPostano: ned mar 25, 2012 3:37 pm 
Član foruma

Podsjeća me na neke Nassredinove priče i na Lao Tsu-ove odlomke u Tao Te Chingu i na koane, može imati više značenja kako za koga. Lav je čest simbol u kršćanskoj literaturi i ima određeno značenje u okviru takve literature sa druge strane možemo ga naći u bilo kojoj religiji ili mitologiji, svaka kultura sadrži određene priče u vezi lava.

Isus rece: Blazen je lav koga pojede covek, i lav ce postati covek; a proklet je covek koga pojede lav, i lav ce postati covek.
Onako kako to ja vidim: lav predstavlja strast (emocije, srce) koja se mora konzumirati u samome čovjeku jer ako čovjek ne zavlada svojim strastima, strasti će zavladati njime i tada više neće biti Čovjek, već samo čovjek vođen strastima.
"Proklet je čovjek kojega pojede lav i lav postade čovjek" "proklet" je onaj kojega obuzmu strasti jer će postati sama strast (neće više biti čovjek), strast ga je obuzela, vlada njime. Čovjek mora imati u kontroli ta svoja stanja u sebi jer ako ih nema strast će zavladati njime.

Otprilike doslovno: Blažena je strast koju pojede (konzumira,transforimra u sebi) čovjek, i strast će postati čovjek; a proklet je čovjek kojega pojede strast, i strast će postati čovjek.
Značenje: čovjek mora ovladati njima (svojim strastima), a ne da strasti ovladaju njime.

Evo šta piše na wikipediji: U Evanđelju po Tomi carstvo je stanje samospoznaje.[7] Tema prepoznavanja sebe je opširnije razrađena u izrekama (npr. 50, 51) koje govore o spoznaji čovjekova božanskog porekla. Spasenje se postiže svlačenjem svega što je od ovoga sveta.
I nakon što sam to pročitao poprilično sam siguran da sam dobro interpretirao (naravno mogu biti u krivu, ali poveznice se jasno vide) jer strasti nas vežu uz ovaj svijet.

Vrh

PostPostano: sri mar 28, 2012 9:59 am 
Član foruma

Idemo dalje. Ovo je iz Filipovog Jevandjelja.

71."U danima kad je Eva bila u Adamu, nije bilo smrti.Kad se odvojila od njega pojavila se smrt.Ako se ponovo( on sjedini s njom) i primi je , smrti vise nece biti.
Dakle po ovome covek je bio dvopolan ,androgen i na osnovu ovog odvajanje je doslo do smrti"
78. Slicno ko 71.

O ovome se govori na 2 mesta kao sto vidimo.Po meni ovo znaci da su ljudi u pocetku bili androgeni(dvopolni) i besmrtni i tek odvajanjem je nastala smrt.Znaci pad coveka (Fall of men) je povezano s ovim.

Jevandjelje po Tomi

24. Unutar coveka od svetlosti nalazi se svetlost i on osvetljava citav svet.Kad on ne sija vlada tama.

Na sta se ovde tacno misli?

Vrh

PostPostano: sri mar 28, 2012 10:52 am 
Član foruma

Citat:
71."U danima kad je Eva bila u Adamu, nije bilo smrti.Kad se odvojila od njega pojavila se smrt.Ako se ponovo( on sjedini s njom) i primi je , smrti vise nece biti.
Dakle po ovome covek je bio dvopolan ,androgen i na osnovu ovog odvajanje je doslo do smrti"
78. Slicno ko 71.

Deluje mi kao unija, balans između muškog i ženskog principa u čoveku. Unutrašnji sklad, drugim rečima. Al mož bit i da projektujem, razmišljam o principima dosta ovih dana.

Citat:
24. Unutar coveka od svetlosti nalazi se svetlost i on osvetljava citav svet.Kad on ne sija vlada tama.

Meni vuče na razumevanje i prosvetljeno delovanje u svetu, koje je nemoguće bez "svetlosti/znanja/gnoze/kakooš".

Vrh

PostPostano: sub mar 31, 2012 8:31 pm 
Član foruma

Evo ovako, ovo kad sam procito nije mi dalo mira i nateralo me je da razmisljam sta je ustvari istina a sta laz.Ceo zivot nas lazu tako da je nije lako odvojiti zito od kukolja .

U toku citanja teksta procito sam jednu recenicu koja je prosto neverovatna.Ona glasi ovako:

Zle sile smještaju čovjeka u materijalno tijelo kako bi ga držale zatočenim, te stvaraju ženu
i seksualnu žudnju kako bi se ono božansko čim više raspršilo i otežalo mu bijeg.

Medjutim u Bibliji Bog kaze ljudima mnozite se, misleci na reprodukciju. Ocigledno je da je jedna od ove dve stvari dezinformacija(mozda i obe?).

Jos jedna zanimljiva stvar je da u bibliji kaze da je EVA napraljena od Adamogog rebra, i u gnostickim tekstovima Isus stavlja muskarca iznad zene, cak smatra zenu za totalno nize bice.

Koje je vase misljenje?

Vrh

PostPostano: sub mar 31, 2012 11:35 pm 
Član foruma

Saty je napisao/la:
Evo jedan veoma zanimljiv odlomak iz Tominog Jevandelja

7. Isus rece: Blazen je lav koga pojede covek, i lav ce postati covek; a proklet je covek koga pojede lav, i lav ce postati covek.

Jel zna neko sta ovo znaci?

integracija, denziteti na molekularnim razinama, dalje dezintegracija, kazna, zivot, napredovanje/nazadovanje itd....ja sam to tako na prvu protumačio...kad bih ti poceo objasnjavat dokle sve asocira, otislo bi tko zna gdje, tako da ti samo ostavljam pojmove pa mozda nadjes sta si upito.

a sto se tice musko zenskog odnosa imas otprilike ovo:
zena u kuci drzi 3 zida, 1 muskarac a ono vani sto se tiče kuće, muskarac drzi 3 a zena 1.
odnos se moze mjenjat, ali mora bit balans, ukoliko zena nevalja, nevalja ni drustvo.
imas jin i jang, da si se samo toga sjetio nebi trebo nikakvo objašnjenje, a imas i tu stvar da muskarci i zene imaju različite inteligencije, jedni imaju razumnu drugu emocinalnu, i samo zajedno postaju funkcionalno sretna jedinka, ali stvar je u tome sto preko "djavla", generalnog zakona, i različitih sistema, preko žena utječu i na žene i muškarce i iskorištavaju razliku u gradji da bi oboje učinili nefunkcionalnim.

ako cemo se svezat tog adama i eve i da je eva otrgnuta od adama, ja onda stvarno neznam koji kurac je X kromosom 10 puta veci od Y i kog djavla mitohondriski DNA se nasljedjuje isključivo po majci. Mozda je bilo obrnuto, a rečena prahistorijska dezinformacija, koja je opet u svakom slucaju pa kao i znanje beskorisna jer nevodi te ničemu osim eventualno svadji.

edt: + na tvoj odlomak 71. moguce objanjenje ljudskog pada u 3d, spomenuto dosta puta, kazna ili nazadovanje shvati kako god oces...

Vrh

PostPostano: sub apr 14, 2012 6:22 pm 
Član foruma

Prekljuce sam citao o istoriji sungazinga i naisao sam na nesto veoma zanimljivo!
Pisalo je kako su Katari,Eseni,Gnostici,Templari,Paulicijanci,Bogumili radili i sirili sungazing i to je bio glavni razlog zasto su sistematski unistavani od strane Rimokatolicke crkve!
Sta vi mislite o ovome?

p.s. Ovo sam stavio u temu gnostiska jer su mnogi od navedenih pokreta upravo bili Gnosticke prirode!!

Vrh

PostPostano: sub apr 14, 2012 8:18 pm 
Moderator

Mislim da sam pročitao nešto slično reklami za kosmodisk.

Vrh

PostPostano: sri jul 25, 2012 5:01 pm 
Član foruma

Može i ovako da se gleda. Gospod bog je stvorio Adama savršenog, bez greške. Stvorenje. Ali to nije bilo ono što bi Boga zadovoljilo, jer on je svemoguć. Poželeo je da RODI biće kao on sam što je, Božansko biće, Sina. Da ne bude stvorenje, kao sve oštalo što je stvorio, poželeo je da rodi. Da bi to ostvario, uzima svoje najbolje stvorenje i deli ga na pola, omogućivši na taj način da Adam koji više nije savršen napravi grešku što ovaj i čini prevaren od strane Eve. Adam greši zato što je takva Božanska promisao, da bi se omogućilo rađanje Sinova Božjih. i dok su se ova nesavršena stvorenja množila posejana je i tama(pogrešno znanje) da bude materica koja će roditi Sinove.
Nije to Matriks, to je Materica iz koje se rađaju sinovi Božji. Kao kad se oko biljke baci đubre pa ona iznese rod. Tako je i Matriks sačinjen od pogrešnih informacija koje će na kraju omogućiti da Sinovi Božji izrastu i donesu rod.

Vrh

PostPostano: čet jul 26, 2012 5:37 am 
Moderator

Grom je napisao/la:
Može i ovako da se gleda. Gospod bog je stvorio Adama savršenog, bez greške. Stvorenje. Ali to nije bilo ono što bi Boga zadovoljilo, jer on je svemoguć. Poželeo je da RODI biće kao on sam što je, Božansko biće, Sina. Da ne bude stvorenje, kao sve oštalo što je stvorio, poželeo je da rodi. Da bi to ostvario, uzima svoje najbolje stvorenje i deli ga na pola, omogućivši na taj način da Adam koji više nije savršen napravi grešku što ovaj i čini prevaren od strane Eve. Adam greši zato što je takva Božanska promisao, da bi se omogućilo rađanje Sinova Božjih. i dok su se ova nesavršena stvorenja množila posejana je i tama(pogrešno znanje) da bude materica koja će roditi Sinove.
Nije to Matriks, to je Materica iz koje se rađaju sinovi Božji. Kao kad se oko biljke baci đubre pa ona iznese rod. Tako je i Matriks sačinjen od pogrešnih informacija koje će na kraju omogućiti da Sinovi Božji izrastu i donesu rod.

O ISUSE BOŽE!!!

Kako me to podsjetilo na ovo http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... f=7&t=4057
E, skoro iste stvari pišu...čekiraj :wink:

Poz

Vrh

PostPostano: čet jul 26, 2012 6:38 pm 
Član foruma

Nešto slično se nazire i u Corpus Hermetikum-u Ali neću da pričam ništa dok malo dublje ne uđem u ovo što pišu i dok ne prođe proces razumevanja. Sve u svemu zanimljivo za sada.
Dotle evo još neke moje spoznaje

Ми нисмо сами

Једна од основних порука хришћанства, као и осталих религијских учења је да ми нисмо тело већ да смо духовно биће које живи у телу.
Ствар која се не помиње је да ми док себе видимо као ум који мисли, ми нисмо свесни да тело делимо са још два бића. Богом Оцем и Духом који нам је дат.
Та два лица деле с нама ово тело иако их ми не можемо видети.Ствар је да ми можемо постати свесни њиховог присуства само ако поверујемо да су они ту,па кроз праћење дешавања у нашим животима, ми можемо уочити њихово присуство као део јединственог бића од кога смо ми само трећи део.
Када једном поверујемо да смо нас три дела једног бића које управља овим телом и кроз судбину комплетним животом који живимо, ми ћемо почети да обраћамо пажњу на то које лице, којим делом нашег живота управља. Јер иако свако од ова три наша лица може да преузме у одређеној мери део посла који припада другим лицима, ипак оно не може тај део посла урадити тако добро као што би то урадило лице коме је тај посао намењен.
Уметност Живљења се састоји у томе, да ми живећи живот научимо да не преузимамо на себе посао и одговорнист за оно што није наш делокруг,већ да имамо поверења да ће друга два лица свој део посла обавити баш онако како је најбоље за биће коме сва три лица припадају.
Ако пођемо од тога да Божанско биће чине Бог Отац, Бог Син и Свети Дух, а да смо ми створени по Обличју Божјем, можемо извести закључак да онда, као што Бог има три лица тако и наше биће чине три лица.
Ево рецимо како ми можемо препознати дејство Духа у нашем бићу.Можемо видети да радом поједих органа нашег тела не управљамo ми, јер ми као ум немамо свест о томе шта који орган ради, а опет цело тело складно ради.Складан рад нашег организма не може бити производ случајности, једноставно мора постојати неко ко раду тела даје смисао. Е, тај неко је Дух који нам је од Бога дат. Рецимо да нас засврби глава, а да смо ми као ум замишљени око нечег па не примећујемо да нас сврби, Дух ће ипак покренути руку и почешати то место, а ми ћемо тога постати свесни тек ако нам неко каже.-Шта се чешкаш?Дакле врло лако можемо уочити да постоји неко ко брине о томе, без да ми имамо уопште свест о томе.
За Дух који успева да усклади рад милијарди и милијарди ћелија нашег организма, а да саме ћелије при томе немају свест да раде за заједницу, ни у ком сличају не можемо рећи да је несвесно биће. А још мање можемо рећи да је све то само производ случајности.Имајмо при том на уму да је свака ћелија нашег тела посебан организам који ако има хране може да живи сам за себе.Дакле свака ћелија је посебно живо биће које има неку врсту сопствене свести, а опет све оне прате наш мисаони ток и гледају како да остваре наше идеје, тј. идеје нас као ума који живи у том организму. Истина је да оне и не прате наш мисаони ток, већ то ради Дух који нам је од Бога дат. Он је задужен да усклади наш мисаони ток и наша осећања са идејама Бога Оца, и још што-шта друго у нешто што ми кратко зовемо Живот.
Многи су приметили да се Дух понаша по неким законитостима од којих не одступа ни лево ни десно, што јако подсећа на компјутерски програм.На гнев одговара гневом а на љубав љубављу итд. Заборављамо да Дух има чак две свести на које се ослања: Бога Оца и Бога Сина тј. Разум и ум.
Разум је друго име за Бога оца који живи у нама. Иако га сви ми имамо ретко ко се ослања на њега.Има оних који га и користе али нису препознали да је то Бог отац који живи у нама.
Бога оца или разум можемо чути када поставимо неко питање самима себи.Ми нећемо поставити питање самоме себи ако на то питање знамо одговор већ увек кад је наш ум немоћан да да одговор. Наш ум може покушати да избегне неугодно питање тако што ће објекат нашег интересовања прогласити за глупост,јерес,срамоту. Међутим ако ми не будемо задовољни таквим избегавањем одговора од стране ума,ми ћемо наставити са тражењем одговора и разум ће се на крају ипак појавити да да одговор.Бог отац (разум) живи у вечности и зна све одговоре на сва питања,само је питање можемо ли схватити одговор и хоћемо ли га прихватити ако га схватимо.Зато је потребна вера да би смо прихватили одговор какав нисмо очекивали.
Бога оца можемо чути и кроз Савест. Савест можемо препознати као мисли које нас наговарају да не учинимо зло које се спремамо да учинимо.Знате оно кад нам неко стане на жуљ па се спремамо да му дамо шта је заслужио а у нама се појаве мисли које бране починиоца,говорећи нам нешто у стилу. –Можда није намерно, или –ко зна каква га је мука натерала,пусти га нек иде с миром, и слично.Савест такође можемо чути и као мисли које нас наговарају да учинимо неко добро дело.
Једно од наша три лица која чине нас као Божанско биће, Бог Отац живи у вечности и зна све наше мисли од почетка до краја и на основу њих нам је одредио судбину тј. шта ћемо све преживети док смо у телу.
Дух спроводи судбину у дело стварајући свет у коме живимо и он живи и у вечности и у времену.
А Син је несавршено лице Божје које живи у времену.Дакле Син је лице савршеног Бога којим он живи несавршен живот у времену.Син је ум Божји.
Кроз Исуса Христа сви смо ми Синови Божји,то јест умови Божји.
Јер ко позна ум Господњи да га поучи? А ми ум Христов имамо.
Прва Коринћанима глава 2. стих 16.
Вероватно ће пажљивији читалац приметити да у претходном тексту помињем да ми можемо да посматрамо свој ум. Логичан закључак који се намеће је да ако ми можемо да посматрамо свој ум онда ми нисмо ум. Како смо онда умови Божји ако сами нисмо ум чим можемо да се дистанцирамо од њега? Међутим, ако прихватимо да смо сви умови Божји онда следи закључак да је Ум Божји састављен од безброј малих умова које ми представљамо тако да божанско биће може да направи дистанцу између себе и свих тих умова. Ако следимо логику да смо створени по обличју Божјем онда је и наш ум састављен од одређеног броја умова, а ми те умове препознајемо као своје мисли. Такође можемо приметити да смо ми Бог нашим мислима и да у нашем уму могу да живе само мисли којима посвећујемо пажњу.Зато се мисли у нашем уму боре за нашу пажњу и воде рачуна како да је придобију јер је наша пажња за њих живот. Дакле наше мисли (та бића нашег ума) воде рачуна о томе шта ми волимо тј.чему је наша љубав окренута па се и оне окрећу према томе да би живеле. Дакле ако ми имамо љубав према злу и наше мисли ће ићи према злу јер ће тако добити нашу пажњу (читај: љубав) а са њом и живот.
Ако мало боље осмотримо наше мисли видећемо да са мислима долазе и осећања. Са лепим мислима долазе лепа осећања(радост,љубав итд.) а са лошим мислима долазе лоши осећања(гнев,љутња,мржња итд.). Свако ко је експериментисао са мислима могао је да примети да кад промени лоше мисли у добре да се са њима мења и његово расположење. Тако мудар човек, бирајући мисли којима ће да посвети своју пажњу, утиче на своју срећу јер он своју пажњу дарује само добрим мислима.Такође можемо приметити да осећања која са собом доносе мисли утичу и на здравље нашег тела.Узмимо рецимо нервозу,може ли да буде нервозан неко ко слуша песму славуја и у себи мисли –Како ова птица лепо пева. Не, већ ће бити нервозан онај кога мисли пожурују а ситуација изгледа тако као да он касни. Ни притисак никад неће скочити некоме ко размишља о лепим стварима или ужива у природи око себе, већ увек ономе ко се бави мислима које својим осећањима утичу на притисак.
Будући да су осећања својствена живим бићима а мисли у себи носе осећања онда нетреба бити много паметан па схватити да су наше мисли жива бића која живе у нашем уму, као што смо ми жива бића која живе у Божјем уму.Због тога што лоша осећања која доносе мисли са собом чине да се Исус Христ лоше осећа он је сишао на земљу где живе његове мисли да им каже да морају да се промене ка добру и да он неће вечно трпети нашу склоност ка злу и да ће доћи време када ће злима ускратити пажњу(своју љубав).
Јер као у једном телу што имамо многе уде а уди сви немају један посао,
Тако смо многи једно тело у Христу, а по себи смо уди један другом. Римљанима 12: 4 и 5
И као што су ћелије нашег тела свака за себе посебно живо биће, тако смо ми ћелије Христовог тела.Замислите шта би се десило кад би се ћелије нашег тела отимале око хране и скупљале залихе да би показале како су оне вредније од осталих. Кад би било зависти међу њима. Па тело би престало да функционише и све би помрле. А ми како се понашамо, нисмо ли Рак у Божјем телу? Ми немамо свест да живимо у заједници будући де себе видимо одвојене једне од других. А не желимо да верујемо да смо сви део једног тела јер друштвени живот не може да функционише без моралних норми, а то су десет божјих заповести.Погледајмо пчеле, поред њих не треба да стоји управник да гледа дали ће добро да обаве посао. Оне знају да њихов живот зависи од заједнице и морал се намеће сам по себи. Љуби ближњег свога као самога себе. А шта се дешава кад оставиш човека без контроле на неком послу. Или ће нешто да украде,или да спава,или да нешто упропасти. Ми смо имали Социјализам, дивно друштвено уређење. Али будући да нисмо имали свест о друштвеном животу, ми смо покрали све што је било наше да би смо имали сваки своје.Сви знамо како се радило у друштвеним фирмама и који је то јавашлук био. Једноставно, осветио нам се недостатак морала.А ако погледамо ко су перјанице неморала у друштву видећемо да су то интелектуалци,уметници,књижевници, политичари итд. Шта је то у теорији еволуције тако добро да су је интелектуалци тако радо прихватили, када за њу правих доказа нема.Одговор је да нема потребе да се живи морално,јачи преживљава, ето то је оно што је теорији еволуције дало живот. Нема друштвеног живота,нема морала, побеђује јачи. Држава је само ту да обезбеди фер услове у арени.
Једном је неко рекео –Да Бога нема, требало би га измислити.
Само свест да смо ћелије једног тела може нас довести до тога да будемо морални и пуни љубави једни за друге.Јер десет Божјих заповести нису ништа друго до морални закон љубави. Ако незнамо каква је права љубав погледајмо десет божјих заповести и схватићемо.
Погледајмо шта кажу уметници. –Да би уметност дошла до изражаја неопходна је слобода. И при том се мисли да је морал граница слободе па је уметнику дозвољено да буде неморалан зарад уметности. Замислимо да мени дође да сликам унакажено тело неког од вас, па лепо закољем и унаказим објекат на којем желим уметнички да се изразим. Тако уметници неморалом убијају друштво водећи га у смрт, јер неморал је смрт друштвеног живота.
Када се слобода користи у служби добра,онда смо слуге (робови) добра. А када се користи у служби зла онда смо слуге (робови) зла. Дакле били слободни у добру или злу ми смо робови своје слободе, само што слепци мисле да су када робују злу слободнији од оних који робују добру.

Vrh

PostPostano: čet jul 26, 2012 7:26 pm 
Član foruma

vjetar je napisao/la:
Grom je napisao/la:

O ISUSE BOŽE!!!

Kako me to podsjetilo na ovo viewtopic.php?f=7&t=4057
E, skoro iste stvari pišu...čekiraj :wink:

Poz
Ova tema što me upućuješ na nju se završava na trećem postu. Nekako nebi bilo loše da se dopuni, za neku ozbiljniju analizu. Ili mi daj link gde se alazi ostatak priče.
Poz

Hvala

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 59  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.