b)
SPONTANO buđenje tj. olucidnjenje unutar REMfaze.ovdje nije problem spontano olucidnjenje u pravim sjajnim i svijetlim snovima gdje odmah postaje jasno da se čovjek olucidnio u snu, (ili tijekom nekakvog "astralnog projiciranja"), problem i panika mogu nastati kad se čovjek "probudi" u vlastitom krevetu, i misli da je budan na javi, a nije, već sanja 'da se probudio kao na javi'.
najčešće je u pitanju ono buđenje u kao nekakvom polumraku, u vlastitom krevetu, otvoriš usta da vikneš - nema glasa (ali ako je čovjek uporan - može ispustiti neki čudan zvuk usnama koji je kao vibriranje bez glasa), nema struje nikad. tako je bar kod mene. nekom drugom su možda neki drugi aspekti jači u sjećanju (ili važniji). pod određenim okolnostima jednostavno ne možemo isključiti mogućnost da "floateri" (vidi wiki), trunje, bakterije i ini mikroorganizmi zadobiju zastrašujuće dimenzije u svjesno ili nesvjesno ustrašenog sanjača, a percipirani su tek krajičkom oka pod lupom "unutarnjeg svjetla".
može biti da je nekima ovdje problem pomaknuti se (unutar lucidnog sanjanja), meni nikad nije bio tako da ne mogu ništa reći... jedino što katkad, odmah nakon olucidnjenja, može biti zaista teže pomaknuti se (ali uglavnom jer je dvojnik još uvijek u nekom bunovnom stanju i kao "polusnu" i tek djelomično svjestan kako sebe tako i svog vlastitog okruženja i "mehanizam upravljanja sanjajućim tijelom" nije još posve aktivan).
problem tzv. paralize ovdje se u većem intenzitetu može javiti u nekoj od kombinacija. npr. čovjek osjeća da se probudio (krivo misli na javu, ali se olucidnio unutar sna); kinestetičko sjećanje tijela se napol aktivira (ne fizičkog, već dvojnika), ali ne i sposobnost ili volja pomicanja tijela. uglavnom zbrku zna praviti i to što čovjek pomisli da se probudio na javu, a zapravo se probudio usred sanjanja. uz možda snažnu (svjesnu ili neosviještenu) vezanost mentalnog sklopa za "fizičko", ili jednostavnu bezvoljnost i manjak energije "za istraživanja" neuobičajenih doživljaja - sve to ima šta za reći u svakom datom slučaju ili momentu. ali ništa od toga nema šta za reći kad se pojedinac posve SPONTANO nađe lucidan bilo u ovakvom REMu ili u neREM fazi. to se može dogoditi bilo kome. (mojoj majci se prvi puta dogodilo prije nekog broja godina (i naravno da se nasmrt uplašila da umire), a dobrano je zašla u umirovljeničke dane; a ja s tim stvarima živim još tamo od vrtićkih dana i s vremena na vrijeme jačaju na intenzitetu da bi u nekim periodima gotovo posve prestajale).
uglavnom, kad se tako probudim, prvo što napravim je pružim ruku da upalim svjetlo (lampu pored kreveta) - i uf... nikad, nikad, nikad - ama baš NIKAD - nema struje (nekad sam tvrdoglavija pa se čak dignem iz kreveta (sanjajući dvojnik, ne ja fizički) i došetam do prekidača za sobno svjetlo, al bestraga, nema ni tamo struje) i tako znam: a, probudila sam se unutar takvog (nalik javi) sna i onda već kud koji mili moji...
- okrenuti se i (odlučiti) opet zaspati, tj. usnuti i nastaviti s "običnim" nelucidnim spavanjem i sanjanjem (u koje se može utonuti uz svjedočenje još uvijek budne lucidnosti par hipnagogičkih scena, ili ako se ne zadrži lucidnost dotle, onih iskrica ili prelijevanja boja i sl... uobičajeno što se događa pri dubokom opuštanju, vježbama yoga nidre, nekih meditacija... tako da, sve su to također opcije i ovdje)
- nastaviti s lucidnim snom (što se dalje čovjek odmiče od svog kreveta i još ako uspije izaći posve iz kuće, okruženje postaje sve "snovitije" i jasnije - "pravi" neki od svijetova sanjača), ili
- krenuti u AP,
- odlučiti se "instant (voljom) probuditi u fizičko" ili se posve neočekivano naći budan na javi (to je uvijek opcija, to naglo "ispadanje" iz stvari), ili kao i kod a)
- u meditaciju ili tihovanje. sve te opcije su otvorene... (i ne tvrdim da su jedine) i moguće tj. izvedive. isprobane su i moguće su. istina, ja ne koristim nikakve metode 'recepata' induciranja lucidnosti, pa kad se spontano dogodi, iskoristim priliku i već ovisno o tome za što imam volje, tako napravim.
i pri induciranim projekcijama iste najčešće budu neuspješne jer se nije dovoljno "potpuno" ili u dovoljnoj mjeri uopće prešlo u dvojnika (iakok, fenomen početničke sreće i ovdje djeluje). zato čak i vibriranja i "bljeskanja svijesti tijela" (in-out; kao da je načinjeno od treperenja pixela) ne mogu uvijek donijeti željeni efekt, pa se čovjek osjeća kao paraliziranim. jednostavno budu "prebrza", pregusta (prefrekventna), i treba ih nekako usporiti a ne znam kako drukčije, osim produbljivanjem koncentracije i daljnjim usredišnjenjem (smanjivanjem frekvence moždanih valova) i onda kao valovi na moru sami ponesu.
to je uglavnom to. daleko od toga da je sve, tek "zagrebavanje"... da dodam još i ovo: (ako netko možda ne zna: REM znači "rapid eye movement" - "brzi pokreti oka" to znači da sanjamo (jer su otkrili da kad čovjek sanja dok spava, očne jabučice se pokreću brzo u svim smjerovima); neREM znači da nema tog kretanja očiju, te da spavamo ali ne sanjamo - to je tzv. duboki san ili "san bez snova" tj. "spavanje bez sanjanja" (hind. šušupti). i da, naravno, kao što je moguće lucidno sanjati, moguće je i olucidniti to spavanje bez sanjanja, neREM fazu. oboje može biti jednako spontano kao i namjerno inducirano.)
kao što rekoh, postoje u svemu i te nekakve "međufaze" i različiti intenziteti.
gornje su 2 (a i b) relativno "čiste" opcije koje mogu povezati uz nekakve paralize, i kao što rekoh, moguće su i "kombinacije", nit posve tu nit posve tamo (koje su najčešće odgovorne za solidan broj iskustava paraliziranosti). moguće su i lucidnosti u npr. kao nekakva zona "između": REMa i budnosti na javi; neREMa i REMa, neREMa i budnosti na javi; ali "lijek" je isti: smireno (i hrabro) samo i bez panike te "gledati svoja posla" tj. usredotočiti se na svoje vlastito središte. puno toga ovisi i o tome "kojeg" sebe se čovjek sjeti... i na "koliko dugo", koliko vremena uspijeva zadržati to prisjećanje.
pa, tko ima šta za dodati...

be my guest.
p.s.
na žalost, ako se ne sjetimo prvo sebe, drugo gdje smo, treće šta ćemo i počne niz negativnih reakcija, dijagnoza, (pri)misli i emocija, u početku (ako se nema previše prakse iza sebe ili ako smo "silno" nesabrani) posljedica možda baš i neće biti (prva čišćenja su gotovo neosjetna). međutim, s napredovanjem u meditativnom radu ili "radu na sebi", dizanju vl. svijesti i/ili energije (OSOBITO energije!) - stvari se kompliciraju i potrebno je puno više sabranosti samo da bi se "stajalo na mjestu", a kamoli "išlo dalje". (zato sam i ukazala na opciju tihovanja ili meditacije unutar olucidnjenog spavanja ili sanjanja.) periodi "rekonvalescencije" i oporavka nakon "velikih hrvanja" mogu potrajati i godinama... što veća voltaža, jača su i pražnjenja... ali to su druge teme. i najčešće pripadaju nekoj od gornjih "međufaza" (i različito intenzivnih paraliza kako budnosti na javi, paraliza sanjanja, razmišljanja, čak spavanja...). sve te stvari čovjek teško može uhvatiti, nit za glavu nit za rep. ali nadam se da će zainteresirani čitatelj pronaći nešto sebi korisno i konstruktivno.