Sada je: uto maj 06, 2025 12:49 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 61  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: sub sep 28, 2013 3:41 pm 
Član foruma

Upoređivanje poglavlja 39. iz objavljene (1950.) i ne objavljene (1931.) verzije knjige Belzebubovije divana.

Kod:
http://www.endlesssearch.co.uk/gurdjieff_books_compare39.htm

Vrh

PostPostano: pet okt 04, 2013 9:29 pm 
Član foruma

Postavlja se potanje po ko zna koji put da li zaista čovek može da dosegne oslobodjenje ili ti prosvetnjenje, svojom snagom ili uz nečiju pomoć?

Gurđijev je govorio o zatvoru, da smo svi zatvoreni i da nam je potrebna pomoć izvan zatvora
da bi smo uspeli da izadjemo iz zatvora, e sad postavlja se pitanje ako smo svi u zatvoru kako onda ima nekog izvan zatvora, kako je taj neko uspeo da izadje iz zatvora bez ičije pomoći?

Da li se danas može govoriti o postojanju c uticaja ili se sve svelo na b uticaje?

Vrh

PostPostano: sub okt 05, 2013 1:38 pm 
Član foruma

Vrlo izgledno je to da čovjek (mašina) ne može učiniti puno tog oslanjajući se samo na sebe ali sigurno da se može ostvariti neki napredak u odnosu na početno stanje.

Ako je nemoguće izaći iz "zatvora" bez pomoći izvana kako je onda netko izašao i postao učitelj drugima? Odgovor na to pitanje je poprilično jednostavan. Prije su ljudi posjedovali veći kvalitet svijesti. Posljedicom organa kundabufera (što god to bilo) i načinom života sve su više padali u san pa tako danas imamo bezizlaznu situaciju. U vrijeme kada je čovjek imao veći kvalitet svijesti osnovane su grupe za očuvanje svjesnog kruga ljudi koje i danas postoje u nepromjenjenom obliku vjerojatno već tisućama godina. Gurđijev je takođe naišao na jednu takvu školu (ili više njih) koja je zaslužna za veliku većinu njegova sistema a isto tako i za plesove koje je podučavao što je dokaz da C uticaji itekako postoje i u današnje vrijeme.

Vrh

PostPostano: sub okt 05, 2013 10:55 pm 
Član foruma

Evo jednog odlomka iz knjige Slavinskog "Kurs gnostičkog okultizma" koji odgovara na to pitanje.

"Riječ je o odnosu Učitelja i Učenika u vezi sa patnjom i bolom na Stazi.
Tragač sluti da postoji Učitelj koji je na Svetom Putu ispred njega dobrano odmakao i njegova okultna nezrelost, koja je u službi njegovog Ega, stvara mu ubjedjenje da taj Učitelj drži u svojim rukama ključeve njegovog spokojstva i sreće.
On je spreman da prihvati da je Učitelj prošao kroz sve moguće muke i jade, da je to za Učitelja bio normalan put sazrijevanja, ali očekuje da on sam, kroz blizak odnos sa Učiteljem, bude toga poštedjen.
Ne pomažu izreke mnogih mudraca, da nitko ne može da popije gorku medicinu umjesto nas da bismo mi ozdravili, jer - to vrijedi za nekog drugog.
O tome je lijepo čitati u knjigama i slušati priče koje o takvoj nužnosti govore, ali u duši Tragača tinja vječita iskra nade, koju Ego neumorno raspiruje, da je on izuzetak, da će ga Učitelj, kojeg će prije ili poslije naći, štititi od neprijatnih iskustava kao kvočka pile.
Zbog takvih očekivanja, dok traži Učitelja, on se raspituje da li mogući kandidat za tu ulogu posjeduje “moći.”, da li je “pravi Učitelj”, a to za takvog spiritualnog žutokljunca znači samo jedno - da li ima moc da ga zaštiti i poštedi patnje.
Avaj, Učitelj mu upravo patnju nosi na dar!
Ni jedan Učitelj vrijedan pomena ne obraća pažnju na takozvane moći, koje su fenomeni, prolazni i nestvarni.
Oni su umjetno cvijeće na stazi, a zalijevanje i njegovanje umjetnog cvijeća nije oznaka Učitelja, vec zaštitni znak budale.
Učitelj ima jednu jedinu, ali strahovitu moć.
Pazite dobro i zapamtite ovo što slijedi!
Učitelj ima moć da izazove krizu u Učeniku koji stupi u njegovo polje psihološkog djelovanja. Upravo ta moć Ucitelja jeste poluga kojom on otvara kapiju na Stazi Istine, čvrsto zakovanu Učenikovim željama da život pod Učiteljevim skutima bude prepoznatljiv, spokojan i sretan. Istini za volju, Učitelj daje podršku i ohrabrenje i, iznad svega, pruža primjer svojim ponašanjem kako da Učenik prodje kroz krizu i uskrsne u višu svijest.
Ali od krize on ne štiti, već je izaziva, jer je patnja koja se u krizi doživljava nužan uvjet spiritualnog preporoda.
U tome je jedina tajna i sva mudrost.
I zato, kada god se na nas spusti crna noć duše, sjetimo se okultne pouke od koje smo pošli u ovoj Lekciji: ljudska duša je kao kesten - mora da prodje kroz vatru da bi postala slatka.
"

Vrh

PostPostano: ned okt 06, 2013 9:36 pm 
Član foruma

Eh, “u tome je tajna i sva mudrost“, gluposti, pa vidi se da je energija rascepana učeniku zato što dopušta da ima autoritet nad sobom, i to je sve.

Vrh

PostPostano: ned okt 06, 2013 10:16 pm 
Član foruma

Hvala Krambambuli na jednostavnom odgovoru .

Odgovor ima smisla jer povezuje se sa razdobljima:
Satya Yuga,
Treta Yuga
Dvapara Yuga
Kali Yuga

Hvala bajs na odlomku od Slavinskog

Znači čoveku ostaje da sam uzdiže svoju svesnost kroz bol i patnju uz pomoć b uticaja i da jednostavno zaboravi na potragu učitelja jer ga neće naći i samo će tako izgubiti vreme u nadi da će mu učitelj doneti svesnost.
,,Učitelj dolazi samo kada je učenik spreman....‚‚

Sigurno ste primetili da nije moguće ostvariti jedinstvenu celinu ja jar čovek ne može prema svima da bude isti jer sama priroda to ne dozvoljava, čovek jedino može da bude isti sam prema sebi i da na taj nači ostvari jedinstvenu celinu ja.
E sad pitanje je koliko zaista čovek može da bude isti prema sebi kad živi u spoljašnjem svetu gde ne može biti isti prema svima?

Vrh

PostPostano: ned okt 06, 2013 11:21 pm 
Član foruma

Ostrov je napisao/la:
Sigurno ste primetili da nije moguće ostvariti jedinstvenu celinu ja jar čovek ne može prema svima da bude isti jer sama priroda to ne dozvoljava, čovek jedino može da bude isti sam prema sebi i da na taj nači ostvari jedinstvenu celinu ja.
E sad pitanje je koliko zaista čovek može da bude isti prema sebi kad živi u spoljašnjem svetu gde ne može biti isti prema svima?

Zato postoji vanjska konsideracija.
Čovjek svejedno neće biti isti ali razlika postoji.
Ako primjenjuje samo unutrašnju kon. okolina će ga radijeliti, raščupati, biće izgubljen između onoga što on ima za cilj i želi, i ciljeva i želja drugih jer to nisu "njegovi" ciljevi odnosno želje i kontradiktornost postoji.
Sa vanjskom kon. mi pokušavamo iz tuđeg ugla sagledati situaciju i razumijeti drugu stranu, onu sa kojom bi, da primjenjujemo samo unutraš. kon., bili u kontradikciji.
Kako svako treba da ima cilj, a u 4. Putu to nije bilo kakav cilj, mi ne možemo, ako pravilno sagledavamo u svakom momentu situaciju, biti sa bilo kim u kontradikciji jer je naš Put i Cilj van A uticaja bez obzira što su ti isti uticaji svugdje oko nas.
Dakle, mi smo u vanj. kon. ogledalo suprotne strane ali treba da znamo i sebe,bez obzira na usputne greške kojih dakako treba da u svakom momentu budemo nekritički svjesni, i tako da palimo unutrašnji žar svoj bez obzira imali mi Učitelja pored sebe ili ne.
Učiteljeva uloga je ogromna, pogotovo za većinu onih koji nemaju dovoljno discipline i snage da istraju u borbi sa svojim najvećim neprijateljem, sebe samim.

Vrh

PostPostano: pon okt 07, 2013 2:36 am 
Član foruma

Ucitelj je svuda i u svemu oko nas.Od sve i svja se moze nesto nauciti.Od bebe pa do starog coveka.Vasceli biljni i zivotinjski svet je ucitelj za onoga ko to prepoznaje.Mudrije stvari sam naucio od svoje dece (6 i 12 god.) nego od raznih autoriteta.Imam jednog starijeg coveka ,70 i neku godinu ima.Cika Spasa.Slep je zadnjih godina .Poseduje neverovatno znanje.Zna 7 jezika medju kojima i sanskrit .Mahabharatu je na sanskritu citao .Medjutim i pored svega toga uz najduznije postovanju prema tom coveku nisam se za njega vezao u odnos ucenik-ucitelj.Jednostavno za neke stvari nisam dorastao.Ali se Velika Priroda pobrinula za to pa mi prenosi ta znanja jezikom koji mogu da razumem preko svega sto me okruzuje.Pricao je i Adampants o tome u nekom delu.
A bio sam i ja nekima ucitelj i trudio se da sto pre prerastu to stanje gde sam im ja potreban i nastave svojim putem.

Znaci ucitelj je sve i svja oko i u nama.Jer kako drugacije objasniti teznju da se svet ujedini i nastavi fraktalno da raste ??? E sad ko ce prevagnuti to se jos uvek nije odlucilo,mada oni imaju blagu prednost :-k (OPS ili OPD)

"Pronađite i zauzmite svoje mesto u prirodi, jer ga
niko nije zauzeo; ono se ne kupuje ni za kakve pare, jer
za zživot nije potrebno platiti". Porfirije Ivanov

Vrh

PostPostano: pon okt 07, 2013 10:37 am 
Član foruma

Lijepo si objasnio.
Zaista i priroda je tako podesila da zaista možemo u svemu vidjeti nešto korisno i ponešto naučiti, ali ovdje se, s dužnim poštovanjem, radi o drugačijoj vrsti Učitelja.
Onom koji traga za istinom, ako tako mogu da kažem, vjerovatno će se dogoditi trenuci kada se od traganja umori i traži predah jer je došlo do zamora materijala.
Njegovo traganje je bilo možda bilo takvog tipa da je htjeo više nego što je mogao, sagorio čovjek jednostavno k'o licna.
Prvo, da je imao Učitelja pored sebe, ovaj bi ga upozorio na to, jer niti prevelika niti premala žeđ za Istinom ne daju roda.
Drugo, Učitelj prepoznaje trenutak u kojem je došlo do zamora materijala ali umjesto da da oduška učeniku on vidi i potencijal jer to je momenat kad ga ovaj treba gurnuti preko ruba.
U normalnom slučaju učenik bi vjerovatno odustao, ali sada ga povjerenje i ljubav prema Učitelju vode dalje umjesto njegov strah od nepoznatog.
Učenik će u većini slučajeva sebi popustiti, ali Učitelj ga lomi, za njegovo dobro naravno, i pokazuje mu put prema konačnoj slobodi.

Vrh

PostPostano: sri okt 09, 2013 7:40 am 
Član foruma

Ostrov je napisao/la:

Primijeti kontradikciju.

Uostalom, što to znači "isti prema sebi"? Nemoj se gubiti u verbalnoj gimnastici. :)

Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.

Vrh

PostPostano: sri okt 09, 2013 8:50 pm 
Član foruma

Čovek jedino može da bude sam prema sebi isti, e sad pitajenje je koliko zaista čovek može da bude isti prema sebi kad je spoljašnji sve isprepletan sa unutrašnjim svetom i na taj način se medjusobno dopunjuju.

Isti prema sebi mislim na slugu koji zamenjuje gospodara.

Vrh

PostPostano: pon okt 21, 2013 7:11 pm 
Član foruma

Ej ljudovi!

Dajte da vas pitam jel ima netko Belzebubove razgovore sa unukom u word fajlu?

Vrh

PostPostano: sub okt 26, 2013 3:17 pm 
Član foruma

Imas u PDFu. Zatim konvertuj iz PDF u .doc preko nekih od alata.

Recimo: http://download.cnet.com/Free-PDF-to-Wo ... 32609.html

Vrh

PostPostano: sub okt 26, 2013 3:48 pm 
Član foruma

Kako prevesti ono:
"10. Do not lie or steal, for you lie to yourself and steal from yourself. "

Vrh

PostPostano: sub okt 26, 2013 6:15 pm 
Član foruma

friend je napisao/la:
Kako prevesti ono:
"10. Do not lie or steal, for you lie to yourself and steal from yourself. "

Ne laži niti kradi, jer sebe lažeš i od sebe kradeš.

Vrh

PostPostano: sub okt 26, 2013 8:40 pm 
Član foruma

friend je napisao/la:
Imas u PDFu. Zatim konvertuj iz PDF u .doc preko nekih od alata.

Recimo: http://download.cnet.com/Free-PDF-to-Wo ... 32609.html

Ne konvertiraju dobro iz razloga sto svaki red odvaja paragrafom.

Vrh

PostPostano: sub okt 26, 2013 10:17 pm 
Član foruma

@Bajs: hvala :)

@sector57: necu da zabadam nos, zasto ti ne odgovara pdf? standardan format za knjige, kao i epub.

Vrh

PostPostano: ned okt 27, 2013 2:22 pm 
Početnik

Možda želi da edituje neke delove teksta.

Ne znam zašto ti programi ne bi radili? Može se uvek koristiti i neki online konvertor pdf -> doc. Probano i radi. :)

Vrh

PostPostano: pon okt 28, 2013 8:46 pm 
Član foruma

Rade ti programi ali ne rade dobro iz razloga sto svaki red ucita ili napravi kao paragraf. A volio bi da imam u word dokumentu iz razloga sto bi si htio prelomit knjigu onako kako ja mislim. Pa bi imao knjigu za sebe ili onoga tko bi ju htio imati. A posto ima tekst u pdf dokumentu onda mora postojat verzija i u word dokumentu.

Vrh

PostPostano: sub nov 02, 2013 10:15 pm 
Član foruma

sector57 je napisao/la:
Ej ljudovi!

Dajte da vas pitam jel ima netko Belzebubove razgovore sa unukom u word fajlu?

Ja imam ovo, ali nikada nisam odatle čitao, pa ne znam jel u redu.
Pregledaj, ja mislim da bi trebalo biti OK. Iz nekog razloga sve ima pogrešan naslov, ali u pitanju su poglavlja Belzebuba.

pozdrav
F.

http://www.4shared.com/account/home.jsp#dir=gFOwfUOt

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 61  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.