Citat:
Evo zanimljiv san prošle noći.
Netko je krenuo masovno porobljavati i odvoditi ljude pa tako i mene.
Svi smo završili u nekoj kući na nekom velikom imanju šečući se slobodno okolo.
Ispalo je da služimo za prehranu tih koji su vodili imanje.
Šetali smo slobodno okolo, no svatko je došao na red prije ili kasnije da ga se pojede...
Tako ja sjedim sa nekom ženom i pričamo nešto onako neobavezno i pogleda ona mene i odmjeri onako čitavog i veli MNJAAAC!
Pun zid je bio svakakvih noževa i alata za mesariju....
Prema kraju sna sam organizirao malu pobunu i uspjeli smo "srediti" tu ženu sa priručnim alatom, i onda sam se probudio.
Sorry ako je ružno, no tako sam sanjao.
Mene si sanjao, promatrac. Na nekom od susednih topica sam se vec deklarisala kao kanibal

. MLJAC!!
Salim se, of kors. No, buduci da je mala pobuna
uspela 
, a i da neki prethodni postovi pruzaju clue, mislim da mogu da pokusam sa nekim tumacenjem.
Rekla bih da je ta zena sa dobrim apetitom ona ista koja se pomolila pre izvesnog vremena

:
Citat:
Zanimljivo je da je barem jedna žena među tim osobama i ta je izronila i gledala kroz mene.
Za mene muškog roda ženski pogled na stvarnost je fantastično iskustvo... pogled pun empatije i suosjećanja, a opet pun tišine i duhovnog mira.
Odnosno, tvoja Anima.
Svi arhetipovi, ukljucujuci cak i Jastvo, su kao elektricitet: ni dobri ni zli. U zavisnosti kako baratamo njima, odnosno, kako se budna svest prema njima odnosi, dobijaju blagotvorne ili destruktivne oblike. Nesvesno se ponasa slicno kao one subatomske cestice: kako pocnemo da ga posmatramo i ono pocinje da se menja i to kroz interakciju sa svesnim delovima bica.
Anima predstavlja zensku energiju u muskarcu. Medjutim, to da nosimo suprotni pol u sebi
nikako ne znaci da treba da postanemo neki hermafroditi, vec da treba da prepoznamo tu energiju, da naucimo da je integrisemo i upotrebimo je kreativno. Jedan citat o ulozi Anime:
„... Još je važnija uloga koju Anima igra u uskladjivanju čovekovog uma sa pravim unutrašnjim vrednostima, te samim tim u otvaranju puteva ka dubljim unutrašnjim slojevima. To je kao da se neki unutrašnji „radio“ podesi na odgovarajuću talasnu dužinu koja isključuje nevažno, ali dopušta da se čuje glas Velikog Čoveka. Ustanovljavanjem ovog „radio“ prijema Anima preuzima ulogu vodiča ili posrednika koji će nas odvesti do najvećeg dubina unutrašnjeg sveta i Jastva.“
Odbijanje da se integrise Anima moze da vodi do osiromasenja psihe muskarca, medjutim, sa druge strane, ako se Animi/Animusu (kod zene) prepustimo,
ako se budno Ja odrekne svoje uloge centra budne svesti, oba arhetipa mogu da pokazu svoju prilicno zlocudnu stranu.
Taj problem predstavlja ekstraverzija Anime/Animusa. Oni ne spadaju u
svesne funkcije odnosa, vec samo treba da omoguce vezu sa nesvesnim. Takav, Animus je plodno, stvaralacko bice, „Plodna rec“ kako ga naziva Jung, a Anima vodic, koji omogucava prijem poruka iz dubina naseg bica. Medjutim, ekstrovertovan, Animus se ispoljava u vidu opstih stavova, koji se veoma tvrdoglavo, cesto agresivno brane, teznjom da se sporedna slaba tacka pretvori u besmislenu glavnu stvar isl. i osiromasenjem primarnog pola (mada ume da bude i nezgodniji), dok se destruktivan vid Anime uglavnom ocituje preko projekcija: kao Svan se u jednom trenutku probudite, pitajuci se sta vam je bilo.

Ali takodje moze da vas povuce u neku vrstu snolike stvarnosti, nebitka. Ilustraciju ovog destruktivnog aspekta Anime predstavlja slika sirena, koje svojom pesmom mame mornare i povlace ih u dubine okeana (nesvesnog).
Tvoj san je umesto mornara i sirena izabrao slike inspirisane nekim informacijama o hrandbenim navikama nasih suseda sa gornjeg sprata

. San je veliki, kreativni pripovedac i slobodno bira simbolicne predstave.
Nase budno Ja treba da ostane otvoreno za poruke nesvesnog (ili morfo-polja, samoznanja), ali dejstvujuce arhetipske slike moraju da prodju kroz „svetlost svesti“ koliko se god ona nama cinila nedostatnom, (sto i jeste, ali sto nam je, to nam je). Inace, nesvesno moze jednostavno da nas proguta. Mislim da je to poruka sna.
Svetlost – svest – neka vlada svime. No, vidim da je pobuna uspela

i takodje je vazno da je svesno Ja organizovalo tu pobunu i time preuzelo ulogu koja mu pripada i koja je njegova duznost. San je prosto predstavio proces koji se odigrao.
I veoma je moguce da ce se Anima uskoro, u nekom od sledecih snova, javiti u svom istinskom, blagotvornom vidu. Znacenje snova postaje najbolje uocljivo u seriji.
Citat:
Malo sam čitao o snovima i tako,a mislim da je ovo pravo mjesto za takvo pitanje, pa me zanima da li se zna zašto se čovjek sijeća tako malenog dijela sna, upućen sam samo u Steinerovu teoriju. Pa ako netko zna,bio bi mu zahvalan ako bi mi odgovorio. Ispičavam se ako je ova tema obrađena već negdje na forumu kroz prijašnje postove
Izgleda da snovi dolaze iz one vise ravni cistih misaonih formi, u kojima nase astralno telo (i ‚visi’ delovi bica) borave svake noci. Tako barem kaze Stajner.
Sakupljeni utisci – cisti principi, apstraktne slike - prilikom budjenja prolaze kroz filtere svesti i uzimaju oblik konkretnih predstava sa simbolicnim znacenjem. Budna svest tako zapamti samo mali deo, i to u obliku koji je prolaskom kroz filtere prilagodjen ‚nasim’ sposobnostima poimanja.
Ako pocnemo da obracamo paznju na snove, pokusamo da ih zapisemo i da ih za sebe rastumacimo (koliko god da je to tumacenje cesto nedostatno i nepotpuno), svet snova se menja, postaje uredjeniji a i pocinjemo da pamtimo vise.
No, i kada su snovi u pitanju, treba biti oprezan. Abdukcijski scenariji svedoce o sposobnostima entiteta sa viseg sprata da i u snovima indukuju scenarije virtuelne realnosti. Ponovo je na nama samima da razlucimo.
A znanje stiti.