Citat:
pozdrav svima
Evo da vam ispricam i ja jedan san za koji mislim da je vrlo znacajan.
Sanjam da je sve voda{arhetip materijalnog sveta}ali ima dve uske staze.Ja idem jednom ali me nesto tera da se vratim i da krenem drugom stazom.Na kraju prve staze nalazi se plitka i bistra voda u kojoj vidim sliku andjela i zmaja koji su spojeni,odozdo je andjeo a odozgo zmaj.Ja sam svesna da to nije slika vec da je sve to zivo,kleknem i uhvati andjela za ruku i onda osetim da je andjeo ziv i on drzi mene za ruku.Onda cujem glas iza mene koi govori"minotaur".Ja ustanem i krenem i opet cujem glas koi veli"idi uvjek sa desne strane reke",gde sam i posla.
Molim komentar.
Pozdrav, soulmate, i dobro dosla!
Izuzetno je interesantan san, moram da pokusam.
San doduse istinski mpze da rastumaci samo sanjac, jer su arhetipske slike uvek na najtemeljniji nacin povezane sa njegovom stvarnoscu i upravo ta veza vecnog sa duboko licnim cini ovakvu vrstu snova fascinatnim.
Tako cu ja izdvojiti neke simbole, a ti pokusaj da ih povezes.
Voda je arhetipska slika nesvesnog. To znacenje u snu pojacava i asocijacija na lavirint (takodje jedna od arhetipskih simbola nesvesnog) pominjanjem Minotaura. Voda se u snovima moze javiti u najrazlicitijim oblicima i po pravilu oslikava odnos budne svesti prema celovitosti psihe. Ti hodas kroz vodu (dakle, niti te ona preplavljuje, niti osecas strah, ...), voda (nesvesno) je lavirint ali u njemu nisi izgubljena i kroz njega vode
dve staze.
Lagani impulsi nase psihe, koji dolaze iz centra, se veoma cesto ocituju u predstavama ujedinjenja. U snovima se javljaju dve vrste simbola ujedinjenja:
congregatio – ujedinjenje razlicitih aspekata naseg bica, stvaranje ujedinjenog sopstva od rascepkanih delova skupnosti koju inace predstavljamo (nesto kao oni Moravjevi zeljezni parcici) i postizanje veceg integriteta svesti; i
coniunctio na sledecem nivou – ujedinjenje osnovnih polariteta, osnovnih suprotnosti u nama, ono sto se naziva alhemijskom svadbom.
Dosta elemenata iz ovog sna nagovestavaju coniunctio: tu su prvo ova dvostruka bica (andjeo-zmaj i covek-bik) ali jos pre asocijacija na Tezeja koji je uspeo da pronadje put iz lavirinta tek uz pomoc Arijadninog konca, dakle, budjenjem zenskog principa u sebi.
Ali ono sto je za mene iznenadjujuce je da je san naglasio da je andjeo
ziv 
. Naime, u alhemijskom procesu to zdruzeno bice (rezultat ujedinjenja osnovnih polariteta)
zaista treba da ozivi. Jedan citat, jedino taj mi je pri ruci za ilustraciju, mada ima boljih: „Za alhemijske ilustracije u „Psihologiji transfera“ Jung je odabrao predstave koje naglasavaju svojstva ujedinjenja: kralja i kraljicu koji su doslovno spojeni u jednu osobu (znate te stare slike). Ali to zdruzeno bice je mrtvo i mora ponovo da ozivi, uskrsne, povratkom duse.“
Ozivljavanje je deo coniunctia, a za mene je potpuno fascinatno da se ovi simboli definitivno ponavljaju u snovima a da su pri tome najcesce nepoznati budnoj svesti snevaca. San kao da ih vuce iz sfere arhetipskih slika, kolektivnog nesvesnog, pretvarajuci ih u konkretne slike sa simbolicnim znacenjem.
Vrsta ovih zdruzenih bica bi mogla da ukaze na znacenje ujedinjenja: i par andjeo-zmaj i Minotaur, covek-bik, bi mogli da ukazu na vezu htonskog, instinktivnog dela nase prirode i visih delova naseg bica.
Strane desno-levo igraju prilicno veliku ulogu u snovima. Verujem da pored ostalog imaju veze sa podelom na desnu i levu hemisferu (mozga) i njima pripadajuce funkcije. A buduci da su ove hemisfere i oblast njihovog delovanja ukrstene (leva hemisfera mozga kontrolise desnu stranu tela i obrnuto) nije uvek lako rastumaciti sta bi znacila ‚desna strana’.
Pored ovih arhetiskih znacenja, slike iz sna se veoma cesto mogu povezati sa realnom situacijom snevaca, na cesto protivurecan nacin. Izgleda da nase nesvesno nema nikakvih problema sa time da akomodira razne prividne protivurecnosti i viseslojnosti i razlicita znacenja.
Kako neko rece, "paradoks je jedini nacin da se integralno razmislja"
Eto, par ideja za razmisljanje i kontemplaciju nad znacenjem simbola. medjutim pogotovo kod ovakvih snova ne bi trebalo ‚preterati’ sa tumacenjem, pogotovo ne konkretizovati suvise simbole. Zavirivanje u ovo snoliko podrucje je izuzetno intrigantno, propustanje snova kroz tumacenje od strane budne svesti moze da podstakne njen razvoj, kao i da podstakne ‚rad’ snova, ali nikada ne smemo zaboraviti da smo mi tu samo u ulozi posmatraca jednog tajanstvenog procesa koji se zbiva u nasoj dusi.
Pozdrav