Sada je: pon maj 05, 2025 10:06 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 61  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gurđijev
PostPostano: sri jul 17, 2013 2:50 pm 
Moderator

Ček samo da nađem onu sliku gdje Kojot plati nekome ko drži pticu trkačicu za vrat i uručuje mu je. :)

Vrh

PostPostano: sri jul 17, 2013 3:28 pm 
Član foruma

Pokušajmo razgovarati seljački iako razumijem riječi fragmentacija, separacija itd.

Zamisli glavicu luka (Bašar je govorio o glavici luka). Zamisli puno glavica luka. Te glavice luka su razni problemi u glavi. Kao u horoskopu: glavica 1 = ljubav, glavica 2= posao, glavica 3= zdravlje, glavica 4=djeca, glavica 5= roditelji, glavica 6= susjed itd. Dakle, što um radi? Neprestano analizira prvi vanjski sloj svakog luka. To izaziva bezbroj haotičnih misli u glavi koje nikad nikud ne vode. Nikud ne vode zato što su vječno na vanjskoj ovojnici svakog luka. Zato je potrebna koncentracija na jedan jedini LUK, da bi se došlo do dubljih slojeva problema (luka broj 6). Potrebna je Pažnja koja je neprestano isprekidana, koju stalno ometa tv, internet, i slično.

Vrh

PostPostano: sri jul 17, 2013 4:53 pm 
Član foruma

pepeljuga je napisao/la:
Pokušajmo razgovarati seljački iako razumijem riječi fragmentacija, separacija itd.

Zamisli glavicu luka (Bašar je govorio o glavici luka). Zamisli puno glavica luka. Te glavice luka su razni problemi u glavi. Kao u horoskopu: glavica 1 = ljubav, glavica 2= posao, glavica 3= zdravlje, glavica 4=djeca, glavica 5= roditelji, glavica 6= susjed itd. Dakle, što um radi? Neprestano analizira prvi vanjski sloj svakog luka. To izaziva bezbroj haotičnih misli u glavi koje nikad nikud ne vode. Nikud ne vode zato što su vječno na vanjskoj ovojnici svakog luka. Zato je potrebna koncentracija na jedan jedini LUK, da bi se došlo do dubljih slojeva problema (luka broj 6). Potrebna je Pažnja koja je neprestano isprekidana, koju stalno ometa tv, internet, i slično.

Separacija=razdvajanje, fragmentacija=djeljenje (fragment=dio,komad,parče), za sve koji ne razumiju.

Um je kaotičan jer nije postignut mir uma. Njegova kaotičnost je zapravo odraz (ne)zrelosti svijesti i neusklađenosti uma, duha i duše sa suštinom.

Vrh

PostPostano: sri jul 17, 2013 6:18 pm 
Član foruma

Lijepo rečeno, Sjenko. Ako nije samo fraza, kao i ovo:
"Sve je jedno."
"Ljubav je put."
"Sreća je mir."
"Bog je ljubav."
"Istina je znanje."
"Mi smo kreatori naše stvarnosti."
"Naše misli su moć."

Vrh

PostPostano: sri jul 17, 2013 6:37 pm 
Član foruma

Svaka "mudra izreka" je samo fraza za onog koji ju nije iskustveno spoznao.

Vrh

PostPostano: čet jul 18, 2013 8:15 am 
Član foruma

http://www.gurdjieff-bibliography.com/C ... -07-04.pdf

Pročitajte.

Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.

Vrh

PostPostano: pon jul 22, 2013 9:08 am 
Član foruma

pepeljuga je napisao/la:
Lijepo rečeno, Sjenko. Ako nije samo fraza, kao i ovo:
"Sve je jedno."
"Ljubav je put."
"Sreća je mir."
"Bog je ljubav."
"Istina je znanje."
"Mi smo kreatori naše stvarnosti."
"Naše misli su moć."

sve za nas ovakve nije jedno..takvo razmišljanje šteti.
mir je mir...u miru nema ni sreće ni nesreće.
ljubav je sve...strah je nedostatak ljubavi.
istina je tvoja istina...znanje nije informiranost nego osobna spoznaja.
mi jesmo kreatori stvarnosti,ali ne iz znanja nego iz mira i spoznaje nesvjesnog.
naše misli nisu ništa.buka nad protokom svijesti koje smo nesvjesni.što manje misli-više svijesti.
pozz

Vrh

PostPostano: pon jul 22, 2013 8:20 pm 
Član foruma

"Što manje misli- više svijesti"
Fokusirana misao daje veću svijest. Razmišljanje nije pogrešno, pogrešno je more razbacanih i nepovezanih misli. Elita ne želi da mislimo, želi da nam misli budu isprekidane tv programom, reklamama, internetom.

Vrh

PostPostano: pon jul 22, 2013 8:44 pm 
Član foruma

kokoraos je napisao/la:
istina je tvoja istina...znanje nije informiranost nego osobna spoznaja.
mi jesmo kreatori stvarnosti,ali ne iz znanja nego iz mira i spoznaje nesvjesnog.
naše misli nisu ništa.buka nad protokom svijesti koje smo nesvjesni.što manje misli-više svijesti.
pozz

Neka se kokoraos ne naljuti, ali nekad bi volio da se ova salata riječi pojednostavi u rečenicu:"Ne razmišljaj i ne upotrebljavaj mozak."

Vjerojatno nije bila loša namjera i ustvari se htjelo reći kako trebamo raditi na samome sebi, upaliti sve naše kapacitete i komponente bića? Zar ne?

Prema učenjima na ovom forumu daje se zaključiti da naše osobnosti trebaju misli i svijest i nesvijest i da odijeliti išta od toga iz naše osobnosti i reći da ne postoji i da ne treba je krivo.

Osobne spoznaje nema bez informiranja. Mogućnost raspoznavanja informacija i znanje u svim značenjima te riječi je svijest.

Čekati da dođe nešto izvana što će nas uzdići i prosvijetliti, a mi ćemo samo pročistiti misli i biti mirni neće pomoći ljudima s individualnom dušom i željom za učenjem. Oni moraju misliti i spoznavati svijet oko sebe i svjesno i nesvjesno napredovati kroz sva svoja tijela po učenjima mudrih ljudi iz prošlosti spomenutih na ovom forumu. Metoda ljubavi i svijetlosti te svi su "dobri i lijepi"ne pomaže u ovakvom svijetu i ovakvom igralištu.

Vrh

PostPostano: uto jul 23, 2013 8:05 am 
Član foruma

Kad se dođe u Fonteneblo prvo se kopaju kanali par mjeseci,jede se prepečeni kruh,jednom tjedno je gozba,koju sprema Gurđijev.Tada ih dobro napije da vidi tko je kakav.
Velika večina tu otpadne,jer nema salonskog prenemaganja o biti svemira,nemira i svega.
Jedino što ima je terapija STOP.
Sve se umiri i moraš ostati u položaju gdje si zatečen,bez misli,s uvidom koji dio tijela ti je blokiran.
Poslije učiš plesove koji te zaokupljaju na način da zaustaviš tok misli.
Predavanja su jednom tjedno,kao i kupanje.
Tako je radio Majstor.
Informiranost je bitna,osobito u početku.

Ali da bi s informacijom mogao djelovati,moramo biti svjesni.
možda se ne razumijemo ,ali nema veze.
pozz

Vrh

PostPostano: uto jul 30, 2013 10:11 pm 
Član foruma

Belzebub reče svom unuku Hasejnu:

,,...iako, s jedne strane, kod Zemljana, kao i kod svih ostalih tricentričnih bića Vasione, postoje sve mogućnosti za razvoj ``nadtelesnih suština`` il ``viših tela``, s druge strane, zbog kristalizacije različitih posledica svojstva organa kundabufera, njima je skoro nemoguće da usavršavaju svoje nadtelesne suštine do potrebnog nivoa. A pošto u skladu sa fundametalnim kozmičkim zakonima, objekti kao što su ``nadtelesni delovi`` u biću tricentričnih stvorenja, nisu na planetama podvrgnuti uništavanju, i pošto njihova planetarna tela ne mogu da postoje večno, već se, kada dođe vreme, obavezno podvrgavaju procesu svetog ``raskoarna``, nesrećne ``nadtelesne suštine`` moraju prelaziti iz jedne spoljne forme u drugu i večno se u njima mučiti.``

Posle ovih reči lakše se razume život...zar ne?

Vrh

PostPostano: sri jul 31, 2013 8:35 am 
Član foruma

Ostrov je napisao/la:
Belzebub reče svom unuku Hasejnu:

,,...iako, s jedne strane, kod Zemljana, kao i kod svih ostalih tricentričnih bića Vasione, postoje sve mogućnosti za razvoj ``nadtelesnih suština`` il ``viših tela``, s druge strane, zbog kristalizacije različitih posledica svojstva organa kundabufera, njima je skoro nemoguće da usavršavaju svoje nadtelesne suštine do potrebnog nivoa. A pošto u skladu sa fundametalnim kozmičkim zakonima, objekti kao što su ``nadtelesni delovi`` u biću tricentričnih stvorenja, nisu na planetama podvrgnuti uništavanju, i pošto njihova planetarna tela ne mogu da postoje večno, već se, kada dođe vreme, obavezno podvrgavaju procesu svetog ``raskoarna``, nesrećne ``nadtelesne suštine`` moraju prelaziti iz jedne spoljne forme u drugu i večno se u njima mučiti.``

Posle ovih reči lakše se razume život...zar ne?

Potražio sam original te izjave (jer se ne sjećam da je tako išla) i našao sam ovo:

“It was thanks particularly to the second almost criminal ‘unforeseeingness’ that this situation, terrifying for the three-brained beings, obtains there, namely, that on the one hand there are in their common presences as in the presences of all the three-brained beings of our Great Universe, all the possibilities for coating the ‘higher-being-bodies,’ and at the same time, thanks to the crystallization which has become inherent in them of the various consequences of the organ Kundabuffer, it is almost impossible for them to carry the higher sacred parts coated in them up to the required degree of perfecting. And since, according to the fundamental common cosmic laws, such a formation as their ‘higher-being-part,’ coated in the common presences of three-brained beings, is not subject to decomposition on planets, and since the planetary body of the beings cannot endlessly exist on planets and the process of the sacred Rascooarno must inevitably proceed with them at the proper time, therefore, their unfortunate higher bodies arising in the terrestrial three-brained beings must inevitably languish also forever in all kinds of exterior planetary forms.

Kakav je to kriminalan prijevod?

Svo naše znanje, koje je tek informacija, može biti vrijedno ili bezvrijedno. Upijajući ga poput spužve, možemo ga lako ponavljati i pričati o njemu logično i uvjerljivo, bez da razumijemo išta o njemu.

Vrh

PostPostano: sri jul 31, 2013 2:17 pm 
Član foruma

Što se tiče prevoda, samo sam citirao iz knjige Sve i svja - ili Belzebubovi razgovori sa unukom skinute sa sajta ivantic.net, tako da ne znam ko je prevodio knjigu.

Hvala ti što si mi skrenuo pažnju da se ne uzdam previše u prevedenu knjigu.

I sam Gudijeff je pričao o problemu jezika.
Kako se lako može napraviti zabuna, dovoljna je samo jedna lose prevedena reč pa da cela situacija izgleda sasvim drugačije.

Evo našo sam na ruskom ovaj deo:

Именно особенно вследствие второй, почти преступной «непредусмотрительности» там получается эта ситуация, ужасная для трехмозговых существ, а именно, с одной стороны, в их общих присутствиях, как и у всех трехмозговых существ нашей Великой Вселенной, имеются все возможности для покрытия «высших бытийных тел», и в то же время, из-за ставшей присущей им кристаллизации различных последствий органа кундабуфер, им почти невозможно довести покрываемые в них высшие священные части до требуемой степени совершенства. А поскольку, по основным общекосмическим законам, такое образование, как их «высшая бытийная часть», покрытая в общих присутствиях трехмозговых существ, не подвержена распаду на планетах и поскольку планетарное тело существ не может существовать на планетах бесконечно и с ними должен в надлежащее время неизбежно произойти процесс священного Раскуарно, то их несчастные высшие тела, возникающие у земных трехмозговых существ, неизбежно должны томиться, также вечно, во всевозможных внешних планетарных формах.

Pored engleske i ruske verzije i dalje se lakše razume život...zar ne?

Šta vi mislite o ovom citatu?

Vrh

PostPostano: sri jul 31, 2013 4:59 pm 
Član foruma

Volio bih da znam ruski. Navodno je engleski prijevod na nekim mjestima totalno promašio gdje ruski nije. :(

Vrh

PostPostano: čet aug 01, 2013 8:36 pm 
Član foruma

Posle pročitanog citata čovek više nema potrebu da udara glavom u zid pitajući se kada će I kako će usavršiti svoju nadtelesnu suštinu, već ima potrebu da stvori atmosferu života u kojoj će osetiti istinsku ljubav i sreću, u tome će mu pomoći B uticaji, a što se tiče C uticaja, za njih čovek treba da ima veliku želju i veliku hrabrost, a pre svega dato okruženje u kome je čovek živeo i u kojem živi… a i pored C uticaja veliko je pitanje da li bi i tada čovek uspeo da ostvari nadtelesnu suštinu…

p.s: možda je glupo, al M D House me podseća na Gurdjiejva…

Vrh

PostPostano: uto aug 06, 2013 7:54 pm 
Član foruma

O Gurđijevom privatnom životu se malo šta zna, a zanima me kakav je Gurđijev bio kao čovek, a ne kao učitelj. Ipak je prvo važnije kakav si čovek pa tek onda kakav si učitelj, ako si dobar čovek, onda si i dobar učitelj.

Šta vi mislite da li je Gurđijev dobar čovek?

Našo sam na engleksoj wikipediji gde piše da je Gurđijev imao sedam deca sa sedam različitih žena, i to što se zna, a pitanje je koliko se ne zna.
Zanimaju me vaša mišljenja kako gledate na činjenicu sedam deca sa sedam različitih žena, o tome bi voleo da se komentariš, a ne da li je svesno ili nesvesno doživeo saobraćajnu nesreću.

Vrh

PostPostano: uto aug 06, 2013 9:22 pm 
Član foruma

Nikola Tesla je bio neženja, ali da je imao i sedam žena ipak bi bio izumitelj. Gurđijev je revolucionarno prikazao čovjeka. Što je Ličnost, što je Biće, Što je Volja, kako se čovjek može razviti, što ga vuče natrag, što je patnja , a što lažna patnja itd. Jednostavno postavio je temelje nečemu što će se jednom razviti do kraja. I ako si duhovni trgalac koji želi pomoći sebi i drugima onda moraš početi od Gurđijeva.

Vrh

PostPostano: uto aug 06, 2013 11:56 pm 
Član foruma

Citat:
I ako si duhovni trgalac koji želi pomoći sebi i drugima onda moraš početi od Gurđijeva.

Al od sebe - ni slučajno! Tooo ne prolazi. [-X

Vrh

PostPostano: sri aug 07, 2013 7:12 am 
Član foruma

Ostrov je napisao/la:
O Gurđijevom privatnom životu se malo šta zna, a zanima me kakav je Gurđijev bio kao čovek, a ne kao učitelj. Ipak je prvo važnije kakav si čovek pa tek onda kakav si učitelj, ako si dobar čovek, onda si i dobar učitelj.

Šta vi mislite da li je Gurđijev dobar čovek?

Našo sam na engleksoj wikipediji gde piše da je Gurđijev imao sedam deca sa sedam različitih žena, i to što se zna, a pitanje je koliko se ne zna.
Zanimaju me vaša mišljenja kako gledate na činjenicu sedam deca sa sedam različitih žena, o tome bi voleo da se komentariš, a ne da li je svesno ili nesvesno doživeo saobraćajnu nesreću.

Pročitaj sljedeće knjige i steći ćeš vlastiti dojam:

Ouspensky - In Search of the Miraculous
Peters - My Journey with a Mystic
Butkowsky-Hewitt - With Gurdjieff in St.Petersburg and Paris
De Hartmann - Our life with Mr. Gurdjieff
Nott - Teachings of Gurdjieff & Further Teachings of Gurdjieff

Sve su ti dostupne na internetu.

Vrh

PostPostano: sri aug 07, 2013 9:09 pm 
Član foruma

Ovde govorimo o Gurđijevu, mogao je da ima i mnogo više žena i sigurno ih je imao ali zašto deca sa raznim ženama, gde je tu svesnost, a što se tiče ,,revolucionarno prikazao čovjeka‚‚ to znanje je već postojalo u raznim manastirima, a Gurđijev je svo to znanje lepo skupio, oblikova i stvorio sistem i hvala mu na tome što je stvorio snažan B utcaj.
Gurđijev je lepo rekao kroz Belzebuba da je nama skoro onemogućeno da usavršimo nadtelesnu suštinu, i opet mislim da čovek više nema potrebu da udara glavom u zid pitajući se kada će i kako će usavršiti svoju nadtelesnu suštinu, već ima potrebu da stvori atmosferu života u kojoj će osetiti istinsku ljubav i sreću, u tome će mu pomoći B uticaji, a što se tiče C uticaja, za njih čovek treba da ima veliku želju i veliku hrabrost, a pre svega dato okruženje u kome je čovek živeo i u kojem živi… a i pored C uticaja veliko je pitanje da li bi i tada čovek uspeo da ostvari nadtelesnu suštinu…

Odakle početi, početi od Gurdjiejva, može jedino u teorijskom smislu, a što se tiče prakse, e tu je veliki problem, jer sam čovek ne može da ostvari Gurđijeve teorije u praksi, u realnom životu, o tome je i sam Gurđijev koliko se sećam pričao kroz priču o zatvoru.

Da se vratimo na početak to jest na ono večno pitanje da li se opravdava nemoralnost tako što se stvori neko dobro i korisno delo ili u ovom slučaju ,,revolucionarno prikazuje čoveka’’?

A što se tiče navedenih knjiga na engleskom, pročitao bi te knjige kad bi znao odlično engleski jezik, u svakom slučaju hvala na navedene knjiga.

Pošto sigurno mnogo vas pročitalo mnogo knjiga, koje govore o Gurđijevu, pa samim tim me zanima do kojeg ste zaključka došli, da li je Gurđijev bio dobar učitelj koliko i dobar čovek?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1211 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 61  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.