Sada je: uto maj 06, 2025 12:25 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ljubav
PostPostano: pet nov 06, 2009 9:20 pm 
Član foruma

Vjetre legendo!

:love1: :love5: :love6:

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 10:20 am 
Moderator

...

Koliko ste samo veći ljudi od mene...HVALA !

...

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 10:33 am 
Moderator

...opet sinhronicitet...poslao prijatelj...

pročitate li otvorena srca i bez obzira na izvor...ma riječi (moje) su suvišne...

Citat:
...

Dragi P.
P. Majić, u svoje vrijeme glasoviti pučki misionar, vrlo je često znao govoriti: „Poniznost! Poniznost! Poniznost!.... Nema ništa veliko, ništa sveto, ništa vječno, čemu nije temelj duboka i velika poniznost!.... Dečko moj, lakše ti je prepoznat crnog mačka u crnoj vreći na crnom mjestu u mračnoj sobi u mrkloj noći nego oholost u vlastitom srcu!“ – Ja sam tada bio tek kandidat prije odlaska u novicijat. Uvijek sam se pitao što to znači? Zašto taj stari misionar koji je toliko vremena proveo služeći Bogu i ljudima stalno ponavlja „Poniznost! Poniznost! Poniznost!“?
Velika većina ljudi ima iskrivljenu sliku o tome što je to poniznosti. Pogotovo oni koji nastoje živjeti intenzivnim duhovnim životom (ostale pak to pitanje niti ne zanima!). Ono se vrlo često miješa sa (samo)ponižavanjem ili (samo)prezirom što je vrlo krivo jer jedno i drugo dovodi do destrukcije osobnosti a ne do njene izgradnje. Krepost jača (krijepi = krepost!) osobnost. Stoga će ponizna osoba biti u stanju podnijeti i poniženje i prezir. Poniznost je istinska svijest o samom sebi kakav stvarno jesam. Sv. Terezija će reći: „Poniznost je istina“ tj. Istina o samome sebi. To pak stanje istinske ili realne svijesti o samom sebi ne stječe se preko noći nego je to dugotrajan put samopromatranja ili samoupoznavanja kroz različite oblike duhovnih vježbi a ponajviše ispitom savjesti. Čak i stara „poganska“ grčko-rimska mudrost kaže: „Upoznaj samoga sebe!“
Poniznost, kao istinska svijest o samom sebi izgrađuje osobnost i snaži na duhovnom putu. Stoga je vrlo važno biti svjestan samoga sebe i svojih sposobnosti: tko si, što sve znaš i što sve možeš i koji se svi talenti skrivaju u tebi. Takva svijest dovodi i do samopuzdanja koje je vrlo važno na životnom putu čovjeka. Ali takva samo-svijest ako se ograniči na samodopadno promatranje samoga sebe, svojih sposobnosti i talenata, vrlo lako postaje oholost ukoliko se promatra „izolirano“ od onih s kojima se živi. Stoga u tom samopromatranju treba gledati ne samo ono što jesni nego i ono što nisi. Ne kako si bolji od mnogih ljudi nego vidi da uistinu ima boljih od tebe. Ne samo koliko toga imaš (talenata) nego i koliko toga nemaš. Ne samo ono što znaš nego i koliko toga još i ne znaš a niti ćeš ikada znati. Onu Sokratovu izreku „znam da ništa ne znam!“ uistinu može reći jedino ponizan čovjek jer samo takav je svjestan koliko toga još ima što nikada neće moći otkriti. I tu dolazimo do paradoksa a to je da bi „znao da ništa ne znaš“ moraš jako puno toga znati! Pa čak kad bi bio najbolji i najpametniji od svih Pavao me podsjeća: „Što to imaš a da nisi primio?“ Sve što imam nije „moje“ nego je dar. I sada dolazimo do druge vrlo važne točke a to je dar i darivanje. Samosvijest o samom sebi, o svojim sposobnostima, darovima i talentima (kakvi god oni skromni bili) nije potrebna za to da se divim samom sebi (narcisoidnost!) nego da budem svjestan onoga što to „imam“ kako bi to mogao „dati“ drugima. Na taj način postajem „dar“ za drugoga i moj život postaje darivanja i služenja što je opreka oholosti koja se zatvara u se i želi sve za sebe.
Oholost je opreka poniznosti. Crkva je ubraja se među „sedam glavnih grijeha“ tj. u one grijehe iz kojih svi ostali na neki način proizlaze. Psihologija je promatra kao nezdravu ljubav prema samom sebi koja je redovito povezana s nezdravim i nerealnim samoprecjenjivanjem. Ukorijenjena je duboko u čovjekovo biće i prikrit će se uz najmilosrdnije i najponiznije čovjekove radnje i teško će je čovjek od prve razotkriti. Ako bolje promatraš samu sebe moći ćeš se puno puta primijetiti da u pomaganju bližnjemu ili sirotinji (što je na izvana ponizno i Bogu-ugodno djelo) u tebi se rađa osjećajem ugode pa čak i radosti i to te veseli! Oprez! Primijeti da na dnu toga slatkog osjećaja ima jedan drugi, jedva zamjetljiv osjećaj, to je glas koji ti došaptava kako „ti činiš nešto veliko, nešto lijepo, nešto Bogu milo. Ti si zaista bolja od drugih!“ Evo to je oholost duboko skrivena u čovjekovu srcu a hrani se tako plemenitim djelima! Srest ćeš mnoge ljude koji su u stanju za nekoga sve moguće učiniti i žrtvovati ali se iznutra „hrane“ osjećajem samodarja i samožrtvovanja za druge. Mnogi im se dive i hvale. On je u očima tih ljudi velik i puno im znači. Čovjeku to godi kao što kaže pjesma „Lijepo je nekome biti nešto. Lijepo je nekome biti sve!“ Rezultat te ugode je strah! Strah da se ne pojavi netko drugi koji je bolji od tebe. Koji bi ti mogao oteti prvo mjesto koje imaš u očima ljudi ili određene osobe te bi on mogao umjesto tebe „biti nekome nešto“ ili čak „sve!“ To dovodi do ljubomore. Tako jedna mana rađa drugu manu. Jedna bolest uzrokuje drugu bolest i što destruktivno djeluje. Suprotno od kreposti koja rađa drugu krepost i izgrađuje osobnost.
Nemoj sad slučajno misliti da zbog osjećaja ugode kad nekome nešto pomažeš, daješ ili se „žrtvuješ“ za nekoga, da to ništa ne vrijedi jer se na dnu tog osjećaja (ako ne redovito, ali onda vrlo često) može kriti oholost. Kamo sreće da ima što više takvih „dobrotvora“. Ovo navodim samo zato da uvidiš da je ipak „lakše prepoznati crnog mačka .... u mrkloj noći, - kao što reče iskusni p. Majić – nego oholost u vlastitom srcu!“ Zato kad čuješ taj ugodni laskavi glas oholosti kako ti došaptava, poput sv. Bernarada odgovori: Zbog tebe niti počeh a niti ću prestati činiti dobro!
U svakom slučaju, dugačak je put na stazi poniznosti. Sretno!
I ne boj se biti „nekome nešto“!
p. Željko

:love3: :love5: :love3:

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 3:58 pm 
Član foruma

E, zbog ovakvih ljudi mi je tako drago da sam tu.

Vjetre :love12: :love1:

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 4:04 pm 
isključen/a

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 8:11 pm 
Član foruma

Čim sam vidio video ipak moram napisati nešta.
@Rudar
Ipak mislim da djeca nisu ukras svijeta,samo ću reći da su Katari imali pravo u vezi djece,zločin je donijeti dijete na ovaj svijet i tako samo nastaviti patnju,okovječiti,produljiti patnju.
The ugly truth.

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 8:25 pm 
isključen/a

Mozda za nekoga jesu. :wink:

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 8:33 pm 
Član foruma

Čitam eto prošlih dana ovu temu. Lijepo! Sve je lijepo! Sve napisano. Ono što samu sebe često pitam to je: ima li Ljubav ime, ili miris ili boju! Da vrlo pjesnički. Međutim, mislim da i nije. Uopće ne mora biti pjesnički, ali može biti upravo u bojama i iscjeljujući. Ali to je neka druga tema. Moj put prema njoj (Ljubavi) nije uvijek bio lagan niti lijep, ali upravo zbog svega navedenog bio je jedini mogući - naučavajući! Ne mislim time da je na tom putu nužno potrebno pročitati puno knjiga, dapače, mislim da je potrebno samo promatrati i živjeti svijet oko sebe. Jer nju spoznaješ na način da plačeš i da te boli ili da se smiješ i da ti je lijepo, u svakom tom trenu na djelu je isto. I kad je daješ ona nema uvijek obris smiješka niti potvrđivanja, često ima zube i kori te radi nečega. Ljubav spoznaješ i kroz bolesti i smrt, kao i kroz rođenja i svečanosti. Tako je spoznaješ u biti kroz život koji živiš ovdje i sada, ne sam, jer nisi "Pale sam na svijetu" već kroz komunikaciju davanja i uzimanja. Koliko ćeš tu komunikaciju širiti ovisi samo o tebi i tvojoj duši, kome ćeš dozvoliti da uđe u tvoj život, njemu ćeš se i obvezati na određeni način. A što znači to - obvezati! To znači da pristaješ biti ljubav i davati. U tom trenu prestaje prosuđivanje, u tom trenu na scenu osim poniznosti stupa milosrđe! Kažem nakon poniznosti, jer teško će netko bez poniznosti doprijeti do milosrđa. Ono je vrlo bitno, treba ga dobro i duboko razumijeti jer radi se o "čaroliji". Ne pričam o milosrđu kad proscu date kunu, dinar, marku ili bilo koju drugu valutu. Pričam o tome kad znate da je taj prosac baš poput vas. Jednak. I ne mislim da mu uvijek trebate dati nešto, to nije milosrđe. Pričam o milosrđu koje je više od ljubavi koju ljudi inače spominju, a na korak od LJubavi. Da bi to postigli svaki dan svog života od prve minute buđenja, do zadnje prije spavanja trebali bi živjeti ljubav i davanje. Činimo li to? Ne pričam o knjigama, niti o velikim filozofima, pričam o tome da li ste starog susjeda iz haustora pozdravili, našalili se s njim, pružili malu iskru ljubavi iako znate da je "zao" čovjek i alkoholičar koji tuče ženu? Jeste li? To sam sebe pitala godinama i tada shvatila da ovim životom što god on bio nisam dobila pravo: osuđivati, prosuđivati i na temelju toga djelovati. Dapače, jedini put koji sam uvidjela bio je da sve to prestanem činiti. Istina je da i danas "padam" na tim ispitima i da taj put nije lagan, jer kad ga počnete sljedeiti na način da u svakom trenu prakticirate milosrđe, shvatite koliko je teško. Najlakše je pisati ovdje, među vama koji vrlo slično razmišljate, ali svi mi živimo živote izvan Galaksije, a ovdje dolazimo samo umiti svoje lice. I dobro je to, dobra je voda ovog izvora, godi, isplahne suze, a neke i donese, to je izvrsno. I to je put! Želim samo reći da se svakome od nas tokom dana događa tisuću i jedna situacija koja je "prilika" da sve ovo o čemu pišete/pišem dokažemo u "stvarnoj" realizaciji u kojoj živimo. Mislim da je to najvažnije. I mislim da nas to određuje. Nema veze s religijom, niti vjerovanjem, samo s vašim srcem. A hoćete li to srce zvati dušom, stvarno je riječ o samoj interpretaciji. Ljubav nije tako kruta i onog trena kad se u vama probudi dovoljno jasno i glasno, neće vam više biti važno kuda je smjestiti i kako je nazvati, jer jednostavno ćete - Biti!

I svima šaljem, a što drugo do djelić Ljubavi, s željom da svi mi možemo s lakoćom sebi opraštati, sebi davati, a sve kako bi mogli to proširiti!

Alf :love5:

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 8:35 pm 
Član foruma

daco je napisao/la:
Čim sam vidio video ipak moram napisati nešta.
@Rudar
Ipak mislim da djeca nisu ukras svijeta,samo ću reći da su Katari imali pravo u vezi djece,zločin je donijeti dijete na ovaj svijet i tako samo nastaviti patnju,okovječiti,produljiti patnju.
The ugly truth.

Daco, a što su to Katari točno rekli o donošenju djece na svijet? Ovo prvi puta čujem, jako me interesira!
Može detaljnije! Molim [-o<

Alf

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 9:19 pm 
Član foruma

daco je napisao/la:
The ugly truth.

Možda,ako gledamo to na način da je biti ovdje u 3D neka vsta kazne,a ako gledamo na to kao na šansu,tad bi zapravo imati djete,odgajati ga,bila skoro neka vrsta obaveze ili maksimalna čast.Al o tome možemo ovdje viewtopic.php?f=6&t=925 .

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 9:20 pm 
Član foruma

Citat:
Daco, a što su to Katari točno rekli o donošenju djece na svijet? Ovo prvi puta čujem, jako me interesira!
Može detaljnije! Molim [-o<

Imaš ovdje nešta malo http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?f=13&t=2346
Evo uglavnom o čem se radi

Citat:
Podatak o braku je zanimljiv u smislu da su u stvari Katari smatrali da njihovi pristaše ne bi trebali imati djecu da ne daju još "hrane" Arhonima Mraka - Matrixu. Tvrdnja Katara o braku se odnosila na to da ako doneseš dijete na svijet samo ovjekovječuješ tamu zato jer ovim svijetom vladaju bića koja mogu napasti um, i tako zarobiti dušu. No, nisu zagovarali napuštanje veza sve dok pojedinac ne postane spreman da "maturira" i postane "Parfait", ili "Usavršen".

Katari su znali,naravno poslije je crka napravila svoje #-o

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 9:22 pm 
Član foruma

Citat:
a ako gledamo na to kao na šansu,tad bi zapravo imati djete,odgajati ga,bila skoro neka vrsta obaveze ili maksimalna čast.

Maksimalna glupost,a ne čast.
Iskreno dobro je da znam neke stvari jel da nisam upoznat imao bi djecu kao i svi,nisam protiv imanje djece,ali sve ovisi o tome koliko duboko ideš,zar nije najsebičniji čin imati djecu?
Razmisli šta u biti čovjek s time radi.

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 9:32 pm 
Član foruma

Interesantno razmišljanje! Katarsko! Ako su zaista tako mislili, a to je teško u potpunosti provjeriti. No, gledano iz ugla nas koji smo ovdje, koji vjerujemo u Matrix, reptile (dobro, ne svi!) svakako je dobro osvrnuti se na genocide koji se danas čine. Naime, ako je dobro ne imati djecu, bilo bi onda najbolje da izumremo ili da na ovom svijetu opstanu samo zajednice istospolnih brakova, ali i da ukinemo umjetnu oplodnju. Naravno niti kloniranje ne dolazi u obzir. I što nam preostaje, Vječnost?
Jer, postoji jedno jer, sve što se danas događa nekako ide prema tome da ne rađamo više! Ali to žele, dragi moj Daco Oni koji su kak ti na suprotnoj strani.

Malo sam zbunjena!
Alf :roll:

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 9:49 pm 
Član foruma

Citat:
Malo sam zbunjena!
Alf :roll:

Dobro da si ovo rekla jel vama suprotnom spolu je to teško zamisliti jel većinom ljudi uzimaju sve za gotovo bez imalo promišljanja,ali u biti netreba puno mozganja oko toga već čiste misli i srce da se dođe do pravog znanja,intuicija poslije napravi svoje.
Vama je teže jel ste emocionalno u težem stanju od nas muških,emocije tu igraju veliku ulogu u imanje djece,a da ne govorim o psihi,dijete se doslovno donosi od strane majke sa nekom konačnom odlukom,a ta je odluka čista kemija tijela,može biti emocija,može biti narcisiodna odluka,čista želja,žudnja,sve u svemu kada svi kažu da žele dijete svim svojim biće (jel "želiti" dijete ne donosi svjesna osoba),lažu sebe to je prvo i osnovno,lažu sebe,a da to niti neznaju,niti su toga svjesni,jel to dijete koje donosite na svijet da je htjelo doći ovdje mogla ga je roditi bilo koja žena.Imanje djeteta je čista identifikacija sa tijelom,kemijom tijela ili bolje rećčeno nesvjesna odluka zatvaranja u materiju do daljnjega i udaljavanje od vlastite suštine,duše i potencijalnog razvoja.
Rođenje,pa to psi i mačke rade cijelo vrijeme,nema tu čuda.

Citat:
Naime, ako je dobro ne imati djecu, bilo bi onda najbolje da izumremo ili da na ovom svijetu opstanu samo zajednice istospolnih brakova, ali i da ukinemo umjetnu oplodnju. Naravno niti kloniranje ne dolazi u obzir. I što nam preostaje, Vječnost?

Krivo gledanje,promašila si samu bit odnosno suštinu toga što se donošenje djece na ovaj svijet tiče.

To je "the ugly truth".Otišao sam offtopic.

Citat:
Ako su zaista tako mislili, a to je teško u potpunosti provjeriti

Naravno da je teško,to je zbog raznih programa u nama samima,zbog roditelja i njihovog učinka na podsvijest samoga djeteta,zbog bolesnog društva,ljudi,navika,bolje rečeno zbog sustava na kojim se čovjekov "život" bazira.
Zato se i kaže da je otkrivanje pravog stanja stvari kao da guliš luk sloj po sloj sve dok ne oguliš sve slojeve (to može imati više značenja,ali odnosi se na to kada čovjek otkrije da sve što je mislio da zna,sve što je podsvjesno vjerovao otkrije da je laž-iluzija).

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 10:03 pm 
Član foruma

Ma gle, imam dvoje djece, prvo sam "čuvala" u bolnici i imala iglu u ruci 6 mjeseci, a tad je rađala 20 sati, drugo je imalo pupčanu vrpcu oko vrata i postojala je opasnost da se ugusši pri porodu. Dakle, ako idem smjerom "racionalnog" promišljanja možda i nisam željela djecu. Da ih ljubim jako - istina je! Da sam majka koja misli da nisu moja svojina - jesam. Sve stoji, pokušavam shvatiti to što si izgovorio. I ne mislim da sam potpuna samo zato što imam djecu. Ona me ne određuju, ali istina je da sam eljela biti majak i da sam bez obzira na trudnoću i porod bila vrlo "ispunjena" u trudnoći. Ne kažem da nisi u pravu, samo jednostavno ne mogu to shvatiti na taj način. Možda jednom hoću, zadržavam pravo da promijenim mišljenje ako me nešto na to "natjera". Za sada, pokazalo se tokom njihova života da sam zaista kroz majčinstvo puno toga "naučila" i da me to dovelo do toga da često mislim kako su mi upravo one (kćeri) vrlo veliki učitelji.
U smislu da su me u potpunosti lišile lijenosti, depresije u bilo kojem smislu itd....U tom kontekstu može se reći da je sebično imati djecu, ali mislim da bi se sebičnost iskazala u trenu kad bi odlučio imati ih da spoznaš sve te stvari. Kako to nije bila moja namjera, već se eto dogodilo tokom našeg zajedničkog života, ne znam mogu li to nazvati tim imenom. Zadržavam pravo da nisam toga bila svijesna, a da je sve vodila u tom smjeru.

U svakom slučaju, svakog se dana veselim činjenici da su samnom!

Možda griješim! I znaš što je najgore, htjela sam imati još jedno dijete i nisu mi dozvolili!

Alf :D

Vrh

PostPostano: sub nov 07, 2009 10:29 pm 
Član foruma

Ma gle dragi, ljubljeni :love5: :love5: :love5: :love5: draco!

Već sam se odjavila, a tad pomislila kako bih voljela da si bio ovdje prije dva sata na palačinkama. Pa da ti ih serviram, poljubim te u čelo i kažem ti: ljubim te više nego što ikada možeš i zamisliti! Jer to kažem svojoj djeci! I svom mužu - ponekad?!

Ljubim te draco kao majka, a to znači da bih sutra umrla ako bih znala da je to Ispravno!

Eto, nisam izvan topica - to je Ljubav!

A ljubim te i kao Alf, a to znači, duboko ću razmisliti o svemu što si napisao! Iako, obzirom da jesam majka, dozvolit ćeš mi da možda to neću moći shvatiti! Otići ću i na onaj drugi topic!

S ljubavlju Alf :love1:

Vrh

PostPostano: ned nov 08, 2009 11:07 am 
Član foruma

Sophia je napisao/la:

Ovo su stihovi od Rumija , svi govore o istom samo na drugi nacin

....

Ako nisi potpuno go
zamotaj tu prelijepu odjecu od rijeci
oko sebe

i spavaj

-----------------------------------

...
:love5:

:love9: :love3: :love5:

Hame je napisao/la:
Vjetre legendo!

:love1: :love5: :love6:

:occasion5:
:love3: :love5: :love3:

Vrh

PostPostano: ned nov 08, 2009 11:42 am 
isključen/a

Roditi dete daje mogucnost spoznaje bezuslovne ljubavi.

Vrh

PostPostano: ned nov 08, 2009 1:08 pm 
Član foruma

Citat:
Roditi dete daje mogucnost spoznaje bezuslovne ljubavi.

Istina i neistina,prije bi bilo ovako.

Roditi dijete daje mogućnost produžiti patnju do daljnjega i zaključati se u jednu sobu sa svim ostalim ljudima svijeta,jednoga dana u sobu dođe dijete koje svim tim ljudima kaže "pa jel nevidite da je tu prozor,ajmo otići van iz sobe da vidimo šta je vani",a na to ćemu svi ljudi suglasno "nema tu nikakvog prozora ova soba je stvarnost,tu su naše obitelji,djeca,sreća,rođaci,naše ideje,naše društvo...".Dijete zbunjeno gleda ljude neznajući zašto mu to govore,pa ih upita "zašto imate djecu uopće,zbog čega" ,a na to će mu ljudi "to je jedini smisao čovjekovog života,nema ničega čudesnijeg od imanja djece,to je najsretniji trenutak nečijega života".Dijete to čuje i kaže im "da,pa zar to nerade i psi i mačke cijelo vrijeme,ali ne razumijete izvan ove sobe izvan ove sobe.." ljudi se ubace u njegov govor i počnu se smijati govoreći "ma šta ti govoriš izvan ove sobe i kakav prozor o čem ti pričaš,kakve mačke i psi,jel si dobro" i dijete slušajući ljude šta govore na kraju kaže
"Vani iza ideje o tome tko je u krivu ili tko je u pravu,postoji polje,ja ću vas upoznati tamo".
Ljudi to čuju i još se više počnu smijati djetetu i dijete naposljetku otvori prozor i ode iz sobe.

Suština pričice bi trebala biti jasna i šta sam pokušao reći ovime.
:hello2:

Svatko će to protumačiti na neki svoj način,ali suština ovoga je to NEZNANJE.

Vrh

PostPostano: ned nov 08, 2009 1:16 pm 
Član foruma

Ko ima srece da mu takvo dete dodje i dovoljno je otvoren da cuje sta mu to dete govori, i ima dovoljno SAMOSVESTI i SNAGE, HRABROSTI i POVERENJA - e, onda, onda je tek dobro. 8)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.