Citat:
Kako ti to znaš? Da li si poduzeo sve napore koje joga podrazumijeva vidio da li joga dovodi do prosvjetljenja? Odakle onda govoriš?
Izgleda da sam ovde ostala duzna odgovor: dakle, u prvom delu mejla sam napisala sta zaista mislim o temi, drugi deo posta, sa sve amebama u koje ce gurui biti pretvoreni, je autoironican. Osporiti „gurua“ i pri tom zauzeti tvrd stav je pomalo komicno, jer se istog trenutka smestamo u ulogu (anti)gurua. Dakle, mogla sam ili da razblazim stav u stilu „moz’ da bude, ne mora da znaci“ ili da se posluzim autoironijom, za sta sam se i odlucila. U tom kontekstu cu se vratiti i na jogu.
Ne zelim da osporim postojanje velikih duhovnih ucitelja. Moram doduse da priznam da nijednog nisam upoznala. Mozda su vrsta u izumiranju. Ili ja nisam bila na pravom mestu u pravo vreme.
Kada kazem „guru“, mislim na osobu kojoj smo prepustili da nas vodi i koja je to prihvatila. A meni se opet cini da ce istinski duhovno razvijena osoba pruziti odredjenu pomoc u nekoj vrsti prerade naseg iskustva i zbunjenom uceniku, koji je presrecan sto je najzad nasao nekoga na koga moze da se osloni, reci: to sto trazis u meni, moras da pronadjes
u sebi, „trazeci cuda
oko sebe i posmatrajuci ih“. Idi sada.
Tako i svaka osoba i situacija koju sretnemo nisu samo "svaka osoba i situacija" vec jesu guru u smislu da nose u sebi poruku/znak/lekciju/izazov ukoliko su nam oci dovoljno otvorene da tu poruku primetimo, shvatimo i dopustimo da na nas deluje.
Doduse, sve ovo nema vrednost opstevazeceg stava, vec vazi za mene. Da li zbog psiholoskog profila, znaka u horoskopu ili boje ociju, ali put uz duhovnog ucitelja definitivno nije za mene. Kao i fingolfin pokusavam da uspostavim sto bolje kolateralne odnose sa svojim visim ja i moje iskustvo je veoma, veoma slicno njegovom. Tako i joga za mene moze da bude samo korisna aktivnost. Iskljuciv stav u postu je ponovo (auto)ironican jer ponavljanje da svako bira svoj put vec postaje deplasirano.
U pogledu „konsultacija sa visim ja“: prica za sada pije vodu, a ako se ispostavi da gresim, sta da radimo. Samo jedna lekcija. Nemam nikakav problem sa tim.
Nego, vazna stvar: Lesi (moj kompjuter) se pre par dana vratio kuci a moj lekar za kompjutere je uspeo da spase sve podatke. Juce su mi uz to Guru-momci obezbedili nesmetan protok informacija preko mreze, pa sam na dobrom putu da se preobratim u pravog vernika.