Jack987 ne možeš imati duh, a da nemaš vlastitu dušu. Prvom čovjeku Adama Kadmonu uzeta je duša, ali mu je dat parnjak njegove duše, duh.
Ja ne bih rekao da je duh kolektivan za ljudski rod. Nikako. Duh je individualan. Duša bi mogla biti kolektivna, ali ipak držim da je i ona individualna. Ima jedna mudra izreka iz Tominog evanđelja gdje se kaže: Jadna duša koja ovisi o oba tijela. Dobro je pitanje koja su to tijela. Ja bih rekao materijalno tijelo i duh ( ovo duh je po meni onaj duhovni čovjek o kojemu govori Pavle ).
Ja dvojim oko toga da uopće postoji kolektivna ljudska, dakle konkretno to ljudska duša. Iskreno, mi nismo ljudi. To je kao da se identifiraš ( a to se zapravo čini ) sa svojim odijelom koje nosiš.
Izrekao si zanimljivu misao:
" Možda je "duh" - "duša" kolektivne duše ( svijesti )? "
I ja sam takvo nešto dvojio, ali sam koristio pojmove: individualna svijest i Nad-svijest, kao nešto kolektivno ). Dakle, platonovski rečeno, postoji ta jedna Apsolutna ideja u dimenziji ideja, koja je iznjedrila mnoštvo individualnih ideja , koje su se otjelovile u ovoj matwerijalnoj stvarnosti. Doživiš sebe kao Božju ideju, koja se materijalzira. Dakle, nema odvojenosti između tijela ( ta ne kaže li se da je tijelo ljudsko hram Božji ) i duha ( koji je zapravo ideja - zanimljivo, jer duh je zapravo žensko, dok je duša muško ).
Da, slažem se, energija se samo transformira ili mijenja oblik, ali opet, jedan dio, tijelo se rastvara u prvobitnu energiju, dok ti ( um ili duh ) ostaješ individua u sklopu jedne sveopće energije ( zamislimo tu sveopću energiju kao jedan ogroman ocean ).
Da, govori se o sedam denziteta, no ja držim, gnostički gledano, da uz tih 7 denziteta ( ja ih zovem nebesima ) postoji i šest savršenih nebesa. dakle, ovih 7 denziteta pripadaju u vlast Jaldabotha, onoga koji je rekao da je jedini bog i da nema drugih bogova osim njega ( ljubomorni bog ). Postoji taj Jedan, Otac u skrivenosti. Skrivensot se objašanjava kao Onaj koji se nalazi u svemu, On sve ispunjava. On je gore, On je dole, On je doslovce Svugdje. Mislim da su tvorci filma Matrix bili jako dobro upoznati s gnostikom...