Sada je: pon maj 05, 2025 10:22 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ljubav
PostPostano: pet sep 18, 2009 10:12 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
Citat:
Jedna od mogućnosti:

Da bi voleli, vi morate znati.

Znati sebe.

Ne moramo znati sebe da bismo voleli i da bismo davali ljubav.

ne bih se slozio. ja mislim da tek nakon upoznawanjem sebe mozemo da(wa)ti prawu Ljubaw. kada shwatimo sebe, shwatiti cemo sto je zaprawo Ljubaw...

upoznaj samoga sebe... :glasses7:

:blob:

Vrh

PostPostano: sub sep 19, 2009 7:18 am 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:
Rudar je napisao/la:
Citat:
Jedna od mogućnosti:

Znati sebe.

ne bih se slozio. ja mislim da tek nakon upoznawanjem sebe mozemo da(wa)ti prawu Ljubaw. kada shwatimo sebe, shwatiti cemo sto je zaprawo Ljubaw...

upoznaj samoga sebe... :glasses7:

:blob:

Da,i mene zanima kako to misliš Rudaru.
Moraš "znati" što je "prava" ljubav da bi uopće mogao zaista "voljeti",a kad ne "poznaješ" sebe ti si samo "uvjeren ili vjeruješ" u to da voliš,a to,po mome,nije znanje.
Da bi znao kako voljeti ti moraš prvo sebe znati voljeti da bi mogao nekog drugog.
Pitanje koje si moramo postavljati kad mislimo da volimo jest:"Zašto ja tu stvar,radnjui ili osobu volim ?"
P.S.-Oprosti mi Rudaru,ali primjetio sam da ne gledaš veći dio cijeline i možda nesvjesno (možda nemaš vremena ili šta) izvlačiš zakjlučke iz konteksta.

:occasion5:

Vrh

PostPostano: sub sep 19, 2009 1:53 pm 
Moderator

Rudar je napisao/la:
Citat:
Jedna od mogućnosti:

Znati sebe.

Citat:
A kako znas?
Zar stvarno mislis da znas? A kako znas?
A zasto?

Vrh

PostPostano: sub sep 19, 2009 5:44 pm 
isključen/a

Znam iz iskustva da ne moras znati da bi voleo. Ako niste voleli, onda shvatam zasto me ne razumete i sumnjate.

Bas nista ne moras znati da bi voleo. Znam.

Ako jos uvek mislite da treba znati, pojasnite to. Kako znate da treba znati bilo sta da bi ste voleli? Kako mozete znati, ako jos niste voleli? Imate neki dokaz? Ja imam dokaz da nista ne treba znati. Zar smo se rodili tako glupi, da prvo treba da procitamo gomilu knjiga, da bi znali voleti? Zar stvaritelj nije mislio na to? Ne zvuci vam to malo cudno? Ne zvuci vam smesno?

Ja ne mislim, dok pisem o ovome, a kako vidim, vi pisete sta mislite o tome. Ne mozes prvo znati sta je prava ljubav, pa onda voleti. To je naopako. Prvo zavolis, pa onda shvatis sta je ljubav.

Citat:
Pitanje koje si moramo postavljati kad mislimo da volimo jest:"Zašto ja tu stvar,radnjui ili osobu volim ?"

E to nije ljubav. Kada zaista volis, onda znas da volis i ne mozes naci razlog zasto volis nekoga. Jednostavno volis i ne mozes to pojasniti nikome.

Citat:
P.S.-Oprosti mi Rudaru,ali primjetio sam da ne gledaš veći dio cijeline i možda nesvjesno (možda nemaš vremena ili šta) izvlačiš zakjlučke iz konteksta.

A o kojoj celini pricas, ako nisi voleo? Iz kog konteksta izvlacim zakljucke?

Preporucujem knjigu Put ka ljubavi, od Dipaka Chopre.

:thumbup: :occasion5: :love5: :love3: :love12:

Vrh

PostPostano: sub sep 19, 2009 8:23 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
Ako niste voleli, onda shvatam zasto me ne razumete i sumnjate.

objasni...

Rudar je napisao/la:
Bas nista ne moras znati da bi voleo. Znam.

iako shwacam sto si mislio reci, i to twoje "znati" je moralo imati nekih temelja, nekog znanja. malo kontradiktorno, zar ne?

Rudar je napisao/la:
Ja imam dokaz da nista ne treba znati.

reci...

Rudar je napisao/la:
prvo treba da procitamo gomilu knjiga, da bi znali voleti?

ja bih prije rekao da trebamo protitati gomilu knjiga da pokusamo aktiwirati dawno zaborawljeno znanje aka Istinu, koje se nalazi unutar nas samih od uwijek, no zbog razno-raznih problema/situacija/manipulacija/itd to nismo (trenutno) u stanju, ali rastemo... \:D/

Rudar je napisao/la:
Zar smo se rodili tako glupi, da prvo treba da procitamo gomilu knjiga, da bi znali voleti? Zar stvaritelj nije mislio na to? Ne zvuci vam to malo cudno? Ne zvuci vam smesno?

meni interesantna tema...

Rudar je napisao/la:
Prvo zavolis, pa onda shvatis sta je ljubav

a ja znam iz osjecaja/intuicije da je prwo potrebno osloboditi se owih okowa, upoznati sebe jer tek tako mozemo saznati sto je Ljubaw i dawati Ljubaw - tek kad si Slobodan (at last!). mozda ti kada goworis o ljubawi mislis na ljubaw koju dajes tek rodjenom djetetu i ljubawlju kojom te on ispunjuje, no ja i dalje mislim da to NIJE Ljubaw.

inace, ewo jedna:

"Vaša djeca nisu VAŠA djeca.
To su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom.
Ona dolaze po Vama, ali ne OD Vas.
Iako su s Vama, ipak Vam ne pripadaju.
Smijete im davati Svoju ljubav, ali ne Svoje misli,
jer ona imaju svoje vlastite misli.
Smijete nastavati njihovo tijelo, ali ne njihovu dušu,
jer njihova duša prebiva u kući sutrašnjice
u koje ne smijete ući, čak ni u Svojim snovima.
Vi smijete nastojati biti poput njih,
ali ne tražite da ona budu poput Vas.
Jer život ne ide natraške, niti se zadržava pri
jučerašnjici.
Vi ste lukovi iz kojih se odašilju vaša djeca
kao žive strijele.
Strijelac vidi znak na stazi beskonačnosti,
i napinje Vas svojom snagom,
da njegove strijele lete brzo i daleko.
Neka Vam napinjanje u ruci strijelca bude na
radost;
jer koliko on voli leteću strijelu,
toliko voli luk koji ostaje čvrst."

KHALIL GIBRAN

:hello2:

Vrh

PostPostano: sub sep 19, 2009 8:42 pm 
isključen/a

Citat:
Ako niste voleli, onda shvatam zasto me ne razumete i sumnjate.

objasni...

Ne mogu. Preporucio sam knjigu, ali bez prakse nista ne funkcionise.

Citat:
iako shwacam sto si mislio reci, i to twoje "znati" je moralo imati nekih temelja, nekog znanja. malo kontradiktorno, zar ne?

Nije moralo imati temelja. Prvo volis, pa znas. Sta mozes znati dok ne zavolis? Samo teoriju. Tako isto znamo kako izgleda povrsina meseca, ali nismo bili tamo. Znamo li onda kako izgleda?

Citat:
Ja imam dokaz da nista ne treba znati.

reci...

Ljubav je davanje. Bespostedno Davanje sebe.
Kada se Daje, ne ocekuje se nista za uzvrat. Bas nista. Ne ljubis nekoga da bi dobio poljubac, nego da bi drugome bilo lepo.
Ljubav je stanje bica. U tom stanju razmisljate kako da udovoljite nekome.
Tu nema onih zenskih igara, niti muskog sovinizma i egoizma.
Kada se Daje, to se radi svom srcem, potpuno se prepustas tome.
Ko daje, dobija desetostruko.
Ljubav ne trazi paznju.
Mi smo neiscrpni rezervoar iz kojeg se moze davati. Sto vise Das, vise Dobijes. Kada dajes, ne ocekujes nista nazad.
Kada ljudi Vole, kazu da tada nemaju apetit. Nemaju ga jer se najedu energije ljubavi.
Kazu da Ljubav nema oci. Nema je zaista, jer oci pripadaju egu.
Ljubav ne osudjuje, nego u svemu trazi opravdanje i razumevanje.
Ljubav nije logicna.
Ljubav vidi neku drugu Lepotu, koju oko, ego, ne vidi. Nece je nikada ni videti.
Ljubav ne sumnja.
Ljubav uvek zna sta treba da Daje.
Ljubav nema predrasude ni kontejnere.
Ljubav niko i nista ne moze pobediti.
Kada nekoga Volis, polizaces ga i ako ne mirise "lepo". Tebi i onda mirise bas kako treba.
Kada pocnes da ocekujes, sumnjas, logicki razlisljas, Ljubav nestaje.
Ljubav moze da spozna i onaj koji nikada nista nije procitao. Zar to nije pravedno?
Ljubav se ne moze prepricati. Moze se samo pricati nesto o tome, ali vajde nema.

Ovo je moje iskustvo, a ne copy/paste. Ovo je izaslo iz mene, na osnovu iskustva koje sam proziveo.

Citat:
ja bih prije rekao da trebamo protitati gomilu knjiga da pokusamo aktiwirati dawno zaborawljeno znanja, koje se nalazi unutar nas samih od uwijek, no zbog razno-raznih problema/situacija/manipulacija to nismo (trenutno) u stanju...

Ne trebaju ti knjige da bi voleo. Zalosno je ako neko tako misli, jer mu ljubav moze proci ispred nosa, dok on cita teoriju. Zaista mi nije trebalo nikakvo znanje da volim. Ko hoce, u stanju je da voli. Ako su nam knjige potrebne, jesu li onda neki ljudi zapostvaljeni, jer ne mogu doci do knjiga, pa ne mogu voleti?

Citat:
a ja znam iz osjecaja/intuicije da je prwo potrebno osloboditi se owih okowa, upoznati sebe jer tek tako mozemo saznati sto je Ljubaw i dawati Ljubaw.

A kako znas? Kako znas da je to intuicija? Voleo si ili imas dokaz da se voleti ne moze dok ne shvatis neke stvari? Ja Znam da se kroz ljubav uci to sto ti zelis nauciti pre ljubavi. Zato nam je i ostavljena na raspolaganje, da bi smo iz nje i kroz nju ucili.

Citat:
mozda ti kada goworis o ljubawi mislis na ljubaw koju dajes tek rodjenom zbog rodjenja twog djeteta i kojom te ispunjuje, no ja i dalje mislim da to NIJE Ljubaw.

Ne, ne mislim na tu ljubav. Doziveo sam to s nekim drugim pre toga. No i sam si napisao da ti mislis da to nije ljubav, ali ja znam da jeste. Nigde nisam ni spominjao kako je to MOJE dete. Nego dete ili mala garava, ili Katarina. :wink:
I slazem se s Dzibranom. :wink:

Vrh

PostPostano: sub sep 19, 2009 10:04 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:

eto widis, knjige JESU potrebne. nitko i ne gowori da samo cita pa da mu Ljubaw padne sa neba...

Rudar je napisao/la:
Nije moralo imati temelja. Prvo volis, pa znas. Sta mozes znati dok ne zavolis? Samo teoriju.

opet si kontradiktoran. goworis o teoriji, a preporucas knjigu i narawno PRAKSU. narawno da nista ne ide BEZ OSOBNOG ISKUSTWA, razmisljanja o swemu i PRAKSI, ali da citanjem ubrzawamo proces sazrijewanja na owoj planeti to za mene itekako stoji. i narawno da JESTE imalo temelja. imao si osjecaj koji je izgradjen na temelju razmisljanja, procitanih knjiga, iskustawa... ili ti je mozda (ipak) palo s neba? :angel4:

Rudar je napisao/la:
Ne trebaju ti knjige da bi voleo. Zalosno je ako neko tako misli, jer mu ljubav moze proci ispred nosa, dok on cita teoriju. Zaista mi nije trebalo nikakvo znanje da volim. Ko hoce, u stanju je da voli.

Procitaj prethodni odgowor...

Rudar je napisao/la:
Ako su nam knjige potrebne, jesu li onda neki ljudi zapostvaljeni, jer ne mogu doci do knjiga, pa ne mogu voleti?

to pitaj one kojima meci stalno fijucu powrh glawe dok jos jedan dan pici u strahu jesu li ziwi ili ne. swe imas swoje razloge pa i to da li netko jeste/nije zapostawljen. ocigledno je i nama (pa i tebi bila) potrebna knjiga koju si preporucio da bi stigli/o do nowih/sadasnjih razmisljanja, odnosno osjecaja...

Rudar je napisao/la:
bad.ass je napisao/la:
ja znam iz osjecaja/intuicije da je prwo potrebno osloboditi se owih okowa, upoznati sebe jer tek tako mozemo saznati sto je Ljubaw i dawati Ljubaw.

A kako znas? Kako znas da je to intuicija? Voleo si ili imas dokaz da se voleti ne moze dok ne shvatis neke stvari? Ja Znam da se kroz ljubav uci to sto ti zelis nauciti pre ljubavi. Zato nam je i ostavljena na raspolaganje, da bi smo iz nje i kroz nju ucili.

widi njega "kako znam"? a kako ti znas da je twoje iskustwo ljubawi u prawu? owdje iznosim swoje misljenje na twoj komentar o ljubawi i kako ti "Znas". i to je swe...

moja malenkost, recimo, osjeca da dok se cowjek ne oslobodi swog ega, kacenja,... nije u stanju da Woli odnosno bude u stanju Ljubawi. on samo moze nazirati obrise toga i nekako duboko osjecati kako je to prediwno i pokusati se ponasati u skladu s tim, ali dok se stwarno ne oslobodi (ega) mislim da to nije to...
:love3:

Vrh

PostPostano: sub sep 19, 2009 10:53 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
Zar smo se rodili tako glupi, da prvo treba da procitamo gomilu knjiga, da bi znali voleti? Zar stvaritelj nije mislio na to? Ne zvuci vam to malo cudno? Ne zvuci vam smesno?

Ovo je jedno od boljih pitanja koje sam čuo u zadnje vrijeme :thumbup: ,pa ću pisati odgovore kao tekst čisto radi vlastitog zadovoljstva,ili drugim riječima,volim takva pitanja jer zaokupljaju moju pozornost na nekom drukčijem nivou.Makar ću težiti objektivnošču,ovi odgovori će zraćiti subjektivnošču tj. mojom percepcijom iz čega ćete lako moći izvući zaključke u kojem se kontejneru nalazim.

Citat:
Zar smo se rodili tako glupi, da prvo treba da procitamo gomilu knjiga, da bi znali voleti?

Mislim da ne.Ali zapitajmo se,zašto kad smo bebe volimo mamu,tatu,dedu,baku,.... .Oni nas hrane,njeguju,igraju se s nama,oni su naš cijeli svijet,možemo li mrziti ili ne gajiti pozitvne osjećaje prema njima.
Sjećam se svojih tinejđerskih dana,kad sam bio zaista glup i stvarno nisam znao voljeti niti sam znao da sam voljen.Kad sam shvatio da mi se sve događa s razlogom i da ljudi koji me okružuju i s kojima sam u kontaktu "tjeraju" da shvatim da me oni zapravo vole.A to sam počeo shvaćati kad sam se povukao u sebe postavljao si pitanje:"Pa čekaj malo jebte,kaj je s tobom?Zar je moguće da nešt ne vidim?Kaj je samnom?"
He he he,pitanja ovakvog tipa sa primjesom suza,bijesa,"ljubavi",... je bilo dosta puta.Tada sam po prvi puta (u ovome životu) počeo upoznavati sebe,a time i druge i kroz to poznavanje volim,a ne iz samog razloga što su me hranili i uzdržavali.Mogu reći da volim npr. svog oca i kad se posvađamo jer ga poznajem i razumijem,nakon svađe ćemo bez problema popiti pivo.Da ga neznam to se nebi dogodilo,možda nebi poslije toga više nikad ni razgovarali.Vjerojatno je većini ljudi poznata takva situacija,nemora biti u pitanju roditelj,dal ste se posvađali s nekime i da nemožete prijeći preko toga?Kažete da znate što je ljubav ili kako voljeti,a volite samo one za koje ste sigurni da vam uzvraćaju ljubav.Jako dobra pitanja.
Nisam trebao gomilu knjiga da bih to saznao.To znanje je za mene tad bilo nedefinirano,znao sam ali se nisam mogao izraziti.I tako sam već u 15 ili 16 ili čak godinu ranije,nailazio u knjižnici "slučajno" knjige koje su u sebi imale ključeve koji su otključavali te nedefinirane pojmove.Neznam ako su knjige potrebne ili ne,ali moje je mišljenje da čovjek naše zapadne civilizacije,odvojen od svoje prirode,bez nekih učitelja ili nezam šta,teško može shvatiti što mu se događa i tko jest zapravo on.
U ovome ja vidim ipak neku nadu da bez obzira na manipulaciju i zatvor u kojem se nalazimo,"istina" pronalazi puteve,metode do nas ako smo prijemčivi za nju.
To bi bio dobar odgovor na ovo tvoje pitanje.
Citat:
Zar stvaritelj nije mislio na to? Ne zvuci vam to malo cudno? Ne zvuci vam smesno?

Ti kažeš :
Citat:
Ljubav moze da spozna i onaj koji nikada nista nije procitao. Zar to nije pravedno?
Ljubav se ne moze prepricati. Moze se samo pricati nesto o tome, ali vajde nema.

A KS govore
Citat:
Da bi voleli, vi morate znati. I da bi znali, morate imati svetlo. I da bi imali
svetlo, morate voleti. I da bi imali znanje, morate voleti.

U biti vi govorite o istome samo što KS govore o tome što treba činiti da bi mi to mogli shvatiti tj. sebi ili bilo kome objasniti što to i zašto to osjećam,u našem primjeru je to "voljeti".
Rudar je napisao/la:
A o kojoj celini pricas, ako nisi voleo? Iz kog konteksta izvlacim zakljucke?

Govorim o razumijevanju kao o cijelini.A izvlačenjem jedne rečenice poput "Da bi voleli, vi morate znati." iz cijelog skupa međuovisnih rečenica "Da bi voleli, vi morate znati. I da bi znali, morate imati svetlo. I da bi imali
svetlo, morate voleti. I da bi imali znanje, morate voleti.
" i njezino analiziranje je izvlačenje iz konteksta.
Ti pričaš o nekakvim dokazima,a već bi trebao znati da živiš u Iluziji i da dokazi ne postoje.
Ovako direktno pričam s tobom jer znam da duže vrijeme sudjeluješ na forumu i da znaš da je međusobno razumijevanje i razumjevanje samog sebe put do cilja.
Al sam zbog toga i zbunjen kad pričaš poput-"Ja znam ovo....imam dokaz za ovo...netrebam to znati..."
:love3: :occasion5:
Mali edit,sad sa pročitao što ste napisali ti i bad aas.
Citat:
Rudar je napisao/la:

Zar to nije isto što i " da bi imali znanje, morate voleti".?

Vrh

PostPostano: ned sep 20, 2009 9:19 am 
isključen/a

Odustajem. Nemam nameru da se ubedjujem. :hello2:

Vrh

PostPostano: ned sep 20, 2009 8:53 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
Odustajem. Nemam nameru da se ubedjujem.

Žao mi je što misliš da bi daljnji razgovor o tome bio ubjeđivanje.
:occasion5:

Vrh

PostPostano: uto sep 22, 2009 1:35 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:

Ne znam zasto mislis da se neko ovde ubedjuje? Kolos i bad.ass su lepo objasnili svoje vidjenje stvari i cini mi se bez pretenzija da je to bas "istina", a nisu ni kategoricki rekli "ja znam", nego je sve ostalo u domenu diskusije.

Iskreno govoreci Rudar, mene cudi da si na ova pitanja koja su ti postavljena:
Citat:
A kako znas?
A zasto?

Odgovorio samo sa "znam". Utoliko me vise cudi zbog toga sto su to tvoja pitanja koja si postavljao sirom ovog foruma na raznim temama upravo ukazujuci da nije dovoljno reci samo "ja znam". Sta vise, insistirao si na cvrstim objasnjenjima. A sada ispada da kada tebi neko postavi identicna pitanja, ti ne mislis da je "potrebno" odgovoriti na njih nekim jasnim objasnjenjima, nego si ubedjen da eto ti "znas" ali ne mozes da objasnis, zato sto izgleda drugi "ne znaju" pa ti ne zelis da ih "ubedjujes". Da li to znaci da kada sledeci put postavis tvoje cuveno pitanje "A kako znas?", nece biti potrebno dati jasno objasnjenje nego reci samo "znam"?

Licno mislim da ovakvo tvoje ponasanje prema drugim clanovima nije u redu, kao sto nije u redu imati "dvostruke standarde" kada su u pitanju drugi ljudi u odnosu na tebe.

Sta ti mislis, da li je "ispravan" takav nacin komunikacije?

Pozdrav

Vrh

PostPostano: uto sep 22, 2009 4:02 pm 
isključen/a

Aragorn je napisao/la:
Rudar je napisao/la:

Ne znam zasto mislis da se neko ovde ubedjuje? Kolos i bad.ass su lepo objasnili svoje vidjenje stvari i cini mi se bez pretenzija da je to bas "istina", a nisu ni kategoricki rekli "ja znam", nego je sve ostalo u domenu diskusije.

Iskreno govoreci Rudar, mene cudi da si na ova pitanja koja su ti postavljena:
Citat:
A kako znas?
A zasto?

Odgovorio samo sa "znam". Utoliko me vise cudi zbog toga sto su to tvoja pitanja koja si postavljao sirom ovog foruma na raznim temama upravo ukazujuci da nije dovoljno reci samo "ja znam". Sta vise, insistirao si na cvrstim objasnjenjima. A sada ispada da kada tebi neko postavi identicna pitanja, ti ne mislis da je "potrebno" odgovoriti na njih nekim jasnim objasnjenjima, nego si ubedjen da eto ti "znas" ali ne mozes da objasnis, zato sto izgleda drugi "ne znaju" pa ti ne zelis da ih "ubedjujes". Da li to znaci da kada sledeci put postavis tvoje cuveno pitanje "A kako znas?", nece biti potrebno dati jasno objasnjenje nego reci samo "znam"?

Licno mislim da ovakvo tvoje ponasanje prema drugim clanovima nije u redu, kao sto nije u redu imati "dvostruke standarde" kada su u pitanju drugi ljudi u odnosu na tebe.

Sta ti mislis, da li je "ispravan" takav nacin komunikacije?

Pozdrav

Ne znam zasto je tvoj ego pogodjen ovim sto se desava na temi ljubav, jer nisam ni video da si napisao neku pametnu u ovoj temi, u poslednje vreme. Samo si dosao da kritikujes. Dok sam pisao po drugim temama, smetalo je nekima. Tamo sam mislio. Ovde znam, ali ne znam objasniti. Nadjite mi onoga ko je napisao knjigu o ljubavi i uspeo objasniti sta je ljubav. Ja sam nasao jednog koji je napisao knjigu:Beskrajna ljubav je jedina istina, a pojma nema sta je ljubav. Cela knjiga govori o tome sta nije ljubav, ali je Icke i dalje mnogima idol. Mozda bi nekome lakse palo da Icke pise o ljubavi. Njegove reci bi samo hvalili, a ne bi bili tako kriticki i skepticki nastrojeni da dajete komentare o necemu o cemu nemate pojma. Po onim temama niko nije bio smeo da kaze da zna, ali su svi mislili i slali linkove na svoje biblije. Sada kad ja ne znam da objasnim, jer nisam dovoljno recit, nego ostavim preporuku za knjigu, onda je neko pogodjen.

Ne zelim da se ubedjujem s nekim ko kaze da misli, a ja znam. Lepo sam napisao da sam dozivo ono o cemu pricam i da je sve to iz licnog iskustva. Medjutim, vrlo kritickim tipovima to nije dovoljno, jer nije doslo od nekog pozeljnog izvora, nego clana foruma. Ni meni niko nije objasnio kako zna da je, nesto od onih materijala koje su mi preporucivali, istina. Takva je politika.

Posto vidim da ima nezadovljnih mojim ponasanjem, odlucio sam da jedno vreme necu da pisem, jer se i meni ne svidja ponasanje nekih clanova.

Vrh

PostPostano: uto sep 22, 2009 4:46 pm 
Član foruma

Kako bih ti rekao Rudar, nisam ni mislio da ces odgovoriti nesto suvislo, izgleda da ipak ostajes dosledan svom nacinu komunikacije.

Citat:
Po onim temama niko nije bio smeo da kaze da zna, ali su svi mislili i slali linkove na svoje biblije

Mislim da je ovo tvoja cisto subjektivna interpretacija. Niko nije hteo a ne "smeo" da kaze da nesto "zna", zato sto svako ko je malo "svesniji" zna da postoji velika mogucnost da nije u pravu, i to je jasno svakome ko se bar malo trudi da se odalji od svog subjektivizma i projekcija svoje licnosti na spolji svet. Mada nisam siguran da ti uopste znas sta znaci termin "samoprojekcija", bar na osnovu tvojih postova, narocito onih vezanih za temu seksa.

Citat:
Ne zelim da se ubedjujem s nekim ko kaze da misli, a ja znam.

Iskreno sa tvoje strane, nema sta. Sada je jasno zasto ti na sve ovo gledas kao na "ubedjivanje", za razliku od onih koji kazu da "misle" i posmatraju ovo kao diskusiju.

Citat:
Ni meni niko nije objasnio kako zna da je, nesto od onih materijala koje su mi preporucivali, istina.

Zato ti niko nije ni rekao da "zna" jer niko nije ni tvrdio da je to istina. Ti si taj koji tvrdis da "znas" a ne dajes objasnjenja. To je velika razlika u principima.

Citat:
Posto vidim da ima nezadovljnih mojim ponasanjem, odlucio sam da jedno vreme necu da pisem, jer se i meni ne svidja ponasanje nekih clanova.

Da, najlakse je tako reci, medjutim nije ti palo na pamet da razmislis zasto su neki ljudi nezadovoljni tvojim ponasanjem.

Pozdrav

Vrh

PostPostano: uto sep 22, 2009 7:19 pm 
isključen/a

Aragorne, nisam ni ja mislio da ces ti nesto pametno napisati i nije mi uopste jasno koji moj si ti upao kao branioc tudjih emotivnih stanja. I ovo sve je tvoja subjektivna interpretacija.

Niko nije hteo da kaze po drugim temama da zna, ali se uporno ponasao kao da zna i tako se odnosio prema drugima, ti pogotovo.

Ubedjivanje jeste, a diskusija moze biti malo teze. Da, znam, i nije mi problem da to napisem. Cisto da drugi imaju vidjenje odakle mi ono sto pisem. Dok drugi misle, nemam nameru da pisem o tome, jer mozda svako misli na nesto drugo, dok govori ljubav, sto je kod mnogih ocigledno. Jebi ga, sta da vam ja radim ako ne znate. I ja ne znam neke druge stvari, pa me ne boli kad neko napise nesto sto se ne slaze s mojim vidjenjem, a nisam ni pisao nista u toj temi. Ti u ovoj temi nisi skoro nista pisao i sad si se pojavio kao neciji advokat. Niko drugi nije odreagovao, ali ti si odmah upao da smiris svoj ego. I ja nisam pisao da nesto znam, dok nisam dosao do toga, jer sam imao u vidu da mozda gresim. Jebi ga, sada znam, bar nesto.

To sto sam ja pisao o seksualnosti, a ne o seksu, i ne mora tebi da se svidja. I to su moja iskustva, a ne wishfull thinking. Ako znas nesto bolje, izvoli pa napisi u temi o seksu, ili o seksualnosti, posto nisu iste teme. Onda cemo da vidimo sta ti to znas, pa dajes sebi za pravo da kritikujes moje postove i iskustva.

To sto ja ne dajem objasnjenja, sam i napisao zasto, ali si to vesto izbegao. Mnogi su napisali knjige o ljubavi, ali ti ih mozes citati koliko hoces i nista iz njih neces shvatiti, ako to nisi doziveo.

Ne zelim da razmisljam zasto su drugi nezadovoljni mojim ponasanjem, jer ni njih, kao ni tebe, ne zanima zasto sam ja nezadovoljan tudjim.

E a sad stvarno dosta. Necu da pisem po forumu jedno vreme. Ako neko ima nesto, moze i na PM.

:occasion5: :hello2: :thumbup:

Vrh

PostPostano: uto sep 22, 2009 8:14 pm 
Član foruma

Citat:
E a sad stvarno dosta. Necu da pisem po forumu jedno vreme. Ako neko ima nesto, moze i na PM.

Zašto,šta si se naljutio na neke članove ovdje ili šta,ne razumijem,može barem objašnjenje.
Šta te ljuti,šta ti se nesviđa,koji je razlog te odluke itd.
Nekako mi se čini da tebe ovdje neki članovi nerazumiju kao što i ti neke članove ovdje ne razumiješ,sve u svemu nitko nikog nerazumije,barem je takav moj dojam :mrgreen:

Npr. mogu i ja govoriti da jednostavno neke stvari znam kao što i ti kažeš,a nemogu objasniti ali šta da uopće pišem o tome kada jednu stvar znam i jedna stvar mi je potpuno jasna,a to je da NISAM i da nisam svoj vlastiti gospodar,a sve ostalo "ja znam doživio sam to" i takve slične stvari su subjektivne i podložne su raznim interpretacijama (primjer su ti učenja od mudrih ljudi),za ljude koji su na razini gdje ne primaju cijelim bićem,već jednim centrom npr.emocionalnim sve to pada u vodu i Sudac je imao stigmate pa je uvjeren u to jel je to doživio sam za sebe,ali bez nezna sebe,nije vlastiti gospodar i to se može vidjeti po njegovom pisanju,jel je preočigledno.

Citat:
Mnogi su napisali knjige o ljubavi, ali ti ih mozes citati koliko hoces i nista iz njih neces shvatiti, ako to nisi doziveo.

Točno,čisti primjer ajmo reći npr. netko ima loše veze i stalno govori da je suprotan spol uvijek kriv što se tiče raspada veze i onda dođe jedna osoba koja kaže mišljenje da to nije tako ali njegovo mišljenje je na intelektualnoj bazi,on to nije doživio (tu vezu,emocije,osjećaje sam za sebe),pa je stoga u krivu,ali tko kaže da ona osoba koja je krivila uvije suprotni spol i koja je to doživjela sama za sebe,isto nije u krivu,oba dvoje mogu biti u krivu.
Ali druga strana toga je ta što svatko može reći da je doživio nešto kao što i ti kažeš da si sam za sebe doživio tako meni i moja stara kaže da je ona u pravu i da je sve sama za sebe doživjela da zna šta je ljubav,a u biti nezna.

Sve se svodi u šta pojedinac vjeruje,to je ključ tih doživljaja,ja ako vjerujem da neću izgoriti prilikom hodanja po žeravici(kako to u Indiji rade) neću se opeći,ali to što sam ja u to vjerovao i doživio to,ne znači da sam u pravu,svatko može nešto doživjeti,a to ne znači da je to sve istina što dožive.

Ali ako pojedinac uopće nije vjerovao u nešta,ali stvarno totalno nije vjerovao npr. u duhove i jednog dana mu se prikaže duh to je sasvim druga priča onda i pametan čovjek će to istražiti.Tek tada čovjek može napredovati,poznato je da su "najveći grješnici" postali najveći "vjernici",a to je potpuno točno jel oni nisu vjerovali i bez toga čina vjerovanja su napredovali.
Mi na ovoj kojoj jesmo razini razvoja nemožemo ništa,alatke imamo sve je na nama dali ćemo skužiti pravu bit stvari.
Čovjek tek počinje potragu kada shvati da neide nigdje i kada nezna gdje da ide.

Samo da se nadovežem na to da čovjek mora doživiti nešto da bi znao,to je i nije istina,sve ovisi o kakvom se čovjeku radi i to je najvažnije dati ću ti primjer:izolirani narod negdje u Africi koji nikad nije imao kontakt sa modernim svijetom jednog dana vidi avion koji im donosi hranu,oni uzmu hranu i počnu štovati taj avion kao boga,to je primjer neznanja i subjektivnosti doživljaja.Oni su to shvatili na svoj način

Ljudi su pratili jedno učenje u jednoj religiji koja propagira ljubav,pa su klali druge ljude koji to nisu prihvatili tako se sve završava sa mudrim učenjima koja su krivo shvaćena,mi nemožemo razumjeti mudre ljude jel su na drugoj razini,sam pokušaj razumjevanja njih ne dovodi nigdje.
Ti kažeš da znaš jel si doživio ,a ja ti odgovaram da neznaš,samim time što kažeš da znaš,opet neznaš,čitanjem Osho-a si uvidio neke stvari u svom slučaju,čitam i ja Osho-a i doživio sam neke stvari koje nemogu objasniti,ali ne govorim o njima,ne ljepim se za njih jel kao što sam rekao to uopće nije važno,bit je u tome jel ti vjeruješ u to ili nevjeruješ,jel vjeruješ u to što si doživio ili ne,ako vjeruješ onda je slučaj gotov,ako nevjeruješ onda nije.
Ako čovjek nevjeruje i nezna uopće šta traži,nezna gdje ide više će imati izgleda nego onaj koji vjeruje (u vjerovanje uključujem i to npr. "ja sam čovjek i živim",ali to ne znači da stvarno živim i da sam stvarno čovjek).
Ali imati vjere u nešto je sasvim druga stvar,ja mogu nevjerovati i imati vjeru u nešto,to je čista zenovska stvar (zato su zen izreke blago jel dovode um u situaciju u kojoj nema pojma šta je šta i racionalnim-logičkim razmišljanje nemože rješiti problem koji mu je zadan).

Vrh

PostPostano: uto sep 22, 2009 9:19 pm 
isključen/a

Jeste li vas dvojica (Aragor i Rudar) primjetili da ste imali "sučeljena mišljena" upravo na topicu LJUBAV. Ja vas shvaćam, Još smo mi 3. denzitet - a put "kući" je trnovit i naporan. [-X

Vrh

PostPostano: uto sep 22, 2009 9:52 pm 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
I ovo sve je tvoja subjektivna interpretacija.

jeste. negdje u sredini je twoja, owo gore je aragornowa, tamo dolje je moja, ono je kolosowa, itd. i sta sada kada smo swi subjektiwni, a pokusawamo biti sto objektiwniji? ubjedjiwati ili diskutirati?

Rudar je napisao/la:
Ne zelim da razmisljam zasto su drugi nezadovoljni mojim ponasanjem, ni njih, kao ni tebe, ne zanima zasto sam ja nezadovoljan tudjim.

widis, mene bas interesira zbog cega si nezadowoljan tudjim ponasanjem. cak je pomalo i nepristojno od osobe koja je otkrila Ljubaw da bude takaw sofista...

Rudar je napisao/la:

Rudar je napisao/la:

sad promisli dobro rudar i zapitaj se sljedece:

kakwe weze owo ima sa Ljubawlju?
zar osoba ispunjena Ljubawlju biwa nezadowoljna (na bilo kakaw nacin)?
zasto ti je ego powrijedjen?

Vrh

PostPostano: sri sep 23, 2009 2:44 am 
Član foruma

Rudar je napisao/la:
I ja ne znam neke druge stvari, pa me ne boli kad neko napise nesto sto se ne slaze s mojim vidjenjem, a nisam ni pisao nista u toj temi. Ti u ovoj temi nisi skoro nista pisao i sad si se pojavio kao neciji advokat. Niko drugi nije odreagovao, ali ti si odmah upao da smiris svoj ego. I ja nisam pisao da nesto znam, dok nisam dosao do toga, jer sam imao u vidu da mozda gresim. Jebi ga, sada znam, bar nesto.

To sto nisam pisao u ovoj temi ne znaci da se pojavljujem kao neciji "advokat", citam diskusije, i isto kao i bilo ko mogu da postavim pitanja. Ako obratis paznju na ono sto pisem, mozda ces uvideti da ne kritikujem ono sto si ti pisao o ljubavi, nego uglavnom pricam o principima. Pa tako u ovom slucaju kritikujem tebe da se ne pridrzavas vlastitih principa na kojima si vec puno puta insistirao do sada, a cak si ih stavio u svoj potpis. Da kojim slucajem ti nisi do sada insistirao na tim principima, ne bi ti ni bila upucena kritika zato sto si sada rekao "ja znam" bez pravog objasnjenja. Medjutim, tu i jeste problem. Kada tebi odgovara ti se pridrzavas tih principa isto kao sto se i ne obazires na njih kada takodje tebi to odgovara. U tom smislu mislim da takvo tvoje ponasanje nije u redu prema drugim clanovima.

Predpostavljam da je puno lakse tudju kritiku na vlastiti racun smatrati kao neki "napad tudjeg ega" nego razmisliti o toj kritici. Ali ako moju kritiku dozivljavas na taj nacin, mozda ces razmisliti o onome sta pisu drugi clanovi, koji su se potrudili da objasne svoje misljenje, kao na primer:

daco je napisao/la:
Npr. mogu i ja govoriti da jednostavno neke stvari znam kao što i ti kažeš,a nemogu objasniti ali šta da uopće pišem o tome kada jednu stvar znam i jedna stvar mi je potpuno jasna,a to je da NISAM i da nisam svoj vlastiti gospodar,a sve ostalo "ja znam doživio sam to" i takve slične stvari su subjektivne i podložne su raznim interpretacijama (primjer su ti učenja od mudrih ljudi),za ljude koji su na razini gdje ne primaju cijelim bićem,već jednim centrom npr.emocionalnim sve to pada u vodu i Sudac je imao stigmate pa je uvjeren u to jel je to doživio sam za sebe,ali bez nezna sebe,nije vlastiti gospodar i to se može vidjeti po njegovom pisanju,jel je preočigledno.

Po onome sto si napisao u predhodnim postovima Rudar, ispada da tebe ovakva "misljenja" ne zanimaju, jer po tebi bi bilo da je to samo misljenje, a ti ipak 'znas'.

Rudar je napisao/la:
To sto sam ja pisao o seksualnosti, a ne o seksu, i ne mora tebi da se svidja. I to su moja iskustva, a ne wishfull thinking. Ako znas nesto bolje, izvoli pa napisi u temi o seksu, ili o seksualnosti, posto nisu iste teme. Onda cemo da vidimo sta ti to znas, pa dajes sebi za pravo da kritikujes moje postove i iskustva.

Dajem sebi za pravo da kritikujem tvoje postove i iskustva?! Ne znam sta bih rekao na ovakve izjave, osim da te posavetujem da razmislis o pozadini koja stoji iza njih. Mozda ne bi bilo lose da primenis malo introspekcije u tom smislu.

Osim toga, kada sam rekao "projekcije" vezanim za seks, mislio sam konkretno na ovaj deo tvog posta koji si napisao u temi "medjusobno chatanje clanova":

Rudar je napisao/la:
Citat:
Sada svaki put kada budem imao neku konunikaciju ce mi se vrteti neke cudne ideje u glavi.
Ne daj boze da imam "Komunikaciju" sa nekim glakavim matorcem sa bradicom, moracu da pobegnem glavom bez obzira

Arja.
Komunikacija ipak nije dobar izraz, mislim. Svi i dalje misle na sex.

Citat:
Au, :shock: sad sam stvarno napravila zbrku.
Pa kako ćemo sada da komuniciramo?

Ajd, i tebe ću da gnjecnem

Ne znam kako cemo da komuniciramo, jer svima isplivavaju seksualne frustracije na svetlost dana. Promeni naziv za seks. Bice mnogo zabune.

Kada napises "Svi i dalje misle na seks" ili "Svima isplivavaju seksualne frustracije" to je ocigledan primer "projekcije" svojih unutrasnjih osecanja na spoljni svet. To je krajnje subjektivna percepcija zbog toga sto ti u sustini ne mozes znati da li bas svi misle i dalje na seks, a sa druge strane nije cak ni logicno da SVI i dalje misle na seks, jer se to verovatno nikada ne dogadja, uvek ce biti nekog ko nece misliti na seks, kao i u svemu izmedju ostalog. Dakle kada kazes SVI, to se na objektivniji nacin jedino moze tumaciti kao da si rekao "Ja i dalje mislim na seks". Mislim da i nekome ko nema neko znanje, osim "zdravog razuma" i logike, moze da bude jasno da je takva percepcija krajnje subjektivna, zato sto je to ocigledno. Upotreba reci "SVI" u ovakvoj misaonoj koncepciji spada u "skolski primer" projektovanja svojih subjektivnih osecaja i misli na druge ljude. Ovde se postavlja pitanje, kako takva subjektivna percepcija uopste moze imati neko objektivno saznanje o seksu, a pogotovo o ljubavi?!

Verovatno ces ovu moju kritiku shvatiti kao neki napad, jer se cini da je to jedna od tvoje dve reakcije kada cujes ono sto ti se ne dopada i sa cim se ne slazes. Druga bi bila da kazes "Odustajem, nemam nameru da se ubedjujem". Medjutim, moj iskreni savet je da pokusas objektivnije da razmislis o kritikama koje ti se upucuju.

Pozdrav

Vrh

PostPostano: čet sep 24, 2009 12:45 pm 
Član foruma

Zašto se na temi Ljubavi svađate oko principa?
U Ljubavi bi se trebali baviti ljudima a ne cjepidlačiti po principima...

Muškarci 8)

Vrh

PostPostano: čet sep 24, 2009 2:01 pm 
Član foruma

charleston je napisao/la:
Zašto se na temi Ljubavi svađate oko principa?
U Ljubavi bi se trebali baviti ljudima a ne cjepidlačiti po principima...

tko se swadja? :-k

charleston je napisao/la:
Muškarci 8)

swatko owdje pokusawa balansirati musku i zensku energiju unutar sebe, tako da ta podijela i ne koristi bas... :-"
:love3:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 704 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.