Sada je: sub jul 05, 2025 10:07 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 545 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto sep 02, 2008 8:48 pm 
Član foruma

Samo po sebi naznaka da nismo na vrhu hranidbenog lanca!!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 02, 2008 9:12 pm 
Član foruma

Početna točka -> problem -> sumnja -> opasnost -> strah -> panika -> užas. Tako bi ja nekako opisao razvoj straha. Strah ne mora uvijek nužno biti samo loša stvar. Strah je katalizator za povećano lučenje adrenalina i ubrzano disanje, širenje zjenica i sl. automatski bolje reagiramo na pojedine situacije u kojima u nekim normalnih okolnostima ne bi reagirali dovoljno brzo ili spremno. Korisno, primjerice, kad bježite od nekog psa jer ste se "slučajno" našli na njegovom dvorištu, a to dvorište "slučajno" pripada vašoj voljenoj.

Ima i loših nuspojava ako ne kontrolirate svoj strah, a to su primjerice vrtoglavica i mučnina.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 03, 2008 1:44 pm 
Član foruma

''Emocija straha vibrira nisko na dugačkim valnim dužinama,
emocija ljubavi vibrira visoko na kratkim i brzim dužinama.''
Ovo sam pročito u jednoj od Semirovih knjiga,a on je to čini mi se pokupio od Greg Badena..
Znači po ovom emocija suprotna strahu je ljubav..Ja se baš i ne slažem s tim..dugo sam konto da je opozit strahu hrabrost..ali poučen iskustvom tvrdim da hrabrost plus srljanje koje je meni svojstveno,bez razumijevanja dovodi do rezultata da se poslije određenih neuspijeha strah samo poveća...
Elem,slažem sa sa većinom i mislim da je rješenje 'razumijevanje' ..uz slaganje sa bipolarnom da je bitna zajebancija,ali ne pretjerivat,sve u mjeri..pošto je većina problema koje trenutno imam rezultat pretjerane zajebancije. :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 03, 2008 2:14 pm 
Član foruma

Fala Link! :wink:

Evo -možda još jedna dobra metoda (npr. -meni je jučer pomogla) da ne puknem opet ..
Pisanje.. Našla sam prije nekih cca mjesec dana Čak u Hr. (čisto da ne povjeruješ da ima toga i kod nas :mrgreen: ) nekog' tko zaista sluša i čita ono šta mu napišem.. i ispisala sam bijes ali ga nisam prebacila na njega.. . i to je to! Zaspala k'o zaklana! :mrgreen:

I nat mi je puno od pomoći! :wink:
Joj.. ovo već ulazi u sferu ulizivanja.. :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 03, 2008 2:20 pm 
Član foruma

LINK je napisao/la:
''Emocija straha vibrira nisko na dugačkim valnim dužinama,
emocija ljubavi vibrira visoko na kratkim i brzim dužinama.''
Ovo sam pročito u jednoj od Semirovih knjiga,a on je to čini mi se pokupio od Greg Badena..
Znači po ovom emocija suprotna strahu je ljubav..Ja se baš i ne slažem s tim..

sori :D 8)
slozio se ti ili ne slozio,sve-jedno ,to jeste tako :love3:
LINK je napisao/la:
..dugo sam konto da je opozit strahu hrabrost..

slabo si skontao :wink: hrabrost je neshto sasvim deseto 8) ,
loshe kontanje vodi u losha iskustva,shto se iz nastavka tvog posta i potvrdjuje,ali sve su to samo lekcije :wink: :mrgreen:

LINK je napisao/la:
ali poučen iskustvom tvrdim da hrabrost plus srljanje koje je meni svojstveno,bez razumijevanja dovodi do rezultata da se poslije određenih neuspijeha strah samo poveća...
Elem,slažem sa sa većinom i mislim da je rješenje 'razumijevanje' ..uz slaganje sa bipolarnom da je bitna zajebancija,ali ne pretjerivat,sve u mjeri..pošto je većina problema koje trenutno imam rezultat pretjerane zajebancije. :wink:

prochitaj ovu temu:
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=1184&start=0
a ne bi bilo loshe i ovo:
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=20&start=0
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=449&start=0
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=1347&start=0
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=59&start=0
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=501&start=0
i,naravno, :D ovo:
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=815&start=0
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=39&start=0
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=731&start=0
eto,zelim ti ugodno chitanje i chujemo se za par meseci 8)
:love3: :love5: :love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 03, 2008 4:43 pm 
Član foruma

Fala na smjernicama,hoću..čujemo se.. :)
Hmm ovo me posjeti na jednu anegdotu..elem jednom sam preveo slijepu gospođu preko ulice i nakon što mi je zahvalila..ja sam joj onako iz navike uzvratio.''vidimo se''..bruka..,a i ovo ..komotno možemo stavit ''pišemo se'',he,he :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned sep 14, 2008 9:21 am 
Član foruma

Istinska ljubav unistava svaki strah.

"Milost i nemilost uzrok su straha. Što cijenimo i čega se bojimo, u nama je samima."

"Kad čovjek ima ljubavi, nema straha."

-Lao Tse

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned sep 14, 2008 4:21 pm 
Član foruma

potvrđujem iz iskustva:D

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned sep 14, 2008 6:58 pm 
Član foruma

domaca rakija od jabuke recimo, je odlicna protiv straha u slucaju da je strah velikog intenziteta uzeti vise rakije oralnim putem

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 17, 2008 6:52 pm 
Član foruma

sundance je napisao/la:
domaca rakija od jabuke recimo, je odlicna protiv straha u slucaju da je strah velikog intenziteta uzeti vise rakije oralnim putem
=D>
Slažem se,šljiva je još bolja i još bi dodao uz određenu količinu kvalitetnih popratnih rekvizita.
Kažu alkohol je najveći čovijekov neprijatelj,a samo kukavice bježe od neprijatelja..he,he.. :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet sep 19, 2008 10:13 am 
Član foruma

Strah najveći čovekov prijatelj ili neprijatelj?

Izneću vam moje iskustvo "VELIKOG" straha koji me je pratio izuzetno dugo.

Sve je počelo jednog izuzetno vrelog letnjeg dana. Stajala sam na stanici čekajući prevoz i polako se stapala sa asvaltom od vreline. Počelo je kao naprijatna mučnina i nervoza kroz kičmu izazvana mislima kako je suviše toplo i kako sva vozila koja prolaze pored mene su potencijalne bombe jer rad motora na tim temperaturama bez dobrog hlađenja može da "explodira" ubrzo su krenule slike u glavi exsplozija velikih razmera oko mene. Počela je da me hvata panika da li da uđem u autobus ili ne, "shvatajući" da je prevoz u Beogradu u to vreme bio po starosti na izdisaju i da takav scenario upošte nije nemoguć. Jedva se nagovorim da uđem u prevoz , vozila sam se par stanica kade se moj strah ostvario jedniv velikim praskom . Od šoka nisam mogla da se pomerim, ne znajući da je u stvari explodirala guma na autobusu iznad koje sam ja stajala. Posle ovog događaja dugo vremena me je pratio isti strah koji se uvek pojavljivao u letnjim periodima na velikim temperaturama. Pokušala sam da ignorišem strah i da ga sabijem i zaključam negde duboko u sebi , ali u tom periodu nisam znala da se neanaliziranje vega što me muči i skladištenje po fiokama samo pravi još veća zbrka.
Posle nekoliko godina moja fioka je bila toliko puna da nisam više mogla da je zatvorim. Rešila sam da se suočim sa strahom i da vidim šta ga u stvari izaziva uistinu. Nakon dužeg analiziranja, priznala sam sebi da se u stvari jako bojim smrti. I počela da se zanimam na tu temu tražeći odgovore. Mislim da nas strah budi, i u mom slučaju mogu reći da koliko mi je strah bio neprijatelj u tom periodu , kasnije se pretvorio u prijatelja koji me je podstakao sa se probudim.
:shock: :shock: :shock: :D :D :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet sep 19, 2008 7:13 pm 
Član foruma

strah nam pokazuje gdje griješimo

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet sep 19, 2008 11:02 pm 
Član foruma

Nedavno , prije mjesec ,dva me u neko doba noći probudili neki umobolni zvukovi i totalno isprepadali, baš me obuzeo neki gadan strah pa sam odma išao na forum izjadat se ( inače , Arbitrium Liberum, hvala na potpori). Trebalo mi je dosta vremena da se skuliram jer ne sjećam se da sam se tako ikada osjećao. Nije da me nikad nije bilo struh ali tako, iz čista mira i tako intenzivno bogumi nije, bar u ovom zhivotu.

Puno sam razmišljao o tom mom doživljajčiću, proživljenom strahu. Možda sam malo previše zabrijao na guštere, otmice , svemircove i tako to ili sam se samo fizićki poremetio u mozak pa otplaćujem što sam pijan i lud spavao u snijegu ili ne daj bože jarku (kad sam bio mlađi , nevrmor ,naravno) ili me strah smrti i boleščina ili bi jednostavno trebao odrasti više ili šta ja znam.

Ondak mi se nedavno ponovilo- opet neki bolesni zvukovi u pol noći ,opet se ja isprepado ali ovaj put mi je osjećaj bio poznat pa rekoh sebi spavaj bundolo biće bolje.

No međutim, ne lezi vraže ,neki dan ijope isto al ovaj put sam se opustio i recimo prihvatio strah. E sad , što me prestalo bit strah to mi i nije nešto posebno ali kako mi se strah pretvorio u nestrah (hihihihi) pokušao sam ostati u tom nekakvom drugom stanju i skužit a šta to je. I nisam skužio a ni ostao u drugom stanju al imam neku ideju kako sam shvatio da sam jako ,jako zakočen i jako, jako daleko od nekakvog odgovora ali opet vrlo blizu , onkraj nečega ili nekoga. Mislit i da oprostite vršit veliku nuždu nije isto al bogumi se moj mozgić zamislio i namislio jadan.

Sad , od tog mog pretjeranog straha došao sam do toga da me uopće nije strah nego mi je oukej bit malo isprepadan jer mi se čini da sam nešto novo naučio o sebi pa ako je to od guštera, spaljenog mozga ili čega god , a tako mi je grah pao.

Daklem složio bih se s vama -Nix- i SandraDi glede straha te LINK glede rakije od šljiva jer ću je peć idući mjesec a s tobom sundance ne bi jer ne volim rakiju od jabuka

:mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet sep 19, 2008 11:54 pm 
Član foruma

Naravno :D

A covek se i sam iznenadi cega se sve bojao. Kada se jednom oslobodi. Vecina strahova je imaginarna i nema nikakvih osnova u realnosti. Mislim da ovi nasi "obicni" strahovi (ako takvih i ima) nastaju najcesce programiranjem, i ne mislim na programiranje i otmice od strane vanzemaljaca nego na ovo nase medjuljudsko programiranje.

Dete padne, malo se potrese, malo ga zaboli, jaukne, sta radi majka, trci prema njemu sva je usplahirena, da mu se nije nesto desilo. Dete ustvari place jer oseca strah svoje majke ne svoj, i tako i nauci da treba da se eto boji necega, jer mu majka u panici preda eto to malo uzburkane energije.

Slazem se i za tu rakiju, oslobadja od straha, al casica dve je dosta (vise bi bila samo zloupotreba :mrgreen: )

Zasto? Jer alkohol menja hemiju u mozgu i organizmu i samim tim te neke nase frekvencije, ili ako je tako lakse da se razume "nacin misljenja" "trenutnog pogleda na svet" "trenutnog stanja naseg bica". E kad to promeni dalje mozemo lako sami da se oslobadjamo tog stanja, odnosno straha ili tuge ili depresije (iako ovde kod nas alkohol najcesce i jeste razlog tuge i depresije :roll: )

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub sep 20, 2008 1:17 am 
Početnik

Koliko ste se vi raspricali, a strah se ne moze pobediti. Strah se moze kontrolisati i sa strahom se moze stalno suocavati.
Kao sto nijedna druga emocija ne moze da se pobedi uvek ce postojati u nama, ali bitno je odrzavati balans.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub sep 20, 2008 1:18 am 
Početnik

SandraDi je napisao/la:
Strah najveći čovekov prijatelj ili neprijatelj?

Izneću vam moje iskustvo "VELIKOG" straha koji me je pratio izuzetno dugo.

Sve je počelo jednog izuzetno vrelog letnjeg dana. Stajala sam na stanici čekajući prevoz i polako se stapala sa asvaltom od vreline. Počelo je kao naprijatna mučnina i nervoza kroz kičmu izazvana mislima kako je suviše toplo i kako sva vozila koja prolaze pored mene su potencijalne bombe jer rad motora na tim temperaturama bez dobrog hlađenja može da "explodira" ubrzo su krenule slike u glavi exsplozija velikih razmera oko mene. Počela je da me hvata panika da li da uđem u autobus ili ne, "shvatajući" da je prevoz u Beogradu u to vreme bio po starosti na izdisaju i da takav scenario upošte nije nemoguć. Jedva se nagovorim da uđem u prevoz , vozila sam se par stanica kade se moj strah ostvario jedniv velikim praskom . Od šoka nisam mogla da se pomerim, ne znajući da je u stvari explodirala guma na autobusu iznad koje sam ja stajala. Posle ovog događaja dugo vremena me je pratio isti strah koji se uvek pojavljivao u letnjim periodima na velikim temperaturama. Pokušala sam da ignorišem strah i da ga sabijem i zaključam negde duboko u sebi , ali u tom periodu nisam znala da se neanaliziranje vega što me muči i skladištenje po fiokama samo pravi još veća zbrka.
Posle nekoliko godina moja fioka je bila toliko puna da nisam više mogla da je zatvorim. Rešila sam da se suočim sa strahom i da vidim šta ga u stvari izaziva uistinu. Nakon dužeg analiziranja, priznala sam sebi da se u stvari jako bojim smrti. I počela da se zanimam na tu temu tražeći odgovore. Mislim da nas strah budi, i u mom slučaju mogu reći da koliko mi je strah bio neprijatelj u tom periodu , kasnije se pretvorio u prijatelja koji me je podstakao sa se probudim.
:shock: :shock: :shock: :D :D :D

To sto si ti imala zove se anksioznost i panichni strah.

Nista strashno sitna iluzija naseg uma.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub sep 20, 2008 1:20 am 
Početnik

Arbitrium Liberum je napisao/la:
Naravno :D

Zasto? Jer alkohol menja hemiju u mozgu i organizmu i samim tim te neke nase frekvencije, ili ako je tako lakse da se razume "nacin misljenja" "trenutnog pogleda na svet" "trenutnog stanja naseg bica". E kad to promeni dalje mozemo lako sami da se oslobadjamo tog stanja, odnosno straha ili tuge ili depresije (iako ovde kod nas alkohol najcesce i jeste razlog tuge i depresije :roll: )

Svaka psihoaktivna supstanca, proizvodi lucenje odredjene materije u mozgu tako i alkohol, ne menja hemiju nista znatno, mi sve to sto proizvodim pijani proizvodimo i trezni zavisno od situacije u kojoj se nalazimo i na koji nacin na nju emotivno reagujemo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet nov 13, 2008 10:06 pm 
Član foruma

* "kako ga u potpunosti pobijediti, i onaj podsvjesni...?"

Čemu tolika mržnja prema strahu? To je prirodan osjećaj, mehanizam obrane, bez kojeg ljudsko biće ne bi moglo funkcionirati. Kako zamišljate svijet bez straha?

* ''... evo nas nad provalijom, tisuću metara dubokom. ... evo nas na vulkanu, dolje lava. ... preda mnom stoji šesnaest malaričnih komaraca i dvadeset i četiri zmije; od čega pet majki, četiri oca i 15 mladunaca. ... Strah ne postoji."

* "Bolje bit pametan nego glup!..."

Da, a glup znači ne promisliti i ne moći promijeniti mišljenje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet nov 21, 2008 6:52 pm 
Početnik

jolo_du je napisao/la:
* "kako ga u potpunosti pobijediti, i onaj podsvjesni...?"

Čemu tolika mržnja prema strahu? To je prirodan osjećaj, mehanizam obrane, bez kojeg ljudsko biće ne bi moglo funkcionirati. Kako zamišljate svijet bez straha?

* ''... evo nas nad provalijom, tisuću metara dubokom. ... evo nas na vulkanu, dolje lava. ... preda mnom stoji šesnaest malaričnih komaraca i dvadeset i četiri zmije; od čega pet majki, četiri oca i 15 mladunaca. ... Strah ne postoji."

* "Bolje bit pametan nego glup!..."

Da, a glup znači ne promisliti i ne moći promijeniti mišljenje.

Slazem se sa tobom ja bih jos dodao da koliko se vise borimo sa strahom vise ga stvaramo t.e neki stavovi su sasvim glupi i bez razloga ali kada ni detektiramo strah na radaru odmah da potisnemo borimo se protih njega a tako ga preuvelicavamo sa drugim reci pravimo od iglu slon

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned dec 07, 2008 6:10 pm 
Član foruma

U mom slucaju imam jako cudan strah,podsvjesni,a to je strah od neuspjeha(strah da necu naci posao) i sto vise razmisljam u vezi toga straha nemogu naci odgovor,evo primjer sada sam u Zg studiram prva godina i jednostavno se nevidim u tome sto studiram,kao da ne pripadam tamo i kad razmislim o ostalim studijima dođem do zakljucka da je to sve put u provaliju sto se tice znanja,jednostavno posuđujemo tuđe znanje i onda dobijemo diplome sto je za mene NONSENSE.
Da se vratim na strah od neuspjeha,za faks nemam motiva,smatram to uzaludnim trudom,ali kad opet razmislim ako se vratim doma i prekinem studiranje docekati ce me roditelji razocarani sto nisam uspio(to nerazumijem posto uspjeh ne cini diploma),kad me zovu od kuce na telefon njima je najvaznije kako je na faksu,vazniji im je faks od mene.
Imam osjecaj kao da me progoni nesta iz proslosti,pa imam taj strah,pokusao bi sa regresivnom terapijom,pa pitam one koji su probali jeli se isplati otici na to?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 545 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.