Na jednom drugom forumu sam napisao sto je meditacija i kako ju izvoditi..tako da ovdje cu samo copy paste napraviti
Citat:
Osobno mislim da malo tu zabrijavate sto se tice meditacije...meditacija nije nista doli kontrole svog disanja.Nista manje nista vise.Nema nikakvog "zamisljanja" kako letis prek planina,icega takvog.Postoje vjerovatno neke "grane" koje su izvadjene iz meditacije za neke "tehnike" koje se bave time,ali to nema veze s meditacijom.
Dah je zivot.
Zivot je dah.
Onaj koji kontrolira svoj dah,on kontrolira svoj zivot.
Oko tog se meditacija vrti.
Dijeli se na 3 stadija.Prvi stadij je kontrolirano disanje.Za meditaciju je najbitnije da vam je kraljeznica u uspravnom polozaju,kako bi omogucili kvalitetan prolaz zraka kroz uravnotezeno tijelo.
A jedina poza u kojoj je kraljeznica u 100%nom prirodnom polozaju je Seiza.
http://landerspot.com/images/japan/seiza.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/SeizaTo jest..ako sjedite pravilno u seizi xD.To je onaj "tricky" dio za naucit jer nemozete sami znat dali u seizi sjedite kvalitetno bez da vas netko provjerava.Jer kad covjek sjedi pravilno u seizi,svi ljudi ovog svijeta ga nemogu pomaknut s mjesta

.
Dok ste u seizi,disete na nos ali ne na pluca,vec na dijafragmu,iliti laicki na "trbuh".Primjetit cete da kad disete na dijafragmu trbuh vam prema van ide,to je ok za pocetak.Kasnije kad uhvatite ritam svoje vlastite dijafragme cete moc taj zrak usmjerit prema dolje,i dijafragma ce djelovat kao uteg u vasem tijelu,i zbog toga cete biti nepomicni.
Bitno je da se ne forsirate,sebe i svoju dijafragmu.Napravite udisaj dok ne osjetite da vise ne stane i krenite izdisat.Izdisat na nacin da izdisete iz dijafragme,a ne iz grla.To je takodjer sjeban dio jer mnogi koji krenu po prvi put neznaju dali izdisu iz dijafragme ili iz grla.
Takodjer postoje i odredjeni "pokreti ruku" za vrijeme ovog procesa ali moze se i bez njih radit tak da

.
Drugi dio meditacije je prelazak na "pregledavanje". Ovaj dio se nesmije forsirat i mora doci prirodno kao reakcija na prvi dio.U ovom dijelu vi prestajete kontrolirati svoj udah i izdah i pustate da bude prirodan.Shvatit cete da je prirodni udah podosta kratak,kao i izdah.Ali na tijelo ima preljep ucinak.Nesto neopisivo.
U ovom dijelu je problem "ne kontrolirati svoje disanje".Jer u prvom je sav vas fokus na disanju i onda odjednom se mora promjenit.Bitna stvar je,sto iako vi vise ne disete kontrolirano,u ovom dijelu morate promatrat svoj dah.I njegov utjecaj na dijafragmu.
Provjeravanjem svojega daha,provjeravate svoj zivot.Provjeravajte i analizirajte ali ne kontrolirajte.Jer ako kontrolirate i dalje ste u prvoj fazi,i onemogucavate put u zadnju fazu.
Treca faza,ili faza "ne-disanja".
Ova faza je najkompleksnija i najteza za objasnit.Jer se mora iskusit vlastitim tijelom,umom....bicem.U ovoj fazi vas dah postaje neprimjetan.Vi nemozete osjetiti svoju dijafragmu kako se mice.I koliko se god trudili locirati je s mislima necete moci.Druga stvar,nesvjesno cete udisati i izdisati.Vas um ce biti oslobodjen od kontroliranja svojega daha.Odnosno,od kontrole vaseg zivota.Po prvi puta u vasem zivotu,kada dosegnete ovaj stadij....vase Tjelo ce biti zivo.Istinski zivo.Jer ce nezavisno od vaseg uma disati,i samim time ispuniti vas cilj,a taj cilj je osjecaj zivota.Druga stvar,zato sto ce tijelo ucinit uslugu umu,i omogucit mu da se prestane bavit pitanjima vezanim uz tijelo,um ce moci iskusiti ljepotu svemira.U ovoj fazi neki kazu da je um "bombardiran" kozmickim zrakama,koje omogucuju covjeku da sazrijeva na sasvim drukciji nacin nego na ovaj koji mi sazrijevamo...a to bi bio "to je to jer je to to".Ovaj nacin osobi daje totalan uvid u problem i osjvestuje njegovu "totalnu percepciju".Totalnu percepciju se necu ni trudit objasnit jer to je nesto sto svatko treba za sebe dozivit.Totalna percpecija je pravo prirodno stanje uma.I jedino je dostupno putem ove tehnike.Nesto slicno ovome je Zen stanje uma,odnosno stanje uma dostignuto Zen Meditacijom,ali i dalje nije to to

.
U ovom stadiju...vas um i vase tijelo postaju jedan harmonicni sklad Neba i Zemlje.Onaj ko svlada ovu tehniku istinski moze reci da je zivio zivot,jer njegovo tijelo i um rade na sasvim drugom stupnju razumjevanja putem ove tehnike.
Ovo gore je prava meditacija.Kontrola i percepcija svog daha,odnosno svog zivota.Sve ostalo je prica za malu djecu

.
Peace
Nadam se da me necete krivo shvatit i krenut me bombardirat "kak ti mozes znat da je to jedino pravo","i druge tehnike su dobre" i takvim spikama...
govorim iz svog osobnog iskustva,ovo je prava meditacija i ucinak koji ima na vase tijelo i um je nevjerovatan.Ova tehnika je predivna za svladavanje bilokakvog "loseg utjecaja" u vasem zivotu,jer kontrola vaseg daha je kontrola vaseg zivota.I u tom stanju vi imate sasvim drukciji pogled na zivot.
Ako se netko odluci na ovo,bit ce mu tesko prvih par puta.Druga stvar..nemojte se forsirati.Nemojte napraviti nekakav ritual "tad i tad ja cu meditirati" jer to je isto kao da i ne meditirate.Meditirat trebate jedino kada imate jako jaku potrebu za time.Pustite budisticke svecenike i ekipu s tibeta,oni imaju sasvim drugi cilj s tim "ritualnim" meditiranjem...onaj koji si mi u ovoj civilizaciji nemozemo zadat

bar ne jos

.
Treca stvar...pustite svoje misli.Nemojte ih pokusat "ugusit",nit i nemojte pokusat kontrolirat.Samo ih pustite.
Vas um je poput velikog mora.Jako velikog i dubokog mora.To more je jako nemirno,prepuno valova i oluja koji haraju njegovom povrsinom.No,ako zaronite dublje,sto blize dnu,to more ce biti izuzetno mirno.Zasto?Jer nevrjeme je jako samo na povrsini.Pravi mir se nalazi jako duboko.
Neka vam meditacija bude sredstvo kojim cete roniti do dna.Pustite povrsinsku buru i valove,neka vas nebrinu,iskusit cete ih samo pri uronjavanju u vodu.Nakon par zamaha rukom vec cete biti malo dublje,i dublje i dublje

.
Necu vas forsirat,ili nagovarat.Ovo je direktno vasa odluka i nicija druga.Ako zelite upoznati sebe,i svoj zivot,ja vam preporucujem ovu tehniku.
peace