Nije svo znanje
izraženo riječima i rečenicama. Ali puno znanja je
skriveno u riječima i rečenicama.
Vrlo često, gotovo uvijek mi zloupotrebljavamo i sam pojam svijesti, svjesnosti..., a ne samo onaj duše ili uma.
Za svijest će se većina nas složiti da vjerojatno imaju pojma što bi ona mogla biti, značiti i sl. Da, svijest je biti svjestan, zar ne? Vidi, vidi, već smo od imenice prešli na glagol. E, sad, da li je taj glagol onaj stanja, onaj kretanja odnosno mijenjanja stanja ili nečeg trećeg (neka pripomognu oni koji se sjećaju gramatike naših jezika). Kako god, biti svjestan, postati svjestan, osvješćivati... je glagol posvemašnjeg mijenjanja stanjaa (množina) postojanja. S te točke gledišta postojanje je najveća iluzija. Ne postoji ništa. Sve konstantno i stalno POSTAJE nešto drugo. Svjesnost znači biti svjestan toga. Svijest stoji kao poveznica između oblika i sile mijenjanja oblika. I zato se za svijest kaže da je dio božanskoga (nečega).
Kad mislim da jesam ja nisam. Kad mi kažu da jesam ja odmah prestajem biti to što mi kažu da jesam i postajem nešto drugo. Kad jesam jedino sam onda svjestan. Svijest je trojedinstvo subjekta, objekta i njihove međuveze. A to nije stanje. To je proces stalnog postajanja.
Problem je veliki što mi ne razumijemo niti naše vlastite riječi i izraze. Grčka riječ za dušu je psyche (ne otvorih riječnik da provjerim pravopis, pa ako se netko osjeća pozvanim, neka ispravi ako je potrebno). A šta mi na našim jezicima podrazumijevamo pod riječju "psiha" – cijeli naš unutarnji život, misli, osjećaje, snove, želje,..... popis je poduži, a možda mu i nema kraja. To je ljudska duša. Imati što veći unutarnji "život", biti "velik" iznutra, to unutarnje "bogatstvo" kada se zgrće rezultira rastom onoga što nazivamo duša. I to je bogatstvo koje kada se dijeli, paradoksalno – raste. Jer sa svakom podjelom, stvara se nova veza unutar njega koja ga čini još "većim". Proces tog stvaranja je poput života – jednostavno rađa samoga sebe iz samoga sebe. Zato se život povezuje s "imanjem" duše. Zato se kaže (ponavljam to je samo izraz: "kaže se") da je duša ta koja se utjelovljuje u život – inkarnira. Tako bih ja pojasnila pojam "duše" koristeći grčku istoznačnicu "psyche".
Ako netko misli da može pridodati rasvjetljavanju pojma "duše" koristeći neku drugu (stranu ili našu) riječ, pozivam ga da svoje spoznaje podijeli.
Pojmove razuma i uma mogu predočiti na slijedeći način. Kao glagoli, ove riječi su mi puno jasnije.
Razum nije isto što i engleski "mind". Razum ima veze s razumijevati, razumijevanje. Shvaćanje – sposobnost da se shvati i razumije. To bi moglo biti povezano s mudrošću. S druge strane, ako razum povežemo s izrazom "racio", dobit ćemo njegovu osakaćenu verziju koja je danas u svakodnevnoj upotrebi.
Um (engl. mind) u užem smislu, je povezan s glagolom umovati. Razmišljanje, sposobnost apstrakcije ili konkretizacije. Ako nije povezana s razumom (objašnjenim na gore navedeni način) tada je to "pretakanje iz šupljeg u prazno", sve ono što nam pada na pamet, onaj "unutarnji dijalog" o kojemu govori Castaneda.
Problem je, po meni, što su oba izraza u svakodnevnom govoru korišćena u posve ili pomalo drukčijim značenjima!?
Slijedi mala digresija. Zanimljivo je da istočnjačka učenja nemaju neki osobit izraz za "dušu" onako kako se ona uobičajeno shvaća (ili ne shvaća), a i kad ga imaju, tada nije upotrijebljen na način na koji ga mi upotrebljavamo. Da pojasnim: "duša" se tamo shvaća u negativnim konotacijama jer je ona "razlog" inkarniranja, a cilj je prestati se inkarnirati u ovom materijalnom svijetu/denzitetu.
Iako sam ja gore pokušala razgraničiti pojmove u skladu s topicom, oni su zapravo vrlo usko povezani, čak se i preklapaju. Nešto što ću nazvati UM (u nedostatku bolje riječi na našem jeziku) ima četiri osnovne funkcije (ukratko): ćitta (sjećanja i arhiva), manas (koordinacija čula i unutarnji dijalozi/monolozi te obrađivanje informacija), ahamkara (sposobnost da se preuzme identitet, bude "svjestan" sebe samoga kao nekakvog "definiranog"/pojedinačnog bića kojeg zovemo "ja" i "Ja"), i buddhi (najbanalnije rečeno: sposobnost spoznaje, razumijevanja, "višeg" rasuđivanja, mudrost).
Ono što bi mi mogli nazvati dušom je neka čudna kombinacija ćitte i manasa "prihvaćena" kroz ahamkaru. To je ono što će se ponovno utjeloviti u ovom denzitetu. Budući da je ovo kombinacija koja se stalno vrti oko stvari ovog denziteta/materijalnog svijeta, ono na čemu bi trebalo (naravno, stvar izbora) poraditi jest razvoj buddhi-a. Kada ahamkara prione uz buddhi (kao što je dotad prijanjala uglavnom uz manas/chitta), a buddhi se može definirati i kao neki konglomerat gnostičkih "B" utjecaja, za razliku od manas/chitta kombinacije koji su pounutarnjeni "A" utjecaji) .... uouuuuu... počinje let!
Ispao poduži ovaj post
zen