Sada je: pet maj 02, 2025 9:11 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 322 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: ned jan 25, 2009 11:59 am 
Član foruma

Ma, znadoh ja da ti u mojim postovima ne vidiš ništa loše, al dobro je što si to potvrdio (zbog onih koji ne gledaju baš iz istog ugla kao ti) ...

Nego, meni se čini da si uporedo sa tim virusima u računaru, nekim Virtualnim Umnim CCleanerom počistio i obrisao i neke viruse u glavi, pa ti se sad i stranice nijemog znanja i nemuštog jezika otvaraju brže nego dosad (poput ovih na računaru) ... :wink: :D :D :D
...

Vidi, brate,
uvijek me iznova iznenadiš definisanjem Neopisivog :D :D :D, odnosno svojim jasnim i jednostavnim opisima Apstraktnog iskustva riječima koje tako tečno sipaš, izlivaš i prelivaš u konkretno ... (ja to obično činim puno sporije i sa puno više riječi), ... da mi se stalno pojačava onaj utisak da taj fini i nevidljivi proces u kojem se u-pravo od-vi-ja ova tvoja reFORMA-ti-ja i transFORMA-ti-ja (od Formice u Formu – tj. transformacija iz nijemog znanja u ovo misleno i iz-govoreno, -iz SVE u NE-ŠTO) teče sve ljepše i skladnije ...

S druge strane,
ta tvoja iskustva i ta tvoja interpretacija Svijeta i vlastitih snovitih doživljaja, u nastojanju da ih osvijetlim iz sopstvenog ugla, mene svaki put odvode u sve dublje i sve ljepše i uzbudljivije Apstraktne, Pojmovne i Spoznajne vode,
tako da mi se čini da iz tog Neizmjernog i Nescrpnog Izvora Svih Potencijala svaki put pokupim pokoji novi, skladniji, ljepši i uzbudljiviji biserni uvid, i da time, na neki način krčim i proširujem te puteljke i staze koje povezuju Apstraktno i konkretno, Nijemo znanje i ovo misleno, Sve i Ništa ... (tj. veze između centralnog procesora i operativne memorije, kako bi se možda moglo reći računarskim jezikom) ...

Jako
mi se s-vidjelo ovo tvoje gledište o Svjetovima u obliku slojeva iz kojeg se malo "pomjeriš" i uskačeš u drugi svijet, kao i ovo tvoje gledište da “Fizički svijet i astralni svijet istina postoje uporedo na istom mjestu u istom trenu ali su razdvojeni i možeš biti ili u jednom ili u drugom.” ...

Međutim,
ja ne bih bio ovak-vo zakeralo kakvo jesam, kad ne bih svako “tuđe” viđenje pokušao protumačiti i kroz ovaj svoj lični Apstraktni durbin, prizmu ili uvećalo, pa mi nećeš zamjeriti što ću to i sad učinje-ti ..., i ovu tvoju misao pokušati sagledati iz (možda) za sada moje najšire moguće perspektive ...

Daklem,

Ideja: Svijet-ovi u obliku slojeva ...

je samo relativna istina i relativni utisak koji je po mom viđenju rezultat ili proizvod relativnog utiska dubine i prostornosti posmatranog (s jedne strane) i relativnog utiska kretanja i pomičnosti posmatrača (s druge strane) ...

Vidi,
da bi prema svom iskustvu percipirao neki drugi sloj umjesto ovog u kojem trenutno boraviš, tj. da bi na primjer iz astrala “ušao” u ovaj fizički svijet, ti moraš malo da se “pomjeriš” ...

Koliko god to bilo malo, pomjeranje je, ipak, pomjeranje i neka vrsta (relativnog) kretanja,
a prema mom iskustvu nikakvo APSOLUTNO kretanje nije moguće osim (JEDINO) RELATIVNIH kretanja koja se odvijaju na tom Ekranu naše Svekolike Svjesnosti, a koje kretanje mi, u snu i na javi, doživljavamo kao te pokretne slike na ekranu (tj. na tome što nam izgleda kao da su naše fizičke oči, koje, usput rečeno, takođe postoje samo relativno, jer inače ne bismo njima mogli gledati i u snu i na javi) ...

(Iz tog ugla viđeno, to mu ga nekako dođe kao pomjeranje nekakvih fotonskih pikselčića na ovom računarskom monitoru, il tv-prijemniku, kojim se stiče utisak kretanja radnje i likova na ekranu, odnosno bilo kog kretanja unutar tog ekrana)...

Zato se meni i čini da svi "svjetovi" privremeno (poput fotona koji nisu obuhvaćeni pogledom posmatrača) nestaju u Izvoru potencijalnih mogućnosti, i da se "pojavljuju" svaki put kad svjesno otvorimo naše "čulne oči" i vidimo to što se upravo pojavljuje i ispunjava naša čula utiscima (slično kao što se u onom crtiću "čovjek linea", sadržaj crtića ispisuje za vrijeme dok posmatramo taj genijalni filmić, al to čovjek linea niti primjećuje niti registruje, osim kada to Crtač hoće) ...

Ovim,
ponovo naglašavam, nipošto ne poričem (niti mogu poreći) ovu našu relativnu fizičku ili objektivnu (kako je neki zovu) stvarnost ili Maju ( kako je drugi zovu), a koju neki neoprezno zovu i Iluzijom sa velikim “I” (što kod neupućenih može stvoriti pogrešnu predstavu o suštini relativne stvarnosti) ..., niti ovim želim (a niti mogu) umanjiti značaj i vrijednost bilo koje vrste od tvojih brojnih snovitih iskustava, nego želim cijeloj toj stvari dodati neke nove “uglove i dimenzije” viđenja i interpretacije tih iskustava ... (vidi, tvoja snovita iskustva su za mene fascinantna upravo stoga što su toliko različita od mojih) ...

A impresionirao me je
i ovaj tvoj opis fizičke materije kao “razne gustine svijetla odvojene membranama” i astralnog svijeta kao “svjetlosti bez tih membrana”, jer si to rekao na (za mene) nov i zanimljiv način.
...

A sad, vezano opet za onaj prelaz o kome govorimo, da te pitam:
Da li si tada kad si ga doživio, ili bilo kada (prije ili poslije tog doživljaja) osjetio ovu vrstu slutnje ili spoznaje:

Da je moguć i obrnut proces, tj. da je moguće i na javi napraviti taj prelaz, ali sada u suprotnom pravcu,
tj. tako što bi iz situacije u kojoj se nalaziš na javi direktno, tj. podizanjem već otvorenih i podignutih očnih kapaka mogao preći u “drugu javu”, odnosno u istu ovu fizičku stvarnost, samo na drugom fizičkom mjestu (koje poželiš u svojoj imaginaciji), ili, eventualno, i u drugo fizičko vrijeme? Ili nešto slično tome?
...

Ovo sa uporednim praćenjem odigravanja radnje u dva “svijeta” meni se desilo samo jednom i to u snu, s tim što su ta dva “svijeta” bila u stvari dvije snivane projekcije koje su tekle istovremeno i uporedo, i to tako da su i jedan i drugi prizor, iako su jedan drugog prekrivali, bili nekako “prozirni” tako da su se obje projekcije mogle jasno i uporedo pratiti (i to je nešto zaista spektakularno, gotovo toliko kao i ovaj prelaz o kome govorimo) ...
...
P.S. Ako možeš ovo samo malko detaljnije:
“I još nešto da dodam u astralu se može vidjeti i fizički i astralni svijet odnosno može se gledati "zatvorenih i otvorenih" očiju.”

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 25, 2009 3:47 pm 
Član foruma

Ans i Eva Jargi je napisao/la:
Ma, znadoh ja da ti u mojim postovima ne vidiš ništa loše, al dobro je što si to potvrdio (zbog onih koji ne gledaju baš iz istog ugla kao ti) ...

Nego, meni se čini da si uporedo sa tim virusima u računaru, nekim Virtualnim Umnim CCleanerom počistio i obrisao i neke viruse u glavi, pa ti se sad i stranice nijemog znanja i nemuštog jezika otvaraju brže nego dosad (poput ovih na računaru) ... :wink: :D :D :D
...

:D :D :D vrlo moguće :D :D :D Ma to su neki metalurški i heraldički sajtovi koji traže pretplate. Valjaju mi još pa ih moram trpjeti :D :D :D

Citat:

Jako
mi se s-vidjelo ovo tvoje gledište o Svjetovima u obliku slojeva iz kojeg se malo "pomjeriš" i uskačeš u drugi svijet, kao i ovo tvoje gledište da “Fizički svijet i astralni svijet istina postoje uporedo na istom mjestu u istom trenu ali su razdvojeni i možeš biti ili u jednom ili u drugom.” ...

Međutim,
ja ne bih bio ovak-vo zakeralo kakvo jesam, kad ne bih svako “tuđe” viđenje pokušao protumačiti i kroz ovaj svoj lični Apstraktni durbin, prizmu ili uvećalo, pa mi nećeš zamjeriti što ću to i sad učinje-ti ..., i ovu tvoju misao pokušati sagledati iz (možda) za sada moje najšire moguće perspektive ...

Daklem,

Ideja: Svijet-ovi u obliku slojeva ...

je samo relativna istina i relativni utisak koji je po mom viđenju rezultat ili proizvod relativnog utiska dubine i prostornosti posmatranog (s jedne strane) i relativnog utiska kretanja i pomičnosti posmatrača (s druge strane) ...

Vidi,
da bi prema svom iskustvu percipirao neki drugi sloj umjesto ovog u kojem trenutno boraviš, tj. da bi na primjer iz astrala “ušao” u ovaj fizički svijet, ti moraš malo da se “pomjeriš” ...

Koliko god to bilo malo, pomjeranje je, ipak, pomjeranje i neka vrsta (relativnog) kretanja,
a prema mom iskustvu nikakvo APSOLUTNO kretanje nije moguće osim (JEDINO) RELATIVNIH kretanja koja se odvijaju na tom Ekranu naše Svekolike Svjesnosti, a koje kretanje mi, u snu i na javi, doživljavamo kao te pokretne slike na ekranu (tj. na tome što nam izgleda kao da su naše fizičke oči, koje, usput rečeno, takođe postoje samo relativno, jer inače ne bismo njima mogli gledati i u snu i na javi) ...

(Iz tog ugla viđeno, to mu ga nekako dođe kao pomjeranje nekakvih fotonskih pikselčića na ovom računarskom monitoru, il tv-prijemniku, kojim se stiče utisak kretanja radnje i likova na ekranu, odnosno bilo kog kretanja unutar tog ekrana)...

Zato se meni i čini da svi "svjetovi" privremeno (poput fotona koji nisu obuhvaćeni pogledom posmatrača) nestaju u Izvoru potencijalnih mogućnosti, i da se "pojavljuju" svaki put kad svjesno otvorimo naše "čulne oči" i vidimo to što se upravo pojavljuje i ispunjava naša čula utiscima (slično kao što se u onom crtiću "čovjek linea", sadržaj crtića ispisuje za vrijeme dok posmatramo taj genijalni filmić, al to čovjek linea niti primjećuje niti registruje, osim kada to Crtač hoće) ...

Meni je lakše tako reći. Možda malo elektronike da bih se lakše izrazio. Ako zamislimo sve te svjetove kao mješavinu više talasa raznih amplituda i učestalosti onda bi to "pomjeranje" bilo najprije kao usaglašavanje svoje učestalosti sa učestalošću nekog svijeta, odnosno "uđeš u fazu". Prelazak iz svijeta u svijet se radi promjenom učestalosti. To je možda najbliže rečeno.

Citat:

A impresionirao me je
i ovaj tvoj opis fizičke materije kao “razne gustine svijetla odvojene membranama” i astralnog svijeta kao “svjetlosti bez tih membrana”, jer si to rekao na (za mene) nov i zanimljiv način.
...

Tu razliku sam uočio dosta kasnije prolazeći kroz zemljine slojeve upravo takav oblik materijalnih predmeta kao prostori razne gustine svijetla (i to jačeg što je materija tvrđa) oko kojih su opne. A "predmeti" iz astralnog svijeta nemaju tu opnu mada se sastoje od svjetlosti koju izgleda drži nešto unutra na okupu.

Citat:
A sad, vezano opet za onaj prelaz o kome govorimo, da te pitam:
Da li si tada kad si ga doživio, ili bilo kada (prije ili poslije tog doživljaja) osjetio ovu vrstu slutnje ili spoznaje:

Da je moguć i obrnut proces, tj. da je moguće i na javi napraviti taj prelaz, ali sada u suprotnom pravcu,
tj. tako što bi iz situacije u kojoj se nalaziš na javi direktno, tj. podizanjem već otvorenih i podignutih očnih kapaka mogao preći u “drugu javu”, odnosno u istu ovu fizičku stvarnost, samo na drugom fizičkom mjestu (koje poželiš u svojoj imaginaciji), ili, eventualno, i u drugo fizičko vrijeme? Ili nešto slično tome?
...

Ne mada mi to tad nije ni padalo na pamet. Postoji drugi način za to. Jednom prilikom sam lunjao svemirom iz čiste dosade. Nalećeo sam na "jaču nagnutost". Ta nagnutost nije slila koja te vuče nego nešto u prostoru što ne bi trebalo tu da bude. Odmah sam otišao tamo da vidim o čemu se radi, i ulećeo sam u neki, da ga nazovemo, svemirski brod. Unutra je bilo sedam osam stvorenja koja su mi se odmah sviđela. Rekoh im đe ste đe što činite a oni su se začudili odakle se ja stvorih. Odmah su se skupili oko mene i malo smo pričali. Vrlo fin svijet. Kad sam ih pitao što rade tu u sred ničega objasnili su mi da idu od mjeta do mjesta jer moraju odnijeti nešto. Bili su puno simpatični i predusrijetljivi pa sam ih zamolio da budem s njima jedno vrijeme i oni nijesu imali ništa protiv. I onda su izašli i nešto iznijeli. Kad sam pogledao zapanjio sam se da smo bili na nekom svijetu. Pitao sam ih kako oni to postižu. Sve vrijeme smo se smijali i zabavljali. Jedno fino društvo pa sam ih čak pitao jesu li pjani kad se smiju svaki čas, tek onda su popucali od smijeha. onda su mi objasnili kako se oni kreću. To je za njih radila mašina. Prvo moraju tačno utvrditi đe će da idu. Onda se "zakače" za to mjesto i "privuku" ga sebi. Otvore neku sivu zavjesu, prođu kroz nju i već su na drugom kraju svemira a da nijesu prešli desetak metara po fizičkim mjerama. Ja sam bio zapanjen. Zamolio sam ih da budem još sa njima da gledam to čudo. Oni su mi ispunili svaku želju i strašno ih je zabavljalo kako ja o tome ništa ne znam. Onda su mi dali nacrte i sve što je potrebno i ja sam to ugradio u zemaljsko znanje mada ni sad ne znam kako su to izvodili. Mislim ne mogu se sjetiti. Poslije sam pokušavao da to izvedem na zemlji u tijelu ali nikako nijesam uspijevao (nešto oko one sive zavjese mi je stalno izmicalo) a i sjećanje mi je po malo nestajalo iz onog crnog prostora. Vjerovatno da se to može učiniti i bez pomoći mašine ali ja ne znam kako.

Citat:
Ovo sa uporednim praćenjem odigravanja radnje u dva “svijeta” meni se desilo samo jednom i to u snu, s tim što su ta dva “svijeta” bila u stvari dvije snivane projekcije koje su tekle istovremeno i uporedo, i to tako da su i jedan i drugi prizor, iako su jedan drugog prekrivali, bili nekako “prozirni” tako da su se obje projekcije mogle jasno i uporedo pratiti (i to je nešto zaista spektakularno, gotovo toliko kao i ovaj prelaz o kome govorimo) ...
...
P.S. Ako možeš ovo samo malko detaljnije:
“I još nešto da dodam u astralu se može vidjeti i fizički i astralni svijet odnosno može se gledati "zatvorenih i otvorenih" očiju.”

Jeste i meni se dogodilo da u snu sanjam ali mi se pratilac nasmijao i rekao što se zapetljavam.

U astralu možeš gledati i da vidiš prizore kao fizičkim očima. Vidiš kamen, drvo, ljude, planete, razna stvorenja onako kako fizički izgledaju. A možeš i na drugi način kad ne vidiš fizički nego "duhovni oblik". E taj duhovni oblik je drugačiji. Sva bića koja su na nivou ljudi izgledaju kao ljudi a druga imaju drugačiji oblik a planete i predmeti su kao oblaci i kretanja. Najdraže koristim ovaj drugi način gledanja izvan Zemlje jer mi je lakše i ne zadržavam se oko sitnica.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 25, 2009 6:25 pm 
Član foruma

“Meni je lakše tako reći. Možda malo elektronike da bih se lakše izrazio. Ako zamislimo sve te svjetove kao mješavinu više talasa raznih amplituda i učestalosti onda bi to "pomjeranje" bilo najprije kao usaglašavanje svoje učestalosti sa učestalošću nekog svijeta, odnosno "uđeš u fazu". Prelazak iz svijeta u svijet se radi promjenom učestalosti. To je možda najbliže rečeno.”

Ma, bravo, sjajno!!! =D> =D> =D> :D :D :D

Ovdje mi djeluje da si spojio relativno gledanje i apsolutno viđenje u jedinstven pogled ...

I meni nekako “miriše” da je baš tako ... i da od tih talasanja i frekvencija (brzina, sustizanja i prestizanja talasa) zavisi da li ćemo svijet opažati kao materiju ili nešto drugo, al nijesam u to dublje ulazio, pa ne umijem to precizirat ... (vjerujem da to ima veze i sa ovim našim moždanim talasima – alfa, beta, delta, teta) ...
...

Mnogo su mi mnogo su mi zanimljive ove tvoje astralne avanture, jer ja nemam takvih doživljaja ... :mrgreen:

Nekako sam se prilijepio uz ovaj svoj ekrančić ko taksena marka, pa ni makac od njega ... :mrgreen:

(Mada mi se čini da ne bi bilo loše povremeno praviti te izlete u astral ..., pa, ako mi se ikad dadne, probaću i to čudo) ...
....

A u vezi onog prelaska iz jave u javu ... imam jak utisak da je i to moguće izvesti uz pomoć jake, ili bolje rečeno, najjače volje ...

...

Nego, evo mi se čini da si polagašno i ti mene počeo da otpetljavaš :D , pa zato da te pitam:

Kako razlikuješ lucidno sanjanje od astralne projekcije (na osnovu čega znaš i po čemu zaključuješ da neki doživljaj predstavlja (lucidan) san, a neki drugi astralnu avanturu)?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jan 25, 2009 10:42 pm 
Član foruma

Meni zapravo sve to izgleda isto.

San isto ima nekoliko slojeva. Najdubljih snova se i ne sjećam jer se tad ide u svijetlost a tih se događaja ne mogu sjetiti izuzev onoga kad sam "umro". Zapravo i nijesam umro ali se meni učinjelo tako i mjesto da lunjam po svemiru kao po običaju ja sam krenuo onim putem kojim se ide kad se umre. Mjesto da idem gore išao sam dolje. Prošao sam i kroz onaj tunel pa sam se tamo posvađao sa onima štorade na prijemnom pa su me oni poslali kod šefova a šefovi su u svijetlu.

Drugi su snovi kad se ide u svjetove koje smo sami mi ili neko drugi stvorili. Tamo se ponašamo po pravilima tog svijeta. Rekao bih da se radi o mjestima na kojima se putem događaja u njima prenose potrebne informacije našim umovima koji su vezani za tijelo jer oni ne mogu primiti direktno informacije iz svjetlosti.

Treći snovi su u tijelu kad se ponovo prerađuju informacije iz svijetla da budu još jasnije i ostanu zapamćene poslije buđenja.

Astral ke kad ispaneš iz svega toga.

Razlika se vidi po onom kanapu koji te vezuje za tijelo. U snovima ga ne vidiš a u astralu ga jasno vidiš. Ali je to sve isto sem što si u astralu slobodniji i ne moraš se "buditi" jer si već probuđen. Makar je kod mene tako.
Kad izlaziš iz tijela imaš osjećaj padanja i obično se čovjek budi ali ako se savlada strah vrlo brzo se nađeš van tijela. Takođe postoji i osjećaj ljuljanja koji je obično neprijatan ali ako se još više zaljuljaš opet izletišiz tijela.
I to su uglavnom razlike jer kad zaspiš nemaš tih osjećaja.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jan 26, 2009 9:36 am 
Član foruma

Na koji način “ulaziš” u snove (dal svjesno il nesvjesno, dal voljno, il slučajno), a na koji način “ulaziš” u astral (dal iz jave, ili snova, ili kombinovano)?

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jan 26, 2009 10:00 pm 
Član foruma

Za taj ulazak u snove zapravo i ne znam kako se odvija. Upravo je moja radoznalost da vidim kako se ulazi u snove i učinila da sam se potpuno svjesno našao u astralnom svijetu. Poslije desetak pokušaja uspio sam očuvati budnu svijest i odjednom sam "skliznuo" u astral. Poslije sam to stalno radio tako da sam duže bivao u astralu nego u snovima. Na kraju sam naučio da u "predvorje " astrala uđem iz svjesnog stanja a ako je mjesto sigurno potpuno bih izašao iz tijela.

Sad iz sna uglavnom izlazim u astral ako nemam kakvog posla u snovima i ako sam budan u snu. I snvi su važni pa se mora povremeno boraviti i u njima.

Da postoje i posebni slučajevi na koje sam upozoren u snovima kao događaji kad mi se može desiti nešto neprijatno ili opasno za tijelo. Dogodi se da djelimično izađem iz tijela i upravljam tijelom tako da izbjegnem opasnost. Nešto mi zapucketa u potiljku i glava mi izađe izvan tijela i tad mnogo brže reagujem. To je sve traje vrlo kratko, samo trzaj tijela ili dijela tijela ali tako da se sigurno izbjegne opasnost .

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon jan 26, 2009 11:43 pm 
Član foruma

Ja imam pitanje o ovom terminu "svjesni" , kako znate da ste se "svjesno " negdje probudili ili "svjesno" nasli na Astralu , sto vam govori da je to svjesnost i kakva je to vrsta svjesnosti, mentalna ? astralna ? fizicka ? ...duhovna ?
Sto ako je to San da ste svjesno se negdje nasli , probudili i slicno....
I taj sto pise o tim iskustvima koji aparat svjesnosti koristi da razluchi sto je dozivio a takodje i da interpretira iskustvo ...............
I ja sam chak upotrijebila izraz da sam bila svjesna da je to San pa sam se htjela probuditi s tim da i to moze biti zabluda , mozda sam ja sanjala da sam Svjesna a uopce nisam bila budno svjesna.
Ne znam sto vama govori da se ijedno od tih iskustava desilo sa nekom svjesnoscu, da li je kompjuter svjestan kad mu se snimi neki program na hard drive i kako se to desilo.
I ovo pominjanje kako su neki umjetnici nasli inspiraciju za svoja djela u "Lucidnim Snovima" pitanje je da li je to doslo iz takvog iskustva ili se ono sto su oni vec osjecali u budnom stanju oblikovali na neki nachin u snu.
I meni se desavalo da rijesim neki zadatak iz matematike na faksu u snu jer sam prije spavanja duboko razmisljala o rjesenju a da nisam tko zna da li bi tako nesto i sanjala.
Eto mene zbunjuje taj siroko upotrebljeni izraz "svjesan" i kako netko uopce pojmi da je "svjesan" oko bilo chega.

Vrh

Naslov: s
PostPostano: pon jan 26, 2009 11:52 pm 
Član foruma

ee nesto bi htio pitati. Dali bi trebo pocet vjezbati lucidno sanjanje i ap ili treba pustiti da se samo dogodi?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 27, 2009 12:24 am 
Član foruma

Sophia, veoma iritirajuće zapažanje za razmišljanje.

Citat:
Eto mene zbunjuje taj siroko upotrebljeni izraz "svjesan" i kako netko uopce pojmi da je "svjesan" oko bilo chega.

Mene nešto drugo zbunjuje. U zadnjoj rečenici se pod navodnicima pojavljuje dva puta upotrebljena riječ svjesan. Može li to biti podsvjesno kodirana poruka koja već u sebi sadrži odgovor SVE-JE-SAN?

Iz srca i duše ti želim sve najbolje.

Pozdrav.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 27, 2009 5:10 am 
Član foruma

Om je napisao/la:
Sophia, veoma iritirajuæe zapažanje za razmišljanje.

Citat:

Mene nešto drugo zbunjuje. U zadnjoj reèenici se pod navodnicima pojavljuje dva puta upotrebljena rijeè svjesan. Može li to biti podsvjesno kodirana poruka koja veæ u sebi sadrži odgovor SVE-JE-SAN?

Iz srca i duše ti želim sve najbolje.

Pozdrav.

Om, bilo mi je na Umu da se sa rijechi Svjesnost olako razbacuje a svjesnost i odgovornost su bar meni dva prateca objekta, odgovornost prema sebi i odgovornost prema drugima.
Naravno u energetskoj mrezi raznih uticaja svatko zabacuje svoje udice u svijest, podsvijest, nesvijest , ako je to sto mislish jer te nisam bas razumjela najbolje.
Dakle, za mene su fikcija nechija iskustva na Astralu a i na Lucidnom Sanjanju , mogu da ih jedino sagledam sa stanovista odgovornosti ,u ovoj realnosti u kojoj percepiram one koji su imali takva iskustva, koliko imaju odgovornosti prema sebi a takodje koliko prema drugima, kako se ponasaju ovdje jer ja ne mogu ih traziti po Lucidnim snovima da se bolje upoznamo kad nam je data mogucnost i ovdje.
Vec mi je dosadilo za citirati jednu izjavu sa Kontejnirane svjesti ali mislim da se i ovdje radi o istoj stvari :
Citat:
Gledajući iz perspektive humanosti, svaki taj ,,svetac,, je donio novu podjelu jedne ,,ukupne civilizacijske svijesti,, i time potpomogao stvaranje još većih nesporazuma i nesuglasica. Nije sporno šta su oni doživjeli i na koji način su se eksponirali, već je sporno tumačenje tih njihovih doživljaja. Da su bili stvarno duhovno razvijeni kroz Univerzalnu Mudrost, vjerovatno ta svoja iskustva ne bi javno tumačili, ili bi ih na neki način sakrili, jer bi bili svjesni posljedica kroz istorijski trenutak u kojem su se nalazili. Za razliku od njih, oni nevidljivi prosvjetljeni učitellji znali su kome trebaju svoje iskustvo prenjeti. Jedna od civilizacijskih šema je i idolipoklonstvo. Mora se priznati da su ti ,,velikani,, učestvovali u komplikovanju ukupne civilizacijske svijesti. Takva analiza navodi na pitanje: da li su stvarno bili prosvjetljeni? Kao odgovor na ovo pitanje može dati pitanje u smislu asocijacije: Šta znači u ovom istorijskom trenutku prosvjetljenost Sai Babe? Oni koji ga slave već imaju spremne odgovore.

Autenticna iskustva su autenticna i ne pricaju se iz vishe razloga a neki su da kompulsivna potreba za blebetanjem polako istrosi sve kredite koje im je to iskustvo dalo ako je i bilo autenticno .
Takodje autenticno i originalno znaci da je samo necije i da ga vishe niko ne moze ponoviti a ni na takav nachin dozivjeti kreaciju pa se samo drugi covjek navodi na pogresan put da ide tudjim putem a ne svojim i tako nigdje nece stici.
U ovome i lezi odgovornost onih kojima su se otvorile duhovne ochi i oni je nece tako lako prokockati za razliku gdje nema takve odgovornosti pa se prema tome lako zakljuci i o svjesnosti.
Da sad ne ubacujem jos i postovanje slobodne volje i pusti svatku dushu nek sama nadje svoj put ka Suncu, znamo to svi vec.
I tebi sve najbolje .
Pozdrav.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 27, 2009 10:39 am 
Član foruma

Sophia,
u zadnje vrijeme je u ovoj temi izvršen toliko jak subjektivni utcaj iz dva pravca. Jedan je sadržaj iskustva, a drugi interpretatotorski. Iz ugla odgovornosti je neuporedivo opasniji ovaj drugi u smislu nabacivanja realiteta u okviru nečijeg zacrtanog programa. Iznositi sadržaje svojih iskustava ne remeti spoznaju sve dok ne dobije ovaj drugi smisao.
Problem je što se ovaj drugi uticaj špekulativno oslanjao na ovaj prvi i iritirao stvaranje zaključaka koji su se oteli mogućnosti samoperceptivne kontrole.

U tom smislu, tu su neprekidno bile prisutne koincidencije koje su podržavale tu vrstu uticaja.

Citat:
Mene nešto drugo zbunjuje. U zadnjoj rečenici se pod navodnicima pojavljuje dva puta upotrebljena riječ svjesan. Može li to biti podsvjesno kodirana poruka koja već u sebi sadrži odgovor SVE-JE-SAN?

Smisao ovog citiranog komentara je bio na ukazivanje jedne od tih koincidencijalnih situacija gdje se iz lapsusa, a kroz određenu neprekidnu dresuru ,,učitelja,, taj lapsus u čitanju nesvjesno doživi na interpretirani način.

Hvala ti na pozitivnoj reakciji.

Pozdrav.

Vrh

Naslov: Re: s
PostPostano: uto jan 27, 2009 2:23 pm 
Član foruma

DINGSTRAVAGANZA je napisao/la:
ee nesto bi htio pitati. Dali bi trebo pocet vjezbati lucidno sanjanje i ap ili treba pustiti da se samo dogodi?

Mislim da treba pustiti da se samo dogodi. Cini mi se da vezbe predstavljau "forsiranje stvari" i manifestaciju 'zeljnog razmisljanja', sto je u osnovi frekvencija koja je skladna sa OPS-om. A OPS sam po sebi predstavlja ogranicenje percepcije bez mogucnosti sagledavanja "objektivnije realnosti". To bi znacilo da su astralna projekcija i lucidni snovi postignuti putem vezbanja nekih tehnika uvek zasnovani na subjektivnim predubedjenjima/zeljama, pa samim tim i otvoreni za manipulaciju drugih entiteta vise 'svesnosti' a slicnih frekvencija. Drugim recima, sustina je u tome da se jedna iluzija zamenjuje drugom koja je takodje pod kontrolom istih entiteta kao i prva. Tako je na primer "lucidan san" lajtmotiv koji se jako cesto pominje kod zrtava otmica vanzemaljaca. Izgleda da neki vanzemaljci imaju mogucnosti da se poigravaju sa nasim umom na taj nacin da mi jedan "dogadjaj" odnosno san dozivimo jasno i cvrsto kao da se zaista opipljivo desava na javi. Licno me ne bi cudilo da su tehnike i kojekakve vezbe za astralnu projekciju i lucidne snove u stvari podsticane od strane onih entiteta kojima to daje jos jednu mogucnost kontrole, ne treba ni to iskljuciti.

Sa druge strane, mislim da se spontana AP uvek pojavi u nekom trenutku kako neko postaje "svesniji", pre svega na javi. Sto bi znacilo vecu mogucnost za objektivnije sagledavanje "realnosti" i manji upliv "zeljnog razmisljanja", pa samim tim i objektivniju percepciju "realnosti" kako dok smo na "javi" tako i prilikom astralne projekcije ili lucidnog sna. To bi takodje znacilo i manje sanse da budemo izmanipulisani od strane entiteta koji nas navodno vec kontrolisu.

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 27, 2009 4:33 pm 
Član foruma

Ovo je Pantelija negdje napisao i tako slicno vidim

Citat:
Samo ovde i možemo da se probudimo, zato ovde i postojimo.
Fizički plan nije jedan od planova, nego je zbir svih ostalih planova.
Izlazeći iz njega samo lutamo. Cilj svega je u nama, sve postoji zbog svesnog subjekta ('Ja jesam').

Zasto ljudima trebaju ta druga iskustva ,to oni znaju ,mada mi Formicina pricha zvuci realistichno i mislim da se odgovorno ponasa jer je iznio prilicno objektivno svoje dozivljaje a i moguce posljedice takvih lutanja tako da se ne bi moglo shvatiti da je Astral neko bajkovito mjesto koje samo ceka nas da ga istrazimo.
E sad kad covjek se ubijedi da ono sto je dozivio je sve svjesno i pozitivno onda on tako opisuje a i interpretira , zato sam pitala na koji nachin se dolazi do tog pojma svjesnog budjenja u snu i svjesnog sanjanja , zasto to ne bi mogao biti samo jedan samoprogramirani film Uma ili spoljno indukovani film u Umu , da li je stvarno poznato sto sve Um moze zamisliti??
A osjeca se u mnogim objasnjenjima u vezi lucidnog sanjanja , eto i na samom pocetku ovog topika, jedna zelja za exotichnim iskustvima i osjecajem moci koji se u ovoj fizickoj realnosti ne moze tako lako ostvariti pa se i tu postavlja pitanje zasto se netko ne moze zadovoljiti fizickom realnoscu i njenim mogucnostima tj ima li covjek kakav duhovan potencijal dok je budan ili mora po snovima fantazirati ili je to neka vrsta bjezanja ?
Naravno vrlo je nezahvalno se mjesati u bilo ciju volju ali svakako treba reci i drugacije aspekte gledanja na ovakve vrste iskustva , a i da vrlo cesto to sto zovemo volja i nije istinska volja bica , nego mu je takva ideja naprosto inducirana sa strane jer tko sa sigurnoscu moze reci da ono sto prima Umom je stvarno sve poteklo iz njegove sushtine i da je dosao sa takvim planom u ovu kreaciju.
Pogotovo ako uzmemo u obzir konstantnu borbu za energiju u ovoj kreaciji.
Oni koji su malo dublje zagazili u neko upoznavanje samog sebe i zakona u ovoj kreaciji , vjerujem da su u jednom momentu postali svjestni koliko smo pod uticajem Astralne sfere i u ovom stanju koje zovemo budnim i da se tim uticajima mora ovladati da bi se zaronilo jos dublje a ako je covjek neoprezan moze to zamijeniti za neku vrstu Duhovne svjesnosti pa ispitivati vjecno taj svijet promjenljivih oblika i ideja a da opet nista ne nauchi o samom sebi.
Vrlo rijetko ljudi kojima se to stvarno desilo kao rezultat rada na sebi, spontanog napredka u svjesnosti to i pricaju negdje javno, jer su svjesni opasnosti pogresne interpetacije i da nije svatkome mjesto tamo ,i da se to moze podijeliti sa nekoliko ili mozda jednom dushom sa kojom postoji dublje vibracijsko razumjevanje na jedan prirodan nachin, i gdje nema opasnosti da se pogresno tumachi ili kopira put.
A nemaju vjerovatno vishe ni Egoistichkih poteba da javno izlazu svoja iskustva i dostignuca.
Moze ovo izgledati i sebichno na prvi pogled ali nije svatko iskustvo da se izlozi javno,postoje i neki Duhovni zakoni koji se moraju postovati da bi se islo dalje.
A nijednom covjeku nece biti uskracena nijedna informacija ili uvid kad za to vrijeme prirodno dodje tako da i nema nepravednosti u ovim zakonima.
Pozdrav.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto jan 27, 2009 11:56 pm 
Član foruma

Sophia pravo pitanje. Za mene biti svjestan znači znati đe je JA. Sjećaš li se kad si postala svjesna sebe kao osobe? Na to mislim. Ako je ta svijest o sebi u astralnom tijelu tad si svjesna. Inače se taj osjećaj zadržava u fizičkom tijelu. Dali se ta fizička samospoznaja nosi "sa sobom" i poslije smrti to ne bih umio reći. Zapravo bih mogao predpostaviti da se ta fizička samosvijest takođe odbacuje kad se odbaci i fizičko tijelo. Kad sam mislio da sam umro i pošao putem kojim se ide poslije smrti naišao sam u nekoj pećini na milijarde crnih (kao od katrana) ljuckih ljuštura. Te ljušture su posjedovale sjećanja na život tog tijela, imale su inteligenciju čak i svijesto sebi. Mada su meni bile izuzetno gadne pa se nijesam zadržavao kod njih ali među njima je bilo i rodbine i ljuštura iz prošlih života. Nije mi bilo jasno zašto uopšte postoje. Tek mnogo kasnije mi je palo na um da od njih nastaje kameno ulje koje zapravo predstavlja sredstvo za podmazivanje tako da kameni slojevi lakše klizaju jedni preko drugih. Viđećemo što će biti sa zemljotresima u oblastima iz kojih se crpi nafta kad dođe vrijeme za zemljotrese.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri jan 28, 2009 5:15 am 
Član foruma

Sophia, hvala ti što si ignorisala moju započetu off topic diskusiju. Time si me spustila na koljena, pa ti se duboko izvinjavam.

Hvala ti i što si ušla u ovu temu koja traži i konstruktivna pitanja, a isto tako i odgovore. Ova tvoja zapažanja u predhodnom postu se mogu svrstati u psihologiju sanjača u odnosu na lucidno i svjesno sanjanje, a ne u odnosu na sadržaje sanjanja. To je oblast koju sam istraživao kroz te vrste sanjanja u koje nisam ušao svojom voljom iz radoznalosti, već spontano, vjerovatno kao posljedica nabacivanja Štajnerovog realiteta.

Ta tvoja zapažanja se u potpunosti podudaraju sa tim mojim iskustvima. Nadam se, da ako bi se diskusija vodila i u tom pravcu, da ću imati priliku da neka od tih svojih iskustava i napišem.

Formice, interesantna su ta tvoja iskustva. Mislim, da i drugi čitaoci imaju šlično mišljenje.

Pozdrav.

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned feb 01, 2009 6:20 pm 
Član foruma

Vidim da se u zadnje vrijeme povećao broj ljudi koji se "bude" i nađu se u nekom svijetu koji ih ispunjava nekad strahom nekad sumnjom. Doživljaji su intezivni i zastrašujući. Volio bih da mogu da ih umirim jer se radi o prirodnoj pojavi koja ne treba da izaziva strah i zbunjenost, nego da iskoriste te začuđujuće trenutke za svoje usavršavanje i da ne misle da sa njima nešto nije u redu. I drugima se to događalo. :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned feb 08, 2009 8:37 pm 
Član foruma

Citat:
Članci - SANJAČI IZ MALEZIJE

Sve aktivnosti od rođenja do smrti su u najvećoj meri zasnovane na pojedinačnim snovima. Deca od najranijih dana uče da otvoreno govore o tome šta su sanjala. Sta­riji u kući — otac, majka, baba, deda, starija braća i sestre ohrabruju dete da u detalje ispriča svoj san. Govore mu kada je pogrešno, a kada je dobro postupilo; pohvaljuju ga za svaki ispravan postupak; raspituju se o prošlim događajima veza­nim za san; sugerišu mu kakav stav da zauzme u budućim snovima; i, na kraju, preporučuju mu kako da se ponaša u skla­du sa porukom sna.

Po okončanju jutarnjeg rituala prepričavanja snova, okuplja se plemenski savet gde mladići, odrasli muškarci i pojedine žene razmenjuju iskustva. Diskutuje se o značenju svakog simbola i događaja iz sna. Članovi plemena Senoja najveći deo svojih dnevnih aktivnosti zasnivaju na odlukama koje, na osnovu analize pojedinačnih snova pripadnika plemena, donosi plemensko veće. Tako se uspostavljaju nova prijateljstva; radi se na organizovanju grupnih projekata zasnovanih na prizorima iz snova; odrasli pomažu deci da načine umetničke ili tehničke predmete kakve su videli u snovima; neki prave odeću, izmišljaju igre ili pevaju pesme inspirisane snovima.

Pleme Senoja broji približno 12000 ljudi. Nastanjeni u planinskim područjima Malezije, pripadnici plemena žive posve izolovano od savremene maležanske i kineske kulture.

To su visoki, vitki ljudi, ne preterano tamne puti, talasaste kose. Organizovani u zajednice, žive u dugačkim kućama građenim tako da mogu da potraju nekoliko godina. Svaka porodica u okviru kuće ima svoje zasebne prostorije gde vodi zasebno domaćinstvo. Zajednički se bave obrađivanjem zemlje u prokrčenim oblastima prašume. Gaje tikve, banane, pirinač i tapioku. Zadržavaju se na jednom mestu neko vreme, a zatim, u potrazi za plodnom zemljom, odlaze dalje.

Kroz gusto rastinje teško je probiti se bez mačete. U određenim predelima prašume čak se i životinje kreću utabanim stazama. Istraživači moraju da koriste čamce i helikoptere da bi se približili plemenu. A kada već zađu u prašumu, neretko postaju žrtve malarije, bolesti na koje su domoroci imuni.

Senoje su prevashodno vegetarijanci, mada se povremeno hrane i mesom. Ribu hvataju tako što razbijaju tvrde plodove određenog drveta o kamenje na rečnoj obali. Sok koji se izlije iz plodova tera ribe da isplivaju na površinu, koje zatim postaju lak plen za ribolovce.

Pleme krasi izuzetna miroljubivost; nasilje u svakom obliku posve im je strano. Okolna ratoborna plemena ih ostavljaju na miru prvenstveno zbog toga što zaziru od njihove magijske moći. Žive u međusobnoj slozi i saradnji. Njihov je glavni moto „Sarađuj sa svojim bližnjima — a ako već moraš da se suprotstaviš željama bližnjih, suprotstavljaj im se sa blagošću i razumevanjem." Mada izuzetno kooperativni, oni su takođe i veliki individualisti. Svaki pojedinac zasebno razvija jedinstvenu ličnost i svojevrsnu kreativnost.

Možda je jedna od najimpresivnijih karakteristika pripadnika plemena Senoje— njihova izvanredna psihološka ravnoteža. Oni uopšte ne poznaju neuroze i psihoze. Mada je teško poverovati u tu činjenicu, o tome svedoče iscrpni izveštaji istraživača koji su provodili određeno vreme u neposrednom kontaktu sa plemenom. Senoje pokazuju izuzetnu emocionalnu zrelost. Kao rezultat njihove visoke psihološke razvijenosti, oni ne osećaju potrebu za posedovanjem — bilo stvari ili ljudi. Zbog dobre organizacije u okviru grupe, potrebno im je malo vremena da bi prikupili onoliko materijalnih dobara koliko im je dovoljno za preživljavanje: jednoj zajednici je, na primer, potrebno oko nedelju dana da sagradi kuću koja će trajati nekih pet, šest godina; još jedna nedelja im je potrebna da raskrče prašumu i počnu da obrađuju zemlju; a zajedničko prikupljanje hrane oduzima im svega par sati dnevno. Ostatak vremena bave se kreativnim poslovima i snovima.

Ne postoji naučna studija na osnovu koje bi se moglo dokazati da njihova miroljubivost, kooperativnost, kreativnost, mentalno zdravlje i emocionalna zrelost predstavljaju rezultat njihovog jedinstvenog odnosa prema sadržajima snova. Međutim, može se pretpostaviti da upravo njihov rad sa snovima predstavlja osnovu razvitka navedenih psiholoških karakteristika.

DREVNA PSIHOANALIZA

Dr Patriša Garfild je, uz pomoć materijala prikupljenog od istraživača na samom terenu, kao i iz razgovora koje je uz pomoć tumača vodila sa pojedinim članovima plemena, izdvojila osnovne karakteristike njihovog rada sa snovima.

Prvo pravilo glasi: „Suprotstavi se svakoj opasnosti koja ti preti u snu i savladaj je". Na primer, dete će za vreme doručka ispričati svojim roditeljima da ga je u snu progonio tigar. Nastavak razgovora mogao bi izgledati ovako:

,,A šta si ti učinio?", pita otac.

„Trčao sam koliko me noge nose. Tigar mi se sve više približavao. Nisam mogao više da trčim. Probudio sam se veoma uplašen."

„Dobro je što si sanjao taj san, sine, ali učinio si veliku grešku", komentariše otac. „Tigrovi koje vidiš u džungli u budnom stanju doista mogu da te povrede, ali tigrovi koje sanjaš noću mogu jedino da te povrede ako bežiš od njih. Oni će nastaviti da te progone sve dok budeš bežao od njih. Sledeći put kada budeš sanjao taj san, moraš se zaustaviti i suprotstaviti se tigru. Ako te napadne, moraš se boriti s njim."

„Ali šta ako je suviše jak za mene?"

„Pozovi prijatelje iz snova u pomoć, i nastavi da se boriš dok ne stignu. Uzvrati na svaki napad. Da li si me dobro razumeo? Nikada nemoj bežati. Uvek se suočavaj s opasnošću."

Dakle, prvo i osnovno pravilo, suočavanje s opasnošću i savladavanje opasnosti, je temeljno pravilo Senoja sistema kontrole snova. I vi možete doživeti dramatične promene u svom životu ukoliko se u snovima suprotstavite opasnim situacijama i savladate ih. Američki psiholog Kalvin Hol je na osnovu statističkih proračuna došao do zaključka da se agresija javlja u više od 50% snova koje sanjaju Amerikanci u doba adolescencije. Sanjač se u tim noćnim morama uglavnom nalazi u ulozi progonjene žrtve. Međutim, koristeći navedeni princip, čovek može značajno da izmeni sadržaj svojih snova i tako u potpunosti eliminiše noćne more.

Drugo osnovno pravilo glasi: „Prepu­sti se svakom sanjanom užitku do mak­simuma". Ovo pravilo se odnosi kako na vođenje ljubavi sa ljubavnikom iz sna, ta­ko i na snove o letenju. U oba slučaja sanjaču se savetuje da se uživi u san i doživi čulno zadovoljstvo u potpunosti.

Treće opšte pravilo glasi: „Učini sve da san dobije pozitivan ishod". Na pri­mer, ukoliko Senoja dete ispriča da je sa­njalo da pada sa velike visine, majka ili otac će mu reći:

„Kakav divan san! A šta si ti učinio?"

„Ništa. Samo sam padao sve dublje i dublje. Bio sam veoma uplašen i probu­dio sam se pre nego što sam se razbio o zemlju."

„Pa to je bilo pogrešno. Duhovi zemlje te vole. Zvali su te jer su hteli nešto da ti pokažu. Moraš nastaviti da sanjaš bez ob­zira na strah. Pokušaj da se opustiš i do­pusti sebi da padneš na zemlju. Tu ćeš pronaći mnoge interesantne stvari. Slede­ći put kada budeš sanjao taj san, potrudi se da poletiš. Videćeš kako je divno leteti. Odleti do nekog zanimljivog mesta i istra­ži ga."

Čak i negativna iskustva kakva su, na primer, biti ranjen ili ubijen u snu, valja preobratiti u pozitivna. Ako je dete bilo ranjeno u snu, kaže mu se da je ono na taj način napadaču oduzelo deo njegove moći i oslabilo njegovu snagu. Ukoliko je sanjalo da je bilo ubijeno, kaže mu se da je ono tada zauvek prisvojilo napadačevu snagu. Stoga će se ono istog trenutka po­novo roditi, ovoga puta u lepšoj i snažni­joj formi.

Cilj je, međutim, da sanjač na kraju sna dobije poklon od sanjanog lika, po­klon koji će kasnije podeliti sa svojom po­rodicom, prijateljima i čitavim pleme­nom. Sanjač, dakle, nikada ne sme da dopusti sebi da dovrši san bez pozitiv­nog ishoda. Treba da istraži mesto gde je pao, da odleti nekuda, da vodi ljubav do orgazma, da se bori do smrti, i uvek da ponese iz sna nešto novo i kreativno.

„SMRT" NEPRIJATELJA

Kako bi čovek mogao da primeni u praksi ova opšta pravila? U svakom snu u kome ste žrtva, tj. objekat nečijeg agresiv­nog čina, vi treba da postanete, psiholo­škim jezikom rečeno, „recipročno agresiv­ni". Uzvratite na napad i borite se do smrti. Ako je napadač isuviše jak, možete pozvati saveznike iz snova da vam pomog­nu, ali bitku morate voditi sami sve dok ovi ne pristignu.

Senoje smatraju da je smrt neprijatelja u snu dobra stvar. Prema jednom od istraživača kulture plemena Senoja, psiholo­gu i antropologu Kilton Stjuartu, smrt ne­prijatelja u snu znači oslobađanje pozitiv­ne energije iz senovitog dela sanjačeve lič­nosti.

Na ovom mestu valja istaći da neki psiholozi i terapeuti sa Zapada ne odobra­vaju „ubijanje" likova iz snova. Oni pre­poručuju druge tehnike, kao što je gleda­nje napadača pravo u oči bez uzmicanja, navođenje napadača na izvođenje neke ak­tivnosti koja će u potpunosti iscrpsti nje­govu snagu, ili, jednostavno, uspostavlja­nje prijateljskih odnosa s njima. U sistemu Senoja, međutim, „ubijanje" napadača nije škodljivo, jer „ubijena" biva samo ne­gativna strana sanjanog lika, dok pozitiv­na preživljava u formi saveznika ili prija­telja. Vi, dakle, možete da se suprotstavi­te negativnom liku iz sna bilo putem jed­ne od navedenih metoda konfrontacije, ili da ga ubijete, popunjavajući upražnjeno mesto pozitivnom energijom.

Jednom kada Senoa savlada svog ne­prijatelja, on od njegovog „duha" traži po­klon. Ovaj poklon može da bude pesma, priča, igra, slika, neka lepa stvar. Ili, pak, nešto korisno: novo otkriće ili rešenje određenog problema. S druge strane, Se­noje smatraju da su ljubavni i seksualni kontakti, koji sanjaču pričinjavaju zado­voljstvo, u svakom pogledu poželjni i da ih treba dovesti do vrhunca. Oni veru ju da čovek ne može imati previše ljubavi u snu. Sanjač ne treba da se stidi nijednog odnosa, jer su svi likovi koje čovek sanja, bilo pozitivni ili nega­tivni, u krajnjoj liniji delovi sanjačevog „ja" koje treba integrisati u svesnu ličnost.

Na kraju ljubavnog odnosa, sanjač će zamoliti svog ljubavnika iz sna da mu po­dari nešto po čemu će ga se sećati. Taj poklon treba da bude neka lepa ili korisna stvar, kao i u prethodnom slučaju. Među­tim, za razliku od prethodnog slučaja, ka­da sanjač zahteva poklon od pobeđenog napadača, ovoga puta sanjač svog ljubav­nika moli za poklon.

Kada se dogodi da sanjač susretne ne­ki prijateljski lik, on treba da prihvati njegovu pomoć; zatim treba da mu iskaže zahvalnost za pomoć koja mu je pružena i da ga zamoli za poklon; i na kraju, kada se probudi, treba da upotrebi poklon (stvar, uvid, rešenje) koji mu je dat za do­brobit čitavog plemena. Ako je lik iz sna izuzetno prijateljski nastrojen prema sanjaču, sanjač bi trebalo da ga zamoli da postane njegov vodič. Istraživači su utvrdili da obični pripadnici plemena poseduju jednog ili više takvih „duhova-vodiča" koji potiču uglavnom iz kamena ili kakve biljke. Samo retki među njima, njihovi šamani, mogu imati mnoštvo „duhova-vo­diča", na primer, sa svojstvima tigra ili kakve druge životinje. Kada se pojave u snovima, ovi „duhovi-vodiči" nazivaju sanjača kome pripadaju „ocem". Oni mu dođu kao njegovi „mali prijatelji" koji ga snabdevaju različitim informacijama o plesu, muzici, religiji . . ..

Sa psihološkog stanovišta, postati ,,ocem" mnogih malih „duhova-prijatelja" znači izgraditi samouverenu, nezavisnu i stabilnu ličnost. Prikupljajući prijatelje iz snova, čovek stiče podršku koja će mu uliti hrabrost i samopouzdanje kakvo ra­nije nije poznavao.

Primenjujući principe sistema kontrole snova Senoja, sanjačevo unutrašnje is­kustvo menja se u pravcu sve veće inte­gracije njegove svesne ličnosti. Posledice neprijatnih iskustava iz budnog života pr­vo bivaju neutralisane, a zatim prožete pozitivnom energijom. Tako neprijateljski likovi, ukoliko se pojave, više ne izazivaju strah kod sanjača, pa i dnevna napetost popušta, ustupajući mesto opuštenosti i hrabrosti u suočavanju sa neprijatnim iskustvima u budnom stanju. Energija kojaje ranije služila za izgradnju negativnih li­kova sada služi da se izgrade korisni, kreativni produkti u umu. U svakom slu­čaju, ostvarenje kontrole snova je dug i nimalo lak proces. Ali, moguće je prevazići nestvarne strahove koji vas inhibiraju i sprečavaju da živite punijim i intenzivni­jim životom.

Primenjujući neke od navedenih prin­cipa kontrole snova, dr Patriša Garfild pi­še da je već nakon nekoliko meseci doživela njihov blagotvoran efekat u svako­dnevnom životu. Sanjala je, naime, kako je progoni nekoliko muškaraca, na čelu sa njenim mužem. Kada je, posle uspešne borbe, uspela da ih savlada, ona se sprija­teljila s njima i to ponovno uspostavljeno prijateljstvo bilo je krunisano zajednič­kom proslavom. Dakle, primenila je u snu nekoliko postupaka karakterističnih za sistem Senoja — uspostavljanje prijatelj­stva sa napadačima i deljenje hrane s nji­ma. „Posle par dana", nastavlja ona, „po­svađala sam se sa svojim mužem. On je bio uvređen i besan, što je i u meni iza­zvalo ljutnju, ali umesto da se rasplačem, što je moja tipična reakcija na agresiju i bes, odjednom sam shvatila da ne moram da budem ljuta samo zbog toga što u nje­mu već kipti bes. Mada sam bila racio­nalno svesna te činjenice već duže vreme­na, nikada do tada nisam mogla u potpu­nosti da je osetim i doživim. Zadržavaju­ći unutrašnji mir i hladnokrvnost, pošlo mi je za rukom da razrešim situaciju bez dodatnog stresa. Bila sam zapanjena činje­nicom da sam, suočena sa napadom, us­pela da zadržim čvrstu unutrašnju kontrolu, upravo kao i u snu."

(Šire o snovima i kontroli snova u različitim kulturama i epohama čitajte u „Kreativnom sanjanju“ Patriše Garfild. Link: Amazon)

Priredila Ana Bešlić

Preuzeto sa: link

Oficijalni sajt autorke dr Patriše Garfild: http://www.patriciagarfield.com/
Besplatni clanci sa njenog sajta:
Women's Dreams, Men's Dreams: The Difference
Pregnancy and Childbirth Dreams
Nightmares and What to Do About Them (Also Useful for Adults)
The Dreams of Hans Christian Andersen
Guidelines for Coping with Nightmares After Trauma
What are Universal Dreams?
Dreams During Grief (From The Dream Messenger: How Dreams of the Departed Bring Healing Gifts)
Child Dream Interpreter Tool

Clanak: Poruke iz Snova PDF

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned feb 08, 2009 9:01 pm 
Moderator

Citat:
Kad sam mislio da sam umro i pošao putem kojim se ide poslije smrti naišao sam u nekoj pećini na milijarde crnih (kao od katrana) ljuckih ljuštura. Te ljušture su posjedovale sjećanja na život tog tijela, imale su inteligenciju čak i svijesto sebi. Mada su meni bile izuzetno gadne pa se nijesam zadržavao kod njih ali među njima je bilo i rodbine i ljuštura iz prošlih života.

Po svemu sudeći, proces tranzicije, odnosno smrt, se ne okončava napuštanjem fizičkog tela.

Prema nekim opisima, posle nje sledi karakteristično premotavanje filma, jer se događaji i životna iskustva u vidu neke vrste energetske strukture čuvaju u eterskom dvojniku – takozvanom životnom telu. (ovde mi je izuzetno zanimljiva veza sa postupkom rekapitulacije). Ono je tokom života povezano sa fizičkim telom, ne odvaja se od njega tokom snova, za razliku od astralnog tela. I ono se posle ovog sumiranja životnog filma, sačuvanog u nekom vidu energetskog zapisa, raspada.
Svest se premešta u astralno telo – telo emocija – i one se prerađuju dok se iz njih ne izvuče supstrat životnog iskustva. Drugim rečima lekcije se uče na jednom drugom nivou. Astralno telo se zatim napušta – kako to neki autori nazivaju, duša se oslobađa „tela“ i prelazi na duhovni plan – i kod nekolicine autora se takođe mogu naći opisi astrala koji obuhvataju postojanje „astralnih leševa“, koji imaju neku vrstu inteligencije i često čuvaju sećanja.

Citat:
Ja imam pitanje o ovom terminu "svjesni" , kako znate da ste se "svjesno " negdje probudili ili "svjesno" nasli na Astralu , sto vam govori da je to svjesnost i kakva je to vrsta svjesnosti, mentalna ? astralna ? fizicka ? ...duhovna ?
Sto ako je to San da ste svjesno se negdje nasli , probudili i slicno....

Samo bih pomenula da je iskustvo samosvesti potpuno suprotno egoičnoj strukturi i našoj uobičajenoj apsorbovanosti mislima i spoljnim događajima, tokom koje smo u nekoj vrsti polu-budnog stanja. Kada se uporedi sa stanjem samo-svesti ono zaista podseća na san. I činjenica je da ga možemo održati tokom veoma kratkih perioda.

Ono moje iskustvo iz real-time zone je imalo prizvuk realnosti, ali zaista ne i istinske svesnosti.

Procena šta osećaj svesnosti konkretno znači – u snovima i u budnom stanju – leži na svakom tragaocu pojedinačno i u nedostatku drugog kao reper za ovu procenu može da posluži nepristrasna i poštena procena objektivne stvarnosti (nadam se da je shvatanje ovog pojma u vidu opipljive materijalne stvarnosti prevaziđeno :wink: ).

Citat:
u zadnje vrijeme je u ovoj temi izvršen toliko jak subjektivni utcaj iz dva pravca. Jedan je sadržaj iskustva, a drugi interpretatotorski. Iz ugla odgovornosti je neuporedivo opasniji ovaj drugi u smislu nabacivanja realiteta u okviru nečijeg zacrtanog programa. Iznositi sadržaje svojih iskustava ne remeti spoznaju sve dok ne dobije ovaj drugi smisao.
Problem je što se ovaj drugi uticaj špekulativno oslanjao na ovaj prvi i iritirao stvaranje zaključaka koji su se oteli mogućnosti samoperceptivne kontrole.

Uz saglasnost sa ovom konstatacijom dodala bih da iznošenje iskustava i po mom mišljenju nudi odličan materijal za poređenje i možda bolju verifikaciju sopstvenih iskustava. Može takođe biti i veoma sugestivno i mislim da je dobro težiti balansu. Konkretno smatram da je u ovom poslednjem periodu upravo „isplivavanje“ nekih iskustava bilo od prilične opšte koristi.

A priključiću se temi i u pogledu iskustva i interpretacije, jer je možda vreme da se stare zanimacije izvuku iz rukava. :wink:

Naredni, nedavni san bi u stvari pre odgovarao topicu „Snovi“, jer nije bio lucidan, već simboličan, međutim, postam ga ipak ovde iz dva razloga.
Jer se nadovezuje na temu o kontemplacijskoj zoni. I

jer se nadovezuje na pomenutu povratnu spregu razvoja svesti preko snova.

Ona od vas doduše zaista neće učiniti Teslu ili Mocarta :wink: , niti vam omogućiti vam da naučite strane jezike, da naučite da svirate na instrumentima, na kojima god poželite. Oblik je malo drugačiji i bilo bi važno ovu tačku razjasniti.

Citat:
I meni se desavalo da rijesim neki zadatak iz matematike na faksu u snu jer sam prije spavanja duboko razmisljala o rjesenju a da nisam tko zna da li bi tako nesto i sanjala.

Ovde je u stvari reč o posebnoj funkciji snova, koja predstavlja most između svesnog i nadsvesnog dela psihe i to jeste veoma važan aspekt sanjanja. Većim obraćanjem pažnje na snove ova funkcija se razvija, međutim ona može da da samo podsticaj za proširenje budne svesti, ako ih ona koristi na odgovarajući način, a ne da njene kapacitete „preskoči“.

Zapisivanje snova veoma pomaže, pored ostalog i zato što se uključuje motorički centar. U početku će to biti samo nekoliko nejasnih i nepovezanih sitnica, nema veze, zapišite ih, veoma brzo će početi da se ispoljava znatno više detalja.

Navela sam jedan primer na „kreiramo li svoje realnost“ o ovom delovanju upravo da bih ilustrovala ovu vezu. Ta serija snova je trajala tokom dužeg perioda – bilo bi suviše prepričavati ih - i predstavljala je ne gotove informacije, već određene podsticaje. Taj podsticaj se uvek nadovezuje na već postojeće znanje i potencijale budne svesti i samo od nje zavisi na koje će ih načine obraditi. Moj zaključak iz tih podsticaja možda, čak verovatno nije tačan, ali su me oni usmerili ka određenoj literaturi, omogućili slaganje nekih kockica i proširili receptivni okvir, a možda će naredni podsticaji omogućiti drugačije slaganje puzli. Da li ću ih tačno protumačiti, zavisi isključivo od moje sposobnosti da te podatke obradim i povežem sa prethodnim znanjem.

Navešću još jedan san u dosta skraćenom obliku, kao još jednu ilustraciju ovog principa. Jedan deo sam već postala.

San se veoma jasno nadovezao na neke razgovore o kontemplacijskoj zoni, dakle o smrti, kao i na razgovore o odnosu između sopstvene individualnosti i saradnje sa drugima, čija vam vibracija odgovara.
Preskočiću uvod i izostaviti imena:

Posle uvoda počinje najbolji i najneobičniji deo sna. Odjednom pred sobom vidim potpuno fascinantnu scenu: veoma intenzivne boje koje se prelivaju, najviše zelene i plave i vidim ljude, koji su sasvim eterični i nalaze se u nekom bestežinskom stanju i – što nisam pomenula - jedna osoba, koja je sada mrtva – muškarac - je jedan od njih. Na pozadini tih boja prolazi tekst jedne pesme. Ti ljudi su zajedno napisali tu pesmu.

Zatim se scena menja, ja sam ponovo u ulozi posmatrača, kome se prikazuje scena: ovaj put to podseća na puštanje slajdova nekog filma. Vidim tu istu (mrtvu) osobu kako slaže neke slajdove, snimke i nekoliko sličnih scena, što sve liči na premotavanje nekog filma. Onda u istom stilu – premotavanja filma - počinje scena gde je nekoliko ljudi na ulici, oni razmenjuju neke slajdove, snimke i štampane materijale. I javlja se ideja da su to delovi „biografije“.

Zatim počinje drugi deo sna, u kome je atmosfera izuzetno pozitivna, ali se na žalost slabije sećam detalja. To je neko naše 3D okruženje, ali malo drugačije nego inače. Nalazim se u nekoj kući blizu obale. Obala je kamenita, a kuća baš i ne podseća na običnu kuću. Mnogo otvorenog prostora, sve je nekako uklopljeno u okolinu. Tu je dosta različitih ljudi, uglavnom ljudi koje znam i oni kao da žive u nekoj vrsti zajednice. Međutim, svako je nekako istovremeno i sam za sebe i ono što dominira je neko stvaralaštvo. Svako se nečim kreativno bavi. Na samom početku, tu su moje ćerke i jedan prijatelj – taj deo dugo traje, nešto zajedno pravimo - zatim jedna prijateljica koja mi pokazuje neke zaista veoma lepe i krajnje neobične aranžmane sa cvećem itd. Još detalja i ljudi kojih se ne sećam dovoljno dobro.

Najzad ulazim u jednu prostoriju u kojoj je jedan moj dobar prijatelj, koji razvija neke snimke i pokazuje mi neke materijale i neku vrstu kartoteke, koja je ogromna. Tu se budim.

Poslednji deo na nivou čistih simbola predstavlja congregatio, tzv. okupljanje. Obično ukazuje na sabiranje rascepkanih delova naše ličnosti (oko magnetnog centra/ nukleusa psihe). Ovo je i na nivou simbola neobičan congregatio, jer nema karakterističnog kretanja (dolaženja, okupljanja, zajedničkog kretanja prema nečemu, isl.). I drugo, neobičan je u tome što svi – pored toga što su „okupljeni“ –imaju i izraženu individualnost. Kod ove vrste simbola, to se obično ne javlja u tom obliku.

Identitet osoba, koje slažu kartotetku, njihov međusobni odnos i moj odnos prema njima ima lični karakter ali i na nivou čistih simbola bitno značenje, međutim, nije toliko bitan za opštu upotrebu :wink: .

Ostatak informacija o kontemplacijskoj zoni i saradnji/individualnosti je to što je dato.

To je ono što nam snovi nude. Dalje podsticaje za traganje, koji se, baš kao i nemo znanje, opet mogu javiti isključivo ako imaju za šta da se uhvate – dakle za pravo znanje – samo ako je percepcija pročišćena i samo ako smo spremni da ih prihvatimo kao podsticaje, a ne kao gotove istine. I novi podsticaji dolaze samo ukoliko smo prethodne na neki način obradili. Neka vrsta namere takođe igra ulogu – pitate i dobijete odgovore :wink: – odnosno ne odgovore, već ovakve podsticaje.

Kod mene ovaj most funkcioniše isključivo u simboličnim snovima. To mi je i logično jer se celovitost psihe jednostavno manifestuje na simboličan način.

Prema mom iskustvu lucidno sanjanje snovima uz svest da sanjate dodaje jedan element volje. Jedan od najlepših takvih snova koji sam imala je negde na snovima: izvodila sam neke akrobatske skokove, pomislila u jednom trenutku da mogu da produžim skok i da nastavim let i jednostavno sopstvenom voljom nastavila kretanje na dvadesetak cm iznad zemlje, dosta dugo kružeći po sali. Još nisam doduše voljno preskočila nijedan krov :wink: .

Za sada lucidnost ili veća kontrola u snovima prema mom iskustvu nisu doprineli boljem funkcionisanju mosta, ali snovima jesu pružili jedan dodatni, veoma lepi element. Da li ova volja može povratno da deluje i na volju u budnom stanju još ne mogu da kažem sa sigurnošću.
U vezi sa umetničkom/naučnom inspiracijom i snovima:
Veliki umetnici i naučnici jesu „vukli“ informacije iz snova, ali su postali veliki stvaraoci ne zbog svojih snova, već zbog stvaralačkog potencijala svoje budne svesti. Plod ne donose snovi sami po sebi, već autonomna svest koja radi sa njima.

Vukli svesno ili manje svesno je važno naglasiti, jer se na primer muzička ili pesnička inspiracija (ne mislim na naša piskaranja, već na istinske genije) ne vuče iz zone uobičajenih lucidnih, pa čak ni astralnih snova i Mocart je sigurno nije sakupljao u punoj svesti boraveći u njima. To su zone u kojima se stvarnost očituje u čistim, potpuno apstraktinim arhetipovima i sposobnost velikih umetnika se sastoji u tome da ponesu podsvesna sećanja iz tih zona I pronađu istinski izraz za ova arhetipska značenja. „Orlova značenja“ :wink: .
Delo istinskih genija uvek ima taj arhetipski prizvuk.
Muzička inspiracija je ipak nešto posebno i po stepenu svoje apstraktnosti, neopipljivosti i nematerijalnosti predstavlja neku vrstu čuda.

I opet taj Štajner – ali kod njega sam zaista našla verovatno najbolje opise ove veze između umetničkog/naučnog stvaranja i inspiracije u snovima, posebno muzičke inspiracije.
Obuka koja se odvija tokom abdukcija– kako teoretska tako i praktična – je opet nešto sasvim drugo i predstavlja veoma zanimljiv i indikativan aspekt ovog fenomena. (jeste, užasna sam :mrgreen: )
I opet je pitanje lične odgovornosti tragaoca – prevashodno za sebe samog, a zatim i za druge, ako odluči da neke ideje prenese – da proceni da li je u konkretnom slučaju reč o „mostu“ ili o dreamscape – manipulaciji. Dobro poznavanje funkcionisanja snova, nedostatak samovažnosti i spremnost da se svoja iskustva nepristrasno, bez željnog mišljenja preispitaju - su apsolutne pretpostavke za postizanje koliko-toliko tačne procene.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon feb 09, 2009 10:31 am 
Član foruma

Arja je napisao/la:
Prema mom iskustvu lucidno sanjanje snovima uz svest da sanjate dodaje jedan element volje. Jedan od najlepših takvih snova koji sam imala je negde na snovima: izvodila sam neke akrobatske skokove, pomislila u jednom trenutku da mogu da produžim skok i da nastavim let i jednostavno sopstvenom voljom nastavila kretanje na dvadesetak cm iznad zemlje, dosta dugo kružeći po sali. Još nisam doduše voljno preskočila nijedan krov :wink: .

Zapravo, taj element volje je potreban da bi san zavrsio DOBRO odnosno kako se sanjacu svidja - jel tako?

Ja imam iskustvo gdje se san zavrsi ne po mojoj volji ili cvrstoj namjeri, nego obicnoj ZELJI.
Odnosno, u snu gdje mi prijeti opasnost prizeljkujem da se spasim ali istovremeno i strepim da necu, i na kraju budem spasena na neocekivan nacin (znaci nije moja volja jer ja ne znam nista o tom nacinu unaprijed).
I sto sada zakljuciti iz takvog sna?
Da "jos nije moje vrijeme za odlazak"? :)
(Ali ne, jer imam periode kada sanjam da sam ubijena i u zadnjem takvom snu kojega dobro pamtim, nakon sto sam ustrijeljena u glavu uz sistanje sam izasla kroz vrh iste i nasla se u svom tijelu na krevetu ...)
Mozda zelja nekad djeluje jednako kao namjera?
Svakako, meni je daleko je ljepse i vise mi znaci kada mi se ispuni zelja za koju nisam sigurna da li ce se ispuniti nego kada nesto "zacrtam" da mora tako biti (namjera) pa se to ispuni...
U prvom slucaju imam osjecaj da nisam samo ja ta koja sudjelujem (nego i Priroda?.. "v sodelovanju z naravo" :mrgreen: ) a u drugom imam osjecaj da sam sve to izazvala ja sama, sto mi zbog necega bas ne stima...

A preko krovova i balkona cesto preskacem da bih stigla negdje i to mi je normalno jednako kao hodanje :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon feb 09, 2009 3:04 pm 
Član foruma

Charleston, znaci sanjas "Fruktal" snove :mrgreen:

Eto sad moram sam sebe da opomenem:

:offtopic: #-o

:mrgreen:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 322 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.