Pozdrav, brate Formo!
Evo me baš obaradova!
Uhhh, ... počeh se pitat šta te tolko dugo nema ...
...
Ovdje
se u međuvremenu (doduše, po mom shvatanju u najboljoj namjeri) pisalo da omalovažavam tvoja iskustva, da te navodim da ih interpretiraš na drugi način, i još što-šta grđe od toga (uhhh, sad zvučim kao tužideda),
iako od svih ličnih iskustava iznesenih na ovom forumu tvoja uvažavam i cijenim po-najviše,
a što si ti, vjerujem, do sada i osjetio svojom intuicijom ...
Ali,
pošto pisana riječ neima onaj fini sok životne neposrednosti i može ponekad da se tumači dvosmisleno i raznosmisleno, zbog onih dobronamjernih diskutanata koji u mojim postovima nisu prepoznali dobre, dobrije i najdobrije
namjere,
osjećam potrebu da još jednom pojasnim da sam u dosadašnjoj diskusiji s tobom, kao osobom koja od svih članova ovog foruma (po mom viđenju) ima najviše lične prakse i iskustva u onoj polovini stvarnosti koju zajedničkim imenom označavamo kao snove, namjeravao da u našem sopstvenom viđenju ove naše
snojave,
iliti sveukupne stvarnosti, udruženim snagama pokušamo iskristalisati neka nova viđenja pojma sveukupne stvarnosti,
i produbiti, provisiti i proširiti način gledanja na naša lična iskustva snova i jave
(dakle i tvoja i moja), bez ikakve namjere omalovažavanja ili diskvalifikacije tvojih iskustava, nego naprotiv ... kako bi se takva iskustva, u kontekstu sveukupne stvarnosti, od strane obojice, kroz razmjenu ličnih iskustava, sagledala iz još kojeg, drugog i drugačijeg ugla, osim onog jednog (ustaljenog) načina gledanja ..., a sve cijeneći da će ta razmjena naših pogleda i iskustava snojave biti obostrano zanimljiva i korisna zabava (a možda se takva igrica dopadne i nekom od posmatrača sa strane) ...
Iz tvoje
dosadašnje diskusije shvatih da i tebe ovo očijukanje snojavom zanima i da u tome uživaš, pa ako je zaista tako ... da onda nastavimo tamo gdje smo stali ...
(Međutim, ako te to u bilo kojoj mjeri opterećuje, smara ili smeta, molim te da mi jasno staviš do znanja da takvu zabavu ne želiš) ...
...
A stali
smo kod direktnog i neposrednog PRELAZA iz sna u javu koji se dešava u trenucima dok je snivana (ili astralna) slika još na ekranu svijesti, a ispod nje se sa podizanjem očnih kapaka ukazuje ono što zovemo java ili zbiljna stvarnost ...
S tim u vezi,
da dodam još samo par kraćih ličnih opaski:
Ako izuzmem doživljaj iz djetinjstva u kojem umislih da spoznah Pra-Iskonsku Pra-zninu, i ako izuzmem opčinjenost i opčaranost mojom karmičkom Evom, taj prelaz mi je do sad nešto najveličanstvenije i najspektakularnije u životu ...
I, premda ga, kao i ti, doživjeh samo jednom, to mi je do sada najjača potvrda energetske, nematerijalne, idejne, istinske ... prirode realnosti kao JEDINSTVA ... sna i jave (SNO-JAVE) ...
i prva prava iskustvena potvrda davnašnje djetinje spoznaje da ništa (čvrsto, trajno i materijalno) NE POSTOJI ... (uhhh, opet ovo ponavljam ...) ...
I, još,
čini mi se da je tu vrstu prelaza zaista teško izvesti, i da je za uspješno ostvarenje tog poduhvata neophodna izuzetno snažna volja i veliki energetski napor ...
Posebno napominjem
da još nigdje u pisanoj literaturi, pa čak ni kod Kastanede, ne naiđoh na tu vrstu doživljaja (s tim što ne tvrdim da to u knjigama nigdje nije opisano, nego da to u literaturi nigdje nisam lično sreo) ...
(Ako je neko od ostalih diskutanata to lično doživjeo, ili o tome negdje čitao, volio bih o tome prodiskutovati) ...
A za tebe, pošto si to i sam iskusio, tri pitanja:
Ne podsjeća li te ova vrsta prelaza na promjenu kanala na ekranu naše svijesti (televizije)?
Ne čini li ti se poslije tog prelaza java kao ... neka vrsta nastavka ili produžetka ... sna ... (samo sa drugačijim sadržajem, naravno)?, i
Ne narušava li kod tebe takav doživljaj (makar i u minimalnoj mjeri) ustaljeni osjećaj materijalnosti (čvrstoće i trajnosti) onog što zovemo fizičkom realnošću?