Desava mi se potpuno nepoznata situacija u zivotu i to, sto se odvija na takav nacin i sto ja ovako reagujem, mislim i osecam, je rezultat neke dugogodisnje borbe sa strahovima, onim normalnim nasim svakodnevnim, koje i ne registrujemo kao neki problem, a i onim velikim…. mislim da je meni sad ovako samo zahvaljujici tim promenama i nekim oslobadjanjima...
OCEKIVANJA
Covek sa kojim mi se zivot preplice poslednjih 25 godina, sa kojim sam prosla sve oblike povezanosti, bili smo i momak i devojjka, i ljubavnici, i ziveli zajedno deset godina, bili smo sve sto je moglo da se bude i potrosili smo polako tu zensko-musku vezu. Ostali smo samo ljudi jedan drugom i rastali se, srecni, pre par godina, krenuo svako svojim putem, ja se vratila u grad u kome sam se rodila, on ostao u Bg i culi smo se oko svih zivotnih odluka, ljubavnih problema sa ljudima sa kojima smo ostvarivali odnose, nesuglasica s prijateljima.. pre godinu dana je pao u nesvest, odvezli su ga u hitnu, samo je rekao da me pozovu, ja sam odmah sela u autobus i stigla u Bg, gde je on operisan.... od tada provodimo vreme zajedno, kao dva najbliskija bica, kao dva prijatelja, dosao je posle bolnice kod mene na oporavak..... a onda su poceli neki drugi problemi, pa se ispostavilo da ima rak, a onda i da ima i metastaze i lekari mu daju jos malo vremena.... kada su nam u BG konacno bili rekli o cemu se radi, seli smo u kola, krenuli kuci, putuje se oko 3h, pustili muziku i, uglavnom, cutali, vrlo mirni, svako sa svojim mislima.... meni su krenule slike sahrane... gotovo je, sahranjujem ga i ostajem sama... ja odmahnem glavom i ne dam svom sebicluku da izviruje, malo se zagledam u krajolike, kad ono – opet isto, u mozgu ceo film - i sahrana i kako sam obucena i gde stojim, s kim razgovaram, a s kim ne....ja ga opet zaustavim, ono opet napadne... i tako me je iskusenje straha i sebicluka napadalo sve do kuce... azdaja sa sto glava.... kad smo stigli u stancic, seli smo da veceramo, pogledali se, nasmejali.... On kaze „evo, dusho, da ti kazem, ja se ne plasim... razmisljao sam, srecan sam, drag mi je moj zivot, bilo mi je lepo, a jos ovo sto imamo u poslednje vreme odkad smo ovde zajedno nisam ni slutio da moze da postoji, ovaj mir ljubavi, spokoj... srecan san i spreman sam i da zivim i da umrem.... ako treba da seku nesto, neka seku... nisam siguran da zelim hemiterapije i zracenja, ali videcemo....“ Ja sam rekla „ ja sam celog zivota, u situacijama kada mi preskoci srce i uplasim se smrti, imala jedan adut u rukavu, a to si ti... i svaki put samo pomislim, pa neka i umrem, samo nek bude tu da me tad grli i necu se plasiti.....i strah nestaje… a sad sam zahvalna za to sto ja tu ruku mozda necu dobiti, ali zato tebi mogu da dam moju...i zadovoljna sam i mirna „ nikakvih suza nije bilo, nasmejali smo se i seli da jedemo... Od tada smo zajedno skoro 24h, on jako otezano hoda, ja sam uspela da obezbedim sredstva za troskove koje sada imamo i tek cemo imati, prestala sam da radim, sve sto sam zapocela, zatvorila sam... on se uci polako da prima... nije to lako... stalno se plasis da ne dosadis onom ko je uz tebe, ko ti pomaze, pa sam ja primetila kako mu se glas snizava kad me zove, kako izbegava da me zove, nesto istrpi, pa mu ja dam jedno zvonce (lepo, srebrno, za poslugu, kupila sam ga odavno od cigana na Kalenicu), kazem mu da pozvoni, a ja se duboko poklonim i kazem „vas sluga pokorni, na usluzi“ pa smo se smejali i tako savladali taj deo sa zvanjem....sad on lepo pozvoni i ja ga cujem i vise se ne mucim ni ja i ne osluskujem dok perem sudove da li to cujem njega da me stidljivo zove, jer je zaboravio da mi kaze da mu nesto dodam, pa se oseca krivim sad sto me ponovo zove, pa se ja osecam lose sto ga nisam cula itd.... onda me gleda dok nesto radim po kuci i kaze „kako sad, cime ja sad da ti pomognem“? i ja sednem pored njega i kazem mu „evo, ovako ces da mi pomognes... slusaj me i pamti – ja se svakoga jutra budim ispunjena zahvalnoscu sto imam dve noge i dve ruke i sto imam mogucnosti da ucinim sve sto je moguce, jer JA GUBIM ako ti umres i sve sto radim, radim zbog sebe, a ne zbog tebe i nista na svetu mi ne dugujes, osim sto mozes da mi pomognes time da se potrudis da savladas osecaj krivice, jer je dzabe sve sto uradim, ako ti i dalje jedes svoju dusu..... eto, tako mi pomozi, molim te... i ako ti je tesko da poverujes da ovo sve s radoscu radim, a ti ajde promeni uloge i pretpostavi da sam ja na smrt bolesna. Samo pomisli na sebe bez mene... ja umrem i ti ostanes... sta bi sve bio spreman da uradis za mene samo da se to ne desi...“ razumeo je.... i evo, glavnog, sto sam htela da kazem u vezi ocekivanja i zelja – nemam ocekivanja.... nemam ocekivanja da ostane ziv... zelim samo da budem tu, da ga razumem i da mu pomognem da nauci da prima, bez da ga grize savest, bez da misli da je duzan da vrati necim... da mu se ocisti dusa... da iz nje izadje sve ono sto ju je jelo....da izgovori sve cega ga je ikada bilo sramota i da mu pomognem da oprosti sebi i da iz njega izadje rak koji se stvorio od svega onoga sto je uradio, a mislio da je sramota, od onoga sto nije uradio, od svih tudjih i njegovih ocekivanja, od svih osecaja krivice.... vazno je da se ocisti dusa, a da li ce preziveti ili ne, ne znam.... ja ne znam ni da li treba da prezivi, mozda njegova dusa hoce da se oslobodi, mozda se umorila i treba da ode, a mozda nije, ali ja to ne znam, niti mislim da treba da znam… ne ocekujem nista, ne vidim ga ni jedan dan unapred, a kamo li nekoliko meseci unapred, neka bude kako hoce, ali mi smo sad zajedno i delimo nesto beskrajno dragoceno... delimo zivot.... mi smo srecni ljudi, istinski duboko srecni ljudi, radujemo se, smejemo se, igramo igice na kompjuteru, dolazi mu drustvo (vremenom su se prenuli i prestali da se javljaju onim glasovima kojima se obracamo bolesnima na smrt, sad su opet normalni),... Evo kako to izgleda ... pored tebe sedi covek koji ti je beskrajno potreban, sve ste zajedno radili, razume te pre nego sto zines da kazes, sa kojim se smejes i cutis i svadjas i ti, maltene, znas da ga mozda nece biti za par meseci... drzis mu ruku, ali znas da ne mozes da je zadrzis... i shvatis da je to sreca, tu je, zajedno ste..... kao za Novu Godinu kad ima i ruske salate i reforma torte i sveg izobilja i ti jedes i jedes i znas da ce sve to nestati za par dana i vratice se pasulj, ali ne mozes da se najedes za sledecu celu godinu... i ne treba, samo ce ti se smuciti.... samo treba da se radujes i Novoj Godini isto kao i pasulju.... to je tako i dobro je.....
moj strah i sebicluk su, izgleda, savladani u tom putu u kolima prema kuci i vise se nisu javljali, osim vrlo retko kad cujem neku pesmu, pa mi krene neka patetika i samosazaljenje uz grlo, a ja ga presretnem pre nego sto stigne do ociju i nasmejem se i pitam ga samo „kuda? kuda smo mi to krenuli, a? I sta mi to zelimo? Mi bismo malo grcke drame, jel da?“ ... i tako ga u sekundi eliminisem... to su iskusenja, uopste ih se vise ne plasim, znam da je njihovo da me iskusavaju, ali mi vise nista ne mogu....i svaki put kad ih savladam, ja sam jos jaca, jer da bi bio covek nekome, moras da budes hrabar i jak i moras da budes u stanju borbe... u borbi nema vremena za strahove, sebicluke, samosazaljevanja....jer, kunem vam se, to su zaista izmisljene i besmislene emocije i nemaju veze sa dushom, to kristalno vidim sada, imaju veze samo sa licnim strahom kako ce tebi posle biti…. a stanje borbe je , u stvari, potpuni mir…. sve je zagonetka i postavljeno je tako da nas zavara, ako nam namere nisu ociscene.... Nista ne ocekujem, ali znam da neprocenjivo dobijam. Krajnji ishod nije vazan, jer dobijamo oboje. Ja dobijam snagu za vecu ljubav, jaca se moja moc da volim tj. da razumem, jer sam vec naucila da nas niko ne moze nauciti da volimo, ta moc se osvaja i dobija i to samo indirektno. Moc da se voli moze samo da se zasluzi. Zasluzuje se cistom namerom i velikom (VELIKOM i STRASHNOM) borbom sa sobom da u sebi stvorimo prostor za razumevanje ljudi oko nas. Nije vazno koji su to ljudi, vazno je samo da nas nekako, za pocetak, inspirisu da izadjemo iz sebe, a svako izlazenje iz sebe nam otvori vrata za ljubav. Prostor se stvara kad, bar na neko vreme, prestanemo da gledamo iz sebe, jer prestane racunica….
|