Sada je: čet maj 01, 2025 8:06 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 59  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 7:48 am 
Član foruma

Dado je napisao/la:
Informirati se o gnostičkoj školi kod rimokatoličke crkve znači biti jedna vrsta budale.

Informirati se u gnostičkoj školi o rimokatoličkoj crkvi znači biti druga vrsta budale.

Eto, slažem se :)

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 9:04 am 
Član foruma

Jedna vrst budale također je onaj tko se o gnostičkoj školi informira kod Organskog Portala Osobno. On je u svom dugačkom postu nadrobio nemali broj dezinformacija.

Kao prvo da je makar i pročitao informacije na službenoj stranici LR-a vidio bi da se tamo ne rade nikakve vježbe, niti vizualizacije ili slično.

Kao drugo gnostik ne mora pročitati niti jednu knjigu, da bi došao na cilj svoga Puta. Knjige su samo kikiriki za naše jastvo.

Kao treće, tko dođe u takvu školu zbog socijalnih razloga, da se druži ili zato što je neuspješan u ovome životu i zbog toga razočaran u svoj život na potpuno je krivom mjestu.

Kao četvrto, i po meni najvažnije, a mnogi to zanemaruju, je što ta škola uopće nije za nas, naše ličnosti. Ta škola je za 'Onog drugog u nama' čije sjeme mi svi nosimo u sebi, to je ta iskrica o kojoj ovdje često pričamo. I tu nastaje problem, jer 'Onaj drugi' ne može rasti u nama bez odluke ličnosti: 'Ja se moram smanjivati On mora rasti.'

Kao peto, ako si na Putu i imaš NAMJERU sigurno nećeš doći do kraja Puta. Da bi došao do kraja Puta trebaš odbaciti svaku namjeru. Da li gusjenica ima namjeru postati leptir i da li bi ti mogla objasniti kad bi znala pričati kako će postati leptir? Sigurno je da ne bi, jer ona sve radi spontano.

Kao šesto u gnostičkim školama je snaga koje će za nas kao osobnosti UVIJEK ostati misterija. Valjda vam je jasno da tko ne želi umrijeti svojom osobnošću nema što tražiti u gnostičkoj školi.

Kao sedmo, jedna vrst budale je i onaj tko se o gnostičkoj školi informira na forumu od neke individue čudnih stavova s nikom Mimi :)

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 9:21 am 
Član foruma

AlMyHeart je napisao/la:
Pronaći instituciju koja može dati tu slobodu, a i ujedno sistem poduke, vrlo je teško, gotovo nemoguće!
Stoga.."uzdaj se u se, i svoje kljuse..." znalo se oduvjek!

Točno. Nitko nikome ne može DATI slobodu. Sloboda je i tako već u nama samo je moramo 'osloboditi'. Tko misli u gnostičkoj školi naći dadilju koja će učiniti sve za tebe, a ti se moraš samo učlaniti, taj je u velikoj zabludi. Tek hodanjem Putem istinski se shvaćaju Isusove riječi 'Nisam došao donijeti mir nego mač'.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 9:56 am 
Član foruma

Mimi je napisao/la:
Jedna vrst budale također je onaj tko se o gnostičkoj školi informira kod Organskog Portala Osobno. On je u svom dugačkom postu nadrobio nemali broj dezinformacija.

Ne, Ja sam iznio sve informacije.
Ja sam u pravu, a ti si u krivu:).

Mimi je napisao/la:
Kao prvo da je makar i pročitao informacije na službenoj stranici LR-a vidio bi da se tamo ne rade nikakve vježbe, niti vizualizacije ili slično.

Gnosticke skole nemaju internet stranice.

Citat:
Kao drugo gnostik ne mora pročitati niti jednu knjigu, da bi došao na cilj svoga Puta. Knjige su samo kikiriki za naše jastvo.

Nepismeni prosvjetljeni gnostik. Odlicna slika. Romanticna sa zrncem fantastike:).

Mimi je napisao/la:
Kao treće, tko dođe u takvu školu zbog socijalnih razloga, da se druži ili zato što je neuspješan u ovome životu i zbog toga razočaran u svoj život na potpuno je krivom mjestu.

Jasno. Zato su te skole mahom irelevantne. Kao sta i napomenuh.

Citat:
Kao četvrto, i po meni najvažnije, a mnogi to zanemaruju, je što ta škola uopće nije za nas, naše ličnosti. Ta škola je za 'Onog drugog u nama' čije sjeme mi svi nosimo u sebi, to je ta iskrica o kojoj ovdje često pričamo. I tu nastaje problem, jer 'Onaj drugi' ne može rasti u nama bez odluke ličnosti: 'Ja se moram smanjivati On mora rasti.'

Nasa licnost ce posjest nasu sustinu u tramvaj i odvesti ga do cega vec zeli. To je sredstvo, ne nuzno cilj. Ako cemo gledat toliko nepovezano nasu sustinu i nasu osobnost onda mozemo napraviti kolektivno samoubojstvo i osloboditi nase sustine ove nepovoljne situacije.
MEdutim ne mozemo. Zato nase osobnosti i nisu bas tako zanemarive u sadasnjem stanju stvari. PA tako ni njihova uloga u raznim....skolama.

Mimi je napisao/la:
Kao peto, ako si na Putu i imaš NAMJERU sigurno nećeš doći do kraja Puta. Da bi došao do kraja Puta trebaš odbaciti svaku namjeru. Da li gusjenica ima namjeru postati leptir i da li bi ti mogla objasniti kad bi znala pričati kako će postati leptir? Sigurno je da ne bi, jer ona sve radi spontano.

Namjera je potrebna da se krene. Ako imas namjeru doci u gnosticku skolu neces cak i doc do sustine. Buduci poznam ljude koji imaju takve ambicije i znam njihov mentalni profil i nacin razmisljanja ovo nije bilo nagadanje nego jos jedna cinjenica:).
Uostalom rekoh da je mozda najbolje baciti se sa neke visoke zgrade.
I osloboditi sustinu hehehe.

Citat:
Kao šesto u gnostičkim školama je snaga koje će za nas kao osobnosti UVIJEK ostati misterija. Valjda vam je jasno da tko ne želi umrijeti svojom osobnošću nema što tražiti u gnostičkoj školi.

Mislis nesto kao transcedencija? PA to nije upitno.
Objasni mi kako uzdizanje iznad bilo kakvog oblika i kvalitete moze zavisiti o misterioznim simbolima i formalnim prolaznim stvarima dakle o tim istim kvalitetama i formama.

Ako kazes da ima... Onda kazes da ima veze i sa knjigama npr. Dakle ne slazes se samom sobom. Ako kazes da nema. Onda se opet slazes sa mnom jer onda nisu potrebne ni gnosticke skole u smislu organiziranih nepsontano organiziranih skupina ljudi.

Citat:
Kao sedmo, jedna vrst budale je i onaj tko se o gnostičkoj školi informira na forumu od neke individue čudnih stavova s nikom Mimi :)

Samo ti reci sta mislis. Volim cuti tudi stav bez obzira sta ga smatram netocnim:).

MAlo manje strasti molim.
Tako nikad necemo doc do gnoze, ako vec imamo namjeru:).

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 10:29 am 
Član foruma

OPO,
dižeš buku jer se bojiš da bi u se u tišini mogao susresti sa svojom istinskom prirodom. I ja sam nekada takva bila i "mislila da sve znam".

Ali dok ne slomio svoj ego i shvatimo da zapravo nemamo pojma ni o čemu, i ono malo znanja a puno informacija (koje na prvi pogled izgleda veliko - ali je knjiško) koristimo na pogrešan način, najbitnije će nam stvari ostati zatvorene.

Bez obzira na tvoj nick, znam da nisi organski portal jer takvi uopće ne reagiraju na gnostiku.

U svakom slučaju, hvala ti što si uoće obratio pažnju na ovu temu i time priznao da tu "ipak nečega ima".

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 10:29 am 
Član foruma

Možda da samo dodam, s obzirom da sam i pripadnik Reda, a itekako zagovornik samorazvoja, te solo borac na ezoteričnom planu!

Dok nisam našao sistem koji mi u potpunosti odgovara (a tražio sam ga 10-ak godina), izkristalizirao sam svoje stavove u tom smislu, jer sam pod obavezno želio ostati slobodan u svojim stavovima, promišljanjima, istraživanjima, namjerama i iskustvima, a s druge strane iskoristiti sistematičnost, pedantnost, opcije ritualistike, te mogućnost stalnog preispitivanja odnosa vlastitih stavova i učenja koja se nude! Cijena takve kombinacije uopće nije velika, već dapaće, dobiva se više nego se uloži! OSOBNI STAV je vrlo važan za svakog pripadnika bilo koje organizacije, uvijek doza skepse, najbolji je lijek da se ne zastrani u uljuljane sisteme, te vječita budnodt, da se vlastita sloboda akcije ne dovede u pitanje!
Ova kombinatorika dala je meni sasvim zadovoljavajući rezultat u percepciji okoline, na svim razinama, koje mogu doseći, a da nikome nisam dužan polakati račune o svojim postupcima, osim samome sebi!

Pišem to zato, što se u većini slučajeva događa da jedika, kad se nađe u okeilju neke organizacije, pomisli da su sve stvari rješene i da sigurnost organizacije, ujedno je i njena sigurnost! A tada popuštaju perceptori a jača automarketing na osnovi idilične prezentacije organizacije, koja to(niti jedna) nije! Svaka ima devijaciju, veću ili manju, razložno.....pa ljudi smo, nismo sveci, svi griješe(namjeno ili ne) pa tako i Redovi!

Stoga, svakom puno sreće i uspjeha u tome što je, uz preporuku, slušajte se, savjest, a ne druge koji o tome pričaju! Gledajte svijet oko sebe, sigurno ima pregršt stvari koje vape da se njima pozabavite! 8)

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 10:46 am 
Član foruma

Sofija je napisao/la:
OPO,
dižeš buku jer se bojiš da bi u se u tišini mogao susresti sa svojom istinskom prirodom. I ja sam nekada takva bila i "mislila da sve znam".

Ali dok ne slomio svoj ego i shvatimo da zapravo nemamo pojma ni o čemu, i ono malo znanja a puno informacija (koje na prvi pogled izgleda veliko - ali je knjiško) koristimo na pogrešan način, najbitnije će nam stvari ostati zatvorene.

Bez obzira na tvoj nick, znam da nisi organski portal jer takvi uopće ne reagiraju na gnostiku.

U svakom slučaju, hvala ti što si uoće obratio pažnju na ovu temu i time priznao da tu "ipak nečega ima".

Provalila si me ko od sale Sofija:).
Priznajem.
Ali sta ja mogu kad se meni moj ego toliko svida:).

I ispravak netocnog navoda.
Ja ne "mislim da sve znam".
Ja vise znam da sve mislim. Pa i to dal je tamo neka skola trenutno za mene ovdje ili ne.
Nekom ce mozda i koristiti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 10:50 am 
Član foruma

AlMyHeart je napisao/la:
Možda da samo dodam, s obzirom da sam i pripadnik Reda

Zašto nam ne želiš reći kojeg si ti to Reda pripadnik?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 10:54 am 
Član foruma

Mozda je pripadnik nekog reda za kojeg smatra da ga ljudi zatvorenih umova ne bi bas najbolje prihvatili. Recimo nekog Luciferijanistickog reda ili sl.
Samo reci AlMyHeart ovdje nema ljudi sa predrasudama:).

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 10:56 am 
Član foruma

Jana je napisao/la:
Evo još jedne "mistično filozofske, natkonfesionalne i politički nevezane internacionalne organizacije":

www.amorc.hr

Oglas sam pronašla u Nexusu br.9.

Nažalost, nije gnostička.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 11:01 am 
Član foruma

Opo,
ja ne smatram da sam apsolutno u pravu, u stvari, znam da ne mogu biti apsolutno u pravu, nego samo iznosim svoj način viđenja, odnosno svoje iskustvo. Naravno, to moje iskustvo nikom previše ne koristi. I u knjigama su opisana samo tuđa iskustva, pa čak i da ih je napisala naprosvjetljenija osoba koja uopće može postojati. Ako ti sam ne prođeš ta iskustva, brdo pročitanih knjiga nema nikakvu istinsku vrijednost. Pročitane knjige čak mogu stvarati poteškoće jer često dobijemo dojam da nešto istinski znamo, a u stvari smo samo pročitali o tome pa samo mislimo da znamo. To ne znači da ne treba čitati. Ali pročitano brdo knjiga sigurno nije nikakav uvjet.

Zar misliš da pod obavezno moraš biti pismen da bi došao do kraja Puta? Zbog čega? Reci mi jedan razlog. Neki narodi nisu uopće imali ni pisma, zar misliš da oni nisu mogli ići gnostičkim Putem?

Ja sam ti rekla čini mi se upravo koliko je naša osobnost potrebna za Put, valjda si me krivo shvatio. Rekla sam da se bez nje i njene odluke ne može krenuti na Put. Ali ta ista osobnost treba Putem polako umrijeti i zamijeniti je potpuno nova osobnost 'Onaj Drugi' i to se dešava SPONTANO. Nikakva tvoja želja i namjera ti tu ne pomaže, već dapače odmaže. Naravno, namjere i želje se oslobađaš putem.

Citat:
Mislis nesto kao transcedencija? PA to nije upitno.
Objasni mi kako uzdizanje iznad bilo kakvog oblika i kvalitete moze zavisiti o misterioznim simbolima i formalnim prolaznim stvarima dakle o tim istim kvalitetama i formama.

Ako kazes da ima... Onda kazes da ima veze i sa knjigama npr. Dakle ne slazes se samom sobom. Ako kazes da nema. Onda se opet slazes sa mnom jer onda nisu potrebne ni gnosticke skole u smislu organiziranih nepsontano organiziranih skupina ljudi.

Tko ti je rekao da to zavisi o nekim misterioznim simbolima i nekim formalnim stvarima? Pa ja nemam pojma, i ne znam od kud bih ja uopće znala da li je tebi potrebna gnostička škola ili nije. Možda bi tebi ta škola čak i odmogla, tko zna. Ne ovisi nečiji Put o nekoj organizaciji. Ali čim si ti zapeo u raspravama o tome ipak ti tu nešto oko toga izgleda podsvjesno ne da mira.

Nije Škola neka organizacija. Nije Škola LR. Škola je svugdje oko nas i u nama. Ali isto tako i obmane su svugdje oko nas i u nama. Normalno da je lakše prepoznati obmanu onome tko se nalazi u grupi onih u kojima se otvara ta snaga, taj 'ružin pupoljak'. Tamo gdje se skupi grupa ljudi sa otvarajućim 'ružinim pupoljkom' tamo se ta snaga nalazi umnogostručena i iz tih ružinih pupoljaka ta snaga se također izljeva na cijelo čovječanstvo. Jer jadan je onaj tko traži prosvijetljenje samo za sebe, za svoje jadno malo jastvo.

Eto, Opo...i ne budi u zabludi da ti možeš osjetiti moju strast bez da ta strast nije u tvom biću. Mi jedni druge trebamo upravo zato da bi jasnije i realnije vidjeli sebe.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 11:06 am 
Član foruma

Sofija je napisao/la:
AlMyHeart je napisao/la:

Pa zar nije on već rekao između redova da je pripadnik AMORC-a :?:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 11:07 am 
Član foruma

Mimi je napisao/la:
Nije Škola neka organizacija. Nije Škola LR. Škola je svugdje oko nas i u nama. Ali isto tako i obmane su svugdje oko nas i u nama. Normalno da je lakše prepoznati obmanu onome tko se nalazi u grupi onih u kojima se otvara ta snaga, taj 'ružin pupoljak'. Tamo gdje se skupi grupa ljudi sa otvarajućim 'ružinim pupoljkom' tamo se ta snaga nalazi umnogostručena i iz tih ružinih pupoljaka ta snaga se također izljeva na cijelo čovječanstvo. Jer jadan je onaj tko traži prosvijetljenje samo za sebe, za svoje jadno malo jastvo.

Cekaj, cekaj sad malo.....:)
Tu raspravljamo, pisemo i slicno i na koncu svega sta se desi?

Ti napises isto sta i ja pisem cijelo vrijeme:).

Moj ego je napisao/la:
Naravno je ne negiram mogucnost da covjek koji dovoljno jest usmjeren na svoje znanje i duhovnu razinu nece u nekom dijelu svog zivota srest vise manje SPONTANO okupljenu skupinu ljudi koji ce biti komplementarni kod mnogih stvari. Ako cete to nazvat gnostickom skolom moze ali to ime je dosta pretenziocnu u tom slucaju.

Sad sam se zbunio i vise ne znam sta tko misli.
Idem ja rade sad malo odmoriti da slegnem dojmove hehe.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 11:54 am 
Član foruma

Eto Opo,

a ja pak smatram da je još pretencioznije smatrati da imaš toliku moć da sam prizoveš čistu snagu Gnoze koja je u stvari ta koja vrši djelo. Mi sami ne možemo učiniti ništa iako moramo učiniti sve što možemo da se djelo provede.

Nikave vizualizacije i vježbe ti neće pomoći oko toga, već će ti pomoći da prizoveš neke sasvim druge snage koje su i same vezane za ovu našu kaljužu. Ponekad i kaljuža može izgledati bajno dok se ne osvjestimo.

No ono što ja smatram nije važno. Svaka ptica svome jatu letu, i svatko radi ono što mora.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 12:15 pm 
Član foruma

Dado je napisao/la:
Evo link da se upoznamo pobliže sa gnostičkom misom,ritualima i imenima koja se tamo zazivaju

http://www.cro-oto.hr/mirrach/dokumenti/misa.html

Haha Dado... po ovome se vidi da se svatko kiti nazivom 'gnostik' i 'gnostički'.
Netko se zanima za gnosticizam i onda naiđe na jedan takav link...katastrofa...nije ni čudo da su svi zbunjeni.
A možda ja ne razumijem duboku mistiku ovih rituala i mise što stoji na ovom linku, tko će ti ga znat.

Virgo intacta, bijele odore, koplja...ja bih prva cijelo vrijeme pucala od smijeha na takvoj misi uz svo poštovanje prema toj 'Gnostičkoj Katoličkoj Crkvi'. Jer kao što kazah 'svaka ptica svome jatu leti', tko voli nek izvoli.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 12:46 pm 
Član foruma

Sofija je napisao/la:
Jana je napisao/la:
Evo još jedne "mistično filozofske, natkonfesionalne i politički nevezane internacionalne organizacije":

www.amorc.hr

Oglas sam pronašla u Nexusu br.9.

Nažalost, nije gnostička.

Zašto "nažalost"? Pa kakva je to onda udruga, ili što već? Zar je gnoza jedini ispravni put?

Reci nam nešto više o tome! :roll:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 12:49 pm 
Član foruma

Sofija je napisao/la:
AlMyHeart je napisao/la:

A zašto bi? Što ja imam od toga, ili što uopće netko, ti ili netko drugi, ima od toga? :roll:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 12:57 pm 
Član foruma

AlMyHeart
reci nam ti.
ti sam ih bolje poznjaes.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 1:24 pm 
Član foruma

E Dado, inicirao si s ovim imenima, jednu interesantnu priču:

Imena koja se spominju (naravno, ima ih, poznatih kroz povijst, daleko više) pripadali su, tada kada su živjeli, jednoj, najviše dvjema školsma, iliti redovima!
Povijest Redova daleko je jednostavnija, nego što se to misli! Gotovo svi tvrde da su sljedbenici antičkih škola misterija, pa i onih prije, te da su među njihovom braćom (i sestrama) bila poneka slavna povijesna imena, različitih profila.
TO JE 100% TOČNO!!! A zašto?
Kroz povijst, od davnina, iz jedne autohtone mistične škole, razvijali su se različiti pravci, i promišljanja kako bi trebalo sačuvati staro znanje!
Tako je preko Esena, Terapeuta, Plotonista, Bolničara Križara, Templara, Rosenkrojcera, Masona, te kojekakvih drugih njihovih frakcija, nastalo tržište koje danas imamo!
Od cijele vreće "mistični i gnostičkih" škola, tek je nekolicina koja je kroz povijest uistinu zadržala autentičnost učenja, no to sada nije tema.!

Već previše spominjani LR, nastao je od autohtone linije Rozenkrojcera, izdvajanjem nekolicine članova istih (dogodilo se to u Danskoj u prošlom stoljeću), te su već stečeno pozamašno znaje mistike pretumbali u religiozni sistem gnoze, i taj nači ustrojili Red, koji to nije! Sasvim je izvjesno da se osim drugačijeg pogleda na svijet(?) pojavio i egomanična želja za kultom, te ekonomskom neovisnošću izvan matičnog Reda!
Poslije je sve bilo lako....
Na taj način nastajale su frakcije, i nastajat će dok je svijeta, a osnovni im je motiv ekonomija i slavohleplje!
Unutar svakog Reda ili škole postoje takvi pojedinci, koji im nikako ne služe na čast! Dečki (i cure) nisu dorasli zadatku :)
Dakle Dado, RC(ili CR) zasigurno spada tu, kao i ostali, jer se u njihova vremena nisu dešavale takve bedarije, ili je toga bilo znatno manje!

Iz takvih, i još niza drugih saznanja, pomno sam vršio odabir, s kim kontaktiram, ako je o Redu riječ, a i sa kim ću kontaktirati u istom smislu ubuduće!

Moram napomenuti, unatoč svemu što nam turbulentna povijest nosi, a sadašnjost prezentira, za svaku je pohvalu bilo koji oblik spoznaje, pri nekoj organizaciji ili samostalno, za razliku od velike većine ostatka svijeta, koji u lijenim aktivnostima skuplja boleštine i bavi se trivijalnim stvarima!
Moram reći da su i ideje , koje su osnova ovog cijelog Foruma začete upravo u sličnim okruženjima, i kod sličnih ljudi, o kojima nam povijest Ezoterije govori! :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto okt 25, 2005 2:28 pm 
Član foruma

Mimi je napisao/la:
Sofija je napisao/la:
AlMyHeart je napisao/la:

Pa zar nije on već rekao između redova da je pripadnik AMORC-a :?:

Hvala ti Mimi, nisam odmah skužila "vuka u jagnječoj koži" :)

AlMyHeart, ja ipak, za razliku od tebe ne pripadam nikakvom "Redu"!

Pa ti čak i Aleistera Crowleya "pušiš" kao gnostika!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 59  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.