Sofija je napisao/la:
Govorila sam da je u gnozi (spoznaji) put deprogramiranja i izlaska iz Matrixa, da je učitelj u svakome od nas i da samo njega treba slijediti, da su to oduvijek govorile gnostičke škole misterija... puno sam toga još mogla reći, ali .... nikoga to previše ne zanima već me se napada da mi je to neka "opasna sekta" tako prezentirala!
Konkretno ja ne smatram te skole opasnim koliko irelevantnim.
Zapravo mozda je bas ta irelevantnost najveca opasnost dok bolje razmislim.
Konkretno da mi dode neko iz takve skole i kaze mi da im se pridruzim ja bih nastavio piti u zadimljenom bircu svoju 5tu pivu i porucio bih mu da ne mogu sad jer piva se ne ostavlja nedovrsenom medutim da slobodno dode za jedan cijeli civklus. Sastanak na istom mjestu:).
Isto tako je zanimljivo da "odredene skole misterija" uce da je ucitelj iznutra. Pa otkrile su toplu vodu nema sta. Misteriozno....
Ali cemu onda te skole postoje?
Cisto kao trgovina sa knjigom u kojoj pise pise......
"Ova knjiga vam nije potrebana".
Dakle nema se sta biti clan....odes na uvodno predavanje gdje ti kazu da ucitelj nije potreban i od tad pa nadalje i ubuduce eventualno ta organizacijs sluzi kao social meeting club gdje pronalazis istomisljenike sta se ruku na srce moze i internetom.
Ali pazi sad....ta skola je misteriozna........................
...............................velike tajne se uce...................
................vrlooo je misteriozna...............................
..imaju misteriozna uvodna predavanja.....................
.....navodno citaju neke knjige...........misteriozne......
...rade neke vjezbe.........vrlo............misteriozne......
Nema sta. Vrlo misteriozna skola. Da dah stane.
Ovako kako vidim to ljudi rade masovno i bez tih skola.
I usudio bih se vjerovati da im je postotak sta se uspjesnosti tice tu negdje kao i u misterioznim ako ne i u onim iznimno misterioznim skolama.
Ako se oni vole druziti i imaju fetis na misterij nemam ja nista protiv doduse da se odmah razumijemo da ne bi bilo da sam rekao da nesto treba ili ne ili je lose ili ne. Sta se mene tice ja nemam problema sve da i neko skoci i sa 10tog kata a kamoli postane li clan skole misterija.
E pa ja cu po staroj gnostickoj praksi pitat unutrasnjeg ucitelja da mi objasni misterij pa ce to prestat biti misterij.
Inace gdje je korijen vecini gnostickih misterioznih skola.
U doba kad ljudi su bili
a)nepismeni (dakle i trigonometrija im je bila misterij)
b)bez ikakvog mogucnosti obrazovanja sta je samo podtocka od a.
c)knjige ili nisu postojale ili su bile jako tesko dostupne a te koje su bile dostupne bile su u skoli misterija....brrrrrrr......
d)Nema TV radija i slicnih drangulija. ako ti netko ne kaze - ne znas -ostaje misterij
e)zbog prethodnih tocaka naci sugovornika o temi je bio mission impossible. Dakle bez nekog kluba ljudi sa kojima ces razgovarati i po mogucnosti drzat jezik za zubima o tome, da te ne zapale na lomaci ili ismiju to je bilo nemoguce.
Dakle skola misterija nije samo pojava na duhovnoj sceni vec i socioloskoj.
Danas je to bitno drukcije.
Danas imas knjige koje oces. Ako nisu sve a tu ih je ogroman broj. Ako si pametan to je to sta se tice teorije. Imas internet. Imas kog pitat i pricat sa njim.
Kasnije je ono sta napravis sa sobom ili ne. Kraj price.
Koja je tu svrha prava tih skola?
Ok ajmo rec da tamo ima tajna misterioznih .....brrrrrr....drhtim od straha....ko zna kakve su to tajneeee... koje se ne govore "svakom".
E pa to bi jako lose rekli jer ako imas i malo ljudi sa intuicijom, ako razmjenjujete podatke, ako zelis i NAMJERAVAS ucinit nesto sa sobom, sve te skole mozes objesiti macki za rep kao ono sta i jesu..nepotrebne.
Pa nisu svi ti gnosticari i ovi ili oni dosli do nekog saznanje jer su bili clanovi skole misterija.
Dosli su tamo jer su svojom NAMJEROM oblikovali svoju lokalnu stvarnost da susretnu neku pomoc, istomisljenike i sl.
Slicno se danas nekom moze desiti dok nade koristan link, pa mozda i od ovog foruma.
A sad dal se to drustvo zove fancy latinskim imenom ili Sindikat metalskih radnika Hrvatske to je manje vazno. I jedno i drugo je prolazno i moze posluziti a bome i ne mora.
Ionako rekoh da im je uspjesnost (tim drustvima) slicna sa ovima koji nisu u raznim skolama jer jedino sta se ovdje broji je NAMJERA a ostalo je posljedica.
Ako netko ima NAMJERU naci gnosticku skolu naci ce je.
Ali problem je sta trazi krivo.
Ako ga to zanima trebao bi imati NAMJERU traziti prosvjetljenje.
Pa ono sta nade na tom putu pomoci ce mu automatski.
Moje iskustvo je da ljudi nemaju direktne NAMJERE. NEki od njih razmisljaju
"Ajoj, kad bi bar postao clan XYZ-a".
MAda ja opcenito mislim i da je neprosvjetljenje krajnje podcjenjivana kategorija:).
Uostalom Sofija. Lijepo sta si tako entuzijasticna ali ne obaziri se na to sta drugi ljudi (recimo ja) smatramo da je to gubljenje vremena.
Jer ako si ti u pravu bolje da ne bacas biserje pred svinje. Nema svrhe.
Kad dode vrijeme mozda shvatimo, mozda ne. Kako god okrenes nema veze.
Eventualno kazes jedanput, ko hoce ko nece, sve je u redu.
Prejako branjenje svog stava je znak ega.
Ja znam to jer ja uvijek jako branim svoj stav:).
Ako si u krivu opet nikom nista. Ja ti recimo necu zamjeriti ili bilo sta. Dakle takva vrst rasprave je obicno uzaludna.
Tim vise sta dok sam bio mali stalno sam dozivljavao misterije.
Danas to vise nisu misterije. Danas dozivljavam nove misterije.
Za koju godinu to ce prestat biti misterije.
Svaka misterije je osudena na smrt onog trenutka kad se covjek prvi put iskreno zapita oko toga.
Tvrditi da je to moguce samo kroz skolu poput ove sa kruzicima, kvadraticima i sl. je ekvivalentno tvrdnji da se van osnovne skole nemoze nauciti zbrajati ali to ovdje nadam se nije ni receno.
Naravno je ne negiram mogucnost da covjek koji dovoljno jest usmjeren na svoje znanje i duhovnu razinu nece u nekom dijelu svog zivota srest vise manje SPONTANO okupljenu skupinu ljudi koji ce biti komplementarni kod mnogih stvari. Ako cete to nazvat gnostickom skolom :arrow: moze ali to ime je dosta pretenziocnu u tom slucaju.