Sada je: čet maj 08, 2025 5:15 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 254 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Osho
PostPostano: čet aug 05, 2010 7:33 pm 
Član foruma

Citat:
njegove knjige doslovno bace čovjeka u "ekstazu" i u tom stanju se nemože normalno funkcionirati na umnoj razini.

Kome i treba umna razina? Zato se um (ego) i opirao, jer kad on ode.....

Zasto se ne prepustiti Oshou?

Vrh

PostPostano: čet aug 05, 2010 8:47 pm 
Član foruma

Traktor je napisao/la:
Zasto se ne prepustiti Oshou?

Prepuštanje bih definirao kao nešto što ovladava mnome, a da ja nemam kontrolu nad time.Tj. to nešto me totalno preuzme.
Ako to jest tako kako si ja definiram,a recimo da sam donekle svijestan svoje nesvjesti,pitanje jest dali je preporučljivo totalno se prepuštati bilo čemu.
Uostalom,knjige koje imaju dublju poruku ili su ih napisali ljudi za koje smatramo da su svijesniji od nas,preporučljivo ih je pročitati više puta:time ne samo da dobivamo jasniju predođbu toga što je pisac htio time reći,već na neki način upoznajemo osobu koja je to pisala,a to nas opet navodi na ponovo čitanje jer na neki način uviđamo razloge zbog kojeg je nešto napisano.A time možda konačno shvatimo i bit riječi ili teksta.
Možda tek nakon tog cijelog procesa "upoznavanja s knjigom",u našem biću/svijesti dođe do zaključka da postoji prihvatljivi rizik kod prepuštanja.
:occasion5:

Vrh

PostPostano: čet aug 05, 2010 9:44 pm 
Član foruma

A tko kaže da se treba 'prepuštati' Osho-u?
Mene kod njega zadivljuje to što briljantno zna o čemu govori....
Ne boji se nikog (vlasti, sustava, mišljenja drugih, protivljenja itd.)

Moram ipak priznati da sam u dilemi: jeli um uistinu problem? Jer sam baš sklon (prevelikom) razmišljanju... a prema njemu - to je zapravo jalovo razmišljanje....
On tvrdi - kao i čitava indijska filozofija - da je um baš problem! Jer um je taj koji stvara lažne predodžbe o svijetu i koji se bori s drugima za svoj ego, interese itd.

Zanimljiv mi je i Nisargadatta! On je baš nekako na liniji Osho-a i govori o sličnim stvarima, još jednostavnijim jezikom, jer je neobrazovan, a postigao je prosvjetljenje.

Međutim, tu ne treba pomisliti da on govori o nekom bezumlju, ignoranciji, gluposti i sl. Nego on govori o potrebi nadilaženja uma i jedne šire svjesnosti ili totalne svjesnosti.

Osho ne kaže - prepustite se - neka s vama manipuliraju koliko hoće i tko hoće. Služite sustavu, budite robovi, prepustite se manipulacijama i sl. NE! On kaže da to sve možete nadići, kroz meditaciju, duhovni razvoj, tehnike o kojima govori itd. To je taj put - a ne neka puka bezumnost i ne-razmišljanje, svojstveno onima koji doslovno ne razmišljaju, nego upijaju ono što kažu filmovi, mediji, novine, sustavi itd.

Vrh

PostPostano: pet aug 06, 2010 2:51 pm 
Član foruma

@ Maximilian

Slažem se s tvojim mišljenjem o Oshu 100%!
Čovjek je bio zakon!

:occasion5:

:love3:

Vrh

PostPostano: pet aug 06, 2010 11:13 pm 
Član foruma

Postoje četiri vrste ljudi: mudraci, tragaoci, neznalice i idioti.

Idioti ne postavljaju pitanja. Oni nemaju pojma da u životu postoje bilo kakvi problemi.

Postoji sličnost između prosvjetljenih i idiota. Za prosvjetljene više nema problema, a za idiote problemi još nisu nastali. Prosvjetljeni su izišli van problema, idioti još nisu ušli u problem. Oni nisu ušli u problem, oni su nesvjesni. Da li će ijedan idiot pitati što je mudrost, ili oslobođenje ili nevezanost? Nemoguće.

Ako idiot pita, on pita da bi upotpunio svoju patnju. On će pitati kako da proživi ovdje nekoliko dana više. Oslobođenje (moksha)? Ne, idiot će pitati kako da svoj lanac učini zlatnim, kako da na njega naniže dijamante. On će postavljati takva pitanja. Mudrost? Idiot ne može zamisliti da mudrost postoji. On će reći: "Što je mudrost?" Idiot živi kao životinja.

Osho

Vrh

PostPostano: ned aug 08, 2010 6:27 pm 
Član foruma

Citat:
Prepuštanje bih definirao kao nešto što ovladava mnome, a da ja nemam kontrolu nad time.

Ja ne vidim tako. Prepustanje Oshou, odnosno onome sto on govori, znaci stanje bez uma, bez borbe, bez zelja.
Opiranje kontroli od strane necega je ego, borba. Strah od necega sto cete kontrolisati je opet ego.

Vrh

PostPostano: ned aug 08, 2010 8:41 pm 
Član foruma

Ok,ali nisam govorio o strahu ili otporu prema tome što Osho piše,već pravilnom razumijevanju toga.
Ono što sam htio reći da bi mi trebali shvatiti okvire našeg kontejnera i da smo u kontejneru uopće,da bismo bilo koga razumjeli.Najlakše je predpostaviti da uopće nismo u nikakvom kontejneru,samo što bi to vjerojatno bilo laganje sebe i to bi nas moglo ometati kod pravilne "komunikacije".
Prema tome,mada u ovom slučaju je Osho,ali može biti i neki drugi autor,može biti i sam Stvoritelj ili najprosvjetljeniji čovjek na planeti i najistinitoljobiviji čovjek na planeti,postoji mogućnost da ga mi nećemo razumjeti.Dakle postoji opasnost da nas naš ego povede "krivim putem",tj. da postanem njegova žrtva.

Vrh

PostPostano: pon aug 09, 2010 7:22 pm 
Član foruma

kolos je napisao/la:
Ok,ali nisam govorio o strahu ili otporu prema tome što Osho piše,već pravilnom razumijevanju toga.
Ono što sam htio reći da bi mi trebali shvatiti okvire našeg kontejnera i da smo u kontejneru uopće,da bismo bilo koga razumjeli.Najlakše je predpostaviti da uopće nismo u nikakvom kontejneru,samo što bi to vjerojatno bilo laganje sebe i to bi nas moglo ometati kod pravilne "komunikacije".
Prema tome,mada u ovom slučaju je Osho,ali može biti i neki drugi autor,može biti i sam Stvoritelj ili najprosvjetljeniji čovjek na planeti i najistinitoljobiviji čovjek na planeti,postoji mogućnost da ga mi nećemo razumjeti.Dakle postoji opasnost da nas naš ego povede "krivim putem",tj. da postanem njegova žrtva.

Razumem sta zelis reci. Onda je problem u onome koji cita, a ne Oshou.

Samim prepustanjem, smatram da ponistavas kontejnere. Dok se ne prepustas, drzis se jos nekog kontejnera. Pravilno razumevanje Oshoa je raskrinkavanje kontejnera, jer on jako doboro radi na rasturanju istih.

Nisam razmisljao o tome kako Osho moze da ego povede krivim putem.

Vrh

PostPostano: uto aug 10, 2010 3:31 pm 
Član foruma

...zašto se uopće zamarat tim pustim analizama, ne kažem da u njima nema istine ... nego mislim da je to traćenje vremena.
Jednostavno čitaš i što upiješ - upiješ. Danas više sutra manje ili obratno .... odnosno ne mora biti više i manje .... već se radi o različitim slojevima u različitim trenucima života. Pa koliko puta nam je nešto bilo glupo, a kasnije bi sami sebe demantirali....

Vrh

PostPostano: čet aug 12, 2010 8:51 am 
Član foruma

Da se uključim, smatram da je Osho sasvim ok.
Sviđa mi se to što daje dosta naglasak na Zen...

daco je napisao/la:
...njegove knjige doslovno bace čovjeka u "ekstazu" i u tom stanju se nemože normalno funkcionirati na umnoj razini.

...što je i poenta u smislu da se odbace iluzije prošlosti i budućnosti, zar ne?!
Um je predivan kad je smiren. Toliko inspiracije, toliko uvida, toliko uživanja u širokoj lepezi iskustava, toliko spontanih rješenja!

Java je napisao/la:
Koliko sam shvatio Tolle se "prosvjetlio" bez pomoći drugih ljudi. Jedan tren je htio da se odjavi a sljedeći, pošto se upitao nešto, taj sljedeći trenutak se prosvjetlio.

Upravo tako!
Vjerovatno u "kontrolisanim" uslovima (namjenjenim isključivo ljudskoj potrazi/spoznaji), čovjek može doživjeti prosvjetljenje "brže", ali čemu žurba kad mi smo vječni, svako će se prosvijetliti!

Traktor je napisao/la:
Opiranje kontroli od strane necega je ego, borba. Strah od necega sto cete kontrolisati je opet ego.

Jeste, jeste, u pravu si iako ovo opiranje se može protumačiti i kao slobodna volja, ono "ne" koje ne sadrži negativnost (Tolle), već jednostavno odluka da se ne ide šablonski usmjerenim tokovima. Tu onda nema straha, to je tako! Tu nema mjesta egu!

Maximilian je napisao/la:
Moram ipak priznati da sam u dilemi: jeli um uistinu problem? Jer sam baš sklon (prevelikom) razmišljanju... a prema njemu - to je zapravo jalovo razmišljanje....
On tvrdi - kao i čitava indijska filozofija - da je um baš problem! Jer um je taj koji stvara lažne predodžbe o svijetu i koji se bori s drugima za svoj ego, interese itd.

Um je stvorio divne stvari mada u isto vrijeme i jako ružne. Pa to je izgleda balans...?
Ako nebi koristio um ne znam da li bi mogao efektivno učestvovati u ovoj iluziji. Znam da će neki reći ovo ili ono ali nama je mjesto ovdje i sada, imamo priliku koristiti sve što imamo na raspolaganju pa i um, ali bez da um koristi nas!

Vrh

PostPostano: čet aug 12, 2010 7:02 pm 
Član foruma

@ bajs

Dragi, ovo ti je bio sjajan post!!!

=D> =D> =D>

:thumbup:

Vrh

PostPostano: čet aug 12, 2010 10:33 pm 
Početnik

aamon je napisao/la:
@ bajs

Dragi, ovo ti je bio sjajan post!!!

=D> =D> =D>

:thumbup:

Slazem se i ja :)))
Mir i ljubav svima :love5:

Vrh

Naslov: Personalnost i individualnost
PostPostano: ned aug 29, 2010 2:57 pm 
Član foruma

Možda niste svjesni da riječ 'persona' dolazi od Grka, To znači maska. U grčkoj drami, u staro doba, svaki je glumac imao masku. Persona - osoba znači maska, i od persona - osoba nastala je riječ personalnost - osobnost. Osim ako odbacite svoju osobnost nećete biti u mogućnosti naći svoju individualnost.
Individualnost daje egzistencija: personalnost nameće društvo. Personalnost je društvena pogodnost. Društvo ne može podnositi individualnost, jer individualnost ne slijedi kao ovce. Individualnost ima osobine lava, lav ide sam.
Ovce su uvijek u masi, nadajući se da je u masi udobno. Bivajući u masi osjećate se zaštićeno, sigurno. Ako netko napadne, u masi uvijek postoji mogućnost da se spasite - a sami? Samo lavovi idu sami.
A svaki pojedinac rođen je kao lav, ali društvo vas uvjetuje, programira vaš um kao ovcu. Daje vam personalnost, ugodnu personalnost, lijepu, prikladnu, vrlo pokornu.
Društvo želi robove, ne ljude koji su posvemašnje posvećeni slobodi. Društvo želi robove jer svi ovlašteni interesi trebaju pokornost.
Ljudi koji su na vlasti, ljudi koji imaju bogatstva, ljudi koji su poglavari religija, oni žele jedno; ne smijete dizati glavu. Trebate živjeti kao rob, vučeni i gurani na jednu stranu pa na drugu. Ne trebate se opirati. Ne trebate dokazivati vlastito biće, vašu inteligenciju, vašu individualnost.
To je strah, razlog zašto dvadeset jedna zemlja zabranjuje moj ulazak na njihove teritorije: jer ja sam apsolutno za umiranje personalnosti i ponovno osvajanje individualnosti. To je stvarno uskrsnuće.

Osho, Jedno zrno zazeleni zemlju

Vrh

PostPostano: ned aug 29, 2010 3:37 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
ali čemu žurba kad mi smo vječni, svako će se prosvijetliti!

Ako imaš ovakav stav onda ćeš večno da odlažeš prosvetljenje.

Ako si večan, to treba sada da budeš.

To nije žurba nego stvar transcendencije vremena, tj. uma koji projektuje vreme.

Stav "čemu žurba" je stav povlađivanja umu i njegovim iluzijama.

Vrh

PostPostano: ned aug 29, 2010 3:48 pm 
Član foruma

@ bajs

ne obaziri se puno na Pantelijin post, jer da sam ja Zen majstor pa da mi je posrao ovako nešto opalio bi ga svojim štapom da bi pao sa stopedesetog kata svoga ega i UMAH bi se prosvijetlio!

@ Pantelija

stari druže, ala znaš bit naporan! al zapravo nisi! to se samo nama neprosvjetljenim glupanima tako čini! ti si zapravo jedna veličanstvena inteligencija Ljubavi I Svijetlosti koja stoji iza cijele ova kreacije nazvane Postojanje!
Zato ti se ispričavam i molim za oprost!

(Hvala!)

Vrh

PostPostano: pon aug 30, 2010 10:08 am 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:

Ako imaš ovakav stav onda ćeš večno da odlažeš prosvetljenje.

Ako si večan, to treba sada da budeš.

To nije žurba nego stvar transcendencije vremena, tj. uma koji projektuje vreme.

Stav "čemu žurba" je stav povlađivanja umu i njegovim iluzijama.

Već smo, kao pokvarena ploča, nekoliko puta rekli da je stvar u balansu.
Gdje je granica i dokle treba ići u smislu "želje" za prosvjetljenjem?
Manjak želje i nećeš "dostići", preforsiraj i opet "mašiš"!
Stav "čemu žurba" je upravo ovo "nemoj preforsirati" i ti to jako dobro znaš.
Nećeš sigurno kao kloc sjediti skrštenih ruku i očekivati čudo, ali isto tako varaš se ako misliš da će gomilanje informacija donijeti satori.
Ti i ja i svi ostali smo prosvjetljeni jer smo frakcija kreatora.
U isto vrijeme, u ovoj tački prostora i vremena nismo prosvjetljeni jer smo, neko manje neko više, zamagljeni umom ove inkarnacije.
Svi se hoće prosvijetliti jednom gledano iz perspektive ovog denziteta, svi su već prosvijetljeni iz perspektive bezvremenog!
Ti, ja i svi ostali jesmo vječni ili bolje rečeno bezvremeni i ne moramo da se trudimo oko toga jer to jesmo.
Ja recimo blage veze nemam o bilo čemu izvan ovog sada i sve što pišem i mislim o bilo čemu van ove inkarnacije je samo moja kontemplacija i ništa više. Ali ne možeš poreći postojanje vremena u okviru ovog denziteta jer se ono očituje kao stanje i promjena materije i ne samo to već se ogleda i u udaljenosti između trenutaka naših spoznaja. To nije iluzija samo uma već iluzija čitavog života trećeg denziteta i ove tačke u prostor/vremenu. To je način na koji život funkcioniše u ovom denzitetu!
Pogledaj oko sebe, biljke, zemlja, životinje, ljudi, sve se mijenja, a faktor vrijeme se koristi za određivanje stepena promjene.

Vrh

PostPostano: pon aug 30, 2010 1:19 pm 
Početnik

Godinama sam čitala Oshove knjige na koje sam sasvim "slučajno" naišla dok sam obilazila neke druge učitelje u Indiji. Nekoliko godina sam vjerovala da je pravi razlog moga putovanja bio da "pronađem" njega :) (dobila sam knjigu od neke djevojke u ashramu jednog drugog učitelja). Nakon više od 12 godina proučavanja i čitanja njegovih knjiga svakodnevno, ne samo njegovih, ali I njegovih, između ostalog, imam dva pitanja koja me muče do te mjere da sam prekinula tu svoju opsesiju njime i njegovom nevjerovatnom prodornošću i poetičnošću, i prestala da ga čitam (na svoju veliku tugu):

1. kontraverze njegovog privatnog života dovode ljude u tako teške dileme, ja trenutno vjerujem (trenutno, ali ko zna?) da svaki istinski milostiv učitelj ne treba i ne smije takvim stvarima izlagati svoje simpatizere, sljedbenike, učenike, whatever...život i ropstvo je dovoljno teško i BEZ razbijanja glave pet godina puta tristo šezdest dana da li je Osho pokušao da izvrši državnu udar u malom američkom gradiću i otruje njegove stanovnike itd ili nije. Ako je tako samilostan, zašto je tako duboko zakazao u vlastitom životu? Čitala sam nebrojene ispovijesti njegovih najbližih učenika, gotovo im je uništio živote. Odgovori na pitanja oko njegovog privatnog života me skoro i ne interesuju, ja ne mogu da mu oprostim i gotovo. Tačka.

2. Ako je već do takvih detalja otišao u razbijanju stereotipa, oslobađanju ljudi od uslovljenosti, razbijanju slike stvarnosti - kako nije stigao i do izvora svih problema? Uticaja stranih neorganskih entiteta, bića, letača, demona, vanzemaljaca, ili zovimo ih kako god, na sve na zemlji.? Kako je moguće da nije imao iskustvo sa potpunim ropstvom ljudske vrste od strane nevidljivog svijeta...To mi nije jasno. I žao mi je ako nije. Ostao je uskraćen za najveći ključ njegove fantastične prelijepe bajke o slobodi. Voljela bih da sam u krivu i da je on SVE znao samo nije htio o tome da govori. Voljela bih...

Veliki pozdrav,

Lilly

Vrh

PostPostano: pon aug 30, 2010 1:46 pm 
Član foruma

da li je Osho pokušao da izvrši državnu udar u malom američkom gradiću i otruje njegove stanovnike itd ili nije. Ako je tako samilostan, zašto je tako duboko zakazao u vlastitom životu? Čitala sam nebrojene ispovijesti njegovih najbližih učenika, gotovo im je uništio živote.

Čuj, ja jako malo znam o Osho-u. Samo ono što sam pročitao u njegovim knjigama... i to što sam pročitao mi je jako fascinantno i duboko! A da je želio izvršiti državni udar i otrovati njegove stanovnike - to je sigurno neka velika LAŽ i ništa drugo, onih koji su njega trovali u zatvoru, od čega je napokon i umro u 59. godini! A zašto? Samo zato jer je govorio istinu o mnogim manipulacijama svijeta, politike, političara, religija itd.

Njegov osobni život ne znam i zapravo me puno ne zanima... O njemu zaključujem na osnovu njegovog učenja (onog što je govorio). Moguće je da se govori jedno, a radi drugo... To je istina. Ali sam njegov izgled mi dosta govori o njemu. Volio bh da ga analizira član ovog foruma 'Uskost'! BTW, mislim da je puno o njemu izneseno laži i kleveta... zbog ljudske gluposti, zavisti, neznanja i ega!

A kako je drugima navodno 'uništio život'? To mi isto nije poznato i naravno da bi me zanimalo...

Ovo zadnje pitanje me najviše muči - zašto nije govorio o negativnim entitetima!? To mi stvarno nije jasno, jer mi se to čini kao činjenica. A on koji je bio prosvijetljen - da o tome šuti, prešućuje, ne govori, ne spominje... E to mi stvarno nije jasno!

To se može protumačiti samo istočnjačkom filozofijom, da je sve iluzija (maya), pa tako i zli etniteti. On spominje npr. đavla i kaže da je to ništa drugo nego ljuski um... i sl.

I zašto kažeš da ga na čitaš - na svoju veliku tugu? Pa ako misliš da je negativan lik - onda budi sretna, jer si se oslobodila manipulatora...

Imam sasvim drugačiji dojam o njemu i iz jedne knjižice - Ma Dharm Jyoti: Stotinu prica za 10000 Buda. U njoj se opisuje kako je bio protiv branja cvijeća, jer ih je smatrao živim bićima... kako je bio suosjećajan prema drugima, opravdavao ih je, bio ponizan, jedostavan itd. Ljudi su ga voljeli, obožavali (ne mislim kao idola, nego da su ga iskreno voljeli). I da bi takav čovjek nekog htio trovati? Svašta!

Zadnja izmjena: Maximilian; pon aug 30, 2010 1:57 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: pon aug 30, 2010 1:47 pm 
Član foruma

Biću slobodan pa ću reći da je njegov kvalitet upravo u izostavljanju tih tzv. nevidljivih bića i njihovom uticaju na nas.
O kakvom ropstvu se radi?
Ropstvo se ogleda u djelovanju ljudi jednih na druge koliko ja vidim. Znam, govori se u mnogim kanalisanjima o tome kako bića drugih denziteta utiču na nas, ali opet, oni pokušavaju da utiču, a mi smo ti koji treba da odlučimo! Ima tu svašta!
Čovjek je podučavao ljubav i slobodnu volju koja je dovoljna osnova.
Držao se stvari koje su u direktnoj (opipljivoj) vezi sa životom koji živimo sad, nije ulazio u ono što će biti nakon smrti, jer kako jedna zen priča kaže:

Jedan car upita zen Majstora: "šta će se dogoditi nakon što umremo?"
"Ne znam" odgovori ovaj.
"Kako to ne znaš? Pa ti si zen majstor!?"
"Da gospodine, ali živ."

Vrh

PostPostano: pon aug 30, 2010 2:01 pm 
Član foruma

bajs je napisao/la:
Biću slobodan pa ću reći da je njegov kvalitet upravo u izostavljanju tih tzv. nevidljivih bića i njihovom uticaju na nas.

Apsolutno se slažem s tim.
Nije Osho ni prvi ni zadnji koji je tako rezonirao.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 254 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.