Tragom_ptice_dodo je napisao/la:
Što se tiče mog sporta-planinarenja, samo da ti kažem da se aktivno bavim time i da spadam u kategoriju ekstremnih planinara -istrazivaca , tragaca i osvajaca vrhova, a ne pJaninara i tako da te to ne buni, dakle to je moj aktivni sport,kojim se bavim jednom sedmicno i jednom sedmicno predjem izmedju 20-30 kilometara pjesaka.
haha, znači to je vaš interni izraz za one koji na planinu odu na izletnički grah u planinarski dom , kojeg poslije zaliju gajbom piva

. To su ''pjan-inari'' , ako sam dobro to shvatio , haha, cool. A to što ti goniš , to je taj regularni ''planinar'' , posebno tako alpinistički , istraživači terena i penjanje po nepristupačnim stijenama. Pretpostavljam onda da recimo nekad i namjerno ideš/idete po tim nekim rutama bez neke karte (iako recimo imate kartu mapiranih planinarskih staza i puntova). Koliko sam ja ranije kao mali bio par puta po planinama, ja znam za one planinarske znakove po drveću , onaj ofarbani crveno-bijeli krug , kao ''meta'' što izgleda. Putokazi za one koji krenu malo dalje u nepoznato bez karte, ili ako se izgube , pa da se po tim znakovima znaju vratiti do ''civilizacije'' , kako se to najčešće kaže. Pošto ti je takvo planinarenje-istraživanje toliko ''u krvi'' , što se tiče sna, probaj si također recimo zamisliti jednostavnu situaciju , i nekako ga ''nastaviti'' time da su ''spasioci'' otišli, i da je dalje na tebi. U tom kontekstu sam te i pitao šta bi dalje uradila nakon što bi malo odsjedila na toj mekanoj travi i shvatila da se GSS neće vratiti , barem ne isti taj dan. Ako si tako ekstremna planinarka-istraživačica , koja je već navikla i u kondiciji je da prohoda po 20-30 kilometara po takvim lokacijama, onda ti to ne bi bio problem ni u toj prirodi u kojoj si bila u tom snu. Ili ipak izgleda da bi to bio mali problem ?
Ako mene pitas kako bih ja udesila kraj sna, svakako bih izabrala najbolju opciju a to je da su me GSS-ovci odveli sa sobom…mene i moju porodicu svakako…..
Možda bi ti to bila upravo najgora opcija, a ne najbolja. Zavisi od toga kako su se vratili u svoju ''bazu'' ili odakle su već došli na taj proplanak u šumi, i jesu li imali određenih problema tokom povratka/silaska.
Doba dana, bio je dan - pred sumrak, ajmo rec sat vremena do sumraka, tako je meni izgledalo to doba dana.
Ok, dobro je što si se uspjela po tom pitanju razdoblja dana u snu orjentisati i ocijeniti koje je razdoblje dana bilo. Poklapa se sa onom mojom pretpostavkom da je to bilo neko kasno popodne/pred sumrak , i da su se moguće žurili da se odatle maknu prije mraka.
GSS se nije previse uzrujavao ,ali su se žurili negdje nemam pojma gdje.Nisu bili uznemireni......Niko nije ulazio u kolibe,nisu ih zanimale
Znali su gdje su i šta traže , i što se toga tiče nisu se uznemiravali. A žurili su se da ih ne uhvati mrak , ilitiga noć . A sama lokacija tih koliba im je također dakle odranije poznata, jer kažeš niko od njih nije posebno ulazio i zavirivao u njih , a za medvjedicu su također znali i nisu je smatrali opasnom previše. Ukratko, znali su gdje su. A zašto tačno su se pojavili tamo ne znam, ali očito također zbog medvjedice jer o njoj su i sami pričali , jer joj valjda prate pojave i kretanja, a to im je zbog nečega bitno. Ispostavilo se jedino da nisu tamo došli radi tebe (tj spominjes da je jos tu bio dio tvoje porodice , ali samo si ti komunicirala sa komandirom) , barem ne da te pokupe , mada nije iskljucena opcija da imaju i neku vrstu ''dojave'' kad neko uleti na takvu lokaciju tipa ta gdje je taj napušteni kamp, pa su usput došli i to da provjere, i zatekli tebe kako ''sanjaš'' na tom mjestu.
Komandir ili neki glavni lik tog kako sam nazvala GSS nije imao oružja, ali sama činjenica da je u uniformi navodi da je vjerojatno imao sakriveno oružje ali ja ga nisam vidjela. U GSS ekipi bili su samo muškarci u koloni, a za broj ne mogu da se sjetim…evo pokušavam jednu kolonu ljudi otprilike da izbrojim u glavi (jer sam poslovno vezana za na neki nacin za kolone pa mogu od oka da skuzim broj ljudi)…ne vise od 40-60 ........ Psi su bili zavezani i neki su njuškali kao i svaki psi neki ne.
40 do 60 njih, to je neki odred cijeli. To je ipak povelika brojka za šetnju kroz svakako poznate im lokacije, da bi tek registrovali velike medvjede . Posebno još jer je to sve bila ustrojena muška ekipa, još tako uniformisani , tj svakako onda i ustrojeni/istrenirani kao grupa. Bilo da su tamo došli da uprate medvjedicu, bilo da se ispostavilo da je to bila zaista ''GSS'' ekipa koja skuplja zalutale izgubljene planinare (opcija koja je onda definitivno otpala), ili da im je potreba možda usput bila i da provjere ko se to od ''sanjača'' pojavio kod tih koliba, toliki broj ih svakako nije potreban za takve zadatke. Ili toliko bi ih možda bilo potrebno da su te prazne kolibe naseljene , pa da su recimo njih 50 donijeli neku redovnu zalihu hrane i namirnica .
Razlozi što ih je 50 su neki drugi . Šta god da su radili i tražili (a nisu došli ni da nešto kopaju, rade, montiraju i sl), za to neko ''izviđanje'' ih je onda potrebno tek nekoliko , ili najviše desetak. Ostalih 40-50 su tu kao pratnja, kao čista potreba da ih je toliko u slučaju da nalete na ''one koji silaze da piju vodu'' . Jesu li čime naoružani ispod uniformi ili ne , vjerovatno jesu nečim , ali razlog zašto te nisu poveli je što ne znaš ono što oni znaju , i u slučaju da budu napadnuti usput , ne bi se znala ponašati po njihovim ranije istreniranim pravilima i opcijama kako da ko i kome , u kojim manjim grupama i po kojoj taktici čuva leđa i kako. Rekao sam ti , nisi im bila nikakav teret da te moraju nositi na nosilima i sl, bila si na svojim nogama , ali bi im svakako u slučaju uzbune unijela samo smetnju , uspaničila bi se i ukočila , poremetila im ustroj i postavku u trenucima kad je svaki korak i potez bitan, možda bi vrisnula i odala im kolonu , i bilo šta slično , jer oni se moraju besprijekorno po planu i treningu ponašati u slučaju ''uzbune'' . Mislim da je to otprilike razlog zašto te nisu poveli.
A psi su im dakle bili mirni dok su bili tamo , niti su ti njihovi dalmatineri nervozno reagovali na tebe i tvoje , što je mislim također bitno , kako su i jesu li njihovi psi eventualno reagovali na tebe kad si im izletila da ih moliš da te povedu. Jedini s kojim si bila blizu im je taj ''komandir''. Opisat ćeš još samo kakve su mu bile oči . Da li su mu se oči po bilo čemu znatnije razlikovale od prosječnih ljudskih očiju ? A oni sami kao ljudi (facama/licima i pojavom) , dakle ti bi pošla sa njima da su te poveli , tj komandir i ostali ti nisu bili odbojni i nisi ih se prepala , nisu bili neke ''barabe/banda'' piratskih faca i sl, od kojih bi se valjda još više sakrila nego od medvjedice. Samo još onda komandira i njih ostale opiši rasno . Bijelci , indijanci , smeđi (latinosi) .... i je li komandir bio druge rase nego ostali ili su svi bili isti (ili možda i njih 50-ak su bili ''miješani'' , da ih je bilo različitih ''rasa'' u ljudskom smislu kakvog znaš na Zemlji). I kakve su im bile te uniforme , jesu imali neke oznake i kakve ako si primijetila , i ako se možeš sjetiti. Jesu li im uniforme bile nekih vojnih boja, maskirne ili maslinasto-zelene radi bolje kamuflaže u samom okolišu prirode , ili bi po boji uniformi rekla da im i nije toliko bitno da su ikako kamuflirani u samom okolišu , tj da im je to nije ''problem'' na koji moraju paziti.
Napustene planinske kolibe me ne bi zastitile od vjetra ali morala sam se negdje skloniti od medvjedice.Unutra nije bilo niceg.Tlo od zemlje…i jedina scena koje se sjecam je moj pogled kroz prozor i sakrivanje ispod njega i strah,jako kucanje srca, pa ponovo pogled kroz isti da vidim dokle je dosla medvjedica i jel me zamjetila…Kolibe nisu imale zavjesa…prozor je bio otvoren ionako..nije se imalo cime zatvoriti…Velicina napuštenog kampa bila je otprilike kao jedna basta 15 x 15 metara…na brdu u rjeđoj šumi, a kolibe su bile razbacane bas kao šatori u kampu
Sjetih se sad zapravo stanja kakvo si opisala, gdje si se u te kolibe instinktivno sakrila ne samo radi toga da te one eventualno zaštite od medvjedice ako ''poludi'' , nego i jednostavno da te ona ne vidi, što je svakako bitan , nekad i presudan faktor u situacijama kad tako se sretneš sa nekim za kog smatraš da bi te mogao napasti , ili da bi mogao nastati problem ako postane svjestan da si tu. Medvjedica te onda po tvom opisu svakako nije ni vidjela (što ne mora značiti da bi te napala ni da te je vidjela , tek možda ako bi joj smarala mladunče).
A same kolibe su dakle bile prije neki kamp , nego nego stalno naselje/selo sa sveukupnim životom , tako tek postavljene na golo tlo , bez ikakvog inventara niti u njima niti između/okolo njih. (
Možda su time jedino bili u njima neki kreveti , ali odneseni nakon napuštanja te lokacije).
... ću opisat scenu dok sam pricala sa komandirom. Bili smo tik pored puta-makadam. Odmah do mene je bio kanal,vjerojatno je tu tekla voda, možda je bio i potok, ali dubok kanal oko pola-1 metar.sa desne strane bila je šuma,prava velika šuma. A sa lijeve je bila isto šuma ali rjeđa pa su se mogle tu podići kolibe.
Ok, što se tiče vode , onda je to bila voda za te barake. Taj kanal je suh/presušio dakle, ili negdje uzvodno njegov tok prekinut. Svakako jedan od razloga zašto je ta lokacija napuštena. Bitno bi što se tog kanala tiče bilo još da razdvojiš je li to po tebi bio vještački prokopan kanal (u tom slučaju izgledom pravilan , sa ravnijim kosim , ili čak okomitim stranama) , ili je to bilo suho korito nekog prirodnog potoka. I prisjeti se ako možeš , je li tom kanalu u tom kampu bio kraj , ili se nastavljao i još negdje dalje/niže ''nizvodno'' .
I nisi mi samo odgovorila na pitanje br. 4
Dakle, obzirom da kažeš da jeste bilo već pred sumrak kad je GSS otišao , tj neko predvečerje je bilo i tada kad si i ti prenapregnuta od svega sjela na tlo , ikakvo bilje, lišće, mahovina , ili gljiva okolo sa odlikom fluorescencije , ili aktivnosti ikakvih pokretnih ''svjetlećih iskrica'' nalik svicima ili krijesnicama je li bilo ? Ikakve biljne forme na toj lokaciji , a da su imale takve fosforne odlike, pa u slučaju da je već padao sumrak kad si sjela i tek tada zapravo primijetila tu neobičnu prirodu oko sebe , da si primijetila da onako blago ''svijetle'' . Ima i ovdje negdje na forumu spominjane su ''gljive koje svijetle'' koje imaju fosforne materije u svom tkivu, kakvih ima na Zemlji. Ako ti treba da si još pripomogneš na šta mislim , osim tih primjera poznatih sa Zemlje , takva priroda je prikazana u filmu ''Avatar'' kad je noć , gdje neke biljke imaju fosfora u sebi pa noću pod mjesečinom ''svijetle'' . U ''Avataru'' je stavljen i detalj da kad hodaš po takvoj mahovini , gdje staneš stopalom također ostane ''svijetli trag'' za trenutak , ali koji brzo nestane za sekundu-dvije, otprilike za onoliko vremena koliko se recimo kuhinjska spužva vrati u prvobitni kockasti oblik nakon što ju stisneš/zgužvaš rukom. ''ribar'' mi je spominjao nešto u tom stilu ako sam ga dobro shvatio, da ta ekipa koja silazi po vodu ima određenu mogućnost mimikrije svoje kože/tijela (poprimaju boje okoliša u kojem su, kao što na Zemlji ima dosta takvih životinja) , posebno još noću kada im to čak i nije toliko bitno , a da je tako jedan od načina da ih se primijeti , to da ako noću hodaju po takvom dijelu tla/trave/mahovine , vide im se ti otisci po tlu koji za trenutak blago i kratkotrajno svijetle na mjestima gdje nagaziš. To mi je spominjao u stilu ''
prepoznavat ćeš ih po tragovima koje ćeš vidjeti'' , ali nije mislio samo na fizičke otiske stopala po kojima bi se moglo naknadno upratiti ko je kuda prošao , jer mi je spominjao neke stvari vezano za tu fluorescenciju određenih biljaka , stijena ili tla/trave na toj mapi, a i sam sam bio vidio da na toj ''sanjačkoj mapi'' toga ima, a nisu samo krijesnice , svitci ili planktoni koji noću svjetlucaju u tamnom moru , ako si kad bila noću uz mirno more i vidjela te ''iskrice u vodi'' , zapravo planktone.