@ Nicazeja takve zovem ''aktivni OP-i'' , upravo jer su takvi kako si opisao poznanika. Nisu ''pasivni'' , tj od onih kojima je radijus djelovanja uži ljudski krug , njihova rodbina ili neka kancelarija sa par ljudi, gdje ukupno iz tog kruga ljudi ne mrdaju godinama i fiksno su zabetonirani tu ,ili bolje reći ''postavljeni su na te položaje''. Već tako upravo, kao da ih nešto po potrebi i programu povremeno ''vodi'' , i baš kao da su pokretni i malo aktivniji mamci. Tako i imaju sklonost da se ''priključe nekim crkvama'' , ali opet ne kao ''pasivni'' nego baš su dodatno malo dopunjeni i napumpani ''novim'' velikim shvatanjima i dalje aktivno smaraju sebi okolne ljude tih raznim ''propovijedima'' . Dok naravno njihovo lično ponašanje je kako kažeš totalno drugačije od toga što ''propovijedaju'' .
Baš kao da tu podgrupu OP-a njihov centralni kontrolorski um dopuni po potrebi , nekim novim ''znanjima i saznanjima'' potrebnim za novu im ličnu malu misiju u koju ih pošalje , čega oni naravno nisu svjesni na ličnom nivou, to ne treba ja mislim ni napominjati.
Takvi su posebno došli do izražaja na ovim našim prostorima , nakon svršetka ovih ex-yu ratova.
Ima ih prožetih svuda, od zvanične politike i vjere , do ''običnih'' ljudi s kojima se srećemo svaki dan kroz društvo ili posao. Ja sam imao priliku također upoznati nekoliko njih iz tog pod-tipa OP-a , ljudi koji su me prvi put upoznali , ali sa nekom jako čudnom napadnošću , kao praktično da im je to obaveza , da baš meni ''nešto pojasne''. A ja također i sam, pošto u svom krugu ljudi, prijatelja rodbine i poznanika nemam baš s kim previše otvoreno pričati o ovim temama , povremeno kad kroz posao ili društvo upoznam ''nekog novog/neke nove'' , namjerno često malo izletim , pa sad po potrebi, bilo neki komentari na ustaljene i prihvaćene norme života i ponašanja, bilo neki komentar o vjeri/religiji ako vidim da je ''nova nepoznata osoba'' malo ovako ''religiozno osvještena'' kako se to moderno naziva na našim prostorima , itd.
I mogu ti reći , upravo na taj način sam ih zapravo i registrovao, jer mi se nekoliko puta već desilo da se ''pogođena osoba'' jednostavno aktivira kao po naredbi, i počne priču sa zapravo neskrivenom namjerom da me ''prosvijetli'' , i naravno poslije uvijek saznam od drugih da je ona/on ''inače takva/takav'' , da je navučen na taj neki ''njemu novi film'' i da aktivno sve s kojima dođe u doticaj smara sa time. A posebno naravno one koji mu se ''usprotive'' sa stvarima koje se ne uklapaju u njegov program. Tako sam ja razdvojio te ''aktivne/hodajuće'' OP-e , od onih nekih koji bi se mogli nazvati ''statični/pasivni'' .
Nego po ovome što si napisao Nicaze , stičem dojam da prije o tom poznaniku nisi imao takvo saznanje , to da je svojevrsni ''mamac za krađu energije'' i aktivni ''propovijedač'' , nego da si to saznao upravo tada, kad je on malo dodatno ''aktiviran'' ? Tj ranije je bio očito dobro prikriven, i nisi ga vidio kao takvog.
S tim da se tu sad mijenja shvatanje toga da je i njega ''nešto proganjalo i budilo/napadalo po noći'' i da ga je ''nešto gušilo kao da mu sjedi na prsima'' . Sve što mi zovemo ''napadi'' , dešava se i njima , ali od druge strane . A to da su se i oni ,posebno u zadnje vrijeme unervozili i da im nešto ''remeti program'' mnogi su primijetili ,ko to uopće primjećuje i može osjetiti i registrovati.
na primjeru tog svog poznanika upravo možeš shvatiti i neke druge dijelove priče , i shvatiti od koga bi to on mogao biti ''proganjan'' , a kako si kažeš ti naknadno shvatio da bi on mogao biti nečija alatka a tip bića kojem pripada je ''organski portal'' . kako njihove ''tate i mame'' lociraju i smaraju nas, tako ni naše ''tate i mame'' ne sjede baš skrštenih ruku.
A ja sam od dvije takve osobe dobio i ''povratnu informaciju'' prije nekih godinu dana, jedna kolegica na poslu tog tipa,i jedan također prijatelj/poznanik.Da vidiš kad oni naglo i pogubljeni počnu sa nerazumnom pričom ''da se bude noću'' i da ''osjećaju pritisak i dekoncentraciju u okolini koja ih nervira'' , da im je ''dosta svega,ali baš svega'' i sl.
Kako im se ,i to izgleda nimalo pažljivo , vraća ping-pong loptica o SF pričama denziteta, vanzemaljaca i ''galaksijskog Vala'' ,koju upravo takvi najjače ismijavaju, to sam imao prilike čuti lično od jedne takve osobe. Koja je mene lično kad sam malo više bio ''izletio'' , čak skoro sa izjavom da komuniciram sa određenim nefizičkim bićima kroz snove , tj oni sa mnom ponekad, ta osoba malo naravno ismijavala uz nastavak nekih priglupih ''viceva'' na moj račun glede toga , ali i razumni prijateljski ''savjet'' da nije isključeno da bi to mogla biti pojava ''šizofrenije'' , da sam malo ''puko'' i sl.
Ali onda im neko vrati lopticu, i onda njima tako nešto ''sjedne na prsa i guši ih'' , uz možda eto kako taj tvoj poznanik kaže , i neke čudne masnice s kojima se probude a ne znaju otkud im. Pa ne znaju šta ih je snašlo, jesu li bolesni, jel od posla i umora, jel im lično bog ima nešto za reći ili su se ipak alieni koji ne postoje okomili na njih, i koji sad , dobri, loši , njima dobri a nekom drugom loši, ili obratno. I naravno opali ih ''novi film'' kojeg dalje propovijedaju okolo , ali su tužni i iznervirani jer ih ''
niko ne shvata'' hahaha

, itd... neke stvari se ne mogu kupiti novcem