iliJane je napisao/la:
danas ujutro sam imala prećudan san, i inače znam imati čudne snove ali ovako nešto nisam nikada do sad sanjala
...uglavnom ne sjećam se cijelog sna, nego samo zadnje scene, a to je da stojim na vratima kuće i gledam u nebo a na nebu leti prvo crni pijetao a odmah iza njega žena u crnom i tad sam se probudila, jedino što još znam da sam prije toga sanjala neke kukce i bube kako svi idu u kolonama u istom smjeru u koji su letjele žena i pijetao ali mi je taj dio u magli...
san me podosta sablaznio i ne kužim šta bi to trebalo značiti a nigdje nisam našla nešto posebno baš o tome..
itko??
iliJane , zanima me pobliže tvoj san o toj veseloj koloni koja ti je proletila iznad glave, pa ako se budeš mogla prisjetiti detalja, da te pitam par stvari vezano za taj san.
1 . ako sam dobro shvatio,iako napominješ da ti je taj dio u ''magli'' , kolona insekata (te bube i kukci) je išla u tom pravcu prije pijetla i žene, tj to dvoje su išli za njima. ili je obratno, insekti su pratili njih dvoje ? ili su zapravo po tebi insekti nepovezani sa njima, tj jednostavno su išli u istom smjeru,ali onako, ''svojim poslom''. i također, u kontekstu toga, ako možeš ocjeniti, jesu li bili svjesni jedni drugih, je li ko od koga tu bježao, tj neko nekog proganjao/lovio. dakle recimo, pijetao da je zapravo bježao od žene, žena od insekata, insekti se povlačili pred njima (poput povlačenja ili djelomičnog ''nestanka'' za prirodu jako bitnih insekata pčela sa Zemlje u ovom razdoblju,ako si upoznata sa tim) , ili da su zapravo pijetao i žena pratili insekte , tj ako si mogla raspoznat bilo koju od takvih kombinacija ,da ih tako nazovem,ko je u tom kretanju u kakvom odnosu spram ostalih.
2. zanima me lik žene. spominješ tek da je u crnom. ikakav detaljniji opis ? mlada ,stara, otkrivenog i vidljivog lica ili skrivena pod nekom recimo kapuljačom i sl, i je li imala šta u rukama ?
3. ako možeš opisati ambijent i okolinu sna, tj ''gdje'' se to dešavalo,mjesto radnje i okoliš sna.
da pojasnim, primjerice da li je to bio neki prirodni okoliš tebi poznat sa Zemlje, dakle kao ti si na livadi,u nekom naselju i sl (kažeš stajala si na vratima kuće. tvoja kuća ili neka druga ? ) , a oni idu tj kako kažeš letili su iznad tog područja, ili je ''mjesto radnje'' tvog sna bio neki tebi ne toliko poznati ambijent i okoliš ,dakle svojevrsna fikcija. Ukratko,ako si shvatila šta pitam, okolina,ambijent i mjesto radnje samog sna kojeg si imala ? da li je u snu to bio dan,noć,zora,suton ..?
4. Tvoj položaj u snu, tj nadovezano na pitanje 3 , gdje si ti u svemu tome. Konkretnije, da li te je iko od svih njih primijetio,da li te je vidio, pogledao te i sl. I ako jeste,ko od njih.
Ili je tvoja pozicija bila više nalik tome da si ti tu ''slučajno nabasala'' , dakle kao zatekla se na tom nekom mjestu/području sa kojeg si ih vidjela (slučajno izašla na vrata kuće), ali niko od likova iz sna nije te lično registrovao niti su znali da si ih vidjela, niti je iko od njih bio upućen na tebe,pogledao te,krenuo da ti se obrati i sl.
Jer kako si opisala, ova druga opcija mi se čini izglednija, tj to svakako nije san koji je povezan direktno sa tvojom ličnom sviješću/memorijom , niti je san koji je specifično upućen tebi lično, već prije da si naletila (slučajno ili ne) na ,da kažem, ''mjesto sa kojeg si to vidjela'' , poput situacije u svakodnevici kad vidiš sa trotoara recimo promet auta i ljudi na cesti koji se ne obaziru posebno na tebe,nakon što si prošla ugao neke zgrade koja ti inače zaklanja pogled na tu cestu kad stojiš s druge strane te neke zgrade recimo.
I spominješ da te sablaznio san ? Po čemu i po kojem detalju, ili čisto onako, nejasan ti je i sav nekako čudan , pa ti je unio neku jezu i ostavio taj dojam i osjećaj nepoznanice i jeze, tj ti si ga eto opisala da ''sablaznio te''.
kako kažeš , ''nešto posebno baš o tome'' i nećeš baš nešto uspjeti naći (ako misliš na razne tekstualne stvari o tumačenjima snova i sl) ,osim ako tako lično nabasaš i sama vidiš insert tog filma. Ja sam par puta bio nabasao na druge inserte tog filma, i čini mi se da je to slučaj i sa tim tvojim snom.
sto se tiče tog osjećaja jeze/sablazni koji ti je prolazak te kolone izazvao...ne znam ti ga sad tačno pojasnit ,ali detalj koji znam da tu pripada sferi koja inkodirano ljudima unosi osjećaj nemira/jeze je taj pijetao. Pijetao tj kokoši (uz njih i recimo guske ili ćurke) su ptice (hladnokrvni jajari) ,ali one koje ne lete (ne računam ono što mogu landarat krilima i na par sekundi se izdić pola metra u visinu, zna se šta se podrazumijeva pod pravo letenje).
I kad bi zaista u realnosti vidjela to da pijetao/kokoši počnu letit poput ostalih ptica, vjerujem da bi ti svakako to u dubini tvoje svijesti izazvalo također taj neki čudan osjećaj,možda upravo i jezovit , nalik možda unutarnjoj atmosferi filma ''dom za vješanje'', ono ,baš kad pijetao leti okolo dok Perhan telepatski diže i pomjera kašiku sa stola

) ,ako si gledala film. taj osjećaj bi bio možda i jezovitiji od ne znam, viđenja nlo-a ili da uživo vidiš već čuvenog lika ''aliena'' (onaj svilenkasti sivkasti mršavi insektoid sa krupnim crnim očima kakve imaju insekti iz te kolone) , lik tog famoznog ''aliena'' na kojeg si već navikla kroz filmove,crtane,stripove i sl.
Kad bi kokoši/pijetlovi u realnosti poletili i počeli letati okolo poput golubova recimo,to iako oduvijek znaš da su obične životinje sa ove Zemlje,da oni jesu ptice ,i na kraju krajeva da i imaju krila koja služe za letenje, mislim da bi ti ipak i pored svega toga to u kosti i krv unijelo tu neku malo čudnu atmosferu i jezovit dojam/osjećaj, jer bi ti tada podsvjesno i nedvojbeno bilo jasno da se neko/nešto upetljalo u promjenu njihovog stanja i statusa koji se nije mijenjao očito hiljadama godina unazad, a to je da ne lete tako kako si ti tog pijetla vidjela u snu, niti ih je iko ikad vidio da tako lete. Iako su ptice, i imaju krila, iako ptice lete ,i svi to znaju napamet, i ne bi nikakvo posebno čudo trebalo bit da ''ptica leti''.
Drugim riječima, takva stvar (da takva vrsta ptica počne potpuno letiti ) bi ti svakako u svijest unijela shvatanje da je ''neko/nešto'' (ljudskim očima nevidljivo u svakom slučaju) uletilo u sistem ove planete i njenog živog svijeta, i da ''prespaja i mijenja neke žice na razvodnoj kutiji''.
Pa iako to nisi vidjela uživo, pijetao koji leti izaziva ti možda sličan unutarnji osjećaj , e sad u onoj mjeri u kojoj ti je i taj san bio jedan od onih koji su nekako življi i realniji od ostalih snova.
Također, čisto crni pijetao je jako rijedak.
Kokoši i pijetlovi su u ogromnoj većini u svim onim smeđim varijantama.
Još što se tiče tog oko jeze/sabalzni , i ta žena, pretpostavljam da je ''letila'' u smislu lebdjela zrakom, poput duha nekog, utvare i sl, a ne da je imala krila kakva se slikovito ''nadodaju'' bićima opisivanim anđeli ili demoni , svejedno. A i razne vrste buba/insekata u ljudskoj svijesti češće izazivaju osjećaj odbojnosti,određene jeze i gađenja , prije nego osjećaj privlačnosti i simpatije.
Ti insekti koje si vidjela pretpostavljam nisu bili nalik leptiru,bubamari ili pčelama, pa ni mravima ?
Već neki od ''tih'' vrsta insekata ka kojima većina ljudi baš i nemaju neke simpatije (npr pauci,bogomoljke,žohari..).
Ne znam sad jesam li ti ovim ukratko uspio pogodit žicu koja bi mogla bit jedan od uzroka te jeze/sablazni koju spominješ, i da li to osjećaš na sličan način,i je li se to konkretno vezano za insekte radi o tim koji su ''jezoviti'' ljudima, ako ne nije to sad toliko bitno,nego to je najbliže što bih ti riječima mogao opisat moj raniji dojam slične stvari kad sam ja imao pokoji takav insert koji je atmosferom nalikovao tom tvom snu. Inserti iz tog filma i nisu ništa drugo nego pomalo čudni,jezoviti,sablasni, ili ostavljaju određen i nedefinisan strah.
Ali taj film se ne mora ticat toliko tebe kao jedinke koja si vidjela njegov insert, pa zato pretpostavljam da si ih samo ''sa strane i usput'' vidjela ,i pitao sam te koja je tvoja uloga bila u snu, usputni posmatrač sa praga kuće ,ili si i sama imala neku ulogu u snu,i bilo kakav kontakt ili naznaku ikakvog kontakta sa tim ''letećim likovima'' iz sna.
Posebno ako te je ta žena pogledala i osvrnula se na tebe. Onda te se već donekle tiče ta vesela kolona,u kojoj svi idu po nebu, lete, ali shvatila si da niko od njih prirodno ne leti ,niti to može.
ne lete ni ljudi (tj dotična gospođa u crnom), ni ti insekti (jer zapravo pretpostavljam da je to bila kolona insekata koji su svojim oblikom zapravo kopneni/hodajući, a ne ose,pčele,muhe ili leptiri) .
A čak i ta jedina ptica među njima, je također upravo od onih ptica koje ne lete.
A u tom snu, svi su ti baš preletili visoko preko kuće kako kažeš. čak ti se i čini da znaju u kojem pravcu idu. S tim da ta vesela kolona nije niti malo vesela, niti je veselo nastrojena ka drugima,niti izaziva veselost onima koji ju vide, već prije takav neki kako si rekla i sama osjetila ,sablasni osjećaj.
Jer ta ''crna udovica'' odavno ne zna za veselost. niti dotična gospođa u crnom ,niti dotična pauk-ica iz insektne kolone (ona ti je vjerovatno prošla u tom dijelu kolone insekata kojeg se ne sjećaš i koji ti je u magli). A ni taj crni pijetao , odavno niti je prava ptica, niti visoko leti.
tek da svi idu i istom smjeru, to da.
tako me i zanima ako možeš samo malo detaljnije oko ova 4 pitanja što sam ti naveo gore.