|
Član foruma |
 |
|
Solaris je napisao/la: Pratim postove na grupi “Gurđijev” zato jer su na razini koja u meni potiče želju da sudjelujem u raspravama. Hoću reći, zanimljivo mi je zbog toga što mi se čini da kad nešto napišem da ima ljudi koji mogu pratiti, bar u nekom smislu, ono što napišem i da ne moram u nekom sljedećem postu objašnjavati 99% onoga što sam napisao. Za takva pojašnjenja bih trebao napisati gomilu knjiga i onda još gomilu tumačenja ili uputiti diskutanta da provede nekoliko godina u izučavanju svih razina onoga o čemu pričam.
Da skratim.
**Sve je upravo onako kako treba biti.**
Ne znam u kolikoj mjeri ste svjesni točnosti ove tvrdnje, ali njena točnost je apsolutna. Ako niste sigurni da je ova tvrdnja apsolutno točna, onda vam predstoji put da dođete do razine kad će vam biti jasna njena istinitost. Ili nećete doći do te razine.
U svjetlu gornje tvrdnje, ne trebamo se zamarati pitanjima koja izviru iz ega, a to je, da li možemo ili ne možemo prepoznati istinu u sebi ili u drugome. Kad dođe vrijeme da ZNAMO što je istina, naprosto ćemo to znati. Do tada nema načina da saznamo do kraja što je istina. Prije stvarnog ZNANJA što je to istina, ako je i vidimo, ne možemo je prepoznati. Ako očajavamo nad tom činjenicom(bilo svjesno, bilo nesvjesno), a to je donekle vidljivo iz nekih postova, to je samo krik ega i ništa više.
Često spominjete ego i njegove nevjerojatne sposobnosti da stvori iz svega čega se takne laž i iluziju. Ni time se ne treba zamarati. Ego je jedan praktičan obrambeni mehanizam koji smo dobili sa tijelom da bi zaštitili naše tijelo i naš duh. Dakle, ego je nekakva vrsta ratnika koji je zadužen za našu fizičku i psihičku sigurnost i opstojnost u fizičkom svijetu. Naravno, u svojem djelovanju, ego se služi apsolutno svime što mu je na raspolaganju. I dokle god nismo utvrdili što je istina, on nam je potreban. Kad utvrdimo istinu, on postaje nepotreban i više ne reagira i ne brani nas jer to više nije potrebno. Priča sa egom je, eto, tako jednostavna. On nikad ne nestaje, on samo postaje nepotreban pa onda govorimo da smo se riješili ega.
Ono što je na Putovanju jedino važno je biti svjestan da je apsolutno SVE Putovanje.
“Put srca”, “put istine” i bezbroj drugih puteva su samo usputni alati čija korisnost nije dugoga vijeka zato jer imaju ograničeno i privremeno djelovanje. Pa tako apsolutno sve škole duhovnog razvoja su na našem putu samo privremena pomoć bez naročito velikog značaja. Pod uvjetom da smo doista na putu. Naime, ego se vrlo rado zalijepi za neku školu jer onda dobije na “vjerodostojnosti”, napuše još jedan od svojih balona koji ne znače ništa. Na taj način održava svoju misiju obrambenog mehanizma pod svaku cijenu. Sve dok smatramo da nam je neka škola potrebna, ona nam je doista potrebna. Kad nam se čini da nam nije potrebna, ona nam doista više nije potrebna. Prerasli smo je. Ako je nismo prerasli, onda nam je potrebna sve dotle dok ne shvatimo zašto nam nije više potrebna. Ako je nismo u stanju prerasti u ovom životu, prerast ćemo je u nekom drugom.
Od apsolutne važnosti je steći svijest o tome da svako vanjsko nastojanje, bez autentičnog unutarnjeg poriva, predstavlja u velikoj mjeri manifetaciju ega. Dakle, ne trebamo nikuda žuriti ako ne osjećamo unutarnju potrebu da kročimo. Ta potreba je spontana i izraz je radoznalosti, a ne misije. Misije su praktične jer stvaraju zalihu informacija kojima se služimo na Putu spoznaje. Bez informacija, Put nije moguć. Pa tako bavljenje konkretno Gurđijevom, predstavlja misiju koja nam je nužna. Nijedna misija nije apsolutna. No, dokle god je ego u dobrom zdravlju, “baš ta škola” ili “baš ta religija” ili “baš ta filozofija” ili “praksa” su apsolutne.
Najčešće se zaboravlja da spoznaja počinje tek za vrijeme mirovanja. Nastojanje ograničava, usporava i iskrivljuje spoznaju. Odrasli smo u sredini koja nam kaže da bez nastojanja nema ničega. Donekle je ovo i istina. Nastojanje proizvodi kretanje koje je suština stvarnosti. Ali svijest o kretanju imamo tek kada stanemo. Zvuči paradoksalno, zar ne? Nije paradoksalno. Kretanje stvarnosti možemo zamijetiti tek kada se zaustavimo. Prije tog trenutka mirovanja, ionako je sve kretanje i teško je bilo što uočiti i razlikovati u toj pokretnoj stvarnosti. Kada na Istoku kažu da ne treba nastojati nego dopustiti da se nešto dogodi, onda oni misle na fokusiranost naše svijesti koja energiju oblikuje u nešto što mi nazivamo “konkretnim”. Svako “nastojanje” ne može proizvesti dovoljnu fokusiranost svijesti, osim u specijalnim slučajevima koje smatramo izuzecima, koje je teško reproducirati i nije potrebno o njima raspravljati. Ponovit ću: Tek iskustvo mira omogućuje spozanju. Taj “mir”, ako se bavimo duhovnim radom, na trenutke uspijemo postići ali ne uspijevamo ga zadržati duže vrijeme sve dok ne shvatimo da trebamo naučiti “ne nastojati”. Ego u takvim situacijama ne odustaje od ideje da se “putovati” može jedino ako “nastojimo”. Uostalom, da li bi Putovanje bilo imalo zanimljivo da nema ega koji ga ometa, zavodi na stranputice, usporava i nudi “svoja tumačenja” stvarnosti?
Citirat ću po sjećanju Charlesa Leadbeatera koji je na početku svoje knjige o vidovitosti rekao otprilike ovo: “U ovoj knjizi ne piše ništa što autor knjige nije osobno iskusio”. Čini mi se da je to jedini ispravan put kojim bi trebali kročiti. Pisati o iskustvima drugih trebaju pisati oni drugi. Istinitost svega što činimo, bez namjerne laži i manipulacije, jedini je način na koji možemo doći do istine.
Zašto sve ovo pišem? Pa pokušavam sudjelovati u ispitivanju i istraživanju raznih Puteva iz mojeg iskustva. Svačiji Put je jedinstven. Pošto smo svi mi jedni drugima i učitelji i učenici, ovo je moj mali doprinos “školovanju”.
Sent from my iPad using Tapatalk Mozda pomogne ovo: "Kako se može osloboditi lažnih ideja? - upitao sam. Mi zavisimo od oblika našeg opažanja. Lažne ideje su proistekle iz oblika našeg opažanja. G. je odmahnuo glavom. Opet govorite o nečem sasvim različitom, rekao je. Govorite o greškama koje proizilaze iz opažanja, međutim ja ne govorim o njima. U granicama datih zapažanja, čovek može grešiti manje ili više. Kao što sam već rekao, osnovna iluzija čoveka je njegovo ubedenje da on može DA ČINI. Svi ljudi misle da oni mogu činiti, svi ljudi žele da čine i prvo pitanje koje svi ljudi postavljaju je: šta treba da čine. Međutim niko ne čini ništa i niko ne može išta da učini. To je prva stvar koju treba razumeti. SVE SE DEŠAVA. Sve što se čoveku dešava, sve što on radi, sve što dolazi od njega — SVE SE TO DEŠAVA. I to se dešava na potpuno isti način kao što kiša pada kao rezultat promene temperature u višim predelima atmosfere ili okolnih oblaka, kao što se sneg topi pod zracima sunca, kao što vetar diže prašinu. Čovek je mašina. Sva njegova dela, akcije, reči, misli, osećanja, ubedenja, mišljenja, i navike, rezultati su spoljašnjih uticaja, spoljašnjih utisaka. Čovek ne može iz sebe proizvesti nijednu misao niti akciju. Sve što on govori, radi, misli, oseća — sve se to dešava. Čovek ne može ništa otkriti, ništa izmisliti. Sve se to dešava. Da bi učvrstio ovu činjenicu u sebi, da bi je razumeo, da bi bio uveren u njenu istinitost, znači oslobađanje od hiljadu iluzija o čoveku, o njegovoj kreativnosti, o tome kako on svesno organizuje sopstveni život itd. Ništa slično ne postoji. Sve se dešava — čuveni pokreti, ratovi, revolucije, promene vlada, sve se to dešava. I to se dešava na istovetan način kao što se sve dešava u životu jedinke. Čovek se rađa, živi, umire, gradi kuće, čita knjige, ali ne onako kako on to želi, već kako se dešava. Sve se dešava. Čovek ne voli, ne mrzi, ne želi — sve se to dešava. Niko vam neće poverovati ako mu kažete da on ništa ne čini. To je najuvredljivija i najneprijatnija stvar koju možete ljudima reći. Naročito je neprijatno i uvredljivo jer je istina, a niko ne želi da zna istinu. Kada to budete razumeli, biće nam mnogo lakše da razgovaramo, Međutim, jedno je razumeti mozgom, a drugo je osetiti to svojom 'celokupnom masom', biti zaista ubeđen da je to tako i nikada ne zaboraviti. Što se tiče pojma ČINITI (G. je naglasio reč) još nešto treba naglasiti. Ljudima uvek izgleda da drugi uglavnom čine stvari pogrešno, ne na način kako treba da budu urađene. Svako uvek misli da bi to uradio bolje. Oni ne razumeju i ne žele da razumeju da ono što je urađeno, naročito ono što JE VEĆ UČINJENO na jedan način, ne može i nije moglo biti urađeno na drugi način. Jeste li primetili na koji način sada svi razgovaraju o ratu? Svako ima svoj plan, sopstvenu teoriju. Svakome se čini da nije učinjeno na način na koji je trebalo. A, u stvari, učinjeno je na jedini mogući način. Kada bi JEDNA stvar mogla biti drugačija, SVE bi bilo drugačije. U tom slučaju možda ne bi ni bilo rata. Pokušajte da razumete ono što govorim: sve zavisi od svega drugog, sve je povezano, ništa nije izdvojeno. Stoga sve ide na jedim moguć način. Kada bi ljudi bili drugačiji, sve bi bilo drugačije. Oni su ono što jesu, tako da je sve onako kako jest. - Ovo je bilo veoma teško progutati. - Zar ne postoji ama baš ništa što bi se moglo učiniti? - upitao sam. »Apsolutno ništa.« — (G) - I NIKO ne može ništa da učini? - To je već drugo pitanje. Da bi se ČINILO potrebno je BITI. Pre toga je potrebno razumeti šta BITI znači. Ako budemo nastavili sa našim razgovorima videćete da upotrebljavamo specijalan rečnik i da bi se sa nama moglo razgovarati potrebno je naučiti taj jezik. Nema svrhe razgovarati uobičajenim rečnikom jer upotrebljavajući njega ne možemo da se razumemo. To vam za sada verovatno čudno zvuči. Ali to je istina. Da bi se razumelo potrebno je naučiti drugi jezik. Ljudi se ne mogu razumeti između sebe pomoću jezika koji govore. Kasnije ćete videti zašto je to tako. Znači da čovek mora da nauči da govori istinu. To vam se verovatno isto tako čini čudnim. Vi shvatate da čovek mora da nauči da govori istinu. Vama se čini da je dovoljno poželeti ili odlučiti da to učinite. A reći ću vam i to da ljudi veoma retko namerno govore laži. U većini slučajeva oni misle da govore istinu. A ipak sve vreme lažu, i onda kada žele da lažu i onda kada žele da govore istinu. Oni sve vreme lažu, i sebi i drugima. Stoga niko nikada ne razume bilo sebe bilo ikog drugog. Razmislite — da li bi bilo moguće da postoji toliko nesuglasica, tako dubokog nerazumevanja, toliko mržnje prema mišljenju i pogledima drugih, kada bi ljudi bili u stanju da razumeju jedni druge? Ali ne mogu razumeti jer ne mogu prestati sa laganjem. Govoriti istinu je najteža stvar na svetu; i čovek mora dugo i mnogo učiti da bi bio sposoban da govori istinu. Samo poželeti da to činiš nije dovoljno. DA BI ČOVEK GOVORIO ISTINU ON MORA ZNATI ŠTA JE ISTINA A ŠTA JE LAŽ, A PRE SVEGA DA SPOZNA TO U SEBI SAMOME. A to niko ne želi da zna"P.D.OUSPENSKY - U potrazi za cudesnim
_________________ Hvalisanje je početak sramote.
|
|