Evo da i ja kažem nešto o svojim snovima, mada ja ih doživljavam više kao igru i zajebanciju. Najčešće sanjam ono što se je događalo prethodni dan, ako sam igrao puno šah, sanjam šah, ako sam doživio neko posebno iskustvo, o tome sanjam. To su snovi koji nisu lucidni. Zatim ima vrsta snova koji su svjesni, i koji mi služe za uživanje, recimo kao mali volio sam jesti banane a nije ih baš često bilo u kući, onda bi se u snovima prenajedao banana, osjećaj je bio isti ako ne i bolji nego jesti ih u budnome stanju, okus također, i kad bi se probudio osjećao sam okus u ustima neko vrijeme. Kako sam rastao, više mi nisu bile zanimljive banane, često sam letio, lebdio, i izigravao nekoga heroja u snovima, a dosta ih je bilo i erotski obojenih. Uvijek sam mogao raditi u snu što želim, no nikada nisam mogao kontrolirati druge da rade isto ono što bi ja htio da rade. Također sam uvijek mogao i vratiti san unatrag ako mi se nešto nije svidjelo kako se odigrava. To su tako bezvezni snovi. Ima još jedna kategorija koja me više fascinira a to je ono, gdje imaš svoj grad, i taj san se događa u nastavcima. Tako znam da ga ne sanjam stalno i da ga se svaki puta sjećam. Jer gdje jednu noć stane, za mjesec dana ili kad ga već idući puta sanjam tu se nastavi. Tu postoje i već poznati likovi i tako dalje. Sljedeća vrsta snova su snovi u kojima mi netko želi napakostiti. To bi bile noćne more kad ne bih imao kontrolu, i što je najvažnije mogućnost utjecanja na san, zaustavljanja ili premotavanja unazad. Tako da i u tim snovima uživam, jer znam da mi ta čudovišta i spodobe ne mogu ništa, na kraju ih najčešće sve porazbacam iako većinu sna bježim i skrivam se. No i kad bježim, ne osjećam strah, uživam u tom izmicanju jer zapravo ih pravim budalama, a i na kraju im pokažem tko je tko. Uživam u snovima jer ih i gledam na način kao da je to neki film u kojemu sam ja glavni lik, ali i redatelj pomalo. Rijetko i kad se dogodi da mi malo izmaknu stvari kontroli pa me recimo pogodi netko ili me ugrize, e onda je gotovo, onda poludim, eksplodiram jednostavno i sve ih razbucam naokolo. Negdje sa 16 godina sam počeo imati dosta problema oko utvrđivanja što je san a što realnost, bili su to ozbiljni problemi, više puta sam se uhvatio kako pokušavam vratiti vrijeme, a zapravo sam bio u stvarnosti, ili da sam siguran da se je nešto dogodilo, a zapravo je to bio samo san. Zbog tih stvari sam nešto kasnije prekinuo intenzitet sanjanja i od tada baš se i ne sjećam snova previše i ne želim se igrati sa njima. Opasno je to. Tako kad sam sa 120 na sat sletio autom sa ceste, uopće se nisam ni najmanje uzbudio, samo mi nije bilo jasno kako ne mogu vratiti vrijeme pa da ovaj put ne sletim, kad sam vidio da nema vraćanja vremena, pokušao sam se probuditi, još narednih tri dana nisam mogao vjerovati da je to istina i da se neću probuditi. Krelac. To je što se tiče mojih klasičnih snova. Ima još nešto što mislim da nije san a događa se, doduše jako rijetko. Najviše mi se deset puta to desilo do sada. U glavi mi je i izgleda nešto kao san ali to nije. Nema nikakvih likova, nikakvih slika, a snovi su mi inače jako živi i jako detaljni. Ovo je nešto što u trenutku kada to "sanjam" osjećam jako i intenzivno no istoga momenta kad izađem iz toga, više ništa ne razumijem ni kako bih to opisao. Taj "san" pokušao sam nekako nazvati i zovem ga brzina, kaos, ubrzanje, tutnjava, disanje, spužva u ustima, nemir,.... Ne znam uopće kako bih ga opisao. U par navrata mi se to dogodilo kad sam imao vrućicu, tako da to je vjerojatno samo povezano sa visokom temperaturom i nečim takvim. No osjećaj je grozan, užasan, što je najgore i dosta sam bespomoćan u svemu tome. Nekad se uspijevam probuditi no problem je što taj san čeka, ne odlazi, tako da čim opet želim zaspati, evo ga. Dugo to nisam iskusio pa se jako malo sjećam osjećaja, ali uglavnom nije nešto što se može suvislo prevesti u riječi, najbliže je to da sanjam kaos u glavi koji raste i raste.
|