kries je napisao/la:
Možda ne bih trebao reći iz solidarnosti, lubenice se pumpaju vodom i specijalnim gnojivima, bildaju, ali kod nas je dobra zemlja i puno sunca što im uvelike popravlja okus.Tretiraju se nekoliko puta fugicidima i insekticidima najniže grupe otrovnsti.
Svakako su bolje od uvoznih, ali ja ih ne preferiram više volim dinje iako se jednako proizvode.
Inaće je problem kod povrća kraktkog ciklusa proizvodnje da se forsira gnojivom,obilato zaliva i tretira "zaštitnim sredstvima".
Prednost u odnosu na uvozne da se manje tretiraju i da brže sa zemlje dođu do trepeze.
Ja sam lani pokušao uzgojiti ekološke ali izgleda da je to nemoguća misija, barem sa ovim hibridnim sjemenima.
Pa, da, pitala sam te jer sam svojedobno razgovarala s jednim proizvođačem iz tog kraja. Ostala sam iznenađena kad sam shvatila da on uzgaja za svoju obitelj i prijatelje na jednom dijelu zemlje, a za prodaju na drugom! Dakle, on i njegova obitelj ne jedu ono što mi možemo kupiti u dućanima diljem zemlje.
Što se lubenica tiče mislim da je spominjao da se da bi nabujale u vodu (sistem za navodnjavanje) stavlja kristalit ili tako nešto tog imena, pa lubenica gotovo "preko noći" nabuja. Tad mi je prijeteljski rekao da ne kupujem te velike lubenice i ne dajem ih djeci! Uputio me da jedem samo male i neugledne.
Dakle, nakon ovog - meni je svejedno da li im nešto popravlja okus (kao dobra zemlja i puno sunca) - ako sam toplo i ljudski upozorena da ih ne konzumiram i ne dajem djeci.
Za naranče, limune i mandarine nisam pitala, ali znam da mojoj kćeri mandarine izazivaju odnedavno jaku alergijsku (kožnu) reakciju. Vrlo interesantan osip koji se pojavi i traje desetak minuta pa nestane, da bi odmah buknuo na nekom drugom mjestu i tako to traje satima. Prijašnjih godina nije imala problema i jela ih je normalno. Riječ je o uvoznima.
Mislim da i među vama (proizvođačima) ima ljudi koji se odgovorno ponašaju i da ne treba sve trpati u isti koš. Izuzetno me veseli ako neki od vas odolijevaju eksperimentima.
Ovo sve što sam navela tiče se tog mog poznanika i njegovih metoda rada, a tebi hvala na iskrenosti. Ne bih željela da me pogrešno shvatiš!
Hvala na odgovoru.
Alf