Sada je: sub maj 03, 2025 9:46 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Slabo spavanje
PostPostano: uto sep 16, 2008 9:14 am 
Član foruma

ima netko neki dobar savjet za spavanje?

vec danima nemogu uopce zaspati do 3 -4 ujutro a dizem se svako jutro za posao u 7! :?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 10:14 am 
Član foruma

Zdravo Sjemenka.

Iz iskustva znam da nisam mogao da spavam u tim periodima koje ti pominjes kada sam bio izlozen pojacanom psihickom stresu. Jednom je to bilo zbog raskida emotivne veze, drugi put zbog neizvesnosti oko ishoda bolesti clana porodice. Simptomaticno je to sto ne mozes da zaspis zbog stalne aktivnosti misli. Misli se roje i jedne sustizu druge a ti nemas prekidac da ih iskljucis. Tako je to bilo u mom slucaju. Uglavnom, to vreme oko 3-4 sata je karakteristicno i valjda ima veze sa dominantnom aktivnoscu meridijana pluca... kinezi imaju teoriju o tome... Neki prijatelji sa kojima sam pricao kazu da u tom stanju ni pilule za lilule ne pomazu....

Pozdrav.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 10:26 am 
Član foruma

ma ne brine me nista... samo bas to sto si rekao, misli mi idu idu, i to nisu misli o brigama, nego kao da pisem knjigu u glavi, doslovno ta struktura :mrgreen:

probala sam biljne cajeve i tak to opustanje ali fakat ne ide i ne ide.
sta kinezi kazu?

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 10:50 am 
Član foruma

Ne bi da te lazem o tome sta kinezi kazu.... Znam samo da je u tom periodu najaktivniji meridian pluca i da je to vreme kada mozak i ostali organi dobijaju najvise kiseonika te da je regeneracija organizma znacajna. Takodje, mnogi monasi i svestenici u tom periodu praktikuju prvu molitvu i smatraju da je tada misao najcistija i najmanje zagadjena... Taj period daje neke lucidne sadrzaje umu i to sam iskusio mnogo puta...

Meni se u tom jednom kriticnom periodu desavalo da se kao po komandi budim oko 4 cak iako bi posle solidne pripitosti i zamora zaspao oko 1-2. Kada bi se probudio osecao sam se i trezno i odmorno, a misli kao u kosnici, sustizu jedna drugu... Koliko god da se trudis da ih zaustavis one naviru... Trebalo bi imati svesku kraj sebe i zapisivati.... Mozda je to period kada radimo "defragmentaciju diska" ili ko ce ga znati, ali potpuno saosecam sa tobom i znam o cemu pricas...

Nesto te je u tebi ili van tebe potaknulo i iniciralo ka tom stanju, otkri sta je to da bi mogla da ga kontrolises. Saznaj i kontolisaces... Zaboravi na kafu i alkohol u popodnevnim satima ako ih praktikujes, tek da bi iskljucila tu mogucnost u sta cisto sumnjam....

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 11:21 am 
Početnik

sjemenka je napisao/la:
ma ne brine me nista...

To može da bude prva varka.
U nastavku onoga što si napisala, očito da imaš mnogo toga da kažeš, a ne postižeš ili pak nemaš sa kim adekvatnim da podeliš - ne moraju to da budu zabrinutosti, moguće je da su to naporosto - ideje.
Ferdinand ti lepo reče: a zašto ti tu "knjigu" uistinu i ne zapisuješ (kad već ne spavaš)?
Na stranu sad koliko se i fizički trošiš, ali očito da se utebi zaglavilo nešto što ne dovršavaš... možda i više toga...? Očito da san više nije dovoljan da to razreši.
Šta misliš o početku jednog unutarnjeg "velikog spremanja"? Zapisivanje je tu sjajna stvar!

a mozda su sanje"...

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 11:29 am 
Član foruma

ljudi obično znaju što ih muči zašto ne mogu zaspati ali su previše arogantni da to sebi priznaju (znam iz svojeg iskustva jer mi se to često događa ali uvijek znam da je to zbog bitke u sebi a ne zbog nekih nepoznatih razloga). ima još dosta čimbenika a to su nemogućnost kontroliranja misli tj. odsutstvo unutarnje tišine, a to ti je zbog konstantnog višenja po kompu, netu, na forumima (a vidimo svi da si poprilično aktivna na ovom forumu :mrgreen: ) i jednostavno onda misli salijeću tvoj um i sve su redom banalne, neke zamišljene rasprave, neke jednostavno nepotrebne gluposti (a to je uglavnom većina misli) koje se onda protežu do spavanja.

pitala si šta kinezi kažu. bio je jedan lik iz azije (nemam blage kako se zove ni zi koje je točno države, ali je kosook pa mu to daje kredibilitata :D ) i kaže da bi se trebali truditi što manje misliti tijekom dana jer samo iscrpljujemo sebe i unosimo stres u svakodnevnicu a to se onda očituje i u snu. to ti je isto kao utišavanje unutrašnjeg dijaloga. stoga na posao. a ako hoćeš pretvoriti taj nedostatak san u prednost vježbaj astralnu projekciju, to će te sigurno umoriti (dakle, literature imaš na pretek i sad na posao, ODMAH!!!! :wink: )

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 11:44 am 
Član foruma

Da, nije los predlog. Probaj da ostavis sve teme u narednih desetak dana i da citas samo ovu ...

Po tvojim postovima ovih dana vidi se da si extra-hiperaktivna na mnogo tema. Sto bi se rekle - Oladi malo ili puci ces ko zvecka. Zasviraj i za pojas zadeni... Prosetaj kroz prirodu. Idi na lagani joging-setnju, istusiraj se vrucom-hladnom-vrucom-hladnom vodom i moguce da ce sve biti vraceno u normalu... Da, ti si extremno aktivna na forumu. Lepo je to ali ne po cenu zdravlja... Verovatno sad izgledas ovako :shock:

Pozdravcic :D

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 12:11 pm 
Član foruma

pa kuzim ja da sam aktivna, HIPERAKTIVA - o tome je rijec - :mrgreen:
previse stvari radim sto ukljucuje forum, stignem sve, a vrijeme mi malo ubrzano. Pisem jer inace nemam uopce energije da da nekome smisleno nesto napisem jer mi artikulacija verbalna i nije bas jaca strana :mrgreen:
Sad bi najradje da sanjam a opet nemogu zaspat kad zaspem budim se stalno, a nisam uopce umorna ili iscrpljena... U biti kao da sam pod nekim stimulasima cijelo vrijeme, cak sam jucer zaboravila da jedem uopce. Ovo sto se tice misli navecer nisu to misli o forumu ili icemu takvome. Kao da citam knjigu koju sama pisem - a problem je sto nemogu nit tipkat tako brzo nit pisat a bome ni govorit da je uspijem napisat. Idem spavati jer se forsam da ne zaspem na posao ujutro. Evo dat cu primjer sta se odvija u glavi kad idem leci;

"Gledao ju je sa svojim krupnim ocima, kako cisti zeca kojeg je ulovila suljajuci se kroz sumu tog dana. Crna gusta kosa joj je raspusteno padala po njezinom sitom tjelu, a malene ruke su snazno trgale ostatke krvavog mesa.
- jel ti mogu kako pomoci ? - upitao ju;
pogledala ga je sumljicavo i nasmjesila se vragolasto;
- Ratnici se ne bave lovom - odgovorila mu je
"

eto sta mi se slaze u glavi :D cijeli film i knjiga...

al istina moram se skinut sa foruma - malo preusmjerit

:mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 1:00 pm 
Član foruma

Ko je ratnik krupnih oka koji se ne bavi lovom nego ratovanjem? Zasto se ne bavi lovom. Kako te nezne rucice kidaju zeca? KO ili sta je taj zec? NJena crna raspustena kosa, njegove krupne oke... nikako da se udruze oko zeca... Ima li tu erotske ceznje u pozadini? To znas jedino ti. Mozda je zeko i neko ili nesto drugo. Ta prica sigurno ti nesto saopstava samoj-sebi...

Sto se tice tih stanja sa povisenim elanom i energijom, platices kad se zavrsi u vidu iscrpljenosti i malaksalosti ali i mirnog sna i mirnog daha.

Poslusaj Bixy i zapisuj ... imaj olovku i papir kraj kreveta. Posle analiziraj. Saslusaj samu sebe....

Pozdrav

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 1:20 pm 
Član foruma

FerdinandTheBull je napisao/la:
Ko je ratnik krupnih oka koji se ne bavi lovom nego ratovanjem? Zasto se ne bavi lovom. Kako te nezne rucice kidaju zeca? KO ili sta je taj zec? NJena crna raspustena kosa, njegove krupne oke... nikako da se udruze oko zeca... Ima li tu erotske ceznje u pozadini? To znas jedino ti. Mozda je zeko i neko ili nesto drugo. Ta prica sigurno ti nesto saopstava samoj-sebi...

Sto se tice tih stanja sa povisenim elanom i energijom, platices kad se zavrsi u vidu iscrpljenosti i malaksalosti ali i mirnog sna i mirnog daha.

Poslusaj Bixy i zapisuj ... imaj olovku i papir kraj kreveta. Posle analiziraj. Saslusaj samu sebe....

Pozdrav

ma to je bio samo opis kako bi isla prica... nemogu je se sad sjetit... radi se u glavnom o indijancima, shamanima i sl... lol mozda previse citam castanedu, no razlika je samo sto je ovo zasebna prica, tj ima neki novih nastavaka i sl.
ajd bas cu je zapisat!

i jos nesta!

voljela bi bar 1 put da netko isproba i provjeri ono sto govorim! samo 1 PUT za probu, nema se tu sta izgubiti.. pa onda nek procijene dali je istina ili nije!

malo me frustrira to sto vidim da se netko muci a nece da proba nikako ista drugo osim kukanja i zivljenja u svojem strahu!
](*,) pricam sama sa sobom sad LOL

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 1:48 pm 
Član foruma

sjemenka,

Iz iskustva ti savetujem da kreneš sa meditacijom. Hiperaktivnost moždanih talasa nije u opšte naivno stanje koje se koliko mogu da vidim kod tebe dopunjuje sa nagomilanom pozitivnom energijom koju izgleda da ne umeš da kanališeš. Osećaj je sjajan , bar sam ga ja tako doživela ali strada nervni sistem podjednako kao i kod negativne energije ako se ne kanališe kako treba.

Meditacija koja je meni pomogla je snižavanje rada moždanih talasa i optimalizacija funkcije nervnog sistema. Posle izvesnog vremena sam se smirila i sve je došlo na svoje mesto. Teško je ne vladati sopstvenim mislima, milion razgovora u glavi , pitanja sa odgovorima, pitanja bez odgovora ... sve u svemu jedno blago rečeno ludulo :)

Lekove preskoči , čajeve možeš da piješ ali ne garantuju uspeh, malo vežbanja bi pomoglo za start da se usresrediš.

Nadam se da ćeš uspeti što brže da se isčupaš iz toga. KISSSSS

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 1:53 pm 
Član foruma

Vise nas se kao sto vidis danas bavilo tvojim problemom nespavanja.

Ubedjen sam da ces nocas spavati kao bebica. Videces.

Pisi sutra jesam li u pravu

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 1:59 pm 
Član foruma

:D Hvala sandra,

mislim da je bas to to sto si navela... da neznam kanalizirat .

probam navecer pa cu vidit :)

tnx svima

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 2:01 pm 
Član foruma

moras jos vise pisati po forumu da mozes zaspati mirno. dok ispucas sve sta imas za reci pa mozda neces pricati u glavi :lol:

dakle svi na forum kad vam se ne spava :lol: ako nemate koga da pricate snjim to je iluzija, uvijek mozete sa sobom jel to stalno i cinimo hihihihi

shhhh shhhhhh shhhh zvuk mora, sshhhhh zvuk lisca, shhhh tishhhhina
meditacija i oslushhhkivanje je prava stvar :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 3:06 pm 
Član foruma

Sjemenka, Um se najbolje smiruje fizickim aktivnostima, provjereno iz iskustva.
Dakle trcanje po sumi, brza setnja, kako ti vise odgovara.
Yoga fizicke vjezbe takodje pomazu i odredjene vjezbe disanje, recimo alternativno disanje kroz jednu pa drugu nozdrvu smiruje Um.
Ne moze se ni meditirati dok se Um ne smiri necim.
U Budistickim manastririma monasi vrlo cesto intezivno ribaju pod jer takve ponavljajuce aktivnosti takodje smiruju Um u situacijama kad energija se pojaca a Um to ne moze procesirati.
Na cist vazduh i sto manje ispred monitora i to pomaze.
Ne treba ni citati suvise prije spavanja .
Kad legnes da spavas nedaj da te Um vodi kuda on hoce, fokusiraj se na nesto, mada mislim kad izribas cijelu kucu, operes prozore, otrcis par kilometara bice bolje i ne racunaj da je to samo jedan dan, nekad se mora i zastati :D :love5: :love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 3:56 pm 
Član foruma

FerdinandTheBull je napisao/la:
Zdravo Sjemenka.
Uglavnom, to vreme oko 3-4 sata je karakteristicno i valjda ima veze sa dominantnom aktivnoscu meridijana pluca... kinezi imaju teoriju o tome... Neki prijatelji sa kojima sam pricao kazu da u tom stanju ni pilule za lilule ne pomazu....

Zahvali svojoj intuiciji...

------------

Za nas u Novoj medicini simpatikotonija i vagotonija postale su centralni pojmovi od vremena kad znamo da se svi osmišljeni biološki naročiti programi, ukoliko je došlo do rješenja biološkog konflikta, odigravaju u ovom dvofaznom ritmu. Dragi čitaoce, o ovom se možete dobro informisati u poglavlju o drugom biološkom prirodnom zakonu.

Međutim, ovaj vegetativni ritam, kako su ranije nazivane obe "uzde", kojim majka priroda upravlja svakim individuumom, nije samo karakteristika SBS-a , nego je i tzv. normotonija dvofazna. Sa izuzetkom kod nekih životinjskih vrsta, tzv. "noćnih grabljivaca", dnevna faza odgovara simpatikotonoj stres-fazi (ljeti počinje oko 3 sata ujutro, a zimi oko 5 ujutro), dok noćna faza odgovara vagotonoj fazi odmora, mirovanja.

Kinezi ove faze zovu Yin i Yang, pri čemu Yin stoji za ženski pasivan princip, dok Yang predstavlja muško i aktivno. U istom smislu se ženski princip može povezati sa vagotonijom, a muški princip sa simpatikotonijom.

U većini religija su poznati ovakvi dualizmi. Svakako da tu o ovom nikad nije bilo govora u naučnom biološkom smislu. Jer sva poređenja ne bi bila primjerena. U skoro svim kulturama, noć simbolise tminu, hladnoću, smrt, dok se za dan vezuju život, toplina i svjetlost. Međutim, u prirodi je noću odmor, mir, vagotonija, a danju stres i konflikti, ako se izuzmu, kao što rekoh, "noćne grabljivice" koje imaju obrnut ritam u odnosu na svoj "plijen". I ovdje je priroda dosljedna u svojoj logici, jer životinje "plijen" nalaze se u pcl-fazi (kod SBS-a) i mogu da zaspu tek oko 3 ili 4 sata ujutro, kad sviće, da ne bi bile iznenađene i napadnute u dubokom snu od "noćnih grabljivaca".

Za ovo kolebanje u biologiji želimo da uvedemo jedan novi pojam: biološki talasni ritam.
-------------------------
Cijeli članak na:

http://www.nova-medicina.net/vegetativni_ritam.htm
-----------------

Pozdrav,
V.

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto sep 16, 2008 4:16 pm 
Član foruma

tnx V
Citat:
Pacijent koji je u trajnoj dnevnoj fazi ne može da spava, luči pojačano adrenalin, mršavi sve dok konačno ne riješi svoj konflikt, ili, ne mogavši da ga riješiti, umre u kaheksiji.

Ovo mi je upalo u oko

zanimljiv clanak koliko sam ga uspjela skuzit... mislim da imam ovo "simpatikotonija" - posto su navedene neki simptomi, hladno tjelo, ruke, nedostatak apetita... itd

ako imas vremena ili volje bila bi zahvalna da ga pojasnis puckim jezikom :mrgreen:

hmmm
a opet... mozda je u pitanju nedostak sexa :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

Naslov: Re: spavanje
PostPostano: uto sep 16, 2008 4:28 pm 
Član foruma

sjemenka je napisao/la:
ima netko neki dobar savjet za spavanje?

vec danima nemogu uopce zaspati do 3 -4 ujutro a dizem se svako jutro za posao u 7! :?

vazan je osecaj sa kojim se budish,
budish se teshko,umorno i pomalo oshamuceno,sa osecajem iscrpljenosti(jedva se dizesh iz kreveta),sa zeljom da spavash josh i josh... :twisted:
ili se budish,ok,7sati,spavala sam 3-4 sata,idemo dalje 8)
jer kod ovog drugog sluchaja,mozda imas veze sa ubrzanjem,nije loshe da pogledash temu o Shumanovoj frekvenciji Zemlje:
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=1391&start=0

shto se tiche toga shta pomaze za spavanje;
moja iskustva govore da su najvishe od pomoci "fizichke" aktivnosti i meditacija
o meditaciji vec ima ovde:
http://www.galaksija.info/forum/viewtopic.php?t=423

o "fizichkim" aktivnostima
cepanje drva :wink: je vrlo efikasna metoda(pomaze i bilo koja druga fizichka aktivnost)
s tim da se pri odabiru aktivnosti treba voditi shodno obliku i nachinu manifestovanja stresa,prepreke,zaokupljenoshcu mislima i sl.
recimo,
za umirivanje Majmunskog Uma,
kada glava bruji ko koshnica pchela,kada se nalepljena sirova energija treba obraditi za fino tkanje,
tada su preporuchljive aktivnosti rutinskog ponavljanja (kao na pr: cepanje drva,farbanje ograde,pranje prozora,ribanje poda i sl.) ,dakle aktivnosti koje ne iziskuju zaokupljenost i omogucavaju obradu energije,praznjenje kontejnera i postizanje harmonije :love3:
maksimalni efekat se postize kad ova aktivnost preraste u meditaciju kroz aktivnost,meni je recimo,cepanje drva omiljena meditacija kroz aktivnost :love5: :love3:

u nekim drugim sluchajevima,su preporuchljive neke druge aktivnosti,duge shetnje u prirodi :love3: su najtipichniji primer iz ove grupe,gde razbucani kontejner treba napuniti nekim novim sadrzajima,u prijatnoj atmosferi,na chistom vazduhu,uz pravilno disanje :wink:

svakako,svaki je sluchaj individualan,i nema recepta koji vazi isto za sve,ali je sve-jedno preporuchljivo da svako kombinuje oba oblika aktivnosti shodno potrebama i intuiciji
moja iskustva su takva da se meditacija u urbanom prostoru ne moze ni porediti sa meditacijom u prirodi,josh pogotovo ako se pre toga izpeshachim dobro,penjuci se na planinu,na chistom vazduhu,pored reke/jezera,gde sve oko mene pulsira od prane :love3: (poshto slike govore bolje od rechi,na Komunikaciji slikama sam stavio puno slika sa mesta ne kojima uzivam u meditiranju) :love3:
:love3: :love5: :love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri sep 17, 2008 1:06 pm 
Član foruma

sjemenka je napisao/la:
tnx V
Citat:
Pacijent koji je u trajnoj dnevnoj fazi ne može da spava, luči pojačano adrenalin, mršavi sve dok konačno ne riješi svoj konflikt, ili, ne mogavši da ga riješiti, umre u kaheksiji.

Ovo mi je upalo u oko

zanimljiv clanak koliko sam ga uspjela skuzit... mislim da imam ovo "simpatikotonija" - posto su navedene neki simptomi, hladno tjelo, ruke, nedostatak apetita... itd

ako imas vremena ili volje bila bi zahvalna da ga pojasnis puckim jezikom :mrgreen:

hmmm
a opet... mozda je u pitanju nedostak sexa :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hej,

Nisam neki expert, ali ukratko bi značilo da si doživala u zadnjih xy vremena neki šok, koji ti je bio neočekivan. Može biti u bilokojim području života, možda čak i nešto sporedno i naizgled "nebitno". No
zbog tog šoka se stvorio sporedno sa psihološkom i biološki konflikt.
Zbog čega imaš simptome koji su ti zapeli. Ukoliko razrješiš konflik sve će biti ok. Ukoliko ne razrješiš konflikt....uživaj.
-------
Posexaj se sa ljubavlju u svakom slučaju, teško da može škodit. Da pače.
------
Pozdrav,
V.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet sep 18, 2008 8:20 am 
Član foruma

Mozda neko podzemno vodeno zracenje djeluje na tebe, pa ne mozes spavati. Koliko dugo spavas na tom mjestu ? Uglavnom ako imas mjesta u sobi, pomakni krevet na drugu stranu. Vodeni tokovi su glavni uzroci mjesecarenja, padanje djece s kreveta takodjer, promjene smjera i polozaja spavanja - isto tako. Dovoljno se je samo pomaci, no nemozes sama znati koliko dok ti netko strucan ne odredi zracenje, ali mozes pokusati mic-po-mic po sobi. Vodeni tok i zracenja kao energetski tokovi crpe energiju iz nasega tijela i sprjecavaju obnavljanje stanica, dakle nije dobro nikako spavati na nikakvom vodenom toku ma koliki on bio. Jedna odlicna knjiga koja govori o toj temi je iz davne 1979. godine "Stanko Jurdana - Rašlje i visak života", svakako preporujem za citanje da se shvati sva negativnost zracenja, a pogotovo i kao jednog od uzroka dobivanja raka.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.