Sada je: sub maj 03, 2025 9:43 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kako iz kostica izvuci b17
PostPostano: pet jun 05, 2009 7:57 am 
Član foruma

http://www.zena.hr/clanak/zdrava_hrana/ ... e/300.aspx

"Prevencija raka
U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora i spriječava daljnje širenje raka, te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi, poput Hunza u Pakistanu, oduvijek su u prehrani koristili amigdalin i nisu obolijevali od raka, što je znanstvenike navelo na vjerovanje da se radi o hrani koja spriječava razvoj pojave raka. Napravljeni su laboratorijski pokusi na miševima, koji su to potvrdili. No ova istraživanja su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna."

U drugim tekstovima se govori jos o kajsiji, jabuci, itd.

Kako se koriste te kostice?
Kako "izvuci" b17?
Da li se prvo susi pa onda?
Da li se smije ostaviti da se osusi pa koristiti i preko zime?

Da li se drobi cijela kostica ili se vadi "plod" koji je unutra a ljuska se baca?

Koliko treba uzimati kod kajsije, koliko kod tresnje itd.

P.S. odgovori na ova pitanja sa u sada aktuela jer je doslo vrijeme sazrijevanja pa da znamo sta da radimo.

P.P.S. ne znam kako sam uspio ovu poruku staviti ovdje. Kako da je prebacim pod temu "Vitamin B17 - i farmakomafija"?

Vrh

Naslov:
PostPostano: ned jun 07, 2009 9:06 am 
Član foruma

boki je napisao/la:

Kako se koriste te kostice?
Kako "izvuci" b17?
Da li se prvo susi pa onda?
Da li se smije ostaviti da se osusi pa koristiti i preko zime?

Da li se drobi cijela kostica ili se vadi "plod" koji je unutra a ljuska se baca?

Koliko treba uzimati kod kajsije, koliko kod tresnje itd.

P.S. odgovori na ova pitanja sa u sada aktuela jer je doslo vrijeme sazrijevanja pa da znamo sta da radimo.

P.P.S. ne znam kako sam uspio ovu poruku staviti ovdje. Kako da je prebacim pod temu "Vitamin B17 - i farmakomafija"?

Nisam čitao temu B17, jer znam već koliko me je zanimalo (a svakako da je želim pročitatai, i hoću kad mi vreme dozvoli)... pa ću odgovoriti ne vezano za tu temu...
Kod mene u kraju deca su oduvek jela "bademe" iz koščica breskve, a kako sam ranije čitao negde na netu, one sadrže najviše tog cijanidnog jedinjenja amigdalina ili B17...

Ranije... sada ne znam kako stoje stvari jer danas deca radije jedu čokoladu... Ali ja i dalje, kad god je sezona pojedem po neku koščicu na dan... ne po pravilima niti se od čega lečim a niti prevencije radi, već onako... višnje, trešnje i ostalo jedem sa sve koščicom, uvek... (sve u čemu koščica nije prevelika da se proguta :)

Znači da ti ispričam kako se to čuva... pa naravno pojedeš breskvu i sačuvaš koščice, možeš jesti sveže ili ih sušiti za "van sezone"... za preko zime...
B17 se ne izvlači, on je to cijanidno jedinjenje, i upravo je cijanid u takvom jedinjenju ono što "ubija ćelije raka"...
Ne drobi se cela koščica, ona se lomi kao orah, pa se vadi samo "badem", unutrašnji deo koji je sličan bademu, lešniku ili sl...
Nema potrebe drobiti ga, sažvaćeš ga što bolje i detaljnije i to je to...
Koliko treba uzimati, zavisi od svrhe, je li prevencija ili pomoć pri lečenju... Ja sam ranije čitao o breskvinim koščicama, za kajsije i trešnje se ne sećam... I ako te baš zanima reci i potražiću (jer mislim da sam usnimio i sačuvao na nekom CD-u) kako se uzimaju te breskvine koščice... Ali, orijentaciono, prevencije radi, mislim da je oko 7 dnevno, a kod lečenja čak oko 40... ali ne drži me za reč...

Evo, ja ti ispričao... ono što znam sigurno je ono što sam lično radio (jeo)...a ovo o vitaminu B17 i doziranju koščica sam samo prepričao ono što sam ranije čitao...
Pa valjda će ti koristiti...

Zar nema podataka u temi: "vitamin B17"???
Nadam se da te ovo interesuje onako, a ne da imaš potrebu za tim, jer to ne želim nikome!!!

Sve najbolje!!!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.