Ovo je moj stroj, pa cu ga malo opisati.
Nemam ogranicenu struju, nemam ni konstantnu temperaturu u prostoriji, ali uvijek koristim istu redestiliranu vodu sobne temperature. Ipak, i dok je bilo ljeto, pa i sada kada je hladnije, uvijek mi proces zavrsi za 10 sati, na struji od 1mA, sa 6 ppm-a.
Elektrode od 3mm, 15 cm duzine, od toga 10 cm u vodi.
Stalno mijesanje je bitno da se dobiju sto sitnije cestice. Na vrhu sam ugradio ventilator iz PC-a ( posebno napajanje ), te na njega namontirao plasticnu slamku za sok. Koristim laboratorijski ispravljac jer ga imam za druge potrebe, no moram koristiti i digitalni multimetar jer ispravljac ne mjeri tako malu struju. Ja naime, krecem sa 0,08mA, a proces je uz stalno mijesanje gotov za 10 sati ( 1l redestilirane vode ) sa dosegnutom strujom od 1mA i postignutih 6ppm-a. Vremensku sklopku namjestim na 10 sati, odem spavati i ujutro je sve gotovo. Nije bilo ama bas nikakvog taloga na dnu posude, a niti onih "siga" na elektrodi. Jedino je jedna elektroda bila lagano siva, sto je i normalno. Na litru gotovog srebra sam kapnuo dvije kapi H2O2. Tekucina je potpuno bistra kao i na pocetku procesa, a takva je i nakon 4 mjeseca. Zraka lasera je jedva vidljiva i nakon toliko vremena, sto znaci da su cestice stvarno sitne, a to mi je najvaznije zbog lakseg izlucivanja iz organizma.
A sad malo o ppm-ima...
Obicna voda ima 243 ppm-a, destilirana 1, a redestilirana cistih 0 ppm-a. Mjerim sa digitalcem TDS-1
Probao sam prvo bez mijesanja i nakon dva sata imao 3 ppm-a sa poprilicno "debelom" laserskom zrakom. Onda sam ukljucio mijesanje, na samo 5 min i mjerio ponovno. Sada je bio 1 ppm, a zraka uopce nije bila vidljiva. Po tome ispada da mijesanje "tjera" vece cestice na drugu elektrodu, dok male cestice ostaju u vodi. Zato mi je i potrebno 10 sati da dobijem kvalitetno srebro od 6 ppm-a sa tako sitnim cesticama. Kada se ukljuci mijesanje, mjerena struja padne i za 0,04mA!
Kada sam radio bez mijesanja ili kada sam pustio da mi struja prijeđe 1mA, cesto mi se dogadjalo da je gotovo srebro u kontaktu sa H2O2 postalo ili sivo ili crvenkasto. Pretpostavljam da je to zbog velike kolicine krupnih cestica
Dalje, misljenja sam da u kucnoj radinosti ne mozemo dobiti kvalitetno srebro sa vise od 6-7 ppm-a. Tu mislim na proizvodnju sa slabom strujom. Isto tako, ispada da ona formula za izracun ppm-a nije tocna u usporedbi sa mjerenjima pomocu TDS-a, kojeg cesto kontroliram. Pouzdan je i u dva mjeseca koristenja nije bila potrebna kalibracija.
Dok ga nisam imao, po onoj formuli mi je ispadalo da dobijam srebro od 11-12 ppm-a. Sada vidim da to nije bilo tocno!
Eto, nadam se da ce vam moje iskustvo biti od koristi!