chiril stipsa je napisao/la:
vjerovatno mislis na macke. Btw dali je netko vidio odraslu macku kako se prikrada nekoj drugoj zivotinji kravi,psu ili necemu, kako bi joj ukrala mlijeko? naravno da ne, jer macke piju mlijeko covjekovom intervencijom. I psi ce ga piti ako ih covjek na to navikne.
Ne. Naravno da nisam mislio na domaće životinje... mislio sam na pitone... koji se obmotaju oko kravlje noge nakače na sisi i piju mleko. Ja sam ti "čovek iz prirode", živim na planini (zato i nermam net, osim ovog glupog mobilnog), i gotovo sam celi život ovde. Imao sam prilike par puta videti gore pomenuto. A što je jako zanimljivo, između njih dolazi do emotivne veze (možda krava počne doživljavati tu zmiju kao mladunče)...
Kasnije sam saznao da je ovo čest slučaj, a na TV-u gledao da se dešava i u kod isključivo divljih životinja...
Moj kraj je jako planinski, na njemu uspeva samo stočarstvo i stotinama god unazad sve se na to odnosi. Od ratarskih i vrtlarskih kultura jedva da nešto uspeva, i to na silu. Zemlja je neplodna, te je trava jedino što iole uspeva (pašnjaci), i šume. ČItav život je ovde skoncentrisan na stočarstvo. Leti, dok ima malo paradajza/rajčice, krastavaca, tikvica, boranije i da ne nabrajam dalje (a i nema još puno za nabrajanje), ljudi gotovo da, dok celi dan rade na livadi, jedu samo ovo povrće sa hlebom/kruhom i malo sira. I nešto voća koje takođe jedva uspeva.
Kako snabdevanje strujom nije "normalno" (jedva da i nje ima, a malo ljudi ima kućne generatore i sl) spremanje povrća za zimu je jako komplikovano, te se uglavnom svodi na raznu turšiju (kiseljake, salamure i sl), što moramo priznatio nije nimalo zdravo i zato se unosi u jako ograničenim količinama.
Za zimu se mogu čuvati one ograničene količine graha/pasulja, graška, bundeve (koja se baš i ne smatra hranom ovde, već poslasticom

, pšenice, kukuruza, krompira, šargarepe/mrkve i sl (i sve to u onim zanemarljivim količinama koje je tle proizvelo). Zato, zbog okolnosti, i nemanja izbora, ljudi su se skoncentrisali na mleko i mlečne proizvode (maslac i sir), koji se i zimi lako mogu dobiti jer se trava sprema za zimu u vidu sena i njome hrani stoka.
Što se tiče onih slika, to stoji, i to najoštrije osuđujem.
Vrlo je komplikovano i teško, a u potpunosti se slažem s tobom. Ja sam inače jako "svilen" i zaboli me svako maltretiranje drugih bića. I zato, lično, više nemam domaćih životinja, osim mačaka i pasa koji slobodno trčkaraju okolo.
Ali ne mogu da osuđujem ove ljude okolo koji za drugačije ne znaju, i od kojih bi verovatno malo ko umeo da se snađe sa drugačijom ishranom. ako bi se svi preorjentisali, ne bi bilo hrane za sve (osim ako i sami ne nauče da pasu travu). Zato ih ne osuđujem. Međutim, krave, ovce i koze koje se ovde čuvaju zaista trčkaraju po zelenim pašnjacima unaokolo, i njihov život skoro da podseća na Milkim sa reklame.
Istina je nažalost, da zimi strada određen br životinja, ali za ove ljude ovde, koji uzimaju samo koliko im je potrebno da prežive, to se onako protiv moje volje, mogu nazvati minimalnim gubicima.
Ljudi se ovde prema životinjama odnose sa puno ljubavi. To su ti ruralci - skoro gorštaci... i njihova narav je uslovljena prirodom (jako blaga i dobra)... kako ih naterati da napuste planinu i prirodu, gde su generacije njihovih predaka živele... a i gde bi se preselili. Sve su to krajnje siromašni ljudi... Žive u trošnim kolibama, retko u kućama... Ja ih ne mogu osuđivati....
Konkretno, u mom kraju, slučajevi kancera su tako retki da se i ne pamte, dok su srčane bolesti karakteristične samo za lenje ljude koji se, zanimljivo je to, uvek hrane obilnije od vrednih...
U vezi sa tim što si nabrojao, idu u prilog i stvari koje sam ja čitao... iz veoma raznovrsne literature. Da sad ne pravimo razliku između raznih mleka (biološkog i komercijalnog), jer se inače taj podatak nigde i nije javljao u literaturi i studijama, mleko je u najvećem broju slučajeva okarakterisano kao rizična namirnica.
Naveo si neke bolesi koje su u relaciji sa mlečnom prehranom. Ja sam čitao i mnogo gore stvari. Evo nabojiću neke: autoimune bolesti, od koje si već pomenuo artritis, ali tu je i multiple skleroza, hipertiroidizam, hipotiroidizam, vitiligo, perniciozna anemija, dijabetes tipa I, lupus, skleroderma, primarna bilijarna ciroza, hronični aktivni hepatitis...
Zatim od kanceroznih bolesti: rak prostate, dojke, debelog creva...
Metaboličke smetnje koje si pomenuo (ali koje nisu svojstvene ljudima iz stočarskih krajeva, moram primetiti): kolitis, dijareja, grčevi i bolovi u trbuhu... (po sećanju, uglavnom, iz knjige Kolina Kembela - Kineska studija)...
I još dosta kojih se sada ne mogu setiti...
Tako da, sudeći prema brojnim nezavisnim studijama i brojnoj literaturi, sve to ide u prilog odricanju od mleka i mlečnih proizvoda...
Čak i ako razlike između prirodnog i "veštačkog" mleka postoje, i ako prirodno, možda, nije opasno, osobno mislim da se i bez mleka (čiji ukus inače jako volim, i koje mi prija telu) ipak može... A što se možda naročito odnosi na ono mleko koje se kupuje (jer tu nikad ne možeš znati čega sve još ima pored samog mleka, ali i zato jer to mleko više nije presno i sveže)...
Ovde (u mom kraju, ali i sličnim krajevima) ima puno dugovečnih i u starosti vitalnih ljudi koji su se celi život hranili i hrane se "stočarski", sirovim mlekom, sirem i maslacem kojim prelivaju kačamak i sl. To sam naveo kao nešto što sam ja primetio, i samo zato jer sam u pogledu informacija nepristrasan (ne želim da zastupam ovu ili onu informaciju samo iz razloga "vezivanja" za nju).
Puno hvala za photo, iako nije prijatno i čak je bolno gledati ih, jer treba znati kakve sve psihopate bez imalo empatije i savesti postoje...
Pozdrav