Evo mojih rezultata:
1. Povrsina uronjenog dela svake elektrode je 10 cm^2
2. Razmak izmedju elektroda je 2,5 cm. Pomerao sam elektrode dok nism dobio struju od oko 1,2 mA. Po formulama koje sam nasao na ovom forumu, maksimalna struja za povrsinu mojih elektroda je 1,5 mA (0,15 mA/cm^2 puta 10 cm)
3. Struju sam odrzavao izmedju 1,15 i 1,25 mA
4. Napon na pocetku mi je bio 12 V, a na kraju oko 4 V.
5. Proces mi je trajao 90 minuta
6. Kolicina destilovane vode je bila 1,3 litra
Proces je tekao ovako:
a) Posle 25 minuta (-) elektroda mi je blago pozutela. Prekinuo sam protok struje, obrisao elektrodu, promesao plasticnom kasicicom, promenio polaritet i nastavio.
b) Posle sledecih 10 minuta (-) elektroda je blago pocrnela. Prekinuo sam protok struje, obrisao elektrodu, promesao plasticnom kasicicom, promenio polaritet i nastavio.
Korak b) mi se ponavljao sve dok nisam prekinuo proces posle ukupno 90 minuta.
Voda koju sam na kraju dobio nije promenila boju (bezbojna kao i na pocetku), nije bilo nikakvog taloga nit plutajucih cestica, nije bilo Tyndall-ovog efekta kada sam propustio laserski snop, a ukus vode je isti kao i ukus destilovane vode, tj. nema ni gorkog ni metalnog ukusa (koliko sam to ja mogao da primetim s obzirom da sam pusac).
Eksperiment sam ponovio, ali sada sa 250 ml vode i sa duplo manjom strujom (oko 0,8 mA pri cemu mi je napon bio oko 5 V). Dobio sam iste rezultate: posle 15 minuta (-) elektroda je blago pozutela, prekinuo sam protok struje, obrisao elektrodu, promesao plasticnom kasicicom, promenio polaritet i nastavio. Posle sledecih 5-6 minuta (-) elektroda je blago pocrnela i tako u krug dok nisam prekinuo proces posle ukupno 30 minuta. Voda koju sam dobio ima iste karakteristike kao i u prvom eksperimentu.
@Galaksija
Citat:
Ja imam aparat od kanadske firme SOTA koji radi na bateriju od 9V. Za nekih 20 minuta u pola litre vode dobije se potrebna koncentracija od 3-5ppm. Doduše, negdje nakon 10 minuta isključim aparat, očistim elektrode krpom pod tekučom vodom jer pocrne, pa onda nastavim dalje.
Molim te, opisi mi kakav ukus ima voda koju dobijes SOTA uredjajem i da li je prisutan Tyndall-ov efekat.
I zasto mi prvo blago pozuti elektroda, a zatim pocrni. Organski portal je u nekom od prethodnih postova napisao da je to zbog necistoca. Zlatar koji mi je napravio elektrode se kune u majku da je srebro cistoce 99,99%. Napravio mi ih je od srebra u prahu. Medjutim, nisam siguran za kvalitet vode koju sam koristio. Posto u apotekama nema destilovane vode, istu sam nabavio u jednoj fabrici koja ima destilator, tj. voda je sigurno destilovana, a ne demineralizovana.