Weizen je napisao/la:
...žice promjera 1mm, a što mi po pravilu od 0,15mA/cm2 omogućava struju od svega 0,05mAPozdrav
hmmmmm... matematika ti je bauk?
povrsina valjkaste elektrode, po formuli iz osnovne skole,

koja je precnika 1mm iznosi:
P=O*h=Pi*d*h (
d je precnik zice u cm a h je visina elektrode isto u cm)
sto kod tebe recimo za duzinu od 15cm iznosi P=3.14*0.1cm*15cm=4.7cm^2
znaci tvoja elektroda debljine 1mm i duzine 15cm ima povrsinu oko 4.7 santimetara kvadranih
(plus povrsina osnove elektrode (sto je krug, jelte) sto je zanemarivo)
za dobijanje kvalitetnih (sto manjih) cestica srebra struja koju smes da pustis je oko 0.1-0.2mA/cm^2.
sto manja struja to manje cestice, koloidi kako god ih zvali... ovo mislim, nemam koga da pitam
znaci Imax=P*i=(4.7cm^2)*(0.15mA/cm^2)=0.7mA
znaci na 15cm/1mm smes da pustis od 0.5-1mA
e sad kako si ti dobio 0.05mA za pola metra zice ja ne znam...
pokusao sam... zaista... ali nikako da dobijem tih 0.05mA
e da, ako radis sa elektrodama od po 50cm smes da pustis struju:
Imax=3.14*0.1*50=15.7cm^2; 15,7cm^2*0.15ma/cm^2=2.355mA
ko ima relativno velike elektrode, kao ti, preporucio bih max gustinu struje 0.1mA/cm^2 a ne 0.15 mada sve je to tu negde....
konstantna jacina struje je osnovni preduslov za dobijanje cestica malih i relativno istih dimenzija. naravno da napon iza regualtora treba da bude manji od ulaznog. konstantna jacina struje dobija se postepenim padom napona iza regulatora kako provodljivost vode raste zbog dopiranja cesticama srebra... znaci ocekivano je da na pocetku procesa napon iza tvog regulatora struje bude recimo 2.9V a kroz nekoliko sati da padne na 2.6V da bi ODRZAO STRUJU KONSTANTNOM. da radi drugacije ne bi valjao... ja recimo ima povrsinu elektrode od 14cm^2 i moj pocetni napon je 50V a na kraju je oko 10-15V, zaboravio sam. i to je tako da bi STRUJA BLA SVO VREME KONSTANTNA.
procitaj malo omov zakon, tamo sve pise
i da ponovim po ko zna koji put, za kvalitetnu otopinu bitne su 2-3 stvari:
1. strju drzati konstantnom, ko nema ispravljac sa konstantnom strujom neka kupi instrument i veze ga kao ampermetar i neka svakih 15-20 min podesava napon da bi mu struja bila u granicama.
2. svakih 10-15-30 min okretati polaritet da bi se elektrode jednako trosile
3. promesajte makar svakih pola sata ako ne cesce...
uredjaj koji ovo radi (bez mesanja) mene je izneo 50-60evra
obican astabilni multivibrator sa ciklusom 50/50 i sa regulacijom struje...
pozdrav i samo napred