Sada je: uto maj 13, 2025 12:04 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 953 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 48  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pon maj 04, 2009 7:43 am 
Član foruma

Bogurči hvala na odgovoru!

Nastavljam sa zurenjem dokle god mi to stvara pozitivne vibracije.
Čisto rekreativno.
Kadkad je bolje ne znati previše.
Našla sam i zgodan članak pa evo da podijelim s vama:

SUNČEVO SVJETLO

Danas većina ljudi svoje vrijeme budnosti provodi u zatvorenim prostorima s malo ili bez imalo sunčevog svjetla, eliminirajući ga iz svakodnevnog života. Znanost počinje otkrivati i razumijevati ulogu, koju svjetlo ima u životu čovjeka, tako da se ono počinje sve više koristiti, kako u terapeutske, tako i preventivne svrhe.

SVJETLO - Esencijalan element

Svjetlo je esencijalan element zdravlja i dobrog osjećanja. Poput hrane i vode ljudsko tijelo koristi svjetlo u različitim metaboličkim procesima. Ljudsko oko je prozor u vanjski svijet, kroz kojega prodire svjetlo na retinu, stimulirajući esencijalne biološke funkcije, kao npr. funkcije žlijezda. Svjetlo predstavljaju elektromagnetski valovi duljine 400-700 [nm]. Ono se sastoji od boja, koje esencijalno utječu na zdravlje i osjećaj ugode. Nemogućnost doživljavanja boja, kakva je zbog sivila tokom zime, može negativno utjecati na raspoloženje i tok energije. S druge strane, u proljeće pod utjecajem svjetla i hormona, u čovjeku raste pozitivna energija. Ovakve oscilacije raspoloženja poznate su kao ‘sezonska potištenost' (SAD - Seasonal Affective Disorder).

Način djelovanja svjetla na čovjeka može se opisati na sljedeći način. Svjetlo ulazi u oko i stimulirajuće djeluje na hipotalamus, epifizu i hipofizu – izuzetno važnu hormonalnu žlijezdu. Pun spektar svjetla, koji stimulira sunce, stimulira hormonalne žlijezde za osjećaj sreće i zdravlja.

Konvencionalna rasvjeta nema uravnoteženi spektar boja, nego depresivnu žućkastu nijansu, koja pritišće oko i stvara neugodnu atmosferu.

Neodgovarajuće svjetlo izaziva kod čovjeka tzv. maliluminaciju (glad za svjetlom), tako da se svjetlo punog spektra može smatrati esencijalnim elementom kao i hrana ili voda.

Sinkronizacija života s dnevnim svjetlom

Ljudsko tijelo funkcionira u vrlo strogom 24 satnom ritmu prema sunčevom svjetlu. Svjetlo, koje ulazi u oko stimulira epifizu, koja onda djeluje na cijeli organizam. Epifiza proizvodi snažne hormone serotonin i melatonin (koji se stvara od serotonina). Jasno svjetlo podiže razinu serotonina preko dana održavajući čovjeka budnim i punim energije, dok mrak noći podiže razinu melatonina, pomažući čovjeku u spavanju.

Poremećaj izlaganja svjetlu

Kada se ovaj ritam prisilno promijeni, bilo skraćivanjem dana i noći, bilo preletom kroz vremenske zone, organizam se pokušava tome prilagoditi, ali to uvijek ne uspijeva. Stvaranje seratonina i melatonina se poremeti i postane nepravilno. Ljudi, koji imaju poremećaj spavanja, zatim oni, koji rade u smjenama, te putnici, koji prolaze kroz više vremenskih zona, osjećaju se bolesnima, jer im je njihov dnevni ciklus vremenski neusklađen sa svjetlošću sunca.

Takoder, se pokazalo, da zatvorenici u tamnicama nakon duljeg vremena pokazuju odredenu životnu slabost. Njihovo jadno zdravstveno stanje, medutim, nije zbog prehrane i slabe aktivnosti, nego zbog nedostatka sunčevog svjetla.
Ljudi, koji rade u noćnoj smjeni, 2-4 puta češće zaspu na radnom mjestu i češće imaju nesreće, od ostalih.

Sezonska potištenost (SAD)

Mnoga istraživanja su rađena u vezi sa zimskim depresijama, kao sezonskim emocionalnim poremećajem (SAD - Seasonal Affective Disorder). Ona su pokazala, da svjetlo može utjecati na raspoloženje, jer organizam proizvodi više hormona melatonina, koji u većim količinama uzrokuje potištenost (depresiju). Stvaranje ovog hormona je manje, ako je čovjek izložen sunčevom svjetlu. Zbog toga su mjeseci siječanj i veljača najgori u pogledu pojave depresija kod ljudi. Pokazalo se, da oko 20% ljudi ima takav poremećaj, a takoder i to, da su žene oko 4 puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca, što je posljedica hormonalnih razlika.

Evo nekih simptoma pojave sezonske (zimske) potištenosti:

· žudnja za konzumiranjem ugljikohidrata,
· dobivanje na težini,
· duže spavanje i buđenje s osjećajem umora,
· gubitak zanimanja za seks,
· osjećaj zatrpanosti s beznačajnim stvarima,
· izbjegavanje rodbine i prijatelja,
· poteškoće u razmišljanju i koncentraciji,
· osjećaj bola i podložnost stalnim infekcijama.

Terapija ljudi s ovakvim poremećajima sa svjetlom punog spektra u najvećem broju slučajeva eliminira promjenu raspoloženja i navedene simptome.

Blagotvoran utjecaj svjetla

Brojna istraživanja su pokazala, da je fototerapija izuzetno korisna za liječenje mnogih bolesti, kao što su depresije, gljivična oboljenja i mnoge druge.

Sunčevo svjetlo je, takoder, ključan izvor u stvaranju vitamina D. Ultraljubičasto zračenje ima pozitivan utjecaj na zdravlje organizma, ali ono mora biti u razumnom intezitetu i postupno, bez kožnih oštećenja i opeklina.

Nije slučajno, što čovjek zimi ima manje energije, a u proljeće izgleda, kao da je ponovno oživio.

Istraživanja na životinjama su pokazala npr., da pilići i miševi, koji rastu pod svjetlom punog spektra dvostruko dulje žive od onih pod fluorescentnim svjetlom; da kokoši pod svjetlom punog spektra nesu više jaja, jaja su veća i s jačom ljuskom itd.

Sunce je izvor života i energije na Zemlji. Svaki oblik života na Zemlji može biti povezan u svojim začecima sa svakodnevnom transformacijom energije dobivenom od sunca.

Koherentno svjetlo (tzv. lasersko) danas se sve više u raznim klinikama koristi za razne vrste neinvazivnog liječenja (hladni laser), kao npr. za:

· brzo zacjeljivanje otvorenih rana,
· brzo ozdravljenje kožnih i mišićnih oštećenja, kontuzija, hematoma, oteklina,
· brzu rehabilitaciju nakon raznovrsnih ozljeda mišića, tetiva, ligamenata, kostiju i živaca,
· značajno smanjivanje bolova i upala te tegoba u vezi s artritisom i atrofijama mišića,
· smanjivanje bolova kod oštećenja zglobova i kostiju (posebno kralježnice i drugih zglobova).

Ovakvo svjetlo prilikom terapije povećava u organizmu proizvodnju kolagena na staničnoj razini, simultano djelujući na završetke živaca i posredno ubrzavajući proces ozdravljenja. Oslobađanjem endorfina smanjuje latentnu bol, a prokrvljavanjem tkiva povećava protok limfe i uspostavlja brz oporavak. Razni aparati, koji koriste svjetlo za takva liječenja, danas su dostupni čak i za kućnu primjenu uz razmjerno nisku cijenu.

Svjetlo kao život

Sumirajući saznanja o svjetlu, možemo reći, da je svjetlo esencijalan element zdravlja i dobrog osjećanja. Ljudski organizam koristi svjetlo u različitim metaboličkim procesima. Kroz ljudsko oko prodire svjetlo na retinu, stimulirajući esencijalne biološke funkcije - funkcije žlijezda.

Konvencionalna rasvjeta nema uravnoteženi spektar boja, nego depresivnu žućkastu nijansu, koja stvara neugodnu atmosferu. Neodgovarajuće svjetlo izaziva kod čovjeka tzv. maliluminaciju (glad za svjetlom). Svjetlo punog spektra smatra se esencijalnim elementom, isto kao hrana ili voda.

Nedostatak svjetla u zimi izaziva tzv. sezonski emocionalni poremećaj kod oko 20% ljudi. Taj nedostatak utječe na raspoloženje, jer organizam proizvodi više hormona melatonina, koji u većim količinama uzrokuje potištenost (depresiju). Stvaranje ovog hormona je manje, ako je čovjek izložen sunčevom svjetlu. Liječenje svjetlom (fototerapija) izuzetno je korisno za liječenje nekih bolesti: depresije, gljivičnih oboljenja. Sunčevo svjetlo važno je i u stvaranju vitamina D. Ultraljubićasto zračenje ima pozitivan utjecaj na zdravlje organizma, ali ono se mora koristiti u razumnom intezitetu i postupno, bez kožnih oštećenja i opeklina.

Lasersko svjetlo sve se više koristi za razne vrste neinvazivnog liječenja. Svjetlo prilikom terapije povećava u organizmu proizvodnju kolagena na staničnoj razini, simultano djelujući na završetke živaca i posredno ubrzavajući proces ozdravljenja. Oslobađanjem endorfina smanjuje latentnu bol, a prokrvljavanjem tkiva povećava protok limfe i uspostavlja brz oporavak.

STJEPAN ŠABAN, dipl.ing.

- Objavljeno u časopisu 'Vaše zdravlje' br. 46 u veljači 2006. pod naslovom

"SVJETLO ČAROLIJA ŽIVOTA" .

Vrh

Naslov: aloha
PostPostano: pon maj 04, 2009 9:22 am 
Početnik

Nananana je napisao/la:
Jutros sam pocela sa deset sec. ali ima jedna stvar koja me zbunjuje...u nekim postovima pise da se ne treba nista raditi osim sungazinga...molila bih da mi objasniote sta to znaci (valjda nije zabranjeno vjezbanje i fizicke aktivnosti) .Kada neke postove procitam prosto se uplasim jer mi sve to djeluje vanzemaljski..ja licno zelim samo bolju energiju,a ne da dizem ne znam ni ja sta i da spaljujem ne znam ni ja koga!
Sta se desava ako prekines sungzing.
Kako cu znati koliki je uv indeks kada izlazi sunce?I u kom slucaju moze doci do ostecenja vida?Molila bih vrlo jednostavne odg.
Hvala
svaka čast što si započela sun jogu..... kao 2 neki ljudi previše pišu i ljudi se počmu gubit bezveze ali nema veze,. ja ti radim teške fizičke poslove još pritom radim i tjelovježbe tako da se ne opterećuješ s tim.. :mrgreen: jedino što ćeš dizat je energija u tvom tijelu i to ti je to a što se tiče spaljivanja neko je poćeo opet pisat bajke po forumima ali nema veze...za uv index imas par dobrih stranica evo ti jedne : www.prognozavremena.net/rijeka/HRXX0006/ ... do oštećenja vida ti može doći samo ako pretjeraš ili ubrzaš sunjogu ili prakticiras sun jogu u nesigurne sate (znaci prakticiraj jogu samo u sigurne sate 1h kad sunce izlazi i 1 h kad sunce zalazi) .. i ako hoceš malo više informacija evo ti stranica tamo ces naci podosta odgovora koje te zanimaju : www.freewebs.com/cybermikan-sungazing-srbija/ ... sretno s sun jogom i puno sunca želim svima :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon maj 04, 2009 11:52 am 
Član foruma

V je napisao/la:
Zasada sam se ustezao od postanja, ali više nisam mogao da ne preupitam:

Tražim jedan savjet od vrhunskog balkanskog Indigovaca. Po slavnoj HRM metodi, dali ću nakon što sam veću dovoljno duboko ušao u proces, morati brisat Prašinu u Sobi, ili ona sama nestane? Te ako mogu još da pitam, dali mogu preko Sungazinga (naravno, po HRM metodi) naučiti Kuhat dobre Kolače?

Uf, eto izašlo je sada napokon mogu nastavit sa apstiencijom od suvišnog trošenja sekundi na joyfully fulfilled recreation time.

Sve najbolje i nastavi sa svojom misijom, samo pazi zid!

=D>

:lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon maj 04, 2009 6:18 pm 
Početnik

pozdrav za sve vas koji se bavite sungajzingom
pročitao sam temu i još uvijek mi nije jasno da li ima efekta da gledam u sunce sa svog balkona tj. betonske podloge.
položaj mog stana je takav da ga mogu gledati samo na zalasku i samo sa tog balkona. preko dana sam porilično zauzet i prezahtjevno bi mi bilo da tražim mjesto koje bi zadovoljilo propisane uslove (zemlja bez trave) i dovoljno usamljeno da me zaštiti od radoznalaca dok belenim u sunce, a žao bi mi bilo da zbog toga ne probam.

sad se sjetih. imam na balkonu neke široke plastićne saksije pune zemlje a još ništa nije zasađeno u njih, pa da se ja posadim a ?

i kvalitet videa na ovoj adresi je očajan
http://www.freewebs.com/cybermikan-sungazing-srbija/

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon maj 04, 2009 8:53 pm 
Član foruma

herman je napisao/la:
pozdrav za sve vas koji se bavite sungajzingom
pročitao sam temu i još uvijek mi nije jasno da li ima efekta da gledam u sunce sa svog balkona tj. betonske podloge.
položaj mog stana je takav da ga mogu gledati samo na zalasku i samo sa tog balkona. preko dana sam porilično zauzet i prezahtjevno bi mi bilo da tražim mjesto koje bi zadovoljilo propisane uslove (zemlja bez trave) i dovoljno usamljeno da me zaštiti od radoznalaca dok belenim u sunce, a žao bi mi bilo da zbog toga ne probam.

sad se sjetih. imam na balkonu neke široke plastićne saksije pune zemlje a još ništa nije zasađeno u njih, pa da se ja posadim a ?

i kvalitet videa na ovoj adresi je očajan
http://www.freewebs.com/cybermikan-sungazing-srbija/

Imaš po internetu drugih foruma sa iskustvima 100tina ljudi. Ako ti se ne da tražit ono što sam ja pročito je sljedeće. Oni koji su gledali iz svojih stanova, balkona, tavana nisu postigli zadovoljavajuće učinke, tj. oni nisu bili zadovoljni. Ostali su puni hvale za cijeli proces. Ti probaj pa javi.

Ja imam neki osjećaj da je izravan dodir sa zemljom ključan. Zemlja je ipak ogroman spremnik energije i u kontaktu s njom zatvara se krug sunce-ti-zemlja. Može bit da proces djeluje poput strujnog kruga (cijeli svemir funkcionira po sistemu analogije), ako krug nije zatvoren stuja te neće zdrmat :lol: :lol:

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon maj 04, 2009 9:35 pm 
Član foruma

Upravo tako, kontakt sa zemljom je najvažniji.
Ovde imaš moj opis kako se taj krug doživljava i zatvara u svesti o sebi:
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Z ... _sunce.htm
(Postavljen je nov, bolji snimak o solarinm joginima)

Da nije tako, da se radi samo o sučevoj svetlosti koja nam ulazi u oči, onda bi svi oni koji vole da borave na suncu i sunčaju se bili odavno najveći majstori sungazinga.
Ipak je to meditacija, odnosno vrsta joge, duhovna disciplina.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pon maj 04, 2009 11:02 pm 
Početnik

Bogurči, Pantelija... zahvaljujem na odgovorima
šteta :(

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto maj 05, 2009 5:40 am 
Član foruma

NAUCNE POTVRDE NASIH TVRDNJI O SUNGAZINGU:

Ljudi kao i biljake i zivotinje imaju svoj 24-casovni sat, bioloski sat koji stvara cirkadijske ritmove. Planeti Zemlji treba 24h da napravi jedan pun krug oko svoje ose krecuci se oko Sunca.

Cirkadijski ritam je ciklus koji se vrti u krug kao zemlja oko svoje ose na putu oko Sunca. Ovaj ciklus je poput Zemljinog ciklusa zavisan od Sunca/Sunceve svetlosti. Samo ime ciklusa to govori, cirkadijski od circa sto znaci oko/okolo i dies sto znaci dan. Pomenuti ritam u skladu sa kretanjem Zemlje tokom 24h stvara promene temperature tela, mozdane aktivnosti, produkcije hormona i metabolizma. Mozete da radite, jedete, pijete, vezbate najzdravije ali ako ne unesete dovoljnu kolicinu Sunceve svetlosti preko ociju vasa osa rotacije nece biti zdravlje nego bolest. Sunce je spoljasnji sat po kome se bazdari/uskladjuje nas sat. Nas sat, unutrasnji sat, unutrasnji stvoritelj ritma se zove SCN-suprahijazmaticko jedro koje se nalazi u hipotalamusu...

Za vise informacija kliknite ovaj link:

http://cybermikan-sungazing-srbija.webs.com/naukaisungazing.htm

Molio bih sve koji zele da zapocnu sami svoj sajt o sungazingu kako bi se ova praksa sirila dalje, da se jave da im dam uputstva i adresu free hostinga!!!

http://sungazingsolarnajoga.ourtoolbar.com/

Vrh

Naslov:
PostPostano: uto maj 05, 2009 8:59 am 
Član foruma

herman je napisao/la:
Bogurči, Pantelija... zahvaljujem na odgovorima
šteta :(

Sorry ako je moj komentar djelovao obeshrabrujuće, to mi nije bila namjera. Stvarno bi i bila šteta da ne probaš kad ti se već javila želja za tim. Probaj sa balkona pa nam javi šta se događa. Uostalom cybermikan je gledao iz svoje sobe i javlja da djeluje..

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri maj 06, 2009 7:38 am 
Član foruma

71. dan (jutro) 04. maj 2009. god.
12 minuta!
Sungazing odradjen u 20- tom minutu sigurnog sata, sunce je bilo crvenkasto i veoma ukusno... Kada sam zavrsio gledanje i zatvorio oci video sam samo neke crtice i strafte koje su mi prolaze ispred ociju i one su formirale neke figure, pokrio sam oci dlanovima tako da mi celo i teme budu izlozeni suncu jedno vreme, tada sam video kroz obe ruke po jednu rupu na njima i te dve rupe su se sirile i skupljale, zatim je i to nestalo.

72. dan (vece) 05. maj 2009. god.
12 minuta i 10 sekundi. Uradjen sungazing u sigurno vreme sa terase odakle se video prelep zalazak narandzasto- crvenog sunca. Kada sam zavrsio svoje punjenje bozanskom energijom i zatvorio oci video sam razne slike koje su se stapale jedna u drugu, osecaj je bio fantastican! Imao sam dosta energije a kroz ruke mi je tekla neverovatna dodatna energija, nekako drugacija nego sto sam osecao u telu!

73. dan (jutro) 06. maj 2009. god.
12 minuta i 20 sekundi na obalama Dunava u drustvu nebrojeno puno komaraca u sigurne sate tacno u 6:10 minuta. Bio sam bos na pesku i zemlji uradio svoje punjenje energijom za danas i osecaj je bio fenomenalan! Kada sam zatvorio oci na kraju video sam crvenilo i u gorenjem levom uglu crnu podlogu i omanji krug svetlo plave boje koji je jednog momenta poceo da menje boju u ljubicastu i da se okrece prikupljajuci (privlaceci) crvenu u sebe dok nije potpuno nestala.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri maj 06, 2009 1:24 pm 
Član foruma

Jedini zakljucak iz ove teme koji mogu izvuci je da previse gledanja u sunce (nije vazno u koje vrijeme) doista ima NEGATIVAN uticaj na ljudsku narav i karakter.

Naravno, ja sam samo neutralan citac, koji sunce vidim samo na slici. :D

Da li se izlagati riziku??

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri maj 06, 2009 1:36 pm 
Član foruma

SuperFrog je napisao/la:
Jedini zakljucak iz ove teme koji mogu izvuci je da previse gledanja u sunce (nije vazno u koje vrijeme) doista ima NEGATIVAN uticaj na ljudsku narav i karakter.

jako je wazno u koje wrijeme se gleda, a to je do sat wremena nakon izlaska te sat wremena prije zalaska. u ostalim periodima izlazemo swoje oci ostecenju!
inace, nema tu nikakwog rizika ako se dobro informiras o tome sto i kako raditi. narawno, usporedno sa gledanjem u sunce treba "raditi" i sa swojom swijescu. mislim da je nepohodno shwatiti da JEDNO BEZ DRUGOGA NE IDE. ewo jedan dio sa pantelijinog sajta:

Neće nam sami sunčevi zraci doneti energiju, ma koliko gledali u sunce. Postoje dva činioca: sunčeva energija u obliku svetlosti, i naša svest. Oni u nama treba da se spoje.

U svom vanjskom izrazu ovi činioci izgledaju razdvojeni, ali u suštini oni su jedno isto koje se manifestuje na različite načine, finije i grublje. Ono što se spolja manifestuje na grub način u vidu sunca, planeta, životne energije i kosmosa, to se isto sažima u svoj ishod na najfiniji način: u svesnog subjekta, u samosvest. U našem 'Ja jesam' ukršta se sve što postoji.

Da bismo energiju sunca primili potrebna je svest i o energiji i o njenom primanju - potrebna je svest o samoj svesti. To je samosvest. Prosta svest je svuda oko nas u vidu životne energije i upravlja životima prosečnih ljudi. Ona je potpuno uslovljena i vođena spoljašnjim uticajima. Samosvest je viši činilac: to je svest o samoj svesti, o sebi, o onome koji je svestan. Samo takva svest ima svoju volju. To je sasvim nov činilac u prirodi, koji nije nastao prirodnim putem kao sve ostalo, već je rezultat rada i napora svesnog subjekta da ojača i zadrži čistu svest o sebi nezavisno od spoljnih uslovljavanja.

Samosvest je viši i finiji činilac, i on kao takav privlači energiju koja se ispoljava kroz niže, grublje oblike.

Samosvest je najmoćniji prijemnik energije, njen najfiniji korisnik i usmerivač. To je svest o tome da je sve što postoji na Zemlji energija i da ona potiče od sunca i da cela njena emanacija nalazi svoj konačni ishod u samosvesnom subjektu, u nama. Paradoksalno je, ali istinito, da tek u čistom, samosvesnom subjektu subjektivnost nestaje, svest postaje objektivna svest. Objektivna po tome što može da upravlja i sama sobom, i objektima, i energetskim transformacijama. S tom svesnošću samo prepoznajemo proces univerzalne razmene energije koji već svuda postoji. To prepoznavanje aktuelizuje taj proces u nama na najfiniji način - direktno upijamo energiju od sunčeve svetlosti.

Svest o energiji uzdiže energetsku transformaciju u nama na najviši nivo: direktnim uzimanjem energije od sunca.

Bez svesti o tom procesu moramo energiju sunca da uzimamo na niži, grublji način: kroz hranu. Otimanjem od drugih.

Kada smo potpuno samosvesni, tada je direktno prosleđujemo odasvud, budući da je sve energija uvek je imamo viška, zato zračimo njome. Od našeg stanja svesti zavisi kako ćemo primati energiju.

Sve naše aktivnosti su razmena energije, uključujući i društvene, ne samo u vezi ishrane. Osvešćenjem tu razmenu podižemo na viši nivo. Najviši je potpuna samosvest koja ujedno znači i potpunu svest o energiji, i tada se njena razmena automatski odvija direktno, energiju tada upijamo direktno iz prostora, a najviše iz sunčevih zraka.

Zbog presudnog značaja svesti ovim mogu da ovladaju samo ozbiljni i napredni praktičari meditacije. Svi ostali će samo gubiti vreme, ako već ne izgube vid. Uostalom, to je solarna joga, a joga bez meditacije nije joga.

Samoosvešćenje ima i svoje fiziološke posledice.

Epifiza je žlezda unutrašnjeg lučenja (endokrinološka) smeštena otprilike u središtu glave. Ta žlezda je potpuno aktivna od rođenja, a zatim počinje da kržlja (atrofira) tako da je kod odraslih veličine zrna graška. Smatra se da je tada njena uloga vrlo ograničena. Zanimljivo je da je to jedini organ u čoveku koji nije podložan bolesti. Prirodna veličina epifize (koja nije zakržljala) kod zrelog čoveka može se uporediti sa ping-pong lopticom. Tada je potpuno aktivna i daje čoveku mnoge mogućnosti smatrane za fantaziju, npr. telepatija, znatno povećano polje čulne percepcije, življenje bez hrane i pića, suptilno disanje, nezavisnost od uticaja temperature, prelaženje u druge dimenzije, promena izgleda i gustoće tela. Duhovne vežbe izazivaju aktivaciju hipofize i njen fizički razvoj, a posebno kontemplacija i meditacija. Istraživanja sprovedena na nekima (kompjuterska tomografija) koji ne jedu i gledaju u sunce su pokazala da je njihova epifiza prosečno dva puta veća od prosečnog čoveka.
Što je epifiza aktivnija, to manje je potrebno napajanje tela energijom iz drugih izvora.
U svetu materije epifiza odražava proširenu svest osobe. Osim toga od aktivnosti te žlezde zavisi delovanje percepcije tzv. izvan uma (nematerijalni osećaji). Kada je epifiza dovoljno razvijena sva fizička čula postaju nepotrebna, jer je percepcija epifize znatno šira. U tom slučaju može se biti fizički gluv, slep, a čuti i videti puno, puno više.
Važno je naglasiti to da fizički ne treba pobuđivati epifizu u cilju razvoja s nekim nasilnim metodama 'buđenja kundalinija' koji se reklamiraju kod raznih 'gurua'. Njen razvoj treba da bude povezan s razvojem hipofize. To znači da ona sama raste s uvidom, intuicijom i pravim znanjem. Obe žlezde se međusobno upotpunjuju u svojoj funkcionalnosti i najbolje je kada se razvijaju (rastu) zajedno. U idealnom slučaju, u stanju potpunog razvoja hipofiza i epifiza tvore jedno telo oblikom sličnim trodimenzionalnom simbolu beskonačnosti. To je inače arhetipski simbol za našu višu dušu (oversoul).
Možemo zaključiti da izgled i aktivnost epifize ukazuje na to koliko određena osoba može napajati svoje telo neposredno, tvoreći sve njegove atome i životnu energiju neposredno od svetlosti.

ugodan sungazing (bez naocala)... 8)

Vrh

Naslov: aloha
PostPostano: sri maj 06, 2009 2:11 pm 
Početnik

ja isto gledam s balkona i djeluje mozda ces malo kasnije uvidjet efekt ali djeluje.... djeluje..... sretno svima i puno ljubavi i srece i sunca vam želim

Vrh

Naslov:
PostPostano: sri maj 06, 2009 10:31 pm 
Član foruma

Eto ja se u opste ne slazem sa ovim lupanjima i subjektivnim zakljuccima koje se jos i ustanovljavaju kao neko generalno pravilo!!!

I jos nesto ovaj post je OFF TOPIC jel se ovde govori kako vidim u naslovu o licnim iskustvima u sungazingu...

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet maj 07, 2009 3:30 am 
Član foruma

SuperFrog je napisao/la:

da,upravo sam na ovakve utiske mislio,a bilo ih je vec nekoliko,kad sam rekao da je ova tema postala najveca i najodvratnija antireklama za hranjenje Suncem
da sam kojim sluchajem,daleko bilo :mrgreen: ,za sangejzing chuo tek sa pojavom SajberBuciBuciIzbavitelja Masterchica na ovim nashim "jadnim i napacenim prostorima koji prosto vape za Spasiteljima bilo kakve boje pa makar i Indigo" :toothy2:
pobegao bih glavom bez obzira i od ove teme i od sangejzinga
srecom,
tema postoji od Pon Avg 28, 2006 10:09 pm :
http://www.galaksija.info/forum/viewtop ... 29&start=0
i u njoj postoje opisana veoma pozitivna iskustva
kao i gomila informacija shta je i kako manje ili vishe rizichno,(obratiti paznju na postove od su) 8)
srecom,i moja iskustva kao i opazanja posmatranjem drugih ljudi koji imaju takodje iskustva sa hranjenjem Suncem(od kojih neke poznajem i pre nego shto su pocheli da gledaju u Sunce) su veoma pozitivna :love3:

SuperFrog je napisao/la:
Da li se izlagati riziku??

sa istorijom bolesti i ispoljenim simptomima volumena "Ane Karenjine" ,a kako se deblja ova tema i korice "Rata i mira" ce biti pretesne za ovaj izazov mentalnoj higijeni,
onda nikako,
to mu dodje kao onaj vic sa paljenjem shibice u cisterni sa benzinom da bi se videlo koliko benzina unutra ima, :mrgreen: :wink:
:love3:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet maj 07, 2009 5:15 am 
Član foruma

Pa da ustajete svako jutro u pola sest a, ne samo kao trutovi (pojedinci)da gledate uvece bilo bi vam sve mnogo jasnije, ovako ste slepi kod ociju i ne vidite istinu koja je relativna! O, vi sledbenici Pantelijinih dezinformacija, vi koji volite da vam neko golica usi umesto da vam kaze sta je istina pa da vas to navede da promenite neke stvari, i vi koji ne gledate sebe nego samo na druge i bavite se SAMO drugima....

U pravu je HRM zasto se povukao sa foruma.... Ima vas zaista svakakih... i ne kajem se ovim sto sam vam rekao sve u lice!!!!

Da bi neko nekome objasnjavao nesto, on to mora sam i da zna!
(ko ovo ne priznaje, taj je samo licemer koji uziva da je u centru paznje)

Dokazi koji sve govore:

slika

slika

I evo ga korpus de likte, pa vi sad vidite da li ce te da sledite pogresna uputstva nekoga ko napise nesto subjektivno na sajtu i to se plasira kao generalna informacija....

Da rezimiramo:

Dok niste imali ovaj sajt: http://cybermikan-sungazing-srbija.webs.com/

imali ste jako malo informacija... prebacujete mi zasto seslepo drzim HRM-ovih uputstava i saveta, eto razlog je zato da ne bih i ja kao pomenuti slao i pisao dalje dezinformacije te nekoga naveo da nesto radi pogresno!!!

Molim vas bez moderacije ovog posta jel je ovde sve objasnjeno, a na vama je da odlucite koje ce te informacije sad sledeti za mene je ova tema zatvorena, i svi u buduce koji SAMO kritikujete nase napore A NISTA NE URADITE da se ljudima daju prave informacije bolje je da radite na sebi malo vise jel pokazujete vasim postovima da vam bas to treba!

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet maj 07, 2009 8:35 am 
Član foruma

Pa kako mozes objavljivati postove sa PMa? To se ne objavljuje, to je opca forumska kultura. Da se mene pita, ja bi te dozivotno iskljucio sa ovog foruma, kao i bilo koga drugoga koji to napravi, al ne pita me se. Vidjet cemo dali ce biti kakvih mjera.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet maj 07, 2009 8:39 am 
Član foruma

hybrid je napisao/la:
Pa kako mozes objavljivati postove sa PMa? To se ne objavljuje, to je opca forumska kultura. Da se mene pita, ja bi te dozivotno iskljucio sa ovog foruma, kao i bilo koga drugoga koji to napravi, al ne pita me se. Vidjet cemo dali ce biti kakvih mjera.

Neka urade sta im je volja, ali morate vec jednom shvatiti gde vas vode informacije ovog coveka... i ja se zaista vise necu baviti njime, ali ovi dokazi moraju da ostanu... imam i ja hub pa se inace to zove LOG a logovi sluze da se puste nekome kao dokaz necega!

I sta je sad tu bitnije, sto sam objavio PM log ili sta pise u njemu? Eto toliko o tvojoj pristrasnosti!

#-o

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet maj 07, 2009 8:45 am 
Član foruma

cybermikan je napisao/la:
hybrid je napisao/la:

Neka urade sta im je volja, ali morate vec jednom shvatiti gde vas vode informacije ovog coveka... i ja se zaista vise necu baviti njime, ali ovi dokazi moraju da ostanu... imam i ja hub pa se inace to zove LOG a logovi sluze da se puste nekome kao dokaz necega!

I sta je sad tu bitnije, sto sam objavio PM log ili sta pise u njemu? Eto toliko o tvojoj pristrasnosti!

#-o

Iskreno cu ti rec, boli me ona stvar i za tvoje informacije i za (po tebi) dezinformacije od Pantelije.
Prije sam se zanimao za solarnu jogu, al kad sa poceo citati tvoje postove prestalo me to zanimati. Pa ti sam zakljuci zasto.

Vrh

Naslov:
PostPostano: čet maj 07, 2009 8:56 am 
Početnik

Čitam vašu temu več par dana morao sam se registrovati da napišem ovo nerazumem zašto toliko napadate čoveka koji nam svima daje informacije kako i šta raditi u solarnoj jogi?Nemogu da razumem šta vam je toliko skrivio da ga tako napadate,ja vidim samo da on daje na svom sajtu uputstva kako i šta raditi pa mi nije jasno čemu toliki hejt prema njemu?Ja koliko vidim ovde ima uljeza koji hoče da blokiraju celu temu i kažem da neču tome podleči nego ču i ja počneti da radim solarnu jogu od večeras zahvaljajuči na sajbermikanovom dnevniku koji je bio inspiritivan za mene i ženu.Mikane samo guraj napred imaš podršku ženinu i moju i rado čemo se učlaniti na tvoj sajt o solarnoj jogi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 953 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 48  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.