promatrač je napisao/la:
Pa vajda su i vremena velikih promjena nešto kriva, ja sam primjetio velike promjene baš kad su prošle one pasje vručine.
Alf, relativno gledano je reiki izvana, ali da li to prepoznaješ kao sebe iako je "izvana" ili je to tamo nešto što dođe i nisi to ti?
Mislim da li je to sa samog izvora ili je od viših entiteta koji se prepelcaju prilikom inicijacije?
Nemoj me shvatiti ko da kritiziram, samo sam znatiželjan kakav je osjećaj.
Promjene koje spominješ su možda uzrok, ali promijene se stalno događaju - ako se isključivo njima usmjeravamo – stavljamo sebe u ulogu onoga koji ne može reagirati slobodnom voljom, ako unutar njih ne činimo promijene na sebi i svojoj percepciji. Dakle, što god se događalo takvo je da unutar toga možemo plivati bez muke. Samo to trebamo uvidjeti. U tom kontekstu one jesu čak i apokaliptične, ali apokalipsu treba percipirati drugačije od udara primjerice kometa na zemlju.
Reiki je po svemu što je o njemu napisano, a i po percepciji koju imam – dakle govorim o svom viđenju reikija - izvana!
U reiki se iniciraš, spajaš s izvorom i kasnije koristiš u radu simbole. Ostavimo po strani količinu novih reiki majstora, činejnica je da se otvaraju kanali da bi majstor mogao raditi, kako na sebi tako i na drugome.
No, možemo pogledati i opciju da je reiki iznutra, da je došao iz nas – što svakako i je nakon što smo inicirani, ali njegovo polazište nije u nama već u vanjskom izvoru!
Ako radiš s simbolom koji je izvan tebe i nema polazište tvog svijesnog razumijevanja kao dijela tebe – on je izvana. Ako je pak moguće da je dio tebe – opet imaš problem, jer ako se zapitaš odakle je (a većinom se ne pitaju!) – znači da ga ne poznaješ dovoljno da bi njime radio.
S koje god strane kreneš dolaziš do iste stvari – nepoznavanja onoga s čim radiš. U skladu s onime što današnji inicijati pričaju, oni ne uzimaju reiki iz sebe, već izvana (s izvora), to što tokom vremena razviju vezu s simbolima s kojima rade može imati nekoliko značenja, ali svaki od «majstora» bi trebao znati da čak i da je u potpunosti svijestan odakle dolaze simboli – treba ostati oprezan. Jer, kako biti siguran u «izvor»?
Kad kažem oprezan, mislim to u smislu da čak iako «zna» da je to unutar njega – sve ispita. Razlog je jednostavan – teško da se itko od nas poznaje dovoljno duboko da bi bio siguran.
A upravo to radi većina reikista – potpuno sigurni u iscjeliteljske moći reikija – rade s njima na sebi i drugim ljudima. Ne znam da li se ikada zapitaju o svemu ovome, jer ovdje bi reiki bio u biti u pozadini događanja, a u prvom planu poticaj zašto netko pomaže drugima nečime što nije on - već nešto izvana ili nešto što možda dolazi iznutra – ali to nikako do sada nitko nije mogao dovoljno jasno objasniti? Odgovor bi bio pomoć drugome i vjerovanje da je ta pomoć svrsishodna. Radi se o na prvi pogled plemenitoj misli, ali sve nakon toga je jedna mogućnost da stvari neće ispasti tako.
Ovdje se otvara i mogućnost da smo incijacijom u reiki i otvaranjem kanala – otvorili i put za razna nakačenja. To je kao da smo izgradili autoput bez naplate. I sad svi koji žele dolaze. Nećeš ih primjetiti ako nemaš unutar sebe oprez za «samo pregledavanjem» ili opciju mogućnosti da postoje entiteti koji kroz ovako otvoren kanal traže mjesto za suživot.
Kad sam odgovarala ptičici – mislila sam baš na mogućnost da je «radom» nakačenje s one žene pozvala k sebi, a eventulanom entitetu nije bio problem ući jer svi oni vole potegnuti autoputom na kojem nema kontrole.
Ne bih sve ovo spominjala da nisam upoznala dvije osobe koje su se bavile reikijem i koje su na taj način «pozvale» sebi goste.
Ali možemo se vratiti ptičici dodo – pa uvidjeti da je u postu od 1. rujna rekla kako je prestala osjećati reiki (bilo bi inetresantno znati kako ga je do tada osjećala!) jer se počela družiti s energetskom pijavicom...tu spominje i prestanak druženja i ponovno osjećanje reikija! U sljedećem postu od 5.9. kaže: «još osjećam njihovo prisustvo na sebi» - što otvara pitanje kad je jedna žena prešla u množinu? Nadalje sve što navodi kao događanje i osjećaje da se promijenila izaziva sumnju da je nešto/nekog moguće dobila na «poklon». Osjećaj da je netko uzeo dio nje – vjerojatno misli na reiki! – zaboravljajući da je inicirana u njega i da on nije nešto što je sama svojim radom osvijestila i prepoznala pa nastavila koristiti, je isto simptomatičan - jer da je tako, da je to dio nje – nitko joj to ne bi mogao oduzeti! Ali, ako je dobila goste u bilo kojem obliku – sebe je maknula na mjesto «ispod» te se sada teško «vidi». Tu dolazi do toga da ste joj ti i Sigma dali izvrstan savjet - koji ona ne prepoznaje, jer je naučena na pomoć izvana. U konačnici da je išla putem koji ste joj sugerirali, mogućnost za ovo događanje u kojem se nalazi bila bi minimalna.
Ono što sam primjetila pričajući s ljudima koji su radili s reikijem je sljedeće:
na samom početku sve je divno, toliko divno i moćno da pomisliš kako korištenje simbola liječi sve. Vidljiva su velika "čuda" i čovjek ne može vjerovati kakav je dar dobio. Međutim, tokom vremena stvar se preokrene i počnu se događati stvari slične ovima o kojima priča Dodo. Uključujući isti simptom – jaku glavobolju, znojenje dlanova itd....Ti ljudi su skidali sa sebe nakačenja koja su došla – baš kroz taj otvoreni kanal.
Pa ja u biti nemam drugog pitanja osim – tko je izvor?
Ovdje ću se sada osvrnuti, kad već pišem ovaj esejski post i na Tzg-a kojem je sasvim normalno biti 5 godina u depresiji! Kao i da je dovoljno da mi sami poželimo nešto skinuti sa sebe te uvjerenje da je to uvijek moguće. To je djelomice točno, ima toga što možemo skidati, ali za to je nužno barem djelomično prepoznavanje tko smo, kako bi uopće primjetili i nešto strano na sebi, a to je nemoguće ako stalno ovisimo o pomoći sa strane.
Dakle, odgovor tebi Pormatrač bi bio kako je reiki moguće otvaranje kanala i kako je ovakvo bavljenje njime poput poteza da djetetu koje ne zna čitati sada doneseš «Rat i mir» i očekuješ da ga čita s razumijevanjem.
Nije ovdje problem u reikiju već u ljudima koji vole prčkati vođeni impulsom da će time čak i pomagati drugim ljudima. Što je poprilično ozbiljno ako se krene od pretpostavke da ni oni sami pojma nemaju s čim imaju posla, a bogme ni jesu li kada rade s drugim ljudima - to oni – bez posjetitelja!
Ovo bi mogla biti jako duga rasprava – dovela bi do polazišne točke – percepcije onoga tko odluči biti iniciran u reiki i njegovih motiva za to prije i nakon inicijacije.
Što se tiče pitanja je li reiki izvana ili je to samo nešto što dođe – po meni ono što dolazi iz tebe nema potrebu za simbolima. Jer kad dođe kristalno ti je jasno što je! A izvor je u tebi, sve je sada i ovdje.
Alf