Sada je: pon maj 12, 2025 10:17 pm.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 953 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 48  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov:
PostPostano: pet maj 01, 2009 12:09 pm 
Član foruma

cybermikan je napisao/la:
7. Neće nam sami sunčevi zraci doneti energiju, ma koliko gledali u sunce. (hoce)! ljudi samo kada izadju na sunce lepo se osecaju jel su samo prividno malo napunjeni energije!

"Neće nam sami sunčevi zraci doneti energiju, ma koliko gledali u sunce.
Postoje dva činioca: sunčeva energija u obliku svetlosti, i naša svest. Oni u nama treba da se spoje. U svom vanjskom izrazu ovi činioci izgledaju razdvojeni, ali u suštini oni su jedno isto koje se manifestuje na različite načine, finije i grublje. Ono što se spolja manifestuje na grub način u vidu sunca, planeta, životne energije i kosmosa, to se isto sažima u svoj ishod na najfiniji način: u svesnog subjekta, u samosvest. U našem 'Ja jesam' ukršta se sve što postoji. Da bismo energiju sunca primili potrebna je svest i o energiji i o njenom primanju - potrebna je svest o samoj svesti. To je samosvest."

Tebi nedostaje ovaj drugi, unutarnji činilac.
Zbog neravnoteže ovih činilaca ti na tako infantilan i opsesivan način pokazuješ neuravnoteženu želju za sungazingom, samo za spoljnom stranom.
U objektivnoj svesti i zrelom delovanju nema mesta opsesijama ni sa čim.

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet maj 01, 2009 4:17 pm 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:
7. Neće nam sami sunčevi zraci doneti energiju, ma koliko gledali u sunce. (hoce)! ljudi samo kada izadju na sunce lepo se osecaju jel su samo prividno malo napunjeni energije!

"Neće nam sami sunčevi zraci doneti energiju, ma koliko gledali u sunce.
Postoje dva činioca: sunčeva energija u obliku svetlosti, i naša svest. Oni u nama treba da se spoje. U svom vanjskom izrazu ovi činioci izgledaju razdvojeni, ali u suštini oni su jedno isto koje se manifestuje na različite načine, finije i grublje. Ono što se spolja manifestuje na grub način u vidu sunca, planeta, životne energije i kosmosa, to se isto sažima u svoj ishod na najfiniji način: u svesnog subjekta, u samosvest. U našem 'Ja jesam' ukršta se sve što postoji. Da bismo energiju sunca primili potrebna je svest i o energiji i o njenom primanju - potrebna je svest o samoj svesti. To je samosvest."

Tebi nedostaje ovaj drugi, unutarnji činilac.
Zbog neravnoteže ovih činilaca ti na tako infantilan i opsesivan način pokazuješ neuravnoteženu želju za sungazingom, samo za spoljnom stranom.
U objektivnoj svesti i zrelom delovanju nema mesta opsesijama ni sa čim.

Brate, mani se svojih proizvoljnih interpretacija i sacuvaj bolje cistotu sungazinga po HRM-u jel to sto ti pises nema veze sa tehnikom coveka sa kojim sam u kontaktu!!!

Imao sam bre dilemu radi te recenice X puta da samo gledam u sunce a da se nista ne desava, i stvarno nije.... ali jeste se osecao uticaj gledanja kasnije... ali ipak me je taj crv kopkao, sve dokle nisam u prici sa Igorom koji je zavrsio ovu praksu i sad LICNO ON ima jos nesto da uradi, zakljucio da su tvoje interpretacije vise stetne nego korisne za sungazing po HRM-u!

Dokaz i tome je samo koliko je po tvom prevodu i interpretaciji ljudi pocelo da radi siguran sungazing?

kada je cela stvar eksplodirala i primila se dobro i kako treba u masi? Nemoras odgovoriti!!!

:wink:

http://sungazingsolarnajoga.ourtoolbar.com/

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet maj 01, 2009 4:26 pm 
Član foruma

Moze li ego od previse gledanja u sunce expodirati?? (malo sam zabrinut)

Vrh

Naslov:
PostPostano: pet maj 01, 2009 4:43 pm 
Član foruma

SuperFrog je napisao/la:
Moze li ego od previse gledanja u sunce expodirati?? (malo sam zabrinut)

Moze samo kod nas Srba jel smo inace zavidni i to nam je u genima... E, tad moze i te kako da eksplodira i bez sunca!

Ma de moze bre? To su proizvoljne interpretacije pojedinog da ga ne imenujem!!!

Jedino sto se desava je da vam jaca UM u prvih 15 minuta, o tome vise pogledajte ovde:

http://cybermikan-sungazing-srbija.webs.com/benefitisungazinga.htm

I to je sve prolazna faza gde ste sa jacim umom od ranije pa se cini da vam se ego povecao, ali to se sve polako normalizuje u kratkom vremenu kako duze gledate!!!

slika

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 12:36 am 
Član foruma

Treba malo razmisliti o ovom paragrafu sa teme o Kundalini :

"Evo kako se process budjenja opisuje u jednom od starih I proverenih spisa na tu temu. Yoga Yajnavalkya je jedan od najstarijih spisa koji govori o yogi I budjenju kundalini.
‘ Da bi se Prana uzdigla kroz Sushumnu (centralni kanal) kundalini (zmija) mora biti ubijena, odnsno sagorena u vatri Agni.Zmija ubijena u njenoj sklupcanoj formi oslobadja I rasteze misice te je na taj način blokada razbijena odnosno prolaz otvoren za Pranu da krene kroz sushumnu, ali ne kundalini – nikako. Čak ako se ostave I najmanji delovi kundalini nesprzeni blokada će postojati. Kundalini je samo razlicit symbol za istu stvar koja se zove avidya = neznanje, mrak.. To neznaje, taj mrak je toliko snažan da ne dozvoljava da se vidi Sopstvo, zato što kundalini blokira Pranu (zivotnu energiju) da se podigne kroz sushumnu I dodirne sve suptilne centre u nasem biću. U trenutku kada je zmija (kundalini) potpuno spaljena znanje uzima svoje mesto, nikada pre toga.’
"

Agni nije Sunce ovo materijalno koje ce sprziti Kundalini i dozvoliti da zivotna energija Prana krene kroz sushumnu.
Kundalini pruza materijalne moci ali to je daleko od istinskog znanja ....tj onome koga takva moc obuzme ce se samo vrtiti u raznim zabludama ovog Unverzuma tj tesko je uopce i objasniti vishe takvoj individui bilo sto dok njegova vlastita namjera i ispravna volja ga ne oslobodi.
Gledala sam jedan period u sunce i svakako sam se osjecala bolje u svakom smislu, sunce je zivot u ovoj kreaciji ali daleko da sam mislila da ce me to Duhovno prosvijetliti, za to je potrebno mnogo vise.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 1:08 am 
Član foruma

Sophia je napisao/la:

"Evo kako se process budjenja opisuje u jednom od starih I proverenih spisa na tu temu. Yoga Yajnavalkya je jedan od najstarijih spisa koji govori o yogi I budjenju kundalini.
‘ Da bi se Prana uzdigla kroz Sushumnu (centralni kanal) kundalini (zmija) mora biti ubijena, odnsno sagorena u vatri Agni.Zmija ubijena u njenoj sklupcanoj formi oslobadja I rasteze misice te je na taj način blokada razbijena odnosno prolaz otvoren za Pranu da krene kroz sushumnu, ali ne kundalini – nikako. Čak ako se ostave I najmanji delovi kundalini nesprzeni blokada će postojati. Kundalini je samo razlicit symbol za istu stvar koja se zove avidya = neznanje, mrak.. To neznaje, taj mrak je toliko snažan da ne dozvoljava da se vidi Sopstvo, zato što kundalini blokira Pranu (zivotnu energiju) da se podigne kroz sushumnu I dodirne sve suptilne centre u nasem biću. U trenutku kada je zmija (kundalini) potpuno spaljena znanje uzima svoje mesto, nikada pre toga.’
"

Agni nije Sunce ovo materijalno koje ce sprziti Kundalini i dozvoliti da zivotna energija Prana krene kroz sushumnu.
Kundalini pruza materijalne moci ali to je daleko od istinskog znanja ....tj onome koga takva moc obuzme ce se samo vrtiti u raznim zabludama ovog Unverzuma tj tesko je uopce i objasniti vishe takvoj individui bilo sto dok njegova vlastita namjera i ispravna volja ga ne oslobodi.
Gledala sam jedan period u sunce i svakako sam se osjecala bolje u svakom smislu, sunce je zivot u ovoj kreaciji ali daleko da sam mislila da ce me to Duhovno prosvijetliti, za to je potrebno mnogo vise.

slika

slika

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 8:47 am 
Član foruma

cybermikan kako to da je Sophijin tekst of topic?

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 9:48 am 
Član foruma

Dilema i početničko pitanje praktične prirode:

Može li se gledati/zuriti u sunce a da popratna pojava ne bude "oslobađanje kundalini"" o kojem toliko raspravljate?

Sa ovo malo informacija koje sam našla ovdje i na srodnim sajtovima,sigurna sam da ne želim eksperimentisati sama sa chakrama,pranom, kundalini,tantrom ili kako god već nazivali to što rade neki od vas.
Nije mi ni do "prosvjetljena", sasvim mi je ok. u stanju u kakvom sam sad, volim svoju uspavanost i ako "budjenje" nosi sa sobom sve te shizoidne simptome kakve nalazim u pisanju nekih članova, hvala ali ne hvala! [-X
Na zurenju sam 8 minuta, držeći se pravila i sasvim mi je ugodno.
Motiv za to mi je bila radoznalost (da ne bude radoznalost je ubila mačku!) i nadanje da ću se dodatno energizirati (jesam), eventualno podići imunitet i doprinjeti dobrom zdravlju (ne znam jesam li , jer sam i inače zdrava).

Nadam se odgovoru nekog od iskusnijih članova čije me znanaje o svemu ovom zaista fasciniora. Hvala!

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 10:21 am 
Član foruma

owo se pretworilo u jedan pazarski trach... :glasses7:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 12:18 pm 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:
Poštedite nas svojih brbljanja na forumu, nismo zato ovde.
Zamolio bih moderatora da pobriše sve što se ne odnosi na temu već samo na privatna prepucavanja, bezvredne subjektivne utiske i fantazije.
Ovo nije mesto za ničiji dnevnik.
Dnevnik se vodi tokom sungazinga samo zbog praćenja vremena, propuštenih dana, i važnijih promena.

Evo malo materijala za razmišljanje

http://pages.innerpotential.org/sun.html

Sunce je živo biće, ima 9 ciklusa dnevno s kojima zrači svih 5 prana.

Ukratko:
Ono, sto su nekada smtarali tek haoticnom turbolencijom na Suncu, danas, naucnici koji se bave suncevom seizmologijom uvidjaju da ta desavanja imaju svoje pravilo – visok stepen reda i simetrije.

Suceva seizmologija je relativno nova nauka koja analizira vibracije povrsine Sunca. Ima jako veliki raspon tih ritmicnih povrsiniskh oscilacija. Naucnici to danas pripisuju zvuku i gravitacionim talasima koji dolaze iz unutrasnjosti te zvezde te se krecu ka povrsini da bi se kasnije vratili, na taj način stvarajuci te povrsinske vibracije. Na kraju dolaze do zakljucka da Sunce odzvanja zvukom kao ogromni gong. Drugim rečima,kažu isti, Sunce izvodi sjajnu Sucevu simfoniju.

Sa druge strane se pominje Dr.George King, naucnik i oklutista koji je kroz meditaciju otkrio, mnogo pre no sto će nauka potvrditi da Sunce vibrira u periodu od 160 minuta, tačno 9 puta na dan. Takođe je tvrdio da je Sunce zivo biće koje je evoluiralo iznad naše moći da razumemo taj stepen. Takođe on je tvrdio da je to vreme potrebno da bi Sunce isijavalo 5 nabitnijih Prana (termini z yoge..energija koje upravljaju kompletnim procesima u nasem telu).

Samo još da dodam, to nije u navedenom tekstu, da ova ideja nije niti malo nova i da je davno objašnjenja u nauci iz Indije pod nazivom
Surya Vidya (Suncevo znanje).

Kako se moze bilo sta verovati coveku koji na svom sajtu i dalje drzi DEZINFORMACIJE koje su direktno suprotne onom interviju koji je HRM dao na HRT-u ???

Ja tu ne vidim neki problem, niti je taj tvoj izmislio Solarnu jogu niti on ima eksluzivna prava na to. Kao sto postoje razliciti gurui koji jednu te istu stvar razlicito promatraju i tumace, tako i Pantelija ima pravo govoriti o tome kako on to vidi.
Pantelija govori ljudima da paze, a opreza nikad dovoljno, ne vidim u tome nista lose. A ti sto se drzis rijeci HRMa ko pijan plota, to je tvoj problem. Uvijek spominjes taj 'siguran' sungazing, dali smatras da nikad nitko nije sjebao vid po metodi HRMa? Cisto sumljam.
I ne kuzim zasto bi Pantelijeve rijeci bile dezinformacije, mozda su bas rijeci od HRMa dezinformacije. Odnosno niti jedne rijeci nisu dezinformacije, nego razlicito vidjenje iste problematike.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 12:57 pm 
Član foruma

Sophia je napisao/la:

"

Eto prvi put cujem za ovo, svuda samo kundalini treba podici i to je to. Inace ovo me strasno podsetilo na sveto pismo, gde kaze da ne smemo dozvoliti da nas prevari zmija, i da je Presveta Bogorodica Ona koja je zgazila/ubila zmiju a dostigla vrhunsko prosvetljenje.
Ovo su sve zanimljive stvari ali mozda i nije dobro sto je sve sad zbog interneta toliko dostupno svima, pa se ljudi zalecu u odusevljenju i kad nadrljaju onda je kasno. Govorim iz sopstvenog iskustva da je srednji put ipak najbolji, znaci umerenost u svemu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 1:17 pm 
Član foruma

hybrid je napisao/la:
Pantelija je napisao/la:
Poštedite nas svojih brbljanja na forumu, nismo zato ovde.
Zamolio bih moderatora da pobriše sve što se ne odnosi na temu već samo na privatna prepucavanja, bezvredne subjektivne utiske i fantazije.
Ovo nije mesto za ničiji dnevnik.
Dnevnik se vodi tokom sungazinga samo zbog praćenja vremena, propuštenih dana, i važnijih promena.

Evo malo materijala za razmišljanje

http://pages.innerpotential.org/sun.html

Sunce je živo biće, ima 9 ciklusa dnevno s kojima zrači svih 5 prana.

Ukratko:
Ono, sto su nekada smtarali tek haoticnom turbolencijom na Suncu, danas, naucnici koji se bave suncevom seizmologijom uvidjaju da ta desavanja imaju svoje pravilo – visok stepen reda i simetrije.

Suceva seizmologija je relativno nova nauka koja analizira vibracije povrsine Sunca. Ima jako veliki raspon tih ritmicnih povrsiniskh oscilacija. Naucnici to danas pripisuju zvuku i gravitacionim talasima koji dolaze iz unutrasnjosti te zvezde te se krecu ka povrsini da bi se kasnije vratili, na taj način stvarajuci te povrsinske vibracije. Na kraju dolaze do zakljucka da Sunce odzvanja zvukom kao ogromni gong. Drugim rečima,kažu isti, Sunce izvodi sjajnu Sucevu simfoniju.

Sa druge strane se pominje Dr.George King, naucnik i oklutista koji je kroz meditaciju otkrio, mnogo pre no sto će nauka potvrditi da Sunce vibrira u periodu od 160 minuta, tačno 9 puta na dan. Takođe je tvrdio da je Sunce zivo biće koje je evoluiralo iznad naše moći da razumemo taj stepen. Takođe on je tvrdio da je to vreme potrebno da bi Sunce isijavalo 5 nabitnijih Prana (termini z yoge..energija koje upravljaju kompletnim procesima u nasem telu).

Samo još da dodam, to nije u navedenom tekstu, da ova ideja nije niti malo nova i da je davno objašnjenja u nauci iz Indije pod nazivom
Surya Vidya (Suncevo znanje).

Kako se moze bilo sta verovati coveku koji na svom sajtu i dalje drzi DEZINFORMACIJE koje su direktno suprotne onom interviju koji je HRM dao na HRT-u ???

Ja tu ne vidim neki problem, niti je taj tvoj izmislio Solarnu jogu niti on ima eksluzivna prava na to. Kao sto postoje razliciti gurui koji jednu te istu stvar razlicito promatraju i tumace, tako i Pantelija ima pravo govoriti o tome kako on to vidi.
Pantelija govori ljudima da paze, a opreza nikad dovoljno, ne vidim u tome nista lose. A ti sto se drzis rijeci HRMa ko pijan plota, to je tvoj problem. Uvijek spominjes taj 'siguran' sungazing, dali smatras da nikad nitko nije sjebao vid po metodi HRMa? Cisto sumljam.
I ne kuzim zasto bi Pantelijeve rijeci bile dezinformacije, mozda su bas rijeci od HRMa dezinformacije. Odnosno niti jedne rijeci nisu dezinformacije, nego razlicito vidjenje iste problematike.

nem,a tu nikakvih problema, vi radite kako hocete i sta hocete

ALI NEMOJTE DA KAZETE ONDA DA JE TO SUNGAZING PO HRM-u STO VI RADITE!!!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 1:30 pm 
Član foruma

jos malo pa ces uzeti copyright HRM-a za zemlje biwse jugoslawije... :mrgreen:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 2:00 pm 
Član foruma

Sunce je SAT za um i telo!!!

slika

slika

Ljudi kao i biljake i zivotinje imaju svoj 24-casovni sat, bioloski sat koji stvara cirkadijske ritmove. Planeti Zemlji treba 24h da napravi jedan pun krug oko svoje ose krecuci se oko Sunca. Cirkadijski ritam je ciklus koji se vrti u krug kao zemlja oko svoje ose na putu oko Sunca. Ovaj ciklus je poput Zemljinog ciklusa zavisan od Sunca/Sunceve svetlosti. Samo ime ciklusa to govori, cirkadijski od circa sto znaci oko/okolo i dies sto znaci dan. Pomenuti ritam u skladu sa kretanjem Zemlje tokom 24h stvara promene temperature tela, mozdane aktivnosti, produkcije hormona i metabolizma. Mozete da radite, jedete, pijete, vezbate najzdravije ali ako ne unesete dovoljnu kolicinu Sunceve svetlosti preko ociju vasa osa rotacije nece biti zdravlje nego bolest. Sunce je spoljasnji sat po kome se bazdari/uskladjuje nas sat. Nas sat, unutrasnji sat, unutrasnji stvoritelj ritma se zove SCN-suprahijazmaticko jedro koje se nalazi u hipotalamusu. Dakle, Sunce kao spoljasnji sat salje signale za pravilan rad unutrasnjeg sata tj. SCN-a, koji kontrolise cirkadijske ritmove koji usaglasavaju razlicite fizioloske promene tela sa promenama svetlosti u toku dana i noci-kada ima Sunceve svetlosti i kada je svetlost otsutna. Nase telo ima vise od 100 cirkadijskih ritmova tj. prirodnih ciklulsa koji kontrolisu apetit, energiju, raspolozenje, spavanje, libido. Kada nismo usaglaseni sa prirodom patimo od poremecaja cirkadijskog ritma koji se manifestuje na razlicite nacine-gojaznost, dijabetes, nesanica, depresija,bolesti srca, kancer.

Fotosenzitivne ganglijske celije

Fotosenzitivne ganglijske celije, takodje poznate kao fotosenzitivne retinalne ganglijske celije (pRGC), unutrasnje fotosenzitivne retinalne ganglijske celije (ipRGC) ili ganglijske celije koje sadrze melanopsin , su nedavno otkriven tip nervnih celija u retini oka sisara koje su za razliku od drugih retinalnih ganglijskih celija unutrasnje fotosenzitivne. To znaci da one cine trecu klasu retinalnih fotoreceptora, koju pobudjuje svetlost cak i kada su svi uticaji iz klasicnih fotoreceptora (cepica i stapica) blokirani (bilo primenom farmakoloskih jedinjenja ili disocijacijomganglijskih celija iz retine). Fotosenzitivne ganglijske celije sadrze fotopigment melanopsin. Gigantske retinalne ganglijske celije retine primata suprimeri fotosenzitivnih ganglijskih celija.

Oko, retina ili mreznjaca, ipRGC-unutrasnje fotosenzitivne retinalne ganglijske celij, opticki nerv koji ide u mozak ka unutrasnjem satu:

slika

Retina i njeni fotoreceptori: cepici i stapici. Mada ovde nije prikazana ipRGC, radi lakseg shvatanja price zamislicemo da je to skroz donja ganglijska celija:

slika

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 2:51 pm 
Član foruma

bad.ass je napisao/la:

jos malo pa ces uzeti copyright HRM-a za zemlje biwse jugoslawije... :mrgreen:

Pa da te obavestim... da vec imam na radost i veselje mnogih koji postuju HRM-a i rade samo po njegovim metodama :wink:

btw. da najavim specijalna autorska prava na film WHAT IF na Srpskohrvatskom ili Hrvatskosrpskom jeziku kako vam je draze :wink:

ps. moj tim i ja spremamo VELIKI broj video, audio, pisanih... predavanja naucnika o suncu, svetlosti, solarnoj jogi...

=D>

ovom prilikom pozdravljam moj tim i zelim im prvo vise sunca i drugo vise uspeha u radu :D :wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 3:33 pm 
Član foruma

Tako. Sada je sve mnogo jasnije.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 3:34 pm 
Član foruma

nelesko je napisao/la:
Sunce je SAT za um i telo!!!

slika

slika

Ljudi kao i biljake i zivotinje imaju svoj 24-casovni sat, bioloski sat koji stvara cirkadijske ritmove. Planeti Zemlji treba 24h da napravi jedan pun krug oko svoje ose krecuci se oko Sunca. Cirkadijski ritam je ciklus koji se vrti u krug kao zemlja oko svoje ose na putu oko Sunca. Ovaj ciklus je poput Zemljinog ciklusa zavisan od Sunca/Sunceve svetlosti. Samo ime ciklusa to govori, cirkadijski od circa sto znaci oko/okolo i dies sto znaci dan. Pomenuti ritam u skladu sa kretanjem Zemlje tokom 24h stvara promene temperature tela, mozdane aktivnosti, produkcije hormona i metabolizma. Mozete da radite, jedete, pijete, vezbate najzdravije ali ako ne unesete dovoljnu kolicinu Sunceve svetlosti preko ociju vasa osa rotacije nece biti zdravlje nego bolest. Sunce je spoljasnji sat po kome se bazdari/uskladjuje nas sat. Nas sat, unutrasnji sat, unutrasnji stvoritelj ritma se zove SCN-suprahijazmaticko jedro koje se nalazi u hipotalamusu. Dakle, Sunce kao spoljasnji sat salje signale za pravilan rad unutrasnjeg sata tj. SCN-a, koji kontrolise cirkadijske ritmove koji usaglasavaju razlicite fizioloske promene tela sa promenama svetlosti u toku dana i noci-kada ima Sunceve svetlosti i kada je svetlost otsutna. Nase telo ima vise od 100 cirkadijskih ritmova tj. prirodnih ciklulsa koji kontrolisu apetit, energiju, raspolozenje, spavanje, libido. Kada nismo usaglaseni sa prirodom patimo od poremecaja cirkadijskog ritma koji se manifestuje na razlicite nacine-gojaznost, dijabetes, nesanica, depresija,bolesti srca, kancer.

Fotosenzitivne ganglijske celije

Fotosenzitivne ganglijske celije, takodje poznate kao fotosenzitivne retinalne ganglijske celije (pRGC), unutrasnje fotosenzitivne retinalne ganglijske celije (ipRGC) ili ganglijske celije koje sadrze melanopsin , su nedavno otkriven tip nervnih celija u retini oka sisara koje su za razliku od drugih retinalnih ganglijskih celija unutrasnje fotosenzitivne. To znaci da one cine trecu klasu retinalnih fotoreceptora, koju pobudjuje svetlost cak i kada su svi uticaji iz klasicnih fotoreceptora (cepica i stapica) blokirani (bilo primenom farmakoloskih jedinjenja ili disocijacijomganglijskih celija iz retine). Fotosenzitivne ganglijske celije sadrze fotopigment melanopsin. Gigantske retinalne ganglijske celije retine primata suprimeri fotosenzitivnih ganglijskih celija.

Oko, retina ili mreznjaca, ipRGC-unutrasnje fotosenzitivne retinalne ganglijske celij, opticki nerv koji ide u mozak ka unutrasnjem satu:

slika

Retina i njeni fotoreceptori: cepici i stapici. Mada ovde nije prikazana ipRGC, radi lakseg shvatanja price zamislicemo da je to skroz donja ganglijska celija:

slika

Bravo Nelesko

slika

Eto sad imamo i zvanicno naucnu potvrdu nasih tvrdnji i nase prakse!!!

slika

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 3:42 pm 
Moderator

Citat:
owo se pretworilo u jedan pazarski trach...

O, ja mislim da je ova epizoda bila izuzetno poučna. :wink: (samo nemoj da mi je neko posle prebacio metode: problem-reakcija-solucija :mrgreen: ).
A budući da je tzv. solarna joga jedna veoma čista i jednostavna tehnika i da sama po sebi teško može izazvati štetne posledice, osim ako se ne gleda u 12 u podne čitav sat #-o štetu je mogla da pretrpi samo sama tema.

@cybermikan: preneti informacije je dovoljno. Ljudi moraju sami da odluče da li će ih koristiti ili ne. Moraju imati mogućnost da ih sami provere, da ih sami vrednuju, verifikuju, isprobaju, podele iskustva sa drugima. Svako nametanje, ma koliko dobronamerno bilo, predstavlja svojevrsno kršenje slobodne volje, na kraju obično bude kontraproduktivno ili – što je još gore – dovede do stanja gde se više ne stiču sopstvena iskustva, već se veruje nekome koga smo proglasili za autoritet. I umesto da proširimo okvir za slobodnu percepciju sveta, smestimo se u neki novi kontejner :wink:

Sungazing je dobra stvar i dobra je stvar postaviti informacije o njemu na sajt. Dobro je i podeliti iskustva. A to je istovremeno i dovoljno. Uz sajt se može napraviti i forum. Što bi takođe bilo dobro.
Ima raznih foruma, a ovaj pristup jednostavno nije u duhu ovog. Tako ću uvažiti predlog i prebaciti poslednjih dvadesetak stranica u posebnu temu – Gledanje u sunce – lična iskustva.
I ponoviću molbu da se pozitivnost demonstrira uvažavanjem specifičnosti foruma na kome se posta, njegovih članova i njihovih mogućnosti da sami procene informacije.

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 3:58 pm 
Član foruma

Hm... E, A, I... A gde smo sada? i gde su ostale stranice?

slika

:wink:

Vrh

Naslov:
PostPostano: sub maj 02, 2009 4:01 pm 
Moderator

Na forumu.
Dostupne svima koje to interesuje: za samostalno proučavanje. :wink: Ok?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 953 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 48  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.