Lana je napisao/la:
Evo konkretnih pitanja:
1.da li sme da jede med i pcelinje proizvode?
2. da li sme da jede crni/integralni hleb?
3. kako izgleda jedan dorucak/rucak/vecera koji bi bio pravilan?
4. ako jede laneno seme kako da ga uzima ako ne sme da uzima sir ( videla sam recept za laneno seme sa kozjim sirom)?
5. kako naci cistu izvorsku vodu koja je u staklenoj ambalazi?
6. da li sme da uzima mineralnu vodu?
7. da li sme da uzima kuhinjsku so?
8. da li sme da uzima jabukov ocat?
9. da li sme kiseo kupus?
10. da li sme da jede nekuvana jaja?(ovo je

, svaka cast ko moze, ali ako mora...)
11. da li sme maline/jagode/kupine iz zamrzivaca?
12. suseno voce?psenicne klice?
ima hipertenziju, uzima lek. Poslednjih nedelju dana prelazimo na sirovu hranu.
Molim ne zamerite, jako sam zbunjena jer sam na nekim linkovima videla da je dozvoljeno malo kuvane hrane, pa mi nije jasno kako izgleda obrok od potpuno sirove hrane?samo kao salata? I jos nesto vam moram reci, posto sada i ja uz majku prelazim na sirovu hranu- osecam se losije nego pre (ona ne kaze nista kako se oseca)... da li je to normalno?
1. med, pelud i propolis su pozeljni, ali meda 1-2 male zlice dnevno, propolisa 10 kapi max, pelud 1-3 male zlice. To su mjere koje se najvise preporucuju.
2. kruh je kuhana hrana i jos sadrzi kvasac koji je smrt za crijevnu mikrofloru. Svi proizvodi s kvascem su losi za zdravlje. A jos posto su kuhani, ne pridonose ciscenju, nego zagadjenju tijela. To ti je ono sto sam ti vec napisao. Pojedes preko dana dosta sirove hrane i odes korak naprijed, a onda sa kruhom odes korak nazad i ponistis ucinak sirove hrane. Treba jesti samo malo i dovoljno hrane koja cisti tijelo. A to je samo sirova hrana.
3. Do podne se jede samo voce i piju sokovi od voca ili povrca. Od 12-16 h se jedu salate ili malo orasastih plodova. Salate zacinjavati sa hladno presanim uljem i po mogucnosti bez soli. Ako ju stavljas, onda stavi morsku nerafiniranu, nejodiranu sol ili skuplju himalajsku sol. Ali na njenom mjestu ju ne bih uopce koristio.
4. Laneno ili sezamovo sjeme se mora namociti preko noci (cijelo, ne samljeveno). Zatim se sutradam samelje u blenderu sa nekim vocem, recimo bananom, jabukom i malo meda. Ja stavim uz sve to i psenicne klice unutra. Upravo zato jer klice i sjemenke nisu nesto ukusne kada se jedu same, a puno su probavljivije i korisnije kada se samelju, pa je veca korist za tijelo.
5. Za vodu pitaj nekoga tko hoda po brdima ili je sa sela. Oni neka ti kazu za neki izvor, pa se lijepo odvezi i natoci prave vode. Ali vise od same vode bih ti preporucio sokove od voca i povrca i zelene kasaste sokove. Cijedjeni sokovi su prava organska voda bez anorganskih elemenata koji se taloze u nasem tijelu. To nije toliko bitno za zdravog covjeka, ali kada je netko tesko bolestan, onda voda sa kamencem bas i ne ide u prilog. Neka joj vecina tekucine tokom dana budu cjedjeni sokovi. Nadji voca i povrca sto prirodnijeg mozes, uzmi sokovnik neki jeftini i pravi sok svaki dan. Mogu ti stajati do 24 sata u frizideru, mada ih je najbolje piti odmah. Ne pustaj da dugo stoje na zraku.
6. Mineralna voda ni slucajno, otrov teski, obogacena anorganskim i neprobavljivim elementima za tijelo. Za detaljno objasnjenje zaviri u knjigu
"Herbert Shelton - Ispravna prehrana prirodnom hranom"7. Kuhinjska sol mora biti morska nerafinirana ili skuplja himalajska. Prirodna neobogacena jodom, neobradjena. Ali jako male kolicine, skoro nista. Samo truje i otezava rad organizma.
8. Jabukov ocat je navodno jedini koji ne pravi veliku stetu kao ostali, ali samo u slucaju ako se pije sam bez icega na prazan stomak. Uzrokuje vrenje hrane ako se jede jos sa necim i ako je to vise namirnica, onda se hrana ne probavlja, nego truli i truje tijelo, posto neprobavljena prolazi kroz cijeli probavni trakt. Za zamjenu u salatama koristiti limun i problem rijesen.
9. Smije kupus kiseli, ali ne prezderavati se zbog puno soli unutra, pomalo kao i sve drugo. Tijelo ce se nabrze ocistiti ako uopce ne trosi svoju energiju na probavu hrane, tj. ako gladuje. Ali ovdje se radi kompromis sa sirovom hranom koja ce isto ocistiti organizam, ali u puno duzem vremenu od gladovanja. Ono sto gladovanje napravi za mjesec dana, sirovoj hrani treba 1 godinu. Otprilike.
10. Nikakve zivotinjske bjelancevine, pogotovo kuhane. Jedini kompromis koji smijete raditi je kozje mlijeko. Piti ga par 2-3 dcl dnevno kroz 1-2 tjedna i onda prestati. Izrazito je jace, probavljivije i korisnije od kravljeg mlijeka. Piti ga na prazan zeludac i nikada nakon bilo kakvog jela. Isto tako, nakon pijenja ne jesti ili ne piti nista bar 2-3 sata. To je hrana, a ne napitak za zeđ. Unatoc svojoj sluzavosti, sluzi kao bomba zdravlja koja u kratkom vremenu moze uzdici slab organizam na novi nivo koji ce nakon toga odrzavati biljnom sirovom hranom. Ali takvu snagu ti imaju klice zitarica i pcelinji proizvodi, pa ti vidi.
11. Zamrznuto voce smije da jede ako je domace, a ne ono pasterizirano i zapakovano iz dućana. Ne moras se zamarati sa raznim vocem, dovoljno je da ima domacih nespricanih jabuka. Banane isto prolaze, avokado i jos mozda neko juzno voce. Iako su vjerovatno tretirani s necim, sadrze puno manje otrova nego nase voce iz trgovine.
12. Klice da i obavezno, same ili ako su gadne za jesti, usitnjene u blenderu sa vocem po zelji. Suseno voce da, smokve i grozdje, to ja koristim, jer to jedino mogu kupiti iz ekoloskog uzgoja. To moze jesti bez problema. Ako se suho voce miksa u blenderu s klicama i sjemenkama, treba i sjemenke i suho voce namociti preko noci. Ako se suho voce i orasasti plodovi jedu sami tj. u mono obrocima, onda namakanje nije potrebno. Za kaše se obavezno namaču zbog bolje probavljivosti, a to vrijedi pogotovo kod orasastih plodova i sjemenja, jer nenamoceni u kasama ometaju probavu i ostala hrana se zbog njih ne uspijeva razgraditi i iskoristi do kraja.
Prelazak na sirovu hranu je pracem brojnim neugodnostima, kako kod koga. Proljev, vrtoglavica, slabost, prehlada, gripa, bolovi u tijelu i sl. To su sve znakovi da ti otrovi krecu van iz tijela. Znaci na dobrom si putu.
Jos jedna knjizica za preporuku bas za terapijski post kod tesko oboljelih. Vjerovatno jedina specijalno za tu namjenu, sa pravim rasporedom i objasnjenjima kod oboljelih od raka. Mozes se upravo toga drzati i nema brige.
http://www.4shared.com/document/eIU6pvv ... i_pos.htmlMolim te procitaj ovih par knjizica koje sam ti dosada preporucio i to
polako i temeljito, pa ces valjda imati manje pitanja

Pozdrav