Džabaludine... jel samelješ trave u mlinu pre upotrebe?
Tarzika, našao sam tu knjigu na 4sharedu, onaj dan me je izgleda zezeao net... Eto ko je hoće u pdf-u, editovao sam gornji post i stavio
linkOrasi sada ispadaju, ali ima se za ubrati po koji u zelenoj ljusci... ko planira tinkturu nek požuri.
Ljuska može biti i naprsla, ali po literaturi, sve dok je zelena - dobra je.
U knjigama lekovitog bilja se upravo ta ljuska sakuplja i suši za čaj...
Ako imaš neki orah koji je u nekoj seni, na njemu još možeš pronaći puno oraha u zelenoj, još uvek čitavoj, ljusci...
Mladi orasi o kojima ti govoriš se ni ne ljušte, iseckaju se baš kao što ti radiš, i potpoe u rakiju... I kod nas se koristi 30 mladih oraščića (zrelosti kao za slatko, znači od sredine 5. do početka 7. meseca) na litar rakije, i ostavlja da odstoji oko 30 dana... To je isto to, i, po Malahovu, takođe jednako delotvorno kao i sa zrelom zelenom ljuskom. Tarzika, kako li bi bilo s medom umesto šećera?

Čak može i od mlađeg lišća oraha da se napravi extrakt (prema knjigama o lekovitom bilju).
Citat:
A kako SADA da izvučem lijek iz oraha? Ja skupljam plodove za sušenje, a vi o zelenilu? Nažalost kora je davno potamnila kod mene...
Ako imaš nekog bakija u porodici (vidi moj avatar), nek pokuša da se popne i potraži zelene orahe u krošnji... mora biti bar za jednu turu extrakta...
Citat:
Dal da uzmem najzelenije komade koje nađem, narežem pa... ali svi su već puni smeđih fleki, nema više skroz zelenih kora.
Prema Hildi Klark, što kora više potamni biva sve manje delotvornija, ali ne i štetna (naravno, kad omekša i oljigavi, ja je ne bih koristio)... Ja sam u extrakt stavio i one koje su malčice potamnele...tj kore sa smeđim flekicama...
Jbg, šta je tu je, a i ovako je dobro... jer ipak, to je samo malo smeđih flekica...
Ima još jedna alternativa... Kad budeš čistila orahe, ona pregrada između delova jezgra, ona meka, skupi je... Prema Malahovu, pregrade od 200g oraha, samelju se u mlinu i preliju sa oko 1dL rakije, i ostavi da odstoji... Kad posmeđi, extrakt je gotov... (recimo 10-tak dana)...
On tvrdi da je to jednako efikasno kao i extrakt od mladih oraha ili od zelene kore...
Pozdrav