Sada je: uto maj 06, 2025 3:22 am.

Prijava

Korisničko ime:   Šifra:   Automatsko prijavljivanje  

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 846 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 43  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: MMS - Miracle Mineral Supplement
PostPostano: pon jun 15, 2009 9:37 am 
Član foruma

Imam pitanje koje me vec dosta muci, pitao sam vec neke ljude sa foruma o tome, pa da pitam ovdje sve.
Humble uvijek spominje da su aerobne bakterije dobre, a anaerobne bakterije lose. To spominje u cijeloj svojoj knjizi, kao i ovdje:
http://mmsadvisor.com/?cat=473
Na dosta mjesta sam citao i to mi je potvrdila frendica koja ide na Medicinski fakultet da ne vrijedi znak jednakosti, odnosno aerobne mogu biti i dobre bakterije i lose bakterije, isto tako i za anaerobne.
Znaci ako je to tocno, onda nama i dio dobrih baterija isto stradava. I onda bi iz tog razloga trebalo piti jogurte.
Zasto Humble to sa jogurtima nigdje ne spominje?

Gram prakse vrijedi više od tone teorije.

"Budi promjena koju želiš vidjeti." Mahatma Gandhi

Vrh

PostPostano: pon jun 15, 2009 4:49 pm 
Član foruma

hybrid je napisao/la:
Na dosta mjesta sam citao i to mi je potvrdila frendica koja ide na Medicinski fakultet da ne vrijedi znak jednakosti, odnosno aerobne mogu biti i dobre bakterije i lose bakterije, isto tako i za anaerobne.
Znaci ako je to tocno, onda nama i dio dobrih baterija isto stradava. I onda bi iz tog razloga trebalo piti jogurte.

Vec sam o tome pisao, a stvar je malo kompleksnija, bar po pitanju toga da se i na fakultetima vodi rasprava da li klor dioksid ubija i aerobne bakterije. Za svaki slucaj je uvijek sigurnije pretpostaviti da klor dioksid ubija sve bakterije (kao i kvasce, jer recimo u kefiru ima i kvasaca). I onda upotrebljavati probiotike, cisto za svaki slucaj.

Sto se tice samih jogurta, oni su preslabi, kao probiotici uspijevavju samo u reklamama, ali ne i u nama. Razlozi zasto je to tako, samo ukratko, jogurti se rade s pasteriziranim mlijekom i moraju se raditi s pasteriziranim mlijekom (tu pricam o jogurtu kakvog danas poznajemo, ali moram napomenuti da originalni jogurt, recept za njega jos nisam nasao, pa ako netko zna za isti...). . Samim tim je jasno da bakterije koje fermentiraju mlijeko u jogurt ne mogu nadvladati eventualne bakterije u mlijeku. I kad smo i kod samog broja bakterija, za jogurt se uobicajeno (danasnji jogurti) upotrebljava 3 bakterije, ali za konkretni jogurt se koriste samo 2. I onda jos ponekad dodaju 3., kao u LGGu i slicnim komercijalnim "probioticima" koji su to samo u reklami.

S druge strane, kefir je mjesavina (simbioticna zajedinca) oko 50tak bakterija i kvasaca (neki su aerobni, neki su anaerobni), bez problema (cak se i preporucuje, ali ja recimo ne mogu u gradu doci uvijek do) obraduje sirovo mlijeko, a Rusi su i namjerno zarazavali kefir s fekalnim bakterijama. Ukratko, sam kefir je najbolji probiotik, s time da od napitka je jos bolji probiotik kefir zrnca.

Ukratko, nabavi pravi kefir (i inudstrijski kefir je bolji od jogurta, a sto nije?), kad ces imati zrnaca viska, ili daj nekome ili ih sam jedi. Neovisno o MMSu, to je korisno za svakoga.

A zasto Humble o tome ne prica, ne znam. Znam da sam ja imao velikih problema kad sam se ocistio, razlog je bio nedostatak probiotika (ne zbog MMSa, vec neovisno o tome, nije Crohn dosao bez veze). Uostalom, mislim da bi svatko trebao znati da nakon bilo koje kure antibiotika, lijecnici bi morali propisivati probiotike, jer antibiotik prvo pobije sve dobre bakterije, a onda mozda i uspije losu bakteriju.

Vrh

PostPostano: uto jun 16, 2009 11:13 am 
Član foruma

Alane hvala veliko na odgovorima, vi se baš trudite!

Znači nakon čišćenja trebaju se uzijmati i probiotici.
To mi nije palo napamet, ali eto sada znam.
Nadam se da sam konačno shvatio i kako da koristim-doziram MMS, znači bitno je da postepeno podižem dozu po jednu kap, i tako sve dok ne dođem do 2 puta 2ml (odnosno podeljenjih u više dnevnih doza u razmaku od oko sat vremena), a kad stignem na 2ml uvodim još jedan ml, i tako nedeljiu dana, ili kako ste vi preporučili dve nedelje. Pa onda prelazim na održavanja...
A ove bakterije-probiotike, jel njih uzimam tek nakon čišćenja, ili i za vreme uzimanja MMS-a?
A možda one reakcije (herxheimer) i nastaju, ne zbog patogena, nego zato jer je MMS ubio takozvane dobre bakterije u želucu i crevima...Ko će ga znati, tako je to sa teorijama, one često i nisu tačne. Ja se više oslanjam na dejstvo MMS-a koje je provereno, nego na objašnjenje kako on deluje na organizam skupa sa reakcijama organizma te i izbacivanje patogena kroz dijareje i povraćanja. Ali to nije ni bitno. Važno je da MMS može, kroz krv da dopre do svake ćelije tela i malo raščisti zahebante koji su se tu odomaćili ko da im je tata kupio :D , a ne sami okupirali :D
Videću kako deluje i hoće li šta pomoći kod mojih problema.
Uzgred, neko je već pitao da li se može uz urinoterapiju koristiti MMS; A meni tu baš i nije sve tako bezazleno jer ako već dolazi do masovnog genocida nad patogenima ko zna hoće li ili neće zagaditi i urin :-k ...

Hvala velika, od srca :notworthy: :love5:
I svako dobro :!: :hello2:

Vrh

PostPostano: uto jun 16, 2009 3:34 pm 
Član foruma

john_tracer je napisao/la:
A ove bakterije-probiotike, jel njih uzimam tek nakon čišćenja, ili i za vreme uzimanja MMS-a?
A možda one reakcije (herxheimer) i nastaju, ne zbog patogena, nego zato jer je MMS ubio takozvane dobre bakterije u želucu i crevima...

Probiotike mozes uzimati odmah, ali mozes i sacekati da se ocistis. I tako dok traje ciscenje, te dok herxheimer "caruje", nije ti bas odvise do icega, te funkcioniras jedva, sto je i razlog zasto ga se treba kontrolirati, pogotovo netko tko mora raditi, biti aktivan. Cak i kad imas luksuz da ne radis nista nije lako, a zato se mora ici puno sporije kad se mora raditi.

Sto se tice herxheimera, on jeste posljedica ubijanja patogena. Vjeruj mi, i ja sam sumnjao da mi je muka od MMSa (u smislu direktno od njega, ne indirektno, zbog ubijanja patogena), a tek kad sam pobio patogene i kad sam i dalje uzimao velike doze MMSa, a nije mi bilo muka, shvatio sam da se zaista radi o ubijanju patogena. Taj osjecaj, kad shvatis da te nisu lagali je malo iznenadujuci. Mislim, nije da sam sumnjao u Humblea, ali ipak, nakon dana i dana mucnine, povracanja, proljeva, odjedanput to prestane, a ti i dalje uzimas velike doze. Tesko je opisati taj osjecaj, ali ako ces biti uporan i ti ces vidjeti da i dalje uzimas velike doze, a nista. A samim tim, to je jedino moguce ako si pobio patogene (pa cak i ako si pobio dobre bakterije, one stradaju prve, posto su doslovno na mjestu gdje ima najvise klor dioksida, te mucnina bi morala trajati krace).

Sad, znam da je herxheimer gadan, ali s druge strane, moja logika je da je bolest gadnija, da se isplati jedno krace vrijeme muciti zbog koristi koju imas ne samo zbog prestanka bolesti, vec i zbog buducih bolesti, jer MMS je lijek i za gripu (pustimo sada svinje, kokosi i slicne glupe gripe), prehladu, obicne boljke koje nam povremeno zagorcaju zivot. A s MMSom se i njih rjesavas puno brze, a da ne spominjem teze probleme.

Vrh

PostPostano: sri jun 17, 2009 3:17 pm 
Član foruma

Alan_SP je napisao/la:
Probiotike mozes uzimati odmah, ali mozes i sacekati da se ocistis. I tako dok traje ciscenje, te dok herxheimer "caruje", nije ti bas odvise do icega, te funkcioniras jedva, sto je i razlog zasto ga se treba kontrolirati, pogotovo netko tko mora raditi, biti aktivan. Cak i kad imas luksuz da ne radis nista nije lako, a zato se mora ici puno sporije kad se mora raditi.

Hvala Alane, ti se toliko trudiš i tako srdačno izlaziš svima u susret da zaslužuješ svaku pohvalu i sve najbolje :!: Stvarno svaka čast :!:
A šta misliš da ne uzimam uopšte ove probiotike, ja nisam nikad u životu probao to... Mislim, valjda će telo samo da se oporavi od čišćenja, jel? Bakterija bar ima kolko hoćeš, vratiće se ponovo u stomak one :D
Mislim jel se sme da se ne uzimaju probiotici?

Što se tiše opšteg zdravlja, ja se nisam ni prehladio zadnjih bar 5-6 godina, za ranije se i ne sećam. Ali verujem da MMS treba da se nađe u svakoj kući pa makar ga i ne trošili trenutno. Ako traje 3 godine, šta fali da se nađe. Za svaki slučaj. Ne daj Bože da s pojavi neka takva gripa kod ukućana i slično, imaćemo lek na dohvat ruke, jel?

A što se tiče mehanizma, ne znam stvarno. Kao student hemije, znam da je pogotovo hemija empirijska nauka, i da su sve reakcije samo pretpostavke, teorija koja dobro opisuje zbivanja, i pomoću koje se mogu kontrolisati i planirati određena zbivanja. A da li i odgovaraju pravim, stvarnim reakcijama, i da li hem formule, naročito strukturne, odgovaraju pravoj strukturi supstanci, teško, ali to nije bitno, jel? Bitno je da deluje. Neću ni da razbijam glavu time, dosta mi je i ovih mojih jednačina na faksu :D

Što se tiče herxheimera, možda ću ipak u dve doze, možda će tako biti lakše, mislim prebrodim to ujutru i uveče i gotovo #-o , ne znam, videću šta će eksperimentisanje da kaže. Počešu ipak po tvojoj preporuci.
A da li je ukus odvratan ili nije, i tako to, ma nije to ni najmanje bitno, meni je to sasvim sve jedno, nek je i najgori... pa nismo deca da se prenemažemo :D

Hvala puno Alane, stvarno si ljudina, svaka čast :thumbup:

Od srca pozdrav

Vrh

PostPostano: sri jun 17, 2009 6:53 pm 
Član foruma

Hvala Alane, ti se toliko trudiš i tako srdačno izlaziš svima u susret da zaslužuješ svaku pohvalu i sve najbolje :!: Stvarno svaka čast :!:
A šta misliš da ne uzimam uopšte ove probiotike, ja nisam nikad u životu probao to... Mislim, valjda će telo samo da se oporavi od čišćenja, jel? Bakterija bar ima kolko hoćeš, vratiće se ponovo u stomak one :D
Mislim jel se sme da se ne uzimaju probiotici?

Naravno da mozes bez probiotika, ali bih ja savjetovao uzimanje probiotika svima. Znas, sto se tice toga da ima bakterija svugdje, to stoji, ali probiotici su dobre bakterije i one nas stite ne zato sto nas vole, vec zato sto su nasa crijeva njima dom i ne pustaju nikoga na svoj teritorij. :) A piti probiotik, to je doslovno kao da popijes jogurt (okus kefira je jako slican, opcenito je teze razlikovati kefir i jogurt po okusu). Samim tim, nije problem, a zdravo je.

Sto se tice zdravlja, drago mi je da nemas problema, ali moja iskustva "na terenu" je da i ljudi koji misle da su 100% zdravi imaju nesto patogena, koji im ne prave velike probleme, vec male. Kojih postanu svjesni tek kada ih maknu. A sto se tice gripe i slicno, jasno da se micu i "sitne" boljke, ali je lakse ako si prethodno cist (onda ides odmah samo na ovu novu zarazu, koja god ona bila), inace ubijas i ono sto i inace imas i novu zarazu. No, jasno da je to samo moje razmisljanje.

Vrh

PostPostano: sri jun 17, 2009 7:56 pm 
Član foruma

Alan_SP je napisao/la:
Sto se tice zdravlja, drago mi je da nemas problema, ali moja iskustva "na terenu" je da i ljudi koji misle da su 100% zdravi imaju nesto patogena, koji im ne prave velike probleme, vec male. Kojih postanu svjesni tek kada ih maknu. A sto se tice gripe i slicno, jasno da se micu i "sitne" boljke, ali je lakse ako si prethodno cist (onda ides odmah samo na ovu novu zarazu, koja god ona bila), inace ubijas i ono sto i inace imas i novu zarazu. No, jasno da je to samo moje razmisljanje.

Ne, ovo stoji!!! Definitivno svi imamo patogene, pa i oni koji ni najmanje nemaju posledica, ni najmanjih. A ja i imam neke. Kao što su ta pucketanja te škripa zglobova, ne znam, mrzi me da proučim, ali sam 100% siguran da je sve to posledica nekih virusa ili sl. Ne znam za te akne, to prvenstveno hoću da proverim, zato ću i koristiti MMS. Ma ne može škoditi da se proba jel, malo čišćenje organizma pa i da nisu ovi moji problemčići virusne ili bakterijske prirode :D

Još jednom ti se zahvaljujem, stvarno si super :!:

A ako neko ima iskustva sa aknama i MMS-om, mada akne možda i nisu posledica virusa, bilo bi lepo da iznese iskustvo :wink:
Pa sigurno ima i onih koji su iz nekog drugog razloga uzimali MMS a imali su i malo aknica, te su i bili u prilici da vide kako i na njih deluje MMS :D

Svima pozdrav, od :love5:
:hello2:

Vrh

PostPostano: sri jun 17, 2009 10:08 pm 
Član foruma

Palo mi je nešto na pamet.
Ako MMS opskrbljuje stanice s dodatnim kisikom, više od onoga što udahnemo, da li bi onda zbog MMS-a mogli duže ronit recimo? Ili recimo kod neke aktivnosti tipa maraton?
ne poznajem u detalje mehanizam djelovanja MMS-a

Vrh

PostPostano: čet jun 18, 2009 2:41 pm 
Član foruma

Kao što su ta pucketanja te škripa zglobova, ne znam, mrzi me da proučim, ali sam 100% siguran da je sve to posledica nekih virusa ili sl.

Hm, i meni zglobovi dosta pucaju, a bome i skripe, a pored MMSa, koristim ja i MSM (organski sumpor, vrlo bitno ne samo za zglobove). Donekle je to valjda i normalno, a donekle vjerojatno i godina proizvodnje. :)

Vrh

PostPostano: čet jun 18, 2009 2:44 pm 
Član foruma

Tomo K je napisao/la:
Ako MMS opskrbljuje stanice s dodatnim kisikom, više od onoga što udahnemo, da li bi onda zbog MMS-a mogli duže ronit recimo? Ili recimo kod neke aktivnosti tipa maraton?

Ne, klor dioksid nije istoznacan kao i kisik, te ne snabdijeva tijelo kisikom, vec oksidira patogene, sto ustvari nije slicno. Covjek ne moze disati klor dioksid.

S druge strane, eventualno mozes pogledati vodikov peroksid (imas temu ovdje), tu bi se moglo nesto malo uraditi po dodatnom kisiku, ali je problem sto bi trebalo puno vise peroksida nego sto ide za lijecenje, ali to bi netko trebao testirati, vidjeti da li postoji rast perfomansi zbog kisika oslobodenog iz vodikovog peroksida.

Vrh

PostPostano: čet jun 18, 2009 3:05 pm 
Član foruma

2 Alan: TNX na odgovoru. :wink:

btw meni se od MMSa desava da mi kisela hrana vise ne pase. Jucer navecer napravio grcku salatu i vise od pol pustio i prebacio se na nesto drugo. Dali jos netko ima takvih simptoma?

Gram prakse vrijedi više od tone teorije.

"Budi promjena koju želiš vidjeti." Mahatma Gandhi

Vrh

PostPostano: čet jun 18, 2009 4:20 pm 
Član foruma

Alan_SP je napisao/la:
Kao što su ta pucketanja te škripa zglobova, ne znam, mrzi me da proučim, ali sam 100% siguran da je sve to posledica nekih virusa ili sl.

Hm, i meni zglobovi dosta pucaju, a bome i skripe, a pored MMSa, koristim ja i MSM (organski sumpor, vrlo bitno ne samo za zglobove). Donekle je to valjda i normalno, a donekle vjerojatno i godina proizvodnje. :)

Za to pucanje u zglobovima,npr u kolenu, može biti usled slabosti mišića, ali i zbog nedostatka sinovije, tečnosti koja podmazuje zglobove. Za to je odlično samo ostojalo žito, kao za slavu (bar kod nas u Srbiji). KOliko znam, samo da prenoći u vodi i to je to. Ja sam probao, i deluje...

To je nepovezano sa mišićima, jer se dešava da je kvadriceps (prednji mišić noge), da mu je jedna stana jača od druge i da vuče čašicu, a samim tim ona ide van svog puta, i dolazi do pucanja. Mali čas ortopedije :D

Vrh

PostPostano: pet jun 19, 2009 7:20 am 
Član foruma

Pucketaju mehurići koji se nakupljaju u tečnosti koja podmazuje zglobove. Oni prsnu kad se zglob istegne i to pucketa.
Stvaraju se zbog nekog nedostatka minerala i vitamina. Mislim kalcijuma i kalijuma.

Vrh

PostPostano: pet jun 19, 2009 5:37 pm 
Član foruma

Pantelija je napisao/la:
Pucketaju mehurići koji se nakupljaju u tečnosti koja podmazuje zglobove. Oni prsnu kad se zglob istegne i to pucketa.
Stvaraju se zbog nekog nedostatka minerala i vitamina. Mislim kalcijuma i kalijuma.

Hm, meni puno vise pucketaju leda, pogotovo kad sam ih poceo ravnati (jako iskrivljena kicma, jos jeste, ali sada manje). A pucketati znaju i ramena, ponekad i koljena, ali to rjede. Sto se tice nedostatka minerala i vitamina, nastojim to uzimati, kalcija mi sigurno ne fali, uzimam pola litre kefira, a uz to i jos mulitminerale, eventualno kalija, mozda, ali opet ne mislim da je to toliko akutno.

Ako ista, primjetio sam da bas kad sam poceo raditi na kicmi, da su leda pocela vise pucketati. Sad opet nesto manje (kad radim, onda me i vise bole, pa se ne tjeram odvise cesto, pustim da malo odmori), a i drugi zglobovi vise pucketaju kada vise radim na njima. Dakle, definitivno (barem meni) ima veze s upotrebom. Ali i nije mi toliki problem, osim sto pucketa, nije nesto problematicno, bar jos nisam primjetio.

Ima li netko saznanja, da li je to lose, normalno, dobro, i slicno?

Vrh

PostPostano: pet jun 19, 2009 5:41 pm 
Član foruma

hybrid je napisao/la:
btw meni se od MMSa desava da mi kisela hrana vise ne pase. Jucer navecer napravio grcku salatu i vise od pol pustio i prebacio se na nesto drugo. Dali jos netko ima takvih simptoma?

Pa, kazu da nas zakiseljavaju patogeni, koji vole kislije nego obicno, pa se kad jedna od metoda lijecenja preporuca i jedenje luznatije hrane.

Sad, ja mogu jesti kiselo i ne smeta me, a bome vise nemam ni problema s kiselinom u zelucu, od kako sam krenuo s MMSom, ta se "sitnica" sredila medu prvima, doslovno u dan dva. Sada kiselo jedem, ono sto volim. Ustvari, sada doslovno jedem ono sto volim, tako da mogu reci da hrana koju volim (a i ne bi se bas mogla opisati kao zdrava, meso, bijelo brasno, bijeli secer i slicno nezdravo) mi ne smeta, iako sam svjestan da bi trebao vise voca, povrca, jos i ako je prijesno...

Mozda se ovdje radi o smanjenju potrebe za kiselim, ili je bas problem, da bas smeta, izaziva probleme?

Vrh

PostPostano: pet jun 19, 2009 7:26 pm 
Član foruma

Alan_SP je napisao/la:
Pantelija je napisao/la:

Hm, meni puno vise pucketaju leda, pogotovo kad sam ih poceo ravnati (jako iskrivljena kicma, jos jeste, ali sada manje). A pucketati znaju i ramena, ponekad i koljena, ali to rjede. Sto se tice nedostatka minerala i vitamina, nastojim to uzimati, kalcija mi sigurno ne fali, uzimam pola litre kefira, a uz to i jos mulitminerale, eventualno kalija, mozda, ali opet ne mislim da je to toliko akutno.

Ako ista, primjetio sam da bas kad sam poceo raditi na kicmi, da su leda pocela vise pucketati. Sad opet nesto manje (kad radim, onda me i vise bole, pa se ne tjeram odvise cesto, pustim da malo odmori), a i drugi zglobovi vise pucketaju kada vise radim na njima. Dakle, definitivno (barem meni) ima veze s upotrebom. Ali i nije mi toliki problem, osim sto pucketa, nije nesto problematicno, bar jos nisam primjetio.

Ima li netko saznanja, da li je to lose, normalno, dobro, i slicno?

Sada je sve normalno, što nekada nije bilo :lol: Elem, kao što rekoh, probaj sa žitom, takođe i ta neupotrebljivost (ne vežbanje), utiče na to. Možda bi dobro došlo da odeš kod nekog kostolomca, čisto malo da mu prođeš kroz šake :D

Vrh

PostPostano: sub jun 20, 2009 7:26 am 
Član foruma

Da li se MMS može uzimati s mineralnom vodom?
nisam vidio da ima vit. C

Vrh

PostPostano: sub jun 20, 2009 5:45 pm 
Član foruma

Vicke_bg je napisao/la:
Sada je sve normalno, što nekada nije bilo :lol: Elem, kao što rekoh, probaj sa žitom, takođe i ta neupotrebljivost (ne vežbanje), utiče na to. Možda bi dobro došlo da odeš kod nekog kostolomca, čisto malo da mu prođeš kroz šake :D

Sto se tice zita, razmisljam mozda poceti jesti psenicne, a i druge klice, znam da je zdravo iz vise razloga, nije tesko niti raditi, a jedini problem je to sto mi bas nije nevjerojatno ukusno. No, nije ni neukusno... :)

Sto se tice kostolomca, moje pucketanje zglobova, pogotovo kicme i jeste pocelo nakon posjeta kostolomcu, zato to i povezujem s vecom aktivnoscu zglobova, tj. ravnanjem kicme. Ne znam da li je to lose, ali dobro, kao sto si rekao, i godina proizvodnje sigurno ima veze s time. :)

Vrh

PostPostano: sub jun 20, 2009 5:47 pm 
Član foruma

Tomo K je napisao/la:

Moze se uzimati s njom, ali ne vidim neki smisao, tj. placas vodu, a ako imas vodu iz pipe, pij nju. Cak i da je zagadena bakterijama, jadne bakterije kad ih pripustis klor dioksidu. :) Jedino ako si negdje na putu, pa imas pristup samo flasiranoj vodi...

Vrh

PostPostano: sub jun 20, 2009 8:25 pm 
Član foruma

Alan_SP je napisao/la:
Tomo K je napisao/la:

Moze se uzimati s njom, ali ne vidim neki smisao, tj. placas vodu, a ako imas vodu iz pipe, pij nju. Cak i da je zagadena bakterijama, jadne bakterije kad ih pripustis klor dioksidu. :) Jedino ako si negdje na putu, pa imas pristup samo flasiranoj vodi...

zato što mi je okus lijepši kad pijem s mineralnom, mislim na kiselu, gaziranu. s običnom vodom je ko da pijem vodu iz bazena.
Pitam zbog okusa, al ne želim uništit djelovanje MMS-a

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 846 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 43  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.