Tomislave,
meni osobno smeta što se više pažnje posvećuje prepričavanju negativnih primjera, nego pozitivnih.
poznato nam je da ono na što obraćamo pažnju, i na što mislimo, počinje rasti.
da takvi instant učitelji, majstori koji su površni i samo misle kako doći do novca, postoje na svakom koraku, mislim da je pretjerano tvrditi.
dosta koraka sam do sada napravila, ali nisam još ni na jednom svom koraku naišla na konkretnu osobu koja bi tako radila.
jedino na što sam naiša jesu priče da takvi postoje, a ja pričama ne vjerujem, nego samo svojim očima..
poznat mi je rad diane stein, i njezini vikend tečajevi, ali, ne bih o tome davala konačne sudove.
mogu samo o tome razmišljati ovako: s jedne strane, da je bolje i tako nego nikako, a opet, s druge strane, da treba odraditi temeljito i do kraja ili nikako. ne znam što je od toga točnije. ja sam za temeljitost, ali, to ne znači da je to generalno pravilo, i da ne postoje slučajevi kad se to moje pravilo može preskočiti.
naišla sam u praksi na nešto drugo. na ljude koji su od mene tražili inicijaciju u viši stupanj i tvrdili da su inicirani u prethodni, a nisu to bili.
naišla sam i na ljude koji su mi došli na tretmane i pričali okolo da su bili na inicijaciji, i gotovo ništa od onoga što su čuli nisu shvatili niti primijenili.
neki ljudi se vole hvaliti, i misle da dobijaju na vrijednosti ako govore o nekim svojim tobožnjim izvanosjetilnim iskustvima, misle da je to dobra fora kojom se treba hvaliti. pričaju lovačke priče koje ne drže vodu i za čudo, uvijek uspjevaju pronaći nekog tko će im povjerovati.
neki ljudi misle da dobijaju na vrijednosti ako svemu nađu manu i ako mogu da izraze svoje negativno mišljenje, jer misle da moraju biti iznad svega i kriitiziranjem dokazuju svoju superiornost. takvim ni jedna tehnika i ni jedna filozofija nije dovoljno dobra, i ne mogu prihvatiti ni jedan put, jer nemaju u nikog povjerenja, a najmanje u sebe same. takvima nema smisla ništa objašnjavati. oni znaju sve bolje od bilo kojeg učitelja.
treba to imati na umu kad slušamo priče koje nam donose ljudi, ne valja svemu što čujemo vjerovati.
kad radiš s ljudima, ne možeš predvidjeti takve stvari. ne piše nikom na čelu da će te pokušati slagati, ali, kroz tretmane brzo shvatiš i doznaš sve što treba doznati. ne može se ništa lagati niti sakriti na energestkom planu.
Razmišljam dalje o praksi vikend instant tečajeva, kada se sve tri daju odjednom:
koliko znam iz svoje prakse i onog što sam pročitala, inicijacija u viši stupanj se može izvršiti, ali energetski, ona neće "sjesti " sve dok osoba nije sazrijela za određeni stupanj. tako je moguće da netko primi inicijaciju u, na primjer, majstorski stupanj, ali ako osoba nije odradila na sebi što je trebalo, ako njezin razvoj nije dostigao ono što treba, neće se na energetskom planu dogoditi ništa dok ne sazrije. a kad sazrije, hoće..u mojoj sredini je praksa da se ne daju viši stupnjevi dok majstor ne osjeti da je praktikant spreman. to je moguće samo ako su majstor i praktikant stalno u kontaktu, i ako majstor stalno radi s praktikantom. takav arad traje godinama. prema tome, od prvog do majstorskog stupnja uglavnom prođe nekoliko godina. tada se desi da ljudi koji prime majstorski stupanj istog časa budu zreli majstori, spremni podučavati druge, a do tada su već na sebi su odradili svoje zadatke, naučili svoje lekcije, iscjelili su svoje bolesti i razvili svoju duhovnu stranu, razriješili ego, naučili sve što treba, razvili svoju intuiciju do vidovitosti, itd. Takvi su slučajevi vrlo rijetki.
Kako to u praksi gotovo nije moguće provesti, tada se doista može dogoditi i najčešće se baš tako i događa, da majstor preda iniciajciju u viši stupanj osobi koja za to još nije spremna. Osoba će primiti kad bude otvorena za to.
uostalom, poznajemo mnogo ljudi koji su inicirani u učiteljski stupanj, ali, unatoč višegodišnjoj praksi i tretmanima drugih, nisu još izvršili ni jednu inicjaciju, ni jednog učenika nemaju. učitelj bez učenika nije još učitelj. kao što vrijedi pravilo da će se učitelj pojaviti kad učenik bude spreman, tako vrijedi i pravilo da će se učenici pojaviti kad učitelj bude spreman.
prema tome, ispada da i u slučajevima kad se daju sve tri inicijacije odjednom, nije ni to pogrešno, jer će sve sjesti na svoje mjesto tek u trenutku kad bude trebalo sjesti.
čula sam za slučajeve da su se sve tri inicjacije davale odjednom, u iznimnim slučajevima, zbog objektivnih okolnosti. To je bilo u ratnim situacijama, kad su majstori tako radili na područjima gdje je bilo ozbiljno opasno, na terenima s kojih su ljudi preko noći bježali u nepoznato. čula sam da su tada majstori davali (poklanjali) sve tri inicjacije odjednom, s vrlo malo poduke,onoliko koliko je bilo moguće. iako se ne slažem s instant tečajevima, i protivim se takvom radu, u takvim okolnostima to je po mojem mišljenju bilo jako dobro. majstori su napravili ono što je tada jedino bilo moguće. dali su tim ljudima najbolje od sebe što su imali. kad se smirilo, netko od tih ljudi je nastavilo nadoknađivati ono što su propustili u tečajevima i postao istinski majstor, a netko i danas još uvijek stoji na prvom stupnju, ili drugom, kako tko... bitno je da su u kritičnoj situaciji primili pomoć.
takvi slučajevi ne bi spadali u šarlatanske poteze kakve opisuješ o instant majstorima, to su ipak drugačije priče.
kao reikistima nam je poznato što se događa kad usmjerimo energiju pažnje na nešto. ono na što mislimo to raste. ono na što mislimo, o tome i govorimo, zar ne?
šarlatane, tj. ljude koji se lažno predstavljaju da jesu nešto što nisu, kao i slučajeve kršenja etike reikija ne bih ni spomiljala, jer niti ne spadaju u temu o reikiju.
šarlatane ne mogu nazvati reiksitima, to su šarlatani i tu bi za mene priča o njima mogla završiti.
razgovarajmo radije o reikiju.
tema što je pogrešno što je ispravno, što je ispravnije, nema smisla. instant tečajevi ili višegodišnje služenje majstoru kao u doba Usuija, ili neki kompromis između te dvije opcije? što je bolje i ispravnije? mislim da nema smisla o tome uopće raspravljati. nemamo baš mnogo vremena na raspolaganju. 2012 je blizu...
pozdrav.